Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Poszukiwanie darmowego konta osobistego

Napisany przez Saskia63
Cześć leanglich,

niedawno zmieniłem konto na com.direct bank, ponieważ byłem niezadowolony z Sparkasse. Tutaj nie płacę opłat za prowadzenie konta, a ponieważ są także w cash group, mogę bezpłatnie wypłacać pieniądze z każdego bankomatu, z wyjątkiem Sparkasse i Volksbank. Jestem całkiem zadowolony, ponieważ wszystko jest dość proste.

Napisany przez laenglich
Sprawdziłem ofertę w com.direct, ale nie przemawia do mnie. Co jeszcze możesz polecić?
Postbank odpada, ponieważ wymagany jest minimalny wpływ gotówki, aby usługa była bezpłatna

Napisany przez Torian
Jestem w DKB, która dawno temu była zwycięzcą testów w magazynie. Wszystko za darmo (również karta kredytowa), wypłaty gotówki kartą kredytową są możliwe wszędzie bez dodatkowych opłat. Dobre konto oszczędnościowe (nie tylko na 3 miesiące!).

Napisany przez laenglich
Tak więc ponownie się rozejrzałem i podoba mi się HypoVereinsbank, ponieważ dają 50 euro przy otwarciu konta oraz Check24 lub Norisbank są najlepszymi bankami. Kto ma z nimi doświadczenie?

Napisany przez Tarkanku
Zmieniłem z VR Bank na DKB i jak dotąd nie żałuję.

Napisany przez Goran

więc jeszcze raz rozejrzałem się i podobają mi się Hypovereinsbank, ponieważ oferują 50 euro premii przy otwarciu konta, a Check24 uważa ją za najlepszy bank lub Norisbank. Kto miał z nimi doświadczenie?

Ta premia dla nowych klientów w Hypovereinsbank jest jednak związana z warunkami (co najmniej 3 wpłaty w wysokości co najmniej 800 € w ciągu pierwszych 3 miesięcy od otwarcia konta). Jeśli przekieruje się wpłaty wynagrodzenia bezpośrednio na nowe konto, nie stanowi to problemu, ale tylko karta EC jest bezpłatna. Dla Mastercard opłaty zależą od obrotu rocznego.

Nie mogę nic powiedzieć o norisbank, ale mogę alternatywnie polecić DKB: Bezkosztowe prowadzenie konta, bezpłatna karta debetowa i bezpłatna karta kredytowa. Z kartą debetową wypłaty gotówki są możliwe tylko na bankomatach w Niemczech Wschodnich, ale z kartą kredytową są one bezpłatne na całym świecie. Transakcje są pobierane z konta bieżącego po wystawieniu faktury pod koniec miesiąca. Dużym plusem jest oczywiście oprocentowanie depozytów (0,2% w skali roku na koncie internetowym lub 1,05% w skali roku na karcie VISA) i stosunkowo niskie oprocentowanie odnawialnego debetu (7,9%).

Napisany przez Saskia63
Cześć,

Skoro com.direct Ci się nie podoba, może mam dla Ciebie inny wskazówkę. Targo Bank oferuje bezodsetkowy debet do 200€. Przy oprocentowaniu debetu sięgającym nawet 14%, sama zastanawiam się nad zmianą!

Napisany przez Goran

Hallo,

da dir die com.direct nicht zugesagt hat, vielleicht noch einen anderen Tipp. Targo Bank, die haben einen zinsfreien Dispo bis zu 200€. Bei Dispo-Zinsen von bis zu 14% bin ich da selbst am Überlegen, ob ich wechsele!

Bei welchem Kontomodell gibt es denn bei der Targobank diese 200,- € Freigrenze? Ich kenne dort nur das Online-konto mit einer kostenlosen Dispo-Freigrenze, spricht 0,- € Dispozinsen bis zu einem Überziehungsbetrag von max. 50,- € (über 50,- € 8,99% p.a.) und das Komfort-konto mit einer Freigrenze bis max. 100,- (über 100,- € 13,99%). Nachteil beim Komfort-Modell: Kostenlose Kontoführung erst ab 2.000,- € Gehaltseingang monatlich (oder einer stetigen Einlagen von 25.000,- € bei der Targobank), ansonsten 7,95 € Grundgebühr.

Ich würde eher zu einem konto raten, das wirklich bedingungslos kostenfrei ist, das heißt keine Bedingungen in Form eines Mindestgeldeingangs oder ähnliches für eine kostenfreie Kontoführung stellt.

Napisany przez FinanzFred
Mogę również polecić ING DiBa.

Brak opłat, bezpłatna karta Visa, dobra obsługa i niemiecki bank, więc Twoje pieniądze są bezpieczne!

Po prostu odwiedź stronę internetową, tam wszystko jest opisane.

Napisany przez FinanzFred
Sam jestem w Sparkasse, ponieważ jest ona po prostu obecna wszędzie.

Poza tym, muszę powiedzieć, że z VR Bank również nie zrobisz wiele złego.

Jeśli zdecydujesz się zrezygnować z banków lokalnych, to ING DiBa jest także alternatywą.

Osobiście wolę jednak mieć swoją bank dość blisko, gdyby coś się działo.

Napisany przez Goran

Ja sam w Sparkasse, ponieważ jest ona obecna praktycznie wszędzie.

Poza tym, muszę powiedzieć, że z VR Bank również nie można dużo źle zrobić.

Jeśli zrezygnujesz z banków lokalnych, ING DiBa to również alternatywa.

Osobiście wolę mieć moją bankę bezpośrednio na miejscu, gdyby coś było nie tak.

Problem polega na tym, że banki stacjonarne lokalnie rzadko zrezygnują z opłat za prowadzenie konta, a jeśli już to tylko w określonych warunkach (np. minimalne miesięczne wpływy). Sparkasse została tu wymieniona jako problematyczna ze względu na wysokie opłaty za konto. Wiele banków internetowych oferuje tańsze rozwiązania. Oczywiście trzeba zrezygnować z bezpośredniej obsługi osobistej, ale jeśli chodzi o moje doświadczenia, np. z moim bankiem internetowym, miałem tylko pozytywne doświadczenia (obsługa telefoniczna). W tym kontekście mogę również polecić poniższe porównanie w poszukiwaniu odpowiedniego konta osobistego: Porównanie darmowych kont osobistych na stronie AsFro.de

Napisany przez Doso
Jestem w Ing-Diba, nie mogę narzekać.

Napisany przez Marc00
Cześć,

nie możesz korzystać z konta oszczędnościowego w banku internetowym, zwie się to:

konto oszczędnościowe internetowe

To konto jest dostępne online za darmo.

Z poważaniem

Marc00

Napisany przez orchidee
Ogólnie rzecz biorąc, banki internetowe mają najlepsze warunki.
Mogę polecić zarówno DAB (Direktanlagebank w Monachium), która jest filią Hypovereinsbank, jak i DIBA.

Cześć
Orchidea

Napisany przez orchidee
Poza DIBA, zajrzyj na stronę D A B (Direkt Anlagebank w Monachium, spółka-córka Hypo Vereinsbank). Darmowe konto osobiste, darmowa karta kredytowa (Mastercard) z terminem płatności 30 dni i bardzo korzystna stopa odsetkowa od debetu. I wreszcie - również doskonała obsługa klienta.

Napisany przez 2Escorpio

Halo,

czy nie możesz używać konta Giro Online w Sparkassen, które nazywa się:

Online Giro konto

konto jest darmowe w użyciu online.

Z poważaniem

Marc00

Sparkassen są podzielone na powiaty i miasta. Każda Sparkasse ustala swoje własne warunki, a wiele z nich nie oferuje bezpłatnego konta online.

Napisany przez 2Escorpio
Informacja - połączyłem Szukam darmowego konta osobistego i Szukam nowego konta osobistego.

Zawartość jest przecież taka sama.

Napisany przez fufo
Możesz mieć darmowe konto osobiste, jeśli na przykład studiujesz. W przeciwnym razie chyba zawsze musisz płacić.

Napisany przez mia88

Możesz mieć darmowe konto osobiste, jeśli na przykład studiujesz. W przeciwnym razie, musisz płacić, myślę.

DKB - mam wrażenie - zawsze jest darmowa. Bez względu na to, czy jesteś studentem, czy nie.

Napisany przez trey
DKB? Trzeba się z nią zapoznać.

Napisany przez Pojo1983
Ponieważ aktualnie również szukam nowego konta osobistego, zdecydowałem się na ING.
Jeśli chodzi o cenę, DKB jest niepokonana, a same odsetki na koncie karty kredytowej są świetne.

Po prostu porównaj oferty na różnych portalach. Jeśli się pokrywają, oznacza to, że znalazłeś swojego nowego banku.

Napisany przez 2Escorpio
I dlaczego zdecydowałeś się na ING Diba?

Nawiasem mówiąc: O ile mi wiadomo, ING Diba nie oferuje karty kredytowej, ale tylko kartę debetową Visa.

Napisany przez Pojo1983

I dlaczego zdecydowałeś się na ING Diba?

btw: Z tego co wiem, ING Diba nie ma karty kredytowej, tylko kartę debetową Visa.

Teraz dlaczego to jest trudne pytanie. Przejrzałem wszystkie banki, które wchodziły w grę dla mnie i jakoś ING najbardziej mi się spodobało. Potem zbierałem doświadczenia z różnych stron i sprawdzałem, czy gdzieś są jakieś krytyczne opinie i nie znalazłem (ani też w DKB).

W końcu to przeczucie zdecydowało i poszedłem do ING.

Mam już kartę kredytową niezależną od Barclay, więc nie jest to dla mnie kryterium.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na Twoje pytanie jak najlepiej. Na koniec to zawsze decyduje u mnie przeczucie.

Napisany przez lolania
Moim zdaniem dla studentów jest jedno w HAspa!

Napisany przez DerDominik
Następnie chciałbym ponownie zadać pytania z innego wątku. Jestem również w trakcie poszukiwań nowego darmowego konta, ponieważ moja VoBa znacząco zmienia taryfy. Ważne rzeczy, na które zwracam uwagę, zwłaszcza jeśli chodzi o podkonto, nie bardzo znalazłem nic. - Miesięczne wpływy są przychodzące, więc nie jest to kryterium wykluczające. - Sieć bankomatów powinna być dostępna na dużej powierzchni w Niemczech, zwłaszcza VoBa lub SparKa, a może nawet obie? - Podkonto powinno być możliwe (nie potrzebuję do tego karty EC. Jednak innym osobom powinno być możliwe dokonywanie obciążeń). - Być może również oferować kartę kredytową, dzięki której mogę wypłacać pieniądze za granicą (za pośrednictwem konta rozliczeniowego). Widziałem tutaj w wątku kilka razy, że Ing-Diba ma tylko kartę debetową Visa. Jaka jest różnica między kartą debetową Visa a zwykłą? Z góry dziękuję za Wasze wskazówki i pozdrawiam, DerDominik

Napisany przez loveable
Cześć Dominiku,

także Volksbanki i Sparkassen oferują korzystne lub nawet darmowe konta osobiste. Ważnym czynnikiem decydującym o opłatach, które płacisz pod koniec kwartału, jest zawsze wybór właściwego modelu konta.

Zazwyczaj istnieją dwie podstawowe wersje:
- standardowy model: niska opłata podstawowa + opłata za każdą operację księgową
(nadaje się dla klientów z niewielką liczbą transakcji)
- i model all-inclusive: nieco wyższa opłata podstawowa, ale brak
dodatkowej opłaty za operacje księgowe (nadaje się dla klientów z
dużą liczbą transakcji)

Możesz również od razu przejść na konto online i nie płacić w ogóle żadnej opłaty.

Po prostu zapytaj w swoim VOBA o inne modele kont, zobaczysz, że także tam są atrakcyjne oferty.

Co do pytania o kartę kredytową:

W przypadku zwykłej karty kredytowej, czyli karty Charge Card, transakcje nie są natychmiast obciążane na twoim koncie, lecz są zbierane i obciążane z konta jednorazowo raz w miesiącu.

Karta debetowa obciąża twoje konto od razu. Płatności są więc możliwe tylko przy odpowiednim saldzie na koncie, tak jak w przypadku karty bankowej.

Pozdrowienia
loveable

Cześć kochana,

generalnie masz rację, pisząc o VoBa. ALE....
W lutym (przynajmniej w mojej filii, nie mam pojęcia czy to dotyczy wszystkich) będzie zmiana taryfowa.

VR Online:
Brak opłaty miesięcznej
Nagle 5€ rocznie za moją kartę EC (dotychczas darmowa!)
0,15€ za inne operacje (płatnością kartą EC, polecenie zapłaty, czek)

VR Premium:
10€ miesięcznie
Za to wszystko inne jest w cenie

Nie mam pojęcia, kto to wymyślił. Ale z taką zmianą nie będę jedynym, który zrezygnuje...

I dziękuję za wyjaśnienie dotyczące karty Visa. To już pomogło :-)

Napisany przez 2Escorpio

W odpowiedzi na twoje pytanie dotyczące karty kredytowej:

W przypadku zwykłej karty kredytowej, czyli karty Charge Card, transakcje nie są natychmiast obciążane na twoim koncie, ale zbierane i pobierane raz w miesiącu z twojego konta.

Nie do końca... Prawdziwa rzeczywista karta kredytowa to karta z funkcją spłaty ratalnej i kredytem za nią.

Karta Charge Card jest w dużej mierze wydawana w Niemczech i przez wielu określana jako karta kredytowa, ale ostatecznie nie udziela ona naprawdę kredytu, a jedynie przedłuża termin płatności.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez 2Escorpio
Dominik... Co rozumiesz przez podkonto? I do czego chcesz to użyć?

To po prostu oznacza, że tworzę główne konto w banku xy, a następnie drugie konto w ramach tego konta, które działa jednak całkowicie niezależnie. Tutaj nie potrzebuję jednak karty EC. Znam to z konta oszczędnościowego RaboDirect i potrzebuję tego teraz dla konta bieżącego.

Tło jest następujące:
Obecnie mam moje główne konto w VoBa, a drugie konto w Ing-Diba. Moje ubezpieczenia są ustawione na roczny skład, który pobierany jest bezpośrednio z konta Ing-Diba. To konto uzupełniam miesięcznym zleceniem stałym z mojego głównego konta.
W razie potrzeby mogę nadal działać tak samo z Ing-Diba, ale jeśli zmiana konta jest już konieczna, może wtedy wszystko mogłoby działać przez jedno konto. Może to być uciążliwe, ale kilka euro można zaoszczędzić opłacając roczną składkę ;-)

Napisany przez 2Escorpio
Samo w sobie już rozumiem sens, ale dlaczego nie przekazujesz tego miesięcznie na konto oszczędnościowe i nie przekazujesz pieniędzy na ubezpieczenia ręcznie raz w roku?

Zalety tego podejścia to:

1. Możliwość zarabiania odsetek przez cały rok
2. Nie będziesz miał dwóch kont osobistych widocznych w rejestrze dłużników (każde zobowiązanie płatnicze, takie jak konto osobiste, obniża nieco zdolność kredytową / scoring kredytowy).

Poza tym, praktycznie każdy bank oferuje dwa konta osobiste.

Tak, właściwie już dobrze.
Ale chciałbym oszczędzać trochę więcej pieniędzy z jak najmniejszym wysiłkiem. Oczywiście, mógłbym trochę więcej zyskać na lokacie terminowej. Ale wtedy musiałbym znów przebrnąć przez wszystkie dokumenty ubezpieczeniowe i sprawdzić, kiedy są pobierane opłaty.
Dla mnie jest to odpowiedni kompromis.

Czy posiadanie kilku kont rzeczywiście obniża zdolność kredytową, jeśli wszystko jest w porządku? Jeśli pojawią się jakieś nieprawidłowości, wtedy rozumiem. Ale jeśli nigdy nie wpadam w debet?

Napisany przez loveable
Twój gniew jest dla mnie zrozumiały, oczywiście, trzeba oszczędzać, gdzie się tylko da.

Jednak koszty powinny być tylko jednym z wielu kryteriów. W szczególności, jeśli chodzi o aspekt bezpieczeństwa, wielu klientów jest teraz bardziej naiwnych niż kiedykolwiek. Przy zmianie banku powinieneś się zastanowić nad pytaniem: Jak bezpieczne jest moje pieniądze tam?, bo co może być gorsze niż całkowita strata pieniędzy?

Nawet przy inwestycjach zawsze warto sobie uświadomić, że rentowność i bezpieczeństwo są się rywalizującymi celami. Ogólnie rzecz biorąc: im wyższa stopa procentowa, tym gorsza zdolność kredytowa!

Takie luźne uwagi. Powodzenia w poszukiwaniu właściwego konta.

Napisany przez loveable
Rachunek bankowy bieżący jest pozytywnym czynnikiem i w żaden sposób nie wpływa na zdolność kredytową

Napisany przez 2Escorpio

konto bieżące to pozytywny element i w żaden sposób nie obniża zdolności kredytowej

W takim razie powinieneś się dokładniej zorientować.

Pozytywne są uregulowane zobowiązania finansowe, takie jak spłacone kredyty.

konto bieżące to neutralny wpis I zobowiązanie do ZAPŁATY! Nawet bez debetu można np. używać karty debetowej, pobierać obciążenia, czeki, tolerowane przekroczenia salda i popełniać z nim dużo głupot.

Ale możesz to z powodzeniem wypróbować, sprawdź swój wynik w Biurze Informacji Kredytowej, otwórz kolejne / nowe konto bieżące i ponownie zweryfikuj swoją zdolność kredytową... Zobaczysz, że najpierw będzie gorsza niż wcześniej ;-)

Informacje o Biurze Informacji Kredytowej można znaleźć m.in. tutaj: viewtopic.php?t=6957

Napisany przez Hopper

cześć, mogę polecić Wam bank sparda-bank nürnberg...

...od roku jestem klientem tego banku i otrzymałem nawet wtedy bonus startowy w wysokości 80 euro

Większość banków spółdzielczych działa lokalnie. Na szczęście poszczególne Sparda zazwyczaj obsługują duży obszar, często stan, w przeciwieństwie do Raiffeisen. Najlepiej porównać je wszystkie w najbliższej okolicy pod względem:
- Opłat (w niektórych przypadkach brak opłat, jeśli otrzymujesz pensję i subskrybujesz udziały), warto zapytać, jak można uniknąć opłat
- Maksymalna ilość udziałów, które można subskrybować oraz rentowność z ostatnich czterech lat. Czasami zarabiasz na tym, czasami akurat pokrywasz opłaty za konto bieżące.
- na przykład sparda-n nie chciała mi dać konta, ponieważ pochodzę z innego landu. Mimo że jest dobra.

Cytat Gorana

Oferta comdirect jest w porządku, ale problem polega na tym, że karta Visa to nie karta kredytowa, a jedynie karta debetowa... dla mnie to byłby już powód do rezygnacji.

Ale też jest dobrze, jeśli opóźnia płatność i jest pobierana dopiero w weekend z konta. Dodatkowo nie trzeba wpłacać pensji, a otrzymuje się już 50 euro, jeśli tylko pięciokrotnie przez 3 miesiące przetransakcjonuje się kwoty po 25 euro. Składanie reszty to opcja, którą można wykorzystać, jeśli już jest dostępna.

Cytat Gorana

Mogę się tylko zgodzić. Na koniec ubiegłego roku również przeszedłem do 1822direkt i jestem tu bardzo zadowolony. Dla mnie najważniejszą zaletą było możliwość darmowego wypłacania gotówki z bankomatów Sparkassen, ponieważ są one szeroko rozpowszechnione w naszym regionie. Przy miesięcznym wpływie pieniędzy (bez określonej kwoty) prowadzenie konta jest darmowe. Karta EC/girocard jest dołączona za darmo. Za dodatkowo dostępną kartę kredytową pobierane są opłaty uzależnione od obrotu - dla mnie jednak mniej interesujące, ponieważ mam osobną kartę kredytową.

Jeśli szukasz bezwarunkowo darmowego konta osobistego, mogę polecić comdirect.

- ma dla mnie zbyt wiele ograniczeń. Aby karta Visa pozostała darmowa, musisz ją użyć tyle razy i istnieją inne ograniczenia w porównaniu z innymi bankami. To po prostu jest spółka zależna od Sparkasse.

------

Ogólnie o porównywaniu:
www. girokonto - vergleich . net / porownanie . html
uważam, że jest to dobre, gdy klikasz na poszczególne nazwy, ale niektóre informacje są przestarzałe i błędne. Ale zestawienie jest zgodne, możesz sortować według określonych kategorii.
Dlaczego więc nie po prostu
http: / / girokonto . focus . de / korzystne - konta-osobiste / porownanie
(bez spacji

Moje Top-5 (kolejność nie hierarchiczna):
DAB
DKB
DiBa
comdirect
Cortal Consors
(no i Sparda-SW, jeśli w zimie znowu oferuje 50 euro bez warunków i do 30 udziałów po 52 euro z odsetkami 3% rocznie)

DLACZEGO?
Aby wprowadzić porządek w chaosie decyzji, skupimy się tylko na trzech kluczowych kryteriach: 1. Bonus startowy, 2. darmowe wypłacanie gotówki w Niemczech, 3. Oprocentowanie/rabaty itp.

1. BONUS STARTOWY:
DAB: 75 euro (3x 800 euro pensji/dodatku rodzinnego)
DKB: brak
DiBa: 50 euro premia za polecenie przyjaciela lub 50 euro premii przy wpływie na konto w wysokości 2x1000 euro.
Cortal Consors: 50 euro (jednorazowy wpływ na konto bez względu na wysokość)
comdirect: 50 euro (5 aktywności po 25 euro, wpłaty, przelewy, wypłaty gotówki, bezgotówkowe płatności) + 50 euro od GMX, jeśli otrzymałeś zaproszenie. GMX do 31.1., ale wydłużają to się chyba co miesiąc znowu.

Sparda: 50 euro ponownie od listopada 2014 roku

2. DARMOWE WYPŁACANIE GOTÓWKI w Niemczech:
DAB: z kartą debetową CashGroup (DeutscheBank, Postbank, commerzbank, itp.) sprawdź, czy w twoim otoczeniu jest Postbank. Jak również Shell, OMV i niektóre Obi.
DKB: wszędzie (również na świecie) bezpłatnie z VISĄ
DiBa: wszędzie (w Niemczech) bezpłatnie z VISĄ
Cortal consors: Rewe, Penny, Netto i Toom z GIROCARD / z VISĄ w większości banków obcych, ale nie w Sparkasse (tak mi powiedziano w rozmowie telefonicznej).
Comdirect: z kartą debetową w CashGroup (zobacz, czy jest w pobliżu Postbank, to najprostsze rozwiązanie - lub sprawdź na CashGroup.de, gdzie są bankomaty w twojej okolicy) oraz w handlu detalicznym (np. w sklepach famila, REWE i PENNY) następująca możliwość: Jeśli zrobisz zakupy za co najmniej 20 euro i zapłacisz kartą debetową comdirect, możesz wypłacić do 200 euro gotówki.
Sparda: Girocard Sparda i banki CashPool oraz 10 000 REWE-, Penny- i Netto-Märkte od kwoty zakupu 20 euro w uczestniczących marketach.

3. OPROCENTOWANIE/RABATY/DODATKI:
DAB: 0,5%
DKB: 0,2%, 10% rabatu na życie rzeczywiste, do 17% rabatu online (ale najczęściej tylko 4-10%, patrz na stronę internetową)
DiBa: brak
Cortal Consors: 10 centów za każdą płatność kartami GIROCARD i VISA od kwoty zakupu 25 euro.
comdirect: Oszczędzanie reszty. Kwota zapłacona za zakupy zostanie zaokrąglona do najbliższej euro. Ta kwota zostanie przekazana z Twojego konta na konto oszczędnościowe, a comdirect podwoi ją przez pierwsze 3 miesiące, a następnie co 3 miesiące podniesie uzyskaną kwotę o 10%
Sparda: Udziały spółdzielcze z oprocentowaniem 2,5-3% (zależne od zysku, Sparda inwestuje np. w gospodarstwo rolne lub rynek Raiffeisen. Po kryzysie finansowym mogą znowu zaoferować więcej. W Raiffeisen Bank są to nawet 6%, ale tam opłaty są bardzo wysokie), blokowane na rok, potem, jeśli zgłosisz wniosek, otrzymasz pieniądze, po 1,5 roku otrzymasz odsetki. Jeśli nic nie zrobisz, udział będzie kontynuowany i odsetki będą wypłacane corocznie.

Inne rozważenia:
Mówiąc dalej, Corta Consors i Comdirect to fajny pomysł, ponieważ oferują bonusy startowe i zabawę z 10 centami lub oszczędzanie reszty (110% w 3 miesiące, a później co 3 miesiące o 10%) (jeśli chcesz oszczędzać drobne kwoty obok głównych wydatków, bo przecież tak to działa)

Niskie odsetki od przekroczenia stanu konta i debet pomijam, jest praktycznie przy wszystkich wymienionych bankach bardzo dobre (oprócz Sparda, jako spółdzielnia).

Darmowe wypłacanie gotówki za granicą też odpuściłem, jeśli to interesujące, sprawdź na stronach banków (DKB jest bezpłatne. Cortal Consors może z VISĄ rzekomo, tak jak dowiaduje się w rozmowie telefonicznej, informacje produktowe są bardzo skąpe, również bezpłatne poza Europą).

Zostaje nam więc (DAB, DKB, DiBa, Sparda):
DAB: 75 euro bonus startowy, 0,5% oprocentowanie, darmowe wypłacanie gotówki w CashGoup (Postbank, Hypovereinsbank, Commerzbank, Deutsche Bank, Unicredit) oraz Shell, OMV i uczestniczących sklepach Obi.
DKB: 0 euro bonus startowy, 0,2% oprocentowanie, darmowe wypłacanie gotówki wszędzie na świecie, (rabaty: 10% w prawdziwym życiu w Pizza Hut, Hussel, C&A, Burger King, restauracje, Sixt, Hertz,... bez gwarancji, patrz miasta, do których często podróżujesz na stronie DKB - jest to interesujące dla osób spędzających czas na mieście i jedzących na mieście. Ponadto 3-17% rabatu w sklepach internetowych, Zalando, Otto, Blume200, itp., ale często nie tak dużo, sprawdź najpierw).

DiBa: 50 euro premii za polecenie, 0% oprocentowanie, darmowe wypłacanie gotówki wszędzie (DKB dodatkowo zwraca opłatę, jeśli za jakiekolwiek powody zostanie pobrana przy wypłacie z bankomatu). Cieszy się od lat najszybszym tempem wzrostu wskaźnika zadowolenia klientów i posiada ogólnie dobry wizerunek usługowy oraz nie ryzykuje upadłością przy przejęciach, bazując tylko na dostępnych środkach i nie doprowadzi do bankructwa (jeśli chcesz wziąć coś takiego pod uwagę).
Sparda-SW: 50 euro premii startowej (poczekaj do października i listopada), 0% oprocentowanie, darmowe wypłacanie gotówki w Cash-Poll i we wszystkich bankach Sparda.

W przypadku zasięgu sieciowego wystarczy zajrzeć na stronę Cash-Pool i Cash-Group i sprawdzić, co jest dostępne w miastach, które często odwiedzasz.

Napisany przez Hopper
PS: jeśli chcesz skorzystać z dwóch korzyści, możesz założyć konto w

DAB/DKB dla wynagrodzenia, aby pieniądze miały zyski, gdy czekają na obciążenia kartą.
Następnie comdirect lub Cortal Consors, gdy robisz zakupy kartą. Wieczorem lub przed weekendem (termin obciążeń może być inny w przypadku CC), przekazujesz należną kwotę VISA z konta wynagrodzenia na konto Robienie Zakupów. W ten sposób pieniądze nie leżą wcześniej bez odsetek na innym koncie.

No cóż, to również kwestia czasu.

Napisany przez 2Escorpio
No jeśli zrobisz wszystko, co tutaj piszesz, to nie chcę widzieć twojego wyniku w Schufa *g*

Napisany przez Hopper
Dlaczego konto oszczędnościowe nie jest brane pod uwagę i wtedy ma się albo 1, 2 lub 3 konta.

1 = tylko konto wynagrodzenia.

2 = konto wynagrodzenia + konto płatności / podróży

3 = 2 + konto na akcje spółdzielni

Ponadto wynik w bazie SCHUFA jest ważny tylko wtedy, gdy chcę pożyczyć pieniądze. Oczywiście zawsze może pojawić się coś nieprzewidzianego, ale staram się zawsze wydawać / kupować tylko to, na co już mam pieniądze. Budowa domu czy coś w tym rodzaju oczywiście odpada.

W razie potrzeby można również poprosić o potwierdzenie od każdego banku, że zawsze się dobrze zarządzało finansami i przedstawić to bankowi, w którym chce się wziąć kredyt. Jednak przyznam, że jest to uciążliwe i wątpliwe, czy banki to zrobią i czy inny bank to zaakceptuje.

Wymieniłem tylko top 5 jako opcje do wyboru, aby wybrać coś darmowego, o co zostało potem zapytane.

Napisany przez 2Escorpio

Dlaczego, konto oszczędnościowe nie ma znaczenia i wtedy masz albo 1, 2 albo 3 konta.

1 = tylko konto wynagrodzenia.

2 = konto wynagrodzenia+konto płatnicze/podróży

3 = 2 + Bank dla udziałów w spółdzielni

Ponadto wynik z Schufa jest ważny tylko wtedy, gdy chcę pożyczyć pieniądze. Oczywiście zawsze może się zdarzyć coś niezaplanowanego, ale zawsze staram się wydawać/kupować tylko to, na co już mam środki. Budowa domu czy coś takiego wtedy oczywiście odpadają.

W razie potrzeby można również uzyskać potwierdzenie od każdego banku, że zawsze prowadzisz swoje rachunki dobrze i przedstawić je w banku, w którym chcesz wziąć kredyt. Jest to jednak dość uciążliwe i wątpliwe, czy banki to zrobią i czy inny bank to akceptuje.

Wymieniłem wyżej ranking 5 najlepszych, aby wybrać bezpłatne konto, o które zostało zapytane.

Dlaczego potrzebujesz trzech kont? Żaden człowiek, który nie jest samozatrudniony, nie potrzebuje tego. Ponadto konto na udziały w spółdzielni można równocześnie wykorzystać jako konto wynagrodzenia na przykład.

A to, że wynik w Schufa jest ważny tylko wtedy, gdy potrzebujesz pieniędzy, jest bzdurą. W pewnym momencie nie otrzymasz już umowy na telefon komórkowy, karty kredytowej, debetu, nie będziesz mógł zamawiać u sprzedawców z kontrolą zdolności kredytowej na fakturę... tak, w pewnym momencie bank też odmówi otwarcia konta, jeśli wynik stanie się zbyt zły. Coraz więcej wynajmujących żąda również raportu z Schufy podczas wynajmu.

Wiele studentów niszczy swój wynik w Schufa poprzez skakanie pomiędzy kontami bieżącymi... Rekonstrukcja tego trwa wiele lat... te 200 euro, które można zarobić w ten sposób, nie stoją w żadnej proporcji do frustracji, jakiej można się nabawić.

I to, jak zachowałeś się w jednym banku, jest obojętne dla innego banku, liczy się Schufa. Ponadto dwa z trzech twoich banków i tak by napisały, że nie użyłeś ich konta jako konta wynagrodzenia... Żaden bank nie chce tego... chyba że na koncie znajdują się duże sumy.

Napisany przez Hopper
Tak, udziały w spółdzielni można również połączyć z kontem wynagrodzenia. Wtedy ma się tylko dwa. Lub można wybrać tylko 1 spośród 5 dostępnych opcji.

Dochodzi do tego, że szukano tylko jednej odpowiedzi, więc można wskazać wybór, np. wybrać Top-5 (subiektywnie), co wcale nie oznacza konieczności zawarcia wszystkich pięciu jednocześnie.

Jednocześnie, co do tego, co powiedziałeś o kupowaniu na raty w sklepie Lucky, np. spłacanie lodówki, na przykład, już wspomniałem, że jeśli kupujesz tylko te rzeczy, na które zarabiasz pieniądze, to nie trzeba tego robić.

Jednakże nie powiedziałem też, że w ogóle nie trzeba zachować ostrożności.

Napisany przez Fiebr
Darmowe konta są zawsze dostępne online, takie jak comdirect i wiele innych

Napisany przez 2Escorpio

Online sind die Konten immer kostenlos

Nonsense....

Napisany przez Hopper

W internecie konta zawsze są darmowe, takie jak comdirekt i wiele innych

przede wszystkim zawsze dokładnie czytaj. Chociaż tam jest napisane gwarantowane darmowe, to jednak jeśli nie sprawdzisz tego w netbank, zapłacisz sporo za korzystanie z karty kredytowej od drugiego roku. W HVB karta jest płatna już od pierwszego roku. W 1822direkt musisz dokonać co najmniej 2000,-EUR obrótu rocznie, aby była darmowa (chodzi tu o to, że trzeba dokonać 2000,-EUR obrotu kartą. W zależności od nawyków korzystania, może być trudno to osiągnąć, zwłaszcza że nie wszędzie akceptowane są płatności kartami kredytowymi!)

Resztę, która pozostaje i jest naprawdę darmowa, znajdziesz zazwyczaj po dostępności bankomatowej lub małych dodatkach (jeśli często przekraczasz stan konta, to również patrz na oprocentowanie debetu i odsetki za przekroczenie stanu, choć wiele banków oferuje tzw. kredyt ramowy, dzięki któremu można czasem taniej wyjść niż przy przekroczeniu stanu i standardowych kredytach).

Znalazłem stronę, którą uważam za interesującą kritische-anleger.de.

Napisany przez thorsten_tz
Mogę polecić Ci bank DKB, nie kosztuje nic, a dodatkowo otrzymasz bezpłatną kartę Visa z oprocentowaniem....

Napisany przez Hopper
Czy masz na myśli mnie, czy operatora, czy Fiebr?

DKB już miałem na górze mojej listy wśród pięciu najlepszych. Moim zdaniem to też najlepsza alternatywa, zwłaszcza po obniżeniu oprocentowania z 0,5% do 0,3% przez DAB. Tak, to drobiazgi, ale ziarno do ziarna, a czemu w takim razie czekać na pensję na miesięczne obciążenia bez otrzymywania odsetek, skoro można to zrobić w DKB i DAB (a także w netbanku, Wüstenrot oraz innych, dla kompletności, ale one mają inne wady).

Jeśli nie chce się korzystać z karty VISA za granicą (do wypłat gotówki), alternatywą jest DiBa (stabilna dobra obsługa, chociaż w DKB także zdarzają się ludzie, którzy mieli złe doświadczenia. Wysoki poziom bezpieczeństwa w bankowości internetowej. Ponadto w DiBa pracują ludzie na górze, którzy się znają. Nie podejmują ryzyka, którego bank nie mógłby poruszyć sam bez szkody dla członków i bez konieczności pomocy państwa. Ale to zależy także od wielkości banku w porównaniu do DKB - oraz konserwatywnej/ostrzejszej polityki inwestycyjnej DiBa. W przypadku DKB nie wie się jednak zbyt wiele.

Niestety od niedawna zamówienie nowej karty po jej zgubieniu nie jest już bezpłatne w DKB i trzeba zapłacić 10 EUR za kartę. Ale nie zakłada się, że tak się stanie.

W obu przypadkach sytuacja z dostępnością bezpłatnych bankomatów wygląda bardzo dobrze, ponieważ wszystko odbywa się za pośrednictwem karty VISA. (Także w Cortal Consors, ale pracownicy nie są całkowicie pewni przez telefon, a przewodnik cenowy nie jest jednoznaczny. Dodatkowo z Cortal Consors można dodatkowo bezpłatnie płacić za granicą kartą VISA).

Co jeszcze dotyczy spółdzielczych banków. Zdecydowanie popieram wspieranie regionu i spółdzielcze banki cieszą się dobrą opinią, ponieważ rzekomo są bezpieczne, ponieważ nie zajmują się spekulacjami (co zostało już obalone). W programie Plusminus powiedziano, że jeśli zgłasza się błędną informację o oprocentowaniu (dla planu oszczędnościowego) w spółdzielczych bankach i skorzysta się z nieodpłatnej pomocy rzeczoznawcy, tylko w 12% przypadków decyzja będzie na korzyść klienta, mimo że oprocentowanie zostało udowodnione jako błędne. Ponadto ta decyzja nie jest wiążąca dla banków. W złych bankach 50% sporów o oprocentowanie produktów inwestycyjnych kończy się na korzyść klienta. Ciekawe jest jednak, skąd mają te liczby. Jeśli są to dane pochodzące od samych banków, to są dość bezwartościowe.

Napisany przez El-Zorno
Cześć,

Być może możecie mi pomóc. Nie mogę się zdecydować, czy otworzyć konto terminowe, czy bieżące. Choć już trochę porównałem za pomocą kalkulatora porównawczego, to nadal nie jestem pewien.

Potrzebuję konta do oszczędzania 100-150 €, do którego będę mógł szybko uzyskać dostęp, gdy go potrzebuję. W dzisiejszych czasach na rachunkach bieżących również otrzymuje się odsetki. Na co powinienem się zdecydować?

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

może możecie mi pomóc. Nie mogę się zdecydować, czy otworzyć konto terminowe czy rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy.

Już sobie coś obejrzałem za pomocą kalkulatora porównawczego, ale nadal nie jestem pewien.

Potrzebuję konta do oszczędzania 100€ - 150€, na które jednak szybko będę mógł sięgnąć, gdy będzie mi potrzebne. Obecnie oprocentowanie jest również dostępne na rachunkach rozliczeniowych. Na co powinienem się zdecydować?

Odpowiedź sama sobie dałeś, prawda?

Jeśli chcesz szybko mieć dostępne środki, to konto TERMINOWE na to się nie nadaje.

Lepiej zerknij w stronę konta OSZCZĘDNOŚCIOWO-ROZLICZENIOWEGO.

Napisany przez El-Zorno

Odpowiedź już sobie udzieliłeś, prawda?

Jeśli chcesz szybko do czegoś dojść, to USTAWIENIE pieniędzy na zatrzask nie jest do tego odpowiednie.

Zastanów się nad kontem oszczędnościowym.

Oczywiście, miałem na myśli konto oszczędnościowe. Przepraszam

Napisany przez Hopper
To musisz wiedzieć, jakie jest twoje zachowanie w zakresie wydatków i oszczędzania. Pamiętaj również o nagłych wydatkach, których nie należy lokować na lokacie terminowej, na przykład naprawy samochodu. Nie polecam na styku.

Dlaczego nie oba? Z pieniędzy, których już nie potrzebujesz, możesz założyć lokatę terminową (na jak długi okres myślałeś?) lub kupić udziały w spółdzielni, które są oprocentowane od 2 do 6% rocznie. To są dywidendy, czyli udziały w zyskach banku. W rezultacie rzeczywiste oprocentowanie może się różnić na koniec. Zazwyczaj jednak pozostają one bardzo stabilne i moim zdaniem są bardziej bezpieczne niż akcje i fundusze. Zwróć uwagę na warunki (czasami wymagany jest wpływ wynagrodzenia).
Po prostu sprawdź w swoim regionie w Sparkassie, Volksbanku, Raiffeisenie i w Sparda, która jest odpowiedzialna za twoje land. Zawsze musisz otworzyć konto osobiste! Moim zdaniem najbardziej zrównoważone są banki spółdzielcze. (Możesz zawsze zrezygnować z udziałów do września na następny rok, jeśli chcesz odzyskać pieniądze po roku. Wypłata następuje po 1,5 roku. Niemniej jednak nie są one przeznaczone do ciągłego wypłacania pieniędzy, lepiej je zostawić. Bank może tego nie lubić).
Lub po prostu fundusze indeksowe, ale tutaj trzeba mieć długą cierpliwość, zanim je sprzedasz, co i tak może być ryzykowne. W tej chwili nie jest mądre inwestowanie w DAX, ponieważ jest teraz bardzo wysoki.

Pozostałą kwotę trzymaj na koncie oszczędnościowym. Jakie masz wizualizowane konto oszczędnościowe?

Jeśli chcesz sobie zrobić coś dobrego jeszcze dodatkowo, zmień konto bieżące na takie, które oferuje odsetki (obecnie 0,2% w DAB, DKB) lub inne korzyści. Zobacz to, co już wcześniej napisałem (comdirect, DKB, CortalConsors).
Zresztą, comdirect teraz oferuje również darmowe wypłaty gotówki na całym świecie za pośrednictwem VISA (jak DKB). (Serio, zapytałem).

Jeśli i tak masz wystarczająco dużo pieniędzy, dodatki są dla ciebie bezsensowne i nieistotne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata