Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Doświadczenia z Bern Finanz?

Napisany przez Pandamann
Dziękuję za informacje ,

Dzisiaj wysłałem list polecony ,
oto treść listu .

Napisany przez 6Bankkaufmann
Okej, ale może podczas następnego listu do - jeśli konieczne - dokładnie podać nazwę firmy.

Napisany przez Schneckerl80
Cześć,
Dzisiaj dostałem również umowę, którą mam podpisać i odesłać!
Teraz mam głupie pytanie: nie chcę zawierać z nimi umowy, czy mam po prostu zignorować to pismo, czy mimo wszystko muszę napisać odstąpienie od umowy???

Proszę, pomóżcie mi
Dziękuję z góry

nie płacić

Nie zamierzam płacić. Przecież jeszcze nic nie podpisałem, ale czy mimo wszystko muszę napisać odwołanie czy po prostu nic nie robić?

Anuluj żądanie kredytowe na piśmie. Następnie zrób kopię listu i wyślij go listem poleconym za pośrednictwem poczty jako dowód na późniejsze potwierdzenie, jeśli zajdzie taka potrzeba...

Napisany przez Gell

Faktycznie nic nie podpisałeś i nie odesłałeś z powrotem?
W takim razie nie ma potrzeby składania odwołania!
Złożyłeś tylko darmowe zapytanie i nie zawarłeś żadnej umowy.
Ignoruj ewentualne dalsze pisma przypominające.

Rozumiesz

dokładnie, jeśli nic nie zostało podpisane, po prostu zachowaj list i nie rób nic.

Super, dziękuję Wam. Być może uda mi się wybrnąć. Jak już wspomniałem, jeszcze nic nie podpisałem

@Carole, proszę zaopatrz się w słownik i wyraź w czystym języku niemieckim, czego tak naprawdę chcesz.
Jeśli jesteś dostawcą kredytu, to powiedzmy, że nie ma nigdy żadnej przedpłaty. Byłoby sensowne opublikować nazwę swojej firmy w pełnej formie, aby zainteresowany czytelnik mógł to sprawdzić.

Napisany przez Petnrw
Bern Finanz przysłał mi fakturę. W żółtym liście. Ma udawać oficjalne pismo. Śmieję się do rozpuku. Jak śmieszne to jest. Bern ma moje dokumenty. Supposedly kredyt został zatwierdzony. Gdzie jest pieniądze? Chcą ode mnie ponad 200 euro. Ledwo się trzymam ze śmiechu. Bern Finanz nie da się nawet napisać. Tylko dzwonić. I na pewno nie zadzwonię do nich. Po prostu żałosne. Jeśli ktoś z Bern Finanz to czyta. Proszę, przestańcie się tak żenuj. W Szwajcarii są miejsca, gdzie można leczyć psychicznie chorych. Proszę się tam zarejestrować.

Czy możesz opublikować ten żółty list tutaj? Chętnie z przekreśleniem twojego imienia.

Napisany przez Gell
Tylko na przypomnienie:
„Prawdziwy” żółty (czyli koperta) list urzędowy wygląda tak:
https://www.steffenkling.de/images/kl...nheim-post.jpg
Należy reagować TYLKO na takie listy: złożyć pisemny sprzeciw bez podawania powodu

Ale żółte listy (czyli prawdopodobnie treść) w obecnym czasie wydają się być w modzie.
Ascona Finanz na przykład również wysyła takie listy:
Witaj w Ascona Finanz
I o zaskoczenie w stopce: dyrektor jest już u nas znany (czytaj artykuł nr 26) ;-)
Więcej o Ascona Finanz tutaj:
Kto ma doświadczenie z firmą Ascona Finanz? - Verbraucherschutz.de

# Petnrw
Tak, proszę, pokaż nam ten list, abyśmy też mieli powód do śmiechu ;-)

No prawda

Napisany przez steffi79

Tylko dla przypomnienia:
„Prawdziwy” żółty list (czyli koperta) z urzędu wygląda tak:

Tylko na takie listy należy reagować: złożyć pisemny sprzeciw bez podania powodów

Wymyśloną sztuczkę, o której wspomniałem, również przeczytałem i relativ skorzystałem szybko z internetu. Otrzymałem również żółty list. Jednak mnie to nie zbulwersowało.

Pośrednictwo finansowe
Po tym, jak wysłałem podpisane zapytanie o pośrednictwo kredytowe do firmy Bern Finanz, dostałem przesyłkę za pobraniem w wysokości 400 euro. Nie zapłaciłem za nią i nie odbierałem przesyłki w punkcie pocztowym. W rezultacie przesyłka wróciła jako „adresat nie odebrał przesyłki”. Gdy dokładnie przejrzałem pismo, zauważyłem, że do listu dołączono zrzeczenie się prawa do odstąpienia od umowy. Wydało mi się to nieuczciwe i moim zdaniem niezgodne z prawem. W liście zaoferowano gwarancję zwrotu pieniędzy w przypadku nieudanego pośrednictwa. Około 14 dni po przesłaniu podpisanego karteczka do Bernfinanz drogą mailową, wysłałem „odstąpienie” listem poleconym, jednocześnie informując, że w przypadku niemożliwości odstąpienia, skorzystam z opcji gwarancji zwrotu pieniędzy.

Dostarczenie mojego odstąpienia
Na początek próbowałem wysłać odstąpienie faksem do Bern Finanz, aby mieć potwierdzenie dostarczenia. Jednak tamtejsze faksy nie działały. W związku z tym wysłałem e-mail i równocześnie wrzuciłem list do skrzynki. Jednak nie było to list polecony, ale trafił do Sądu Rejonowego w Monachium w celu doręczenia przez komornika sądowego zgodnie z §192 ZPO pod adres monachijski jako „Dom w Niemczech”.

Pierwsza odpowiedź mailowa
Odpowiedź na mój e-mail otrzymałem mailem, z odwołaniem się do paragrafów dotyczących prawa do odstąpienia i usług finansowych itp. Dodatkowo moja ocena polegała na tym, że świadczenia od Bern Finanz nie są usługami finansowymi, ale w najlepszym przypadku pośrednictwem.

Zaskakujące powiadomienie pocztowe
Po kilku tygodniach otrzymałem informację od komornika z Monachium, który odesłał mi niekompletny protokół doręczenia listu z odstąpieniem z informacją, że nie mógł doręczyć mojego pisma z odstąpieniem. Wraz z komunikatem otrzymałem kopertę z oficjalną „formalną doręczeniem”. Komornik napisał, że pod adresem Ludwigstraße 8 działa firma Satellite Office, która oferuje usługi opieki i wynajmu biur na godziny. Około 50 firm ma tam swoją siedzibę. Po tym, jak próba komornika zlecona poczcie nie powiodła się, spróbował sam dostarczyć pismo. Kobieta tam stwierdziła jednak, że nie ma pełnomocnictwa do przyjmowania przesyłek. Komornik poświadczył swoje działania oficjalnym pismem.

Takie coś wysłałem na podstawie §192 ZPO:

Moje badania
Po otrzymaniu tej informacji sprawdziłem wyciągi z rejestrów handlowych firmy myFinance AG i ustaliłem, że została ona zarejestrowana w maju tego roku w rejestrze handlowym Kantonu Zurych i prawdopodobnie stanowi ona „płaszcz” akcyjny porzuconej firmy. Nazwiska udziałowców i członków zarządu można znaleźć w internecie. Jedna z zarejestrowanych osób w rejestrze handlowym mieszka w Niemczech i wydaje się być zaangażowana w tego rodzaju nieuczciwe praktyki. Ponadto, około dwóch miesięcy temu natrafiłem na post na forum i regularnie go śledzę.

Upomnienia
Po zapoznaniu się z wynikami moich badań, uznałem wszystkie kolejne pisma (upomnienia itp.) firmy za nieuczciwe i pozbawione podstaw. Pisma przechowuję. W razie jakichkolwiek sporów prawnych, mogę to wykorzystać jako dowód. Interesujący jest fakt, że upomnienia zazwyczaj przychodzą mailem w niedzielę.

Najnowszy kwitnący list to najnowsze – ma on na celu wywieranie presji i sprawienie, by wyglądało na Prawdziwe i Ważne. Jednakże ryzykowne jest dokonywanie przelewu nawet w takiej sytuacji. Jeśli firma zbankrutuje, obowiązywać będzie prawo szwajcarskie, a bez znaczenia będzie to, czy w Szwajcarii, czy w Niemczech – osoby, które dokonały przelewu, nie odzyskają pieniędzy.

ubezpieczenie od niewypłacalności kredytowej
ubezpieczenie oferowane przez Würzburger – o ile ktoś miała ubezpieczenie od niewypłacalności kredytowej – prawdopodobnie nie będzie wiedziało o całej tej sytuacji. Jednakże odwołałem też to ubezpieczenie zarówno drogą mailową, jak i za pośrednictwem komornika sądowego. W razie Würzburger nie stanowiło to problemu. Przez pośrednictwo w internecie firma Bern Finanz promowała ofertę Würzburger - być może w celu uzyskania prowizji za każdą umowę za pośrednictwem platform reklamowych w internecie. Jednakże ubezpieczyciel zwykle nie ma pojęcia o takich oszustwach, ponieważ każdy operator strony internetowej może szybko znaleźć partnerów korzystając z platform reklamowych. Dlatego sądzę, że w tych szczególnych okolicznościach ubezpieczyciel zezwala na nadzwyczajne zerwanie umowy.

Chamska propaganda
Bern Finanz od czerwca nie aktualizowała profilu na Facebooku. Zauważyłem to, ponieważ trafiłem na Bern Finanz za pośrdnictwem Facebooka. W moich badaniach odkryłem, że bezczelnie rozpowszechnili oni komunikat prasowy w internecie, w którym Bern Finanz ostrzega przed oszustwem – aby w internecie podczas wyszukiwania firmy nikt nie podejrzewał o złe praktyki – zwłaszcza przy „poważnych umowach”.

Jak wyglądają moje przyszłe odwołania lub wypowiedzenia...
Jeśli ktoś ponownie wpadnie w takie podejrzane interesy, polecam dostarczyć wypowiedzenie lub odstąpienie zgodnie z §192 ZPO – drogą komornika sądowego. Ponieważ to, co proponuje tutaj Bankkaufmann jako list polecony, jest pierwszą myślą. Jest to często stosowany sposób, a kosztuje od 3 do 5 euro (w zależności od tego, czy jest to list z awizo, wrzutką czy dostarczenie własnoręczne).

Jednakże w ogólnym kontekście, w zgłoszeniach, które mogą prowadzić do wymagalnych kwot w wysokości kilkuset euro, odstąpienie za pośrednictwem komornika sądowego jest lepszym wyborem. Ponieważ on poświadcza doręczenie za pomocą protokołu doręczenia i potwierdza, że dokładnie to pismo z treścią zostało przesłane do odbiorcy. Sam wrzuca list do skrzynki lub zleca dostarczenie poczcie i protokołowanie z datą oraz na życzenie z godziną – kiedy pismo zostało wrzucone lub dostarczone osobiście. Uznaje się, że doręczenie następuje wtedy, gdy pismo zostało wrzucone lub dostarczone upoważnionej osobie. Zaletą jest to, że wtedy mamy poświadczenie urzędowe. Ponieważ otrzymujemy potwierdzoną kopię treści pisma wraz z protokołem doręczenia. Druga kopia tego samego pisma pozostaje u odbiorcy. Otrzymując odpowiedź od komornika sądowego, mamy dowód, w przeciwieństwie do listu poleconego, również odnośnie zawartości – więc co jest w liście. Ponieważ przy listu poleconego – oferowanego przez pocztę – można dostarczyć inne treści lub pustego listu. To nie jest możliwe w przypadku komornika sądowego.

Jak wysłać listy zgodnie z §192 ZPO
Aby dostarczyć pismo z protokołem doręczenia, wysyła się wypowiedzenie lub odstąpienie (oświadczenie woli) w dwóch egzemplarzach do biura komornika sądowego przypisanego do właściwego sądu rejonowego (siedziba odbiorcy) z prośbą o dostarczenie zgodnie z §192 ZPO na oddzielnym arkuszu (prośba jest formularzem wniosku).

Dostarczenie zgodnie z §192 ZPO kosztuje 0,60 euro za przesyłkę (list do sądu) oraz 9,25 euro dla komornika sądowego (koszty, przesyłka i opłata). Opłata zależy od liczby stron i grubości listu. Opłaty są ustawowo ustalone i różnią się np. w zależności od ilości kopii. Wolę koszt 10 euro za standardowy list doręczany za pośrednictwem komornika sądowego, ponieważ mam coś w ręku i uniknę ewentualnych dodatkowych kosztów w wysokości od 100 do 10000 euro.

Cześć Steffi, świetny post na forum, ale mój adwokat mówi mi, że wysyła tego rodzaju pisma listem poleconym za potwierdzeniem odbioru i to wystarcza jako dowód przed sądem.
Dostawa przez komornika jest czymś, czego normalna osoba często unika. Która normalna osoba samodzielnie zwraca się do komornika i zleca dostawę czegoś?
Myślę, że niewielu ludzi zrobiłoby to w rzeczywistości, prawda?

Napisany przez steffi79
@Bankkaufmann:

W przypadku korzystania z listów za pośrednictwem komornika, należy to dokładnie przemyśleć. W przypadku wypowiedzenia przez stowarzyszenie lub innych rzeczy, możesz podjąć ryzyko problemów związanych z listem wysłanym przez komornika, ponieważ początkowo mogą się zdarzyć problemy. Jeśli kończysz swoją prenumeratę czasopisma lub cokolwiek innego, też nie wysyłam komornika. Jednak później wydawało mi się to tak dziwne, że chciałem trzymać ten list w ręce. Nigdy nie wiesz, jakie argumenty ktoś może przedstawić w sporze sądowym. Szczególnie w przypadku takich osób. Podejrzewałem więc, że to nie może być serio. Dlatego cieszę się, że komornik poinformował mnie, że na miejscu działa firma skrytka pocztowa. Poczta mi tego nie powiedziałaby, a list wysłany poleconym najprawdopodobniej zostałby zignorowany przez Bern Finanz. W niektórych transakcjach internetowych, takich jak te, jestem już po lepszej stronie mając do czynienia z komornikiem. Trzeba samemu wiedzieć, kiedy to zrobić.

Nie ma potrzeby bać się komornika w takich sytuacjach - ponieważ wypowiedzenie czy odwołanie nie są sprawami, które mogą spowodować problemy związane z komornikiem. Chyba że wysyłasz list dokądś i przyznajesz się tam do przestępstwa czy czegoś podobnego.

Napisany przez Gell
@Steffi79

Bardzo dobrze i dokładnie zreperowane i opisane.
Choć Mikołaj Bożonarodzeniowy ma adres pocztowy w północnej Finlandii, to jednak można poważnie wątpić, czy można go tam znaleźć.
To samo dotyczy Luzernu, Lugano, Berna, Ascony i innych, które wszystkie działają według zasady „skrzynkowej firmy”.
Pobierane są opłaty dopóki można, a następnie zakłada się nową firmę i cały cykl zaczyna się od nowa.

Jednakże dla tych, którzy podpisali, ale NIE zapłacili: Każdy kolejny kontakt listowny, telefoniczny, mailowy, jest w gruncie rzeczy marnowaniem czasu i pieniędzy!
Nie trzeba się martwić! W końcu groźby ustają same, ponieważ są bezpodstawne w sądzie -> §123 BGB - podstępne wprowadzenie w błąd: Zamawiam kredyt w dobrej wierze, a dostaję narzuconą restrukturyzację finansową.

Od lat sądy reagują jednak praktycznie w niewielkim stopniu, ponieważ klienci po prostu podpisują umowy, których nie czytają („Firma nie dostarcza środków”) ani nie rozumieją („Restrukturyzacja finansowa”).
W 2011 roku temat był krótko poruszony, ale nie został zakończony wyraźnymi decyzjami:
Wettbewerbszentrale

Podsumowując więc:
Nie pisz, Nie dzwoń, Nie odpowiadaj, Nie podpisuj, Nie płac, Nie daj się zastraszyć.

Dodatkowe informacje:
Po „żółtym” liście (z groźbą sądu) będzie później przychodził „niebieski” list, z pieczątką „Ostatnia szansa”.
W nim zostanie zaproponowane obniżenie kwoty teraz do „tylko” 99 euro (nawet płatne ratalnie)! Więc warto czekać ;-)

Oto wątek z 2011 roku, który opisuje zupełnie identyczną sztuczkę:
viewtopic.php?t=6448

I proszę, proszę, zamieśćcie „żółty list” tutaj!

Rozumiesz

Napisany przez Pandamann
Dobry wieczór wszystkim

Dziękuję wszystkim za pomoc

Dziś znalazłem w moim starym mieszkaniu (przeprowadzka) list od finansów z Berna

Co teraz powinienem im napisać? (Przepraszam, że piszę z telefonu)

Wycofaj swoje żądanie pożyczki i dostarcz dokument listem poleconym lub poprzez komornika.
Nie reaguj również na pismo z dnia 26.09.2014.
PS: Czy nie można po prostu udać się do Monachium pod podany adres i grzecznie porozmawiać z osobą, która zawsze odbiera listy z skrzynki? Czy ktoś mieszka w Monachium?

Napisany przez benny4788
Więc mam teraz wszystkie dokumenty od Bern Finanz, ale nic nie podpisałem ani nie zrobiłem niczego. Nagle wszystko ma być wiążące, chociaż tylko zapytałem o niezobowiązującą ofertę? Jeśli jestem tego świadomy, czy oni mogą mi cokolwiek zrobić? Bo przecież nic nie obiecałem ani nie podpisałem.

Generalnie, jeśli nie podpiszesz, nie złożysz jeszcze oświadczenia woli prawnie. Istnieją jednak programy komputerowe, w których można zaznaczyć wcześniej, czy chcesz wziąć kredyt itp. Ale to jeszcze nie ma nic wspólnego z wiążącym zakończeniem. Oto co powinieneś zrobić zgodnie z zaleceniami Gella: Nie pisz, nie dzwoń, nie odpowiadaj, nie podpisuj, nie płac, nie daj się zastraszyć.

Napisany przez ttv
Cześć ludzie.
Niestety podpisałem umowę..
Jednak nic nie zapłaciłem za pobraniem.

Dziś dostałem e-mail - przypomnienie o płatności, z groźbą, że jeśli nie zapłacę, będę musiał zapłacić opłatę za wezwanie do zapłaty.

Czy powinienem to zignorować? Czy coś może mi się przydarzyć ?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Napisany przez Pandamann
Cześć przyjaciele z forum

Wczoraj dostałem ten e-mail
I załącznik do tego
(który później tutaj opublikuję)

Szanowny XXXXXXXXXXXXXX,

W dniu 27.08.2014 myFinance Vermittlungs AG świadczyło dla Państwa następującą usługę:

- pośrednictwo w restrukturyzacji finansowej, zgodnie z warunkami umowy pośrednictwa podpisanej osobiście przez Państwa.

Na nasze ostatnie przypomnienie o płatności do tej pory nie odpowiedzieli Państwo.

Teraz ostatecznie zalecamy uregulowanie swoich długów. W przypadku dalszego opóźnienia w płatnościach postępowanie upominawcze zostanie wszczęte przeciwko Państwu bez dalszego uprzedzenia.

Znajdą Państwo swoje upomnienie w załączniku do tego e-maila. W ciągu najbliższych dni zostanie Państwu dostarczone także pocztą.

Wasze upomnienie jest zapisane w formacie PDF. Aby móc otworzyć pliki PDF, wymagane jest bezpłatne oprogramowanie Acrobat Reader. Jeśli nie mają Państwo tego programu zainstalowanego na komputerze, proszę pobrać Adobe - Adobe Reader herunterladen - Alle Versionen[/url] bezpłatnie.

W razie dodatkowych pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji pod numerem telefonu 0041 315281022* lub drogą mailową pod adresem
.

Z poważaniem

Wasza Bern Finanz

--

myFinance Vermittlungs AG
Kirchgasse 33
CH-8302 Kloten

Adres korespondencyjny w Niemczech:
Bern Finanz - Postfach
Ludwigstr. 8
80539 Monachium

Tel: 0041 315281022*
Fax: 01803 448855**
E-mail:

CH-020.3.040.601-9
UID: CHE-395.590.978

*Opłata lokalna w Szwajcarii. ** 9 centów/min z niemieckiej sieci stacjonarnej, maks. 42 centy/min z sieci komórkowych

Napisany przez Gell
#Pandamann

Wszystko blablalba…..
Oni chcą tylko cię zastraszyć.
Po prostu zignoruj!

Wystarczy zeskanować/fotografować wezwanie w formacie PDF (z zamazanym własnym imieniem/adresem) i wstawić tutaj.

Nie bój się!!!

Prawda

To byłoby praktyczne, gdyby można było ustawić to, co podpisałeś, a następnie ten list od firmy, aby można było zobaczyć oba kolejno.

Napisany przez Pandamann
Proszę bardzo, co ty na to?

Okej, zrozumiałem, czy masz coś jeszcze z dnia 27.08.2014, na co oni się powołują?

Napisany przez Pandamann

okay, zrozumiałem, czy masz coś jeszcze z dnia 27.08.2014, na co oni się powołują?

Tylko to, co tutaj zamieściłem

Napisany przez MoneyWomand-NDS

Tak, mam teraz wszystko od Bern Finanz, ale nic nie podpisałem ani nie zrobiłem niczego innego, a nagle wszystko ma być wiążące, chociaż zapytałem tylko o niezobowiązującą ofertę? Jeśli tego zignoruję, nie mogą mi nic zrobić, prawda? Bo nie zobowiązałem się do niczego ani nie podpisałem

Tak, jeśli nie podpisałeś nic wiążącego, nie jesteś zobowiązany w stosunku do Bernz Finanz.

Napisany przez Gell
#Pandamann

Prawidłowe wezwanie przychodzi pocztą, a nie e-mailem lub równocześnie obiema drogami.
Jak można przeczytać na nagłówku listu, nawet Bern Finanz ma WŁASNĄ dział inkaso i windykacji. Jak żałosne!

Najlepiej teraz czekać na sądowy nakaz zapłaty i nie zapomnieć: wygląda dokładnie tak:
https://www.steffenkling.de/images/kl...nheim-post.jpg

A jeśli przyjdzie, reakcją powinno być: złożyć sprzeciw bez podania przyczyny.

Jestem ciekawy......albo i nie....nie, wcale nie.......

Zgoda

@Pandamann
Tylko dla zrozumienia, mam jeszcze jedno pytanie:
W liście od Bern Finanz piszą, że wydaliście podpisane osobiście zlecenie pośrednictwa dnia 27.08.2014.
Dlatego wczoraj pytałem o datę.
Moje pytanie jeszcze raz, również dla innych:
Czy sam Pandamann pisze, że w ogóle niczego nie podpisał wcześniej?
Byłoby to bardzo dziwne, że oni reagują w ten sposób i odnoszą się do czegoś, co osobiście podpisaliście.

Napisany przez Gell
I JESZCZE RAZ DLA WSZYSTKICH, KTÓRZY PODPISALI I TERAZ SĄ GROŹENI: TRZYMAJCIE SIĘ!!

Pojawiają się pewne upomnienia i inne pogróżki. W nich wspominane jest windykowanie i sądowy nakaz zapłaty.
Ten, kto odpowiada lub nawet płaci, przegrywa.
Ten, kto nie reaguje, w końcu będzie miał spokój, bo dla tych typów koszty przesyłki są zbyt wysokie.

Oni nie idą do sądu, bo wtedy natychmiast zamknęliby im interes i mogłoby to się skończyć nawet tak, jak w podobnym przypadku tutaj:
Sąd Krajowy w Stuttgarcie - pośrednik finansowy skazany na kilkuletnie kary pozbawienia wolności

Rozumiesz

Tak właśnie jest, a w razie potrzeby skontaktuj się z prawnikiem lub skorzystaj z ochrony prawnej.

Napisany przez Lehrling
Cześć wszystkim

Przeczytałem całą korespondencję. Niestety, moja żona złożyła 11.10.2014 r. Bezpłatne zapytanie natychmiastowe online, które zostało natychmiast pozytywnie rozpatrzone. Dzisiaj otrzymaliśmy e-mail od Vern Finance, że umowa w formie pliku PDF zostanie przesłana do nas drogą pocztową. Dwa razy skorzystałem z prawa do odstąpienia od umowy za pośrednictwem e-maila. Otrzymałem dwukrotnie wygenerowaną odpowiedź z numerem referencyjnym do dalszej korespondencji e-mailowej.

To, co przeczytałem tutaj i w sieci, niepokoi mnie nieco. Nie będziemy nic przyjmować, niczego nie podpisujemy, a już na pewno nie zapłacimy 244,76€ opłaty manipulacyjnej.

Jeśli nie podejmę dalszych działań, ponieważ umowa nie została zawarta, to czy jesteśmy bezpieczni, czy może się mylę.

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie jestem prawnikiem i rachunki różnią się między płatnym a bezpłatnym zapytaniem.
Czy umowa została zawarta prawnie, nie jest jasne.
Jednakże ton wypowiedzi użytkowników tego forum jest taki, że nie trzeba nic robić.
W razie wątpliwości możesz skontaktować się z lokalnym biurem ochrony konsumenta, aby uzyskać dodatkową opinię.

Napisany przez Lehrling
Najpierw dziękuję za odpowiedź.

Właśnie dostałem odpowiedź w sprawie anulowania i została ona zaakceptowana:

Szanowna Pani XXXX,

Zgodnie z Państwa życzeniem anulowaliśmy Pałe zapytanie z dnia 11.10.2014.

W razie dodatkowych pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji telefonicznie pod numerem 0041 315281022* lub drogą mailową na adres
SUPPORT.

Z poważaniem

Bern Finanz

--

myFinance Vermittlungs AG
Kirchgasse 33
CH-8302 Kloten

Adres korespondencyjny w Niemczech:
Bern Finanz - Postfach
Ludwigstr. 8
80539 Monachium

Tel: 0041 315281022*

CH-020.3.040.601-9
UID: CHE-395.590.978

*Opłata krajowa w Szwajcarii. **9ct/min z niemieckiej sieci stacjonarnej, maks. 42ct/min z sieci komórkowych

Napisany przez Gell
#Praktyk

Naprawdę nic nie podpisane i odesłane?
Wtedy tylko złożyłeś darmowe zapytanie i teraz nie potrzebujesz składać żadnego odwołania (dlaczego?) czy jakichkolwiek wyjaśnień.

Aktualizacja:
Bern Finanz potwierdza, że w ogóle nie mogą nic z tym zrobić. Gdybyście podpisali, natychmiast otrzymalibyście groźby zamiast tego.

Prawda?

Napisany przez Lehrling
Nie, jeszcze nie otrzymaliśmy umowy pocztą, tylko e-mailem.
Tak, szczerze mówiąc, przestraszyłem się po przeczytaniu różnych opisów w internecie. Dlatego odwołuję umowę.

Dlatego ważne jest dokładne udokumentowanie wszystkiego, jeśli zdecydujesz się podjąć jakieś działanie. A jeśli już złożyłeś odwołanie, bez względu na sposób, warto udokumentować przesyłkę listem poleconym.

Napisany przez Dummbeutel1968
Cześć wszystkim,
chciałbym dostać mały zastrzyk finansowy i otrzymałem ofertę od Bern Finanz. To było w czwartek. W sobotę kurier stanął przed drzwiami, mówiąc, że muszę zapłacić 270 euro przy odbiorze, za dokumenty umowy.
Jednak w umowie jest napisane -bez przedpłaty-. Skorzystałem z mojego prawa do odstąpienia/odstąpienia od umowy. W rezultacie otrzymałem e-mail, w którym napisali, że nie można tego zrobić, ponieważ nalegałem na działania wstępne. (patrz drobny druk/księdze...)
W moim prawie do odstąpienia wspomniałem o § 123 Kodeksu cywilnego (Oszustwo ze względu na finansowe porządki, a nie kredyt).
Czy ktoś ma pomysł, jak powinienem kontynuować?

Ach, i wreszcie... Nie przyjąłem listu i jeszcze nic nie zapłaciłem.

Pozdrowienia
Dummbeutel1968

Napisany przez Pandamann
Cześć przyjaciele z forum

Dzisiaj znów dostałem list
Od Finanz Bern (żółta koperta)
W środku jest napisane Ostatnie upomnienie i
Mam zapłacić kwotę w ciągu 7 dni
W przeciwnym razie zostanie wysłane do windykacji.

Jak powinienem zareagować?

Z góry dziękuję

Pozdrowienia
Panda

@Pandaman

Nie płac.
Dla zainteresowanych informacja zamieszczona przez Biuro Ochrony Konsumentów na własnej stronie internetowej.
Następnie przewiń w dół!

Bern Finanz: Wysyłka za pobraniem, za którą miałem zapłacić 331,14 euro - Verbraucherschutz.de

Napisany przez Gell
DO WSZYSTKICH:
Nie pisz,
Nie dzwoń,
Nie odpowiadaj,
Nie podpisuj,
Nie płac,
Nie daj się zastraszyć

Znalazłem coś interesującego:
Adres finansowy w Bernie brzmi:
Kirchgasse 33
CH-8302 Kloten
I tak to wygląda:
https://www.google.de/maps/@47.45278...DkkFnCSW1g!2e0
Firma mieszcząca się tam to:
Telefoniczne wpisy dla ag w kirchgasse 33 kloten - search.ch
Zauważ, że numer kierunkowy zaczyna się od 44 lub 43 (rejon Zurich).
Numer Bern Finanz zaczyna się jednak od 31, co odpowiada miastu Bernie.
Kloten i Bern są oddalone od siebie (ponad 100 km).

Więc: w Monachium jest tylko skrzynka pocztowa, w Kloten prawdopodobnie również jest taka skrzynka pocztowa (być może w jakimś wynajętym mieszkaniu na wyższych piętrach), a gdy dzwonisz tam, trafiasz gdzie indziej.

Panda: Proszę umieścić żółtą kopertę tutaj.

Zgoda

Napisany przez steffi79
Również jeśli chodzi o Bern Finanz: Jak już wspomniano tutaj, kilka dni temu przyszedł Niebieski List z napisem Serdeczne gratulacje *ironia* Musisz teraz zapłacić tylko 99 euro. Czuję się jak w programie Geh aufs ganze .. jednak .. każdy kto zapłaci tę kwotę dostaje ZONKA!!!

W międzyczasie: Oglądam interesujący reportaż w programie ZDF Zoom na temat.

Im częściej wydobywa się podejrzane firmy na światło dzienne, tym lepiej.

Napisany przez Gell
Tutaj znajdziesz materiał ZDF Zoom:
ZDFzoom: Biznes z ubóstwem - ZDFzoom - ZDFmediathek - ZDF Mediathek

Oraz także: „Cervia Finanz” i „Ascona Finanz” (z takimi samymi dyrektorami jak w „Bern Finanz”), o których wspomniano już w tym wątku.

Obejrzyj całe wideo (30min). Warto to zrobić, aby uzyskać dobre zrozumienie tego „systemu”.

Prawda?

Biznes z ubóstwem - co za drastyczny tytuł.

Napisany przez Daisy33
Cześć,

Jestem również w tej sytuacji, przysłali mi umowę pośrednictwa do podpisania i odesłania. Jeśli teraz nie podpiszę, to czy jestem z tego zobowiązania zwolniony? Czy muszę zapłacić opłatę manipulacyjną w wysokości 470 €? Ale dopóki nic nie podpiszę, to oni nic nie mogą zrobić, prawda?

Dziękuję bardzo.

Napisany przez Dummbeutel1968
Cześć,

dopóki nie odesłałeś podpisanej, przesłanej, jakkolwiek tam inaczej koperty, jesteś już poza tą sprawą. Przeczytaj drobny druk... dotyczący prawa do odstąpienia od umowy...

Około 14 dni temu wysłałem tę irytującą rzecz i następnego dnia dostałem przesyłkę pobraniową. JESZCZE RAZ DO WSZYSTKICH, którzy podpisali tę umowę/działanie itp.... Nic nie płacić ...

Jeśli naprawdę potrzebujesz pożyczki, skonsultuj się ze swoim bankiem, a jeśli masz bardziej skomplikowaną sytuację, to skontaktuj się z BonKredit/Boncred ... GmbH.... Znajdziesz ich w Google... Jeśli odmówią Wam, to i tak lepiej...

Oni szukają finansujących bez wcześniejszych płatności. dopiero gdy otrzymasz umowę kredytową, wtedy musisz zapłacić opłatę pośrednictwa ...

Ale może lepiej zastanów się wcześniej, czy w ogóle stać Cię na kolejne zadłużenie.

Pozdrowienia
Dummbeutel1968

Napisany przez Daisy33
Okej, wielkie dzięki.
Na razie nic nie robię... Jestem ciekaw czy coś jeszcze od nich będzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata