Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Pola złota

Napisany przez Simona
Właśnie coś znalazłem na temat GOLI: https://news.yahoo.com/s/cpress/20051121/ca_pr_on_bu/gold_fields_bolivar_1 :roll: Teraz jestem ciekawy, jak będzie wyglądał kurs GOLI jutro.- Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Cześć Simona Mam nadzieję, że GOLI strawi ten kawałek bez problemów, ale przy rosnącej cenie złota (obecnie 491,1) jestem optymistyczny! Pozdrowienia Gerri -GOLI zamyka na NYSE na dziennej wysokości 15,97$ = 21,1 CHF-

Napisany przez Simona
Tak, również życzę Ci wszystkiego najlepszego. Jutro się temu przyjrzę. Kurs GOLI od dawna nie był tak wysoki. Miałam trochę dziwne uczucie... Mimo rosnącej ceny złota, dobrze obserwować. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
GOLI Tak, dzisiaj w końcu wszystko zlikwidowane! Wczoraj: 1. Transza po 21,50. Dzisiaj: 2. Transza po 21,80 i 3. po 22,20. Jestem bardzo zadowolony, nawet jeśli zajęło to trochę dłużej niż się spodziewałem. Teraz metale szlachetne mogą, ba powinny, się skorygować. (Jeśli pomyślę ile zyskałbym na XAUVL dzisiaj z -0,64 zamiast z -0,12 VP, to prawie mdli mnie). Pozdrowienia Gerri

Napisany przez ADMCI4
Według analityka z Bloomberga ..... Inwestycje w złoto stanowią około 10-15% portfela w długoterminowym średnim okresie. Obecnie udział ten wynosi około 0,1-0,5%. Czy to nie wymaga nadrobienia zaległości? Z tego punktu widzenia cena złota jest jeszcze bardzo niska. Po prostu rzucam to tak na około. Jakie są zdania na ten temat?

Napisany przez ADMCI4
Naprawdę jest zaległa potrzeba, prawda? Z tej perspektywy cena złota jest jeszcze bardzo niska. Czy złoto (i srebro) są nadal bardzo niedrogie, przyszłość pokaże. W mojej opinii - tak! Złoto od kilku dni przeżywa świetny wzrost. Na dole było 7 listopada około 456 USD, wczoraj zamknęło się na poziomie 520 USD, czyli zysk 14%! Podczas ostatnich 21 dni 17 razy było na plusie, a tylko 5 razy (lekko) na minusie. Korekta jest po prostu zdrowa i w obecnym momencie prawie wymagana. Czytam coraz więcej informacji, że złoto/srebro przejdą korektę o 10% (około 460-470 USD). Wtedy wrócę do gry/kupię ponownie. Pozwalam moim zyskom rosnąć, ale codziennie przesuwam moje limity stop loss! Pozdrowienia, Franz

Napisany przez Simona
Dotycząc GOLI: https://www.financial.de/newsroom/fn.php?rubrik=rohstoffe&ID=50458 Rozważ powrót po połowie grudnia. Wyniki za drugi kwartał zostaną przedstawione pod koniec stycznia. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
franzakoch pisze: Wniosek o nadrobienie zaległości, co nie? Z tej perspektywy cena złota nadal jest bardzo niska. Czy złoto (i srebro) są nadal bardzo tanie, przyszłość nam powie. Moim zdaniem tak! Pozdrawiam Franz
Bonsoir i Dobry wieczór Franz Jezioro Genewskie jest dobrze reprezentowane w szerokim świecie giełdy... ;-) Prawdopodobnie będzie mała korekta, a potem złoto i srebro będą kontynuować wzrost na północ. Moje niewielkie rozczarowanie jednak dotyczy Drooy. Marcus kiedyś napisał, że Drooy zaczyna rosnąć prawdziwie po osiągnięciu ceny złota powyżej 500 dolarów i powinien szybko osiągnąć dwucyfrową wartość. Czy też tak uważasz, czy może jest jakiś haczyk? Ascensja powinna powoli się zaczynać...

Napisany przez Simona
W międzyczasie Nadal siedzę na GSS. Mam te akcje od października 2004 r., z ponad 50% stratą. Oni zawsze potrafią obniżyć cenę i rozwścieczyć akcjonariuszy. A miało to kiedyś być dobrą inwestycją? (Kiedyś bardzo popularne u Marcusa). W związku z tym mogę sobie złożyć kondolencje. https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/golden-star-resources.asp :cry: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Cześć Simona i Dany, Tak, Jezioro Genewskie jest reprezentowane, ale Jezioro Zuryskie nadal przeważa (przynajmniej) ilościowo. Nie chodzi mi o regiony, ale o jakościowe wkłady, skąd one pochodzą, nie ma dla mnie znaczenia! Niestety, nie mogę się popisać znajomością rynków giełdowych. @Simona Nie jesteś jedyną osobą z trupami w szafie, mam również pakiet GSS, które zakupiłem w dwóch transzach pod koniec 03 roku na początku 04 roku, średnio minus 60%! Markus zwrócił moją uwagę na ten tytuł, zakupiłem go, niestety wtedy jeszcze nie stosowałem rygorystycznej filozofii Stoploss! Nie sprzedam, ani nie dokupię, moje limity na tytuł zostały osiągnięte! (Pamiątka dla Marka, mam nadzieję, że teraz mieszka w miejscu o ustępstwach podatkowych, jestem pewien, że od czasu do czasu zagląda na forum CH, wiele zawdzięczam mu wiedzy giełdowej!) @Dany Nie wiem, co się dzieje z DROOY! Czysto wg intuicji, koszty wydobycia zdają się wzrosły (Nie zapominaj, DROOY to, o ile mi wiadomo, najgłębsza kopalnia złota, jaka kiedykolwiek powstała) i to w sposób proporcjonalnie większy, w porównaniu z innymi kopalniami. Laik (czasami pisze na forum Borsalino) mógłby wnosić dużo specjalistycznej wiedzy tutaj! Do Was obu, jak już Marcus wspomniał, nie zajmuję się kopalniami w Południowej Afryce (dotyczy to również Wenezueli)! (Przyznam, mam również HL, która działa intensywnie w Wenezueli) Czynniki polityczne i walutowe są dodatkowym elementem w grze giełdowej, mam już trudności z resztą! W najbliższej przyszłości przewiduję korektę w segmencie tytułów związanych z złotem/srebrem, wygląda na to, że korekta już się rozpoczęła! Jednak na dłuższą metę jestem optymistyczny! Mam nadzieję, że będę mógł dalej czytać i czerpać korzyści, jeśli będę mógł dodać coś od siebie, nie zawiodę. Dobrego tygodnia dla wszystkich Franz

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim Tak, również ja wrócę do GOLI, ta firma mnie przekonuje. Mam nadzieję, że teraz zacznie się korekta, chociaż dziś rano w Azji ponownie zanotowano solidne wzrosty - między 14 a 15 w Napis będzie widać, dokąd zmierza podróż! W tej chwili nawet mogę sobie wyobrazić bardzo mało prawdopodobny scenariusz: giełdy, metale szlachetne i dolar jednocześnie korygują się - byłoby to szaleństwem, a to w grudniu. Simona, zerknij na MACMIN SILVER, chciałbym wiedzieć, co o tym sądzisz? Wciąż poszukuję solidnej, mniejszej kopalni w Ameryce Północnej, podobnie jak australijskiej. Ktoś ma dla mnie jakiś wskazówkę? Pozdrowienia i powodzenia Gerri

Napisany przez ADMCI4
Gerry, Sprawdź sobie Novagold (NG na AMEX). To mała juniorowska kopalnia, która prawdopodobnie rozpocznie produkcję złota pod koniec 2006 roku. Większość projektów wydaje się być w USA. Śledzę ten tytuł od jakiegoś czasu, ale przegapiłem moment wejścia (zlecenie zakupu w październiku po 7,14 $ było za niskie!) Dzisiaj rano byłem dumny z 7% / 13% powyżej średniej 50 / 200 dni, ale jeśli cena złota będzie rosła tak samo jak dzisiaj rano (obecnie 537,3 $ lub dodatkowe 10 $ w porównaniu z poprzednim dniem), to nadal wydaje się to być atrakcyjne cenowo! Miłego dnia, Franz

Napisany przez Simona
Cześć Gerri Nie znam Macmin. Ale sprawdziłam. Na razie myślę, że lepiej trochę poczekać, nie do końca mnie przekonuje. Po gwałtownym wzroście teraz mogą trochę się ustabilizować? Spójrz na wykres. - Ale nie jestem w ogóle ekspertem w kwestii kopalni srebra. Ale Możesz się zapytać tutaj: https://www.goldseiten-forum.de/search.php?searchid=53807&sid= Co do złota, obecnie mówi się o konsolidacji. Czy to prawda? Obserwuj uważnie. Ja niczego nie robię do przyszłego tygodnia; wtedy zobaczę co dalej. Cena Goli jest najwyższa od bardzo długiego czasu. Jestem ostrożna. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
franzakoch pisze: Cześć Simona i Dany, Tak, Jezioro Genewskie jest obecne, ale Jezioro Zuryskie jest (co najmniej) nadal nadrzędne pod względem ilościowym. Nie chodzi mi o regiony, ale o jakościowe wkłady, skąd pochodzą, to dla mnie nieistotne! Niestety nie mogę popisać się wiedzą na temat giełdy. @Simona Nie jesteś jedyną osobą z trupami w szafie, mam także pakiet GSS, który zakupiłem w dwóch krokach na przełomie 03 i na początku 04 roku, średnio -60%! Markus zwrócił mi uwagę na ten tytuł, kupiłem ten tytuł, niestety wtedy jeszcze nie stosowałem zasady surowego stop-loss! Nie sprzedam, nie dokupię, osiągnąłem limit na każdy tytuł! (Pamiątka dla Marka, mam nadzieję, że teraz mieszka w miejscu optymalnym pod względem podatkowym, jestem pewien, że od czasu do czasu zagląda na forum CH, właśnie jemu zawdzięczam dużo wiedzy giełdowej!) @Dany Nie wiem, co się dzieje z DROOY! Moim wrażeniem jest, że koszty wydobycia wzrosły (nie zapominaj, że DROOY, o ile mi wiadomo, to najgłębsze otwarcie kiedykolwiek wykonane na złoto) i to w sposób nieproporcjonalny w porównaniu z innymi kopalniami. Lekkie Kowal (czasami pisze na forum Borsalino) mógłby tutaj dodać wiele fachowej wiedzy! Do obu, jak wspomniał już Marek, nie zajmuję się kopalniami w Południowej Afryce (dotyczy to także Wenezueli)! (Mimo wszystko mam również HL, który bardzo działa w Wenezueli) Czynniki polityczne i walutowe są dodatkowym elementem w grze giełdowej, mam już problem z resztą! W najbliższej przyszłości przewiduję korektę w sektorze złota/srebra w kopalniach, wygląda na to, że korekta już się rozpoczęła! Jednakże na dłuższą metę jestem optymistycznie nastawiony! No cóż, mam nadzieję, że nadal będę czytał i korzystał w ciszy - jeśli czasem będę mógł coś dodać, nie będę zawodził. Dobrej tygodniówki wszystkim Franz
Cześć Franz Dziękuję za Twój wpis. W odniesieniu do GSS nie jesteśmy jedynymi, którzy z tym się męczą. Na forum Goldseiten jest jeszcze więcej osób w podobnej sytuacji. Prawdopodobnie poczekam. Byłbym zadowolony, gdyby sami chłopcy z GSS wzbudzili zainteresowanie wykupem. Życzę wszystkim udanego tygodnia i dobrego handlu giełdowego. :wink: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Tutaj coś od Drooy. Marcus kiedyś dodał to do gotówki. Będę wdzięczny za życiowy znak od niego. Środa, 7 września 2005, 14:12:48 Obecnie gram w DROOY (Durban Roodeport Deep), południowoafrykańską kopalnię złota, która obecnie generuje straty ze względu na koszty eksploatacji w Afryce Południowej wynoszące 500 USD, co sprawia, że wydobycie jest nierentowne. Jeśli DROOY przetrwa wystarczająco długo, a cena złota ustabilizuje się powyżej 500 USD, to można się spodziewać kilkusetprocentowych zysków, w przeciwnym razie 100% strat. Zauważ również: https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopic.php?t=34 od postu numer 6. Marcus

Napisany przez 2cybercrash
Cena złota po niewielkich osłabieniach, dzisiaj 20 stycznia 2006 r. ponownie wzrosła, zgodnie z przewidywaniami mfabiana, które nie zostały uznane za niemożliwe - 554$/uncja. Gold Fields notuje nowe szczyty w CHF w okolicach 27/28. Nie odważyłbym się nawet wchodzić w tę akcję przy CHF 20. Kiedy kupowałem po najniższej cenie CHF 13, czułem się bardzo niekomfortowo i byłem zadowolony, że wkrótce mogłem wyjść z małym zyskiem. Nerwy to wszystko, wiedza jest prawie bezwartościowa na tym bardzo podatnym na zmienne ceny rynku metali szlachetnych. dolar teraz również odgrywa pewną rolę, nawet w randzie odnotowuje się poprawę w handlu złotem. Przez długi czas branża metali szlachetnych była strasznie nudna, ale teraz zaczyna się poruszać - jak długo jeszcze?

Napisany przez Simona
Dotyczące GOLI: Wyniki za pierwsze półrocze będą opublikowane 26 stycznia 06. Liczę się z zyskami. (Nie mam udziałów).Pozdrowienia,Simona

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Było to przez długi czas nudne, branża metali szlachetnych, ale teraz mocno się trzęsie, jak długo jeszcze?
Już niedługo, jak już opisałem w Twoim wątku https://www.boersenportal.ch/forum/vi...417&highlight=. Teraz ta uwaga dotyczy ogólnie, a nie tylko złota (i kopalń): Jeśli papier rośnie wykładniczo, czyli jeśli co tydzień możesz narysować nową, coraz bardziej stromą linię trendu, to najprawdopodobniej zakończy się to w momencie, gdy kąt linii trendu osiągnie 80°. Jak wiadomo, 90° jest niemożliwe. Weź wykres Nasdaq z lat 1996-2000 lub DOW i zobaczysz, o co mi chodzi: W przypadku złota jest obecnie podobnie. Musi wkrótce nastąpić korekta. Oczywiście złoto może także wzrosnąć do 600 dolarów, zanim nadejdzie korekta. Lub HUI do 360. Spójrz na HUI: Tam jeszcze coś może się wydarzyć. HUI nie idzie za ceną złota w szybkim wzroście. Być może dlatego, że giełdy akcji spadają. Kopalnie złota są zarówno złotem (ciągną w górę) jak i akcjami (ciągną w dół). HUI nie może zdecydować się na żadną z tych dróg i dryfuje bokiem. Jeśli cena złota zbliża się do 500 dolarów (a później być może do 451 dolarów), brak HUI gumy, która go podciąga w górę. Jeśli giełdy nadal są w trendzie spadkowym, również HUI zostanie przewiany. Poziom korekty to 255 (plus minus kilka punktów) Gold Fields ... to specjalny przypadek, jak pokazuje poniższy wykres: GFI przez ostatnie 4 lata ładnie poruszał się między 10 a 15. Wraz ze wzrostem ceny złota, wzrastał także ruch na dole i na odwrót. Świetny tytuł do spekulacji, ale nie dla mnie jako inwestycji. Do teraz, odkąd złoto rośnie także w dolarach. GFI obecnie znajduje się w klasycznej krzywej wykładniczej. Teraz można bez obaw sprzedać ten tytuł na trzy miesiące, z celem 15,50 dolarów. Następnie czeka się na dół między 14 a 15,50 i wtedy kupuje się, gdy cena 15,50 ponownie zostanie przebita w górę. Jeśli wojna irańska nie nastąpi, to może dojść do tego pod koniec lipca, w przeciwnym razie wcześniej. Jeśli masz już GFI w portfelu, ustaw zlecenie stop-loss na 19,50 lub trailing stop na 1 dolar. Opuść z zyskiem, odczekaj na poziom 15,50. Wtedy możesz sprzedać 100 akcji po 19,50, a później kupić 125 akcji po 15,50. Dobry interes, co nie?

Na Goldfields dzisiaj odnotowujemy szalone wahania cen na wszystkich rynkach, od minus 6 do 10%. Trudno jest zidentyfikować przyczyny tych zmian. Może to mieć związek z przejęciem kopalni złota Bolivar, gdzie nowi akcjonariusze wypuszczają swoje nowe akcje na rynek?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Cyberdrash, Znalazłem coś takiego: Gold Fields i Bolivar Gold ogłaszają zakończenie planu restrukturyzacji 02 marca 2006 Johannesburg i Toronto, Kanada, 2 marca 2006 - Gold Fields Limited (NYSE/JSE: GFI) i Bolivar Gold Corp. (TSX:BGC) ogłosiły, że Apelacyjny Sąd Jukonu odrzucił apelację Scion Capital i innych przeciwko decyzji Sądu Najwyższego Jukonu, która udzieliła zgody na wcześniej ogłoszony plan restrukturyzacji. Bolivar Gold złożył Artykuły Umowy zgodnie z ustawą o korporacjach biznesowych Jukonu i sfinalizował transakcję. Od tego momentu akcjonariusze i posiadacze opcji mają tylko prawo do otrzymania płatności za papiery wartościowe zgodnie z warunkami planu restrukturyzacji. Akcje zwykłe i opcje Bolivar Gold zostaną usunięte z TSX na koniec działalności handlowej 2 marca 2006 lub około tego terminu. Jeśli posiadasz akcje zwykłe Bolivar lub opcje na posiadaniu w formie "street form", płatność nastąpi automatycznie. Aby otrzymać płatność za akcje lub opcje zarejestrowane na Ciebie, musisz przesłać swoje certyfikaty i podpisane Pismo o Transmisji (które otrzymałeś wraz z dokumentami wysłanymi do Ciebie w grudniu 2005 roku) do Beau Cairns, Equity Transfer Services Inc., 120 Adelaide Street West, Suite 420, Toronto, Ontario M5H 4C3. Wszelkie pytania dotyczące rozliczenia akcji lub opcji prosimy kierować do Equity Transfer pod numerem telefonu (416) 361-0930, wewnętrzny 269 lub bezpłatnie pod numerem (866) 393-4891. Gdy tylko będę miał więcej informacji, opublikuję je. Obecnie gra przejęć jest szalona - nigdy nie wiadomo, kto kogo chce kupić, a zwłaszcza nie za ile - patrz Glamis i WTZ, itp. Pozdrowienia z Genewy Franz

Ponieważ nie mogłem dokładnie ocenić, dlaczego Goldfields spada, przez około godzinę stale przeliczałem kursy NYSE na dolary i wtedy postanowiłem złożyć małe zlecenie zakupu po kursie 27,65. Jednak ciągle kupowano ode mnie paczki po 1000 akcji po wyższych kursach o 5 Rp. Była to dość chaotyczna transakcja. Nie otrzymałem przydziału, nic się nie stało, może rzeczywiście kurs jest obciążony przejęciem, więc może lepiej nie być zaangażowanym?

Napisany przez ADMCI4
Witaj Cybercrash Myślę, że to, czego szukałeś, to: Polyus sprzedaje udziały w Gold Fields Allan Seccombe Opublikowano: czw, 02 Mar 2006 [miningmx.com] -- POLYUS, rosyjski producent złota, sprzedał swoje 20,2% udziałów w Gold Fields, pozostawiając południowoafrykańską firmę niezależną, gdy inwestorzy rozchwytywali akcje - powiedział w czwartek rzecznik Gold Fields, Willie Jacobsz. „Polyus umieszcza swoje blok akcji na rynku. Przeprowadzają budowanie księgi, które powinno być zakończone dzisiaj” - powiedział Jacobsz dla Miningmx z Nowego Jorku. „To jest dzielone na rynku. Setki akcjonariuszy kupują jego części - dodał, informując, że instytucje w Europie i Ameryce Północnej nabywają akcje. Banki Goldman Sachs i Citigroup zajmowały się sprzedażą. Akcje Gold Fields zostały sprzedane przez Jennington International, w pełni należącą do Polyus, oświadczyły dwa banki. Norilsk Nickel, który jest w trakcie wydzielania swoich aktywów złota w Polyus, kupił udziały za 1,2 mld dolarów od Anglo American dwa lata temu tego samego miesiąca. „Polyus umieszcza swoje blok akcji na rynku” - mówi Jacobsz. „Ten udział teraz jest wart ponad 2,2 mld dolarów. Potrzebują tych pieniędzy, aby włożyć je w Polyus, zakładamy, że rosną Polyus” - powiedział. Norilsk ma trzech swoich członków w zarządzie Gold Fields, których przyszłość zostanie zrewidowana w przyszłości, powiedział. Stosunki między Gold Field, Polyus i Norilsk są dobre, powiedział Jacobsz. „Nasze relacje były bardzo dobre ostatnio. To, że nie są już posiadaczem 20% udziału, nie wyklucza naszej współpracy lub pracy z nimi w przyszłości. Relacja z nimi nie musi kończyć się tutaj” - powiedział. Stosunki między Gold Fields a Norilsk pogorszyły się od października 2004 r., gdy rywalizujący południowoafrykański złoty górnik Harmony uzyskał nieodwołanie zobowiązanie od Norilsk do wsparcia go w wrogiej ofercie przejęcia Gold Fields. Oferta nie powiodła się, pozostawiając Harmony z 11,6% udziałem w Gold Fields. Harmony sprzedał ostatnie swoje udziały w Gold Fields na otwartym rynku w listopadzie ubiegłego roku, eliminując go jako drugiego co do wielkości akcjonariusza w czwartym na świecie producencie złota. Akcje Gold Fields zakończyły sesję czwartkowej giełdy w Johannesburgu trzy procent poniżej, gdy inwestorzy byli zaniepokojeni możliwym nadmiarem akcji firmy. Szkoda, że nie mogłeś nic zebrać, myślę, że to wkrótce zostanie przyswojone. A propos, Gold Fields na SWX jest zazwyczaj taka chaotyczna, zawsze jest tam wielu spekulantów. Pozdrawiam, Gerri

Dziękuję za interesującą informację, Gerry. Jestem całkiem zdziwiony, że tak duże zaangażowanie jest po prostu rozliczane jako krach na giełdzie? Często tak duże pakiety są przenoszone pozagiełdowo między bankami lub finansistami. Nic dziwnego, że banki brokerskie Goldman Sack i Citygroup przeprowadzają ten krach. Zaangażowanie na poziomie 20% to żadna mała sprawa, trzeba by zsumować wolumeny, aby oszacować, kiedy problem zostanie rozwiązany. Czy ta kwestia transakcji pochodnych przez zaangażowane banki brokerskie nie budzi wątpliwości? Bardzo nieczyste, nie podoba mi się to! Czy nowa umowa może jeszcze bardziej podnieść presję na kurs?

Napisany przez ADMCI4
Tutaj kolejny artykuł z Mineweb, który wspiera artykuł Gerrisa i dalej pobudza atmosferę przejęcia:Norilsk sprzedający swoje 20% udziałów w Gold FieldsGareth Tredway02-MAR-06 14:00JOHANNESBURG (Mineweb.com) -- Norilsk Nickel sprzedaje swoje 20% udziałów w Gold Fields, czwartym co do wielkości producencie złota na świecie, według agencji Bloomberg.Ogłoszenie natychmiastowo obniżyło cenę akcji Gold Fields o niemal 8%. Do czwartkowego popołudnia sprzedano akcji o wartości około 750 milionów dolarów, a bankierzy spodziewali się, że resztę uda się sprzedać do rana.Usługa informacyjna powołała się na oświadczenie bankiera inwestycyjnego Goldman Sachs, w którym on i Citigroup są wymienieni jako koordynatorzy sprzedaży. Georges Lequime, analityk złota w RBC w Londynie, powiedział w radiu Mineweb, że słyszał, iż cena oferty została ustalona między 20,50 a 21,50 dolarów za akcję.John Munro, dyrektor ds. nowego rozwoju w Gold Fields, odmówił komentarza po skontaktowaniu się z Mineweb. Willie Jacobz, dyrektor ds. relacji inwestorskich w firmie, nie mógł zostać skontaktowany w celu udzielenia komentarza.Norilsk kupił 98,5 miliona akcji od Anglo American na początku 2004 roku za 1,1 miliarda dolarów. W październiku tego samego roku Norilsk wsparł Harmony Gold w wrogim przejęciu Gold Fields, pod warunkiem, że Harmony zdobędzie kontrolę.Harmony nigdy nie zdobyło kontroli, a niedługo po zakończeniu oferty, Gold Fields przywitał dwóch nominantów Norilska w swojej radzie, co wcześniej nie miało miejsca. Niemniej jednak, był to czas po tym, jak Norilsk wsparł Harmony w głosowaniu przeciwko proponowanemu przez Gold Fields połączeniu z kanadyjskim producentem złota IAMGold. W zeszłym roku, po porażce wrogiej oferty, Harmony sprzedało 11,5% udziałów w Gold Fields w dwóch transzach. Środki z tej sprzedaży miały sfinansować bieżące wydatki firmy.Munro został również powołany do opracowania jakiegoś rodzaju rozwiązania pomiędzy firmami. Największym zadaniem, jakie mi powierzono, jest znalezienie i przeprowadzenie rozwiązania, dzięki któremu można wyciągnąć maksymalną wartość z tej relacji, bez względu na to, jak by to nie wyglądało – powiedział Munro w styczniowym wywiadzie.Nie ma żadnego oświadczenia ze strony Norilska dotyczącego jego intencji co do 2,1 miliarda dolarów, które powinny zostać uzyskane ze sprzedaży Gold Fields. Niemniej jednak spekulowano, że Norilsk mógł zainteresować się producentem platyny Lonmin, co dwa tygodnie temu doprowadziło do ogłoszenia przez radę Lonmin możliwej oferty przejęcia, aby podnieść cenę akcji firmy i odeprzeć wrogiego oferenta.Norilsk magazynował udziały Gold Fields w swoim dziale złota, Polyus, który wkrótce zostanie wprowadzony na listę na giełdzie w USA. Sprzedaż pozostawi Polyus z zasobami gotówki w wysokości około 2,7 miliarda dolarów.Nick Holland, dyrektor finansowy Gold Fields, powiedział, że jego firma nie była świadoma nadchodzącej sprzedaży do momentu ogłoszenia. Dodał, że relacje między Gold Fields a Norilsk były przyjazne aż do końca. Holland dodał, że Gold Fields nadal był zainteresowany wspólnymi projektami w Rosji.

Z tych kawałków informacji można wyciągnąć kilka wniosków: Norilsk nabył 98 mln akcji za cenę około 10$ za akcję, co przy dzisiejszym kursie 20$ oznacza podwojenie wartości lub około 1 mld zysku. W takiej sytuacji kurs może spaść o 10%. Wczoraj zostało wymienione 750 mln $ przy kursie 20$, czyli około 37 mln akcji, co prawdopodobnie stanowiłoby nieco mniej niż połowę 98 mln akcji, które mogą zostać dzisiaj wprowadzone na rynek. Wszystkie te informacje są szacunkowe i nie gwarantują zysku. Jeszcze raz dziękuję gerry i franzakoch za interesujące informacje. Dzisiaj ceny sięgają nawet 27 CHF, dostępne również w małych transakcjach.

Napisany przez Simona
Ostatnie wiadomości:

Wiadomości są dość późne, problem polega na tym, że informacje docierają na czas, kiedy krach już się zdarzył, a nie gdy jest już historią. Absurdalne jest to, że ta gigantyczna transakcja jest przeprowadzana przez wszędobylsko lubiane banki brokerskie na publicznej giełdzie! Wiadomości są podawane jak najpóźniej, aby nie wywoływać euforii sprzedaży z wyprzedzeniem? Inwestorzy sami mogą zastanawiać się, jaki jest szwindel? Podobne gierki są prowadzone również przez bogatych finansistów (Ebner, Tettamanti, Kovatsch ...), tylko nikt o tym nie wie. Dlatego nie lubię takich akcji, rozproszenie jest zdrowe. Dzisiaj jest nieco bardziej zdyscyplinowane, na NYSE -20,7%, SWX kursy w okolicach CHF 27. Kontynuacja po weekendzie. Najpierw trzeba poczekać, aż orgia sprzedaży się wyczerpie.

Dzisiaj, 9 marca, po raz pierwszy orgia sprzedaży na Goldfields się nieco uspokoiła. W przypadku CHF obserwuje się tymczasową stabilizację na poziomie 25 CHF, możliwe jest nawet odzyskanie poziomu 20$ w handlu amerykańskim? Cena złota, pomimo konsolidacji powyżej 540$/uncja, nadal jest wystarczająco wysoka, aby przynosić zyski, a kurs randu południowoafrykańskiego względem dolara jest dla księgowości kopalń korzystny jak nigdy dotąd.

Następny krok: od sellorgii opisanej powyżej, około 2 tygodnie temu zaczęła się drżąca, płaska tendencja wzrostowa od poziomu 25 CHF. Czy teraz zbliżamy się przynajmniej znów do poziomu wejścia 27 CHF z celem 30 CHF Plus? W przypadku surowców, metali przemysłowych, metali szlachetnych wszystko jest możliwe, trzymaj się tego! Handluj/frakcjonuj inwestycje, zawsze coś działa, ale nie tak, jak to opisują media, sprawdź sam!

Napisany przez Simona
Oto coś na dziś do agendy: https://www.goldfields.co.za/ Pozdrowienia, Simona

Gold Fields osiąga kursy powyżej CHF 29 dzięki cenie złota wynoszącej 580 USD/uncia. Ogólnie rzecz biorąc, opisana powyżej transakcja podczas zakupu w dół opadającego noża w sellorgii może zostać zakończona powyżej punktu zakupu.

Napisany przez Simona
Goldfields, wartość do rozważenia? Gold Fields - szlachetne metale z praktycznie całego świataGOLDINVEST.de: 15.05.2006 (09:05) Być może wyniki kwartalne, jakie przedstawili Południowoafrykańczycy, nie były perfekcyjne. Ale biorąc pod uwagę, że Gold Fields w ostatnich tygodniach już obniżyło oczekiwania, nie było rozczarowania. A 15 centów amerykańskich na akcję było znacznie więcej niż w porównaniu z rokiem poprzednim i poprzednim kwartałem. Dlatego 2006 rok powinien ogólnie być udany. Dwie nowe kopalnie dopełniły dwunastkę. Gold Fields (Aktualności/Kurs/Wykres/Forum) posiada teraz udziały lub wyłączne prawa do aż dwunastu obszarów wydobywczych. Spółka wydobywa szlachetne metale w Południowej Afryce, Ghanie i Australii, a także ma partnerstwa w Finlandii. Doskonałe projekty znajdują się w Afryce, Azji, Europie, Ameryce Północnej i Południowej. Według szacunków, Gold Fields wyprodukuje w bieżącym roku 4,1 miliona uncji złota. Dzięki nowo uruchomionym kopalniom Choco (Wenezuela) i Cerro Corona (Peru), wydobycie ma wzrosnąć w 2008 roku do 4,7 miliona uncji. Te dwie kopalnie wnoszą zaledwie niecałe osiem procent do ogólnej produkcji. Są jednak ważne, ponieważ mają niskie koszty eksploatacji, co obniża średnie koszty dla Południowoafrykańczyków. Czyste koszty eksploatacji powinny wynieść 344 dolarów na uncję w roku obrotowym 2006, kończącym się 30 czerwca. Jest to znacznie wyższe niż średnio w większych kopalniach na świecie. Tam koszty eksploatacji na jedną uncję wynoszą średnio 272 dolarów. Jednak zaletą jest bardzo długi okres eksploatacji kopalń Gold Fields. W jaki sposób tendencje do nacjonalizacji w Boliwii i wybory w Peru wpłyną na dyskonto ryzyka projektów w krajach Ameryki Południowej, pozostaje do zobaczenia. Nie spodziewamy się zbyt negatywnego wpływu na Gold Fields. Inwestycje będą raczej zależne od aktualnej ceny złota. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy cena złota wzrosła o ponad 250 dolarów za uncję, m.in. z powodu ciągle rosnącego popytu inwestycyjnego, prawdopodobnie również z powodu obaw o inflację. Wzmocnione obawy o stabilność dolara amerykańskiego oraz napięcia geopolityczne przyczyniły się do dalszego wzrostu ceny złota. Eksperci przewidują, że ten trend będzie się utrzymywać. W przyszłości wahania w cenie złota będą nadal na porządku dziennym. Patrząc na produkcję złota dużych spółek górniczych w 2005 roku, otrzymujemy następującą listę najlepszych: 1. Barrick Gold Corp./Placer Dome (9,11 mln uncji) 2. Newmont Mining Corp. (6,43 mln uncji) 3. AngloGold Ashanti Ltd. (6,17 mln uncji) 4. Gold Fields Ltd. (4,2 mln uncji) 5. Freeport - McMoRan Cooper & Gold Inc. (2,79 mln uncji) 6. Harmony Gold Mining Co. (2,59 mln uncji) 7. Cia. De Minas Buenaventura SA (1,77 mln uncji) 8. Rio Tinto Plc. (1,73 mln uncji) Produkcja złota wynosząca ponad cztery miliony uncji przez Gold Fields wciąż pochodzi głównie z Południowej Afryki. Południowoafrykańczycy planują wydać 277 milionów dolarów w następnym roku obrotowym wyłącznie na rozwój kopalni Corona. Na Choco przeznaczono 18 milionów. Ekspansja w Ghanie, gdzie Gold Fields posiada kopalnię Tarkwa, powinna dalej poprawić ogólne koszty wydobycia. Dlatego po wzroście kursu w ostatnich miesiącach, akcje mają nadal potencjał (ISIN: ZAE000018123/WPKN: 856777). Więcej informacji o firmie (ISIN ZAE000018123) Aktualny kurs (ISIN ZAE000018123) Aktualny wykres (ISIN ZAE000018123) Dyskusje na temat tego ISIN ************************************************** ********* Pozdrowienia, Simona

Z zainteresowaniem przeczytane, dzięki Simona. Przy cenie 15 Cts / akcja, wskaźnik cena zysku (PE) wynosi około 40, a nie 90, jak podano na Swissquote. Aktualnie kurs wynosi 23 $. Czy wraca powoli do jakiegoś rozsądnego wyceny? Należy monitorować cenę złota i dolara. Niski kurs dolara szkodzi Goldfields. Lepsza sytuacja, gdy cena złota i dolar rosną, jednak zdarza się to tylko wyjątkowo, na przykład podczas fazy niskich stóp procentowych w USA.

Napisany przez Simona
Tak, tutaj lepiej jest jeszcze chwilę poczekać, być może kupić w czerwcu. Obecnie trochę słabnie rynek, więc to jest z pewnością zaleta. Ale czy wciąż są oni tak zależni od $? Czy koszty wydobycia nie są już płatne w euro? - Pozdrowienia, Simona

Koszty produkcji są ważnym czynnikiem w Goldfields, obejmującym również wynagrodzenia wypłacane w walucie lokalnej. Marcus wcześniej zamieszczał bardzo interesujące wpisy na ten temat. Goldfields coraz bardziej rozbudowuje swoje lokalizacje produkcyjne poza RPA, co rozmywa czystą zależność od randa.

Napisany przez ADMCI4
Cytat z wywiadu z Volkerem M. Riemerem z dr. Brunem Banduletem V.R.: Na koniec chcielibyśmy zapytać o Państwa trzy najbardziej polecane akcje górnicze. B.B.: To zależy czy chcesz spekulować krótko- czy długoterminowo. Wśród blue chipów nadal bardzo podoba mi się południowoafrykańska Gold Fields, którą można regularnie kupować podczas korekt. Mimo że znaczna część produkcji odbywa się w RPA, firma od dłuższego czasu radziła sobie lepiej niż na przykład Anglogold, a w ciągu ostatnich pięciu lat również znacznie lepiej niż Newmont. To dobra inwestycja, odwiedziłem firmę dopiero w marcu i zarządzanie jest po prostu doskonałe. A obecnie, acz jest zdecydowanie zbyt droga, warto również zwrócić uwagę na firmę Goldcorp. Cały wywiad: https://www.goldseiten.de/content/diverses/artikel.php?storyid=2646&seite=0

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj kupiłem Goldcorp. Spadła z 46 do 35 CAD Wskaźnik P/E wynosi obecnie 27, chyba najtańsza kopalnia złota w HUI

Napisany przez Karat
W wywiadzie z dr. Brunem Banduletem wspomina również o tytule spółki górniczej na złoto Novagold (Złoto, Srebro Miedź). Podobno ta firma ma duże zasoby i ma rozpocząć wydobycie pod koniec 2006 roku. Złoża znajdują się głównie w Kanadzie i na Alasce. Tytuł w ostatnich dniach również mocno spadł i być może po kolejnej korekcie mógłby być interesującym kandydatem do zakupu. Czy ktoś zna ten tytuł? Oto strona internetowa Novagold: https://www.novagold.net/s/Home.asp Niestety, jest tylko po angielsku, czego ja niestety nie umiem. W każdym razie ten tytuł może być interesujący?!? Karat

Napisany przez Simona
I dzisiaj zostało zakupione trochę Gold Fields; wydawało się być akurat tanie. Rand trochę osłabł, więc USD powinien ponownie wzrosnąć (prognoza banku) :arrow: 1.24 +... Jeśli cena złota również w średnim okresie może nieco spaść, to jednak w krótkim okresie powinna jeszcze raz wzrosnąć. https://www.goldfields.co.za/ Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
I jeszcze kilka wiadomości GOLI: https://www.miningweekly.co.za/min/news/today/?show=87100 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Raport ze strony Goldseiten :?: ) https://www.goldseiten.de/content/marktberichte/marktberichte.php?storyid=2691 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Aktualności ze świata Gold Fields: https://news.search.yahoo.com/search/news?p=Gold+Fields&ei=UTF-8&fr=my_top&fl=0&x=wrt Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Przyjemne wieści: Aktualności Gold Fields przewiduje wzrost marży w czwartym kwartale dzięki rosnącym cenom złota -------------------------------------------------------------------------------- Czwarty co do wielkości producent złota na świecie, Gold Fields, spodziewa się znacznego wzrostu marży w czwartym kwartale z powodu wyższych cen złota, powiedział dyrektor generalny w środę. Podczas rozmowy telefonicznej z Johannesburga na Reuters Global Mining and Steel Summit w Nowym Jorku, dyrektor generalny Ian Cockerill powiedział, że ceny złota, szczególnie w walutach producentów surowców, takich jak RPA i Australia, są stabilne. Będzie to oczywiście bardzo korzystne dla marży, nie jestem w stanie od razu powiedzieć, w jakim stopniu to ją poprawi, ale będzie to dość istotna poprawa - powiedział, odpowiadając na pytanie dotyczące czwartego kwartału fiskalnego kończącego się w czerwcu. Powiedział też, że spodziewa się, że łowcy okazji wkrótce zaczną nabywać akcje z sektora złota, w tym od Gold Fields, po tym jak ceny akcji ostatnio spadły. Myślę, że ludzie zaczną sobie uświadamiać, że akcje wróciły w bardzo rozsądny zakres i wcale nie byłbym zaskoczony, gdybym wkrótce zobaczył kilka mądrych zakupów ze strony łowców okazji. ************************************************** ********** I: Gold Fields otwarte na fuzję z Harmony dotyczącą Western Areas -------------------------------------------------------------------------------- Czwarty co do wielkości producent złota na świecie, Gold Fields Ltd, oświadczył w środę, że jest otwarty na ewentualną fuzję kopalni należącej do południowoafrykańskiego rywala Harmony Gold Mining Co. Ltd, w firmie, w której obie firmy mają udziały. Zacięta walka o przejęcie w ubiegłym roku, w której Gold Fields odrzuciło wrogą ofertę od Harmony, nie będzie przeszkodą dla potencjalnej współpracy, powiedział dyrektor generalny Ian Cockerill na Reuters Global Mining and Steel Summit w Nowym Jorku. Obie firmy walczą o dostęp do ogromnych złóż złota w South Deep w RPA i niedawno nabyły udziały w 50-procentowym właścicielu Western Areas. CEO Harmony, Bernard Swanepoel, zaproponował, że Western Areas mogłoby połączyć się z kopalnią docelową Harmony, która, podobnie jak South Deep, jest bardzo głęboko położoną kopalnią. Bernard to wspomniał, a moim komentarzem jest, że jeśli chcecie to zrobić, to po prostu powstaje pytanie, jaki jest wkład wartościowy? - powiedział Cockerill podczas rozmowy telefonicznej z Johannesburga. Jeśli bylibyśmy przekonani, że propozycja ma sens i tworzy wartość, oczywiście bylibyśmy zainteresowani, ale jeśli byłaby ona niska jakościowo, dokładnie byśmy ją przeanalizowali - dodał. Mógłby mieć sens fakt, że Western Areas dywersyfikuje się z przedsiębiorstwa jednokopalnianego - dodał. Podczas gorącej walki o przejęcie w zeszłym roku Gold Fields oskarżył Harmony, piątego co do wielkości producenta złota na świecie, o złożenie oferty, która znacząco niedoszacowała wartość spółki. Firmy te zostały połączone w ostatnich miesiącach po tym, jak obie nabyły udziały w Western Areas. Harmony kupiło w marcu 29% udziałów, a Gold Fields nabył w zeszłym miesiącu 15,5% udziałów. South Deep - 50-50 joint venture Western Areas i kanadyjskiego Barrick Gold Corp - ma zasoby na poziomie 67 milionów uncji, największe ze wszystkich kopalń złota na świecie. Gold Fields podał, że zakupił udział, aby zapewnić, że jego kopalnia Kloof - sąsiadująca z South Deep - będzie mogła uczestniczyć w drugiej fazie rozwoju South Deep. Cockerill powiedział, że Gold Fields prowadziły rozmowy z różnymi interesariuszami dotyczące Western Areas i South Deep, ale nie mógł podać szczegółów. Nieformalne rozmowy odbyły się po zakupie, a na pewno widzę, że przeprowadzane są rozmowy na wyższym poziomie. ************************************************** ********** Pozdrowienia, Simona

To najlepiej śledzić na bieżąco cenę złota i kurs dolara/rand, ponieważ telefony dotyczące tych informacji odnoszą się do kilku miesięcy wcześniej. Obecna cena złota w fazie konsolidacji wynosi 608 USD/uncja, co jest mniej korzystne dla Goldfields. dolar jest obecnie zaskakująco trochę silniejszy, 1,23 USD/CHF, co jest korzystne dla Goldfields.

Napisany przez Simona
Źródło: https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/gold-fields-limited.asp Raport roczny zostanie opublikowany 3 sierpnia 06. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Nowości od GOLI: Nie ma mnie teraz, ale wkrótce wrócę... 12.07.2006 16:28 GOLD FIELDS LTD: Gold Fields Zwiększa Udział w Western Areas do 18,9% Gold Fields Limited (Wiadomości) Reg. 1968/004880/06 24 St Andrews Road Parktown, 2193 Postnet Suite 252 Private Bag X30500 Houghton, 2041 Republika Południowej Afryki Tel +27 11 644-2400 Fax +27 11 484-0639 www.goldfields.co.za KOMUNIKAT PRASOWY Gold Fields Zwiększa Udział w Western Areas do 18,9% Johannesburg, 12 lipca 2006: Gold Fields Limited (Gold Fields) (NYSE: GFI; JSE: GFI) ma przyjemność ogłosić, że nabył dodatkowe 3 miliony akcji Western Areas Limited (Wiadomości). To przejęcie, zrealizowane we wtorek, 11 lipca 2006 r., przynosi Gold Fields łączny udział w Western Areas do 29,16 miliona akcji, czyli 18,9% ogólnej emisji kapitału zakładowego tej firmy. Transakcję przeprowadzono za pośrednictwem konsultanta Frankel Consulting. Western Areas Limited posiada 50% rozwijającej się kopalni złota South Deep, która znajduje się obok kopalni złota Kloof Gold Mine należącej do Gold Fields, koło Westonaria w Południowej Afryce. Pozostałe 50% South Deep należy do Barrick Gold z Kanady. Gold Fields jest jednym z największych na świecie producentów złota bez zabezpieczeń, z roczną produkcją złota wynoszącą około 4,2 miliona uncji z kopalń w Południowej Afryce, Ghanie, Australii, Wenezueli oraz w kopalni w fazie rozwoju w Cerro Corona w Peru. Spółka ma zasoby rudy 65 milionów uncji i zasoby mineralne wynoszące 179 milionów uncji. Gold Fields ma pierwotne notowanie na Giełdzie Papierów Wartościowych w Johannesburgu oraz wtórne notowania na NYSE, LSE, Euronext w Paryżu i Brukseli oraz na Giełdzie Szwajcarskiej. Wszystkie operacje Gold Fields posiadają certyfikat ISO 14001. koniec Zapytania Republika Południowej Afryki Willie Jacobsz Tel +27 11 644-2460 Fax +27 11 484-0639 williej@goldfields.co.za Nerina Bodasing Tel +27 11 644-2630 Fax +27 11 484-0639 Nerina.bodasing@goldfields.co.za Ameryka Północna Cheryl A Martin Tel +1 303 796-8683 Fax +1 303 796-8293 camartin@gfexpl.com Dyrektorzy: A J Wright (Przewodniczący), I D Cockerilla€ (Dyrektor Generalny),K Ansah#, G J Gerwel, A Grigoriana€š°, N J Hollanda€ (Dyrektor Finansowy), J M McMahona€ , J G Hopwood, D M J Ncube, R L Pennant-Reaa€ , P J Ryan, T M G Sexwale, C I von Christierson a€ Brytyjski, #Ghański, a€š°Rosyjski Sekretarz Korporacyjny: C Farrel END ************************************************** ********** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Znowu przyjęłam małe proteina. Nie zaszkodzi. Sprawozdanie roczne 3 sierpnia. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dla fanów GOLI: Liczby w czwartek: https://www.goldfields.co.za/ https://www.goldseiten.de/content/marktberichte/marktberichte.php?storyid=2951 Powodzenia! Simona

Napisany przez Simona
Wynik finansowy za 2006 rok: https://www.goldfields.co.za/ Bieżąca data: 03.08.2006 / 08:33 CEST REG-Gold Fields Ld: Wyniki za kwartał i rok zakończone 30 czerwca 2006 r. - Część 8 03.08.2006 / 08:01 CEST - Część 8: Aby zobaczyć poprzednią część, dwukrotnie kliknij [ID:nPrr36590g] nerina.bodasing@goldfields.co.za Ameryka Północna CHERYL A MARTIN Telefon: (+1)(303) 796 8683 Faks: (+1)(303) 796 8293 e-mail: camartin@gfexpl.com BIURA TRANSFERU AKCJI Afryka Południowa Computershare Investor Services 2004 (Prywatna) Spółka z o.o. Parter 70 Marshall Street Johannesburg, 2001 Skrytka pocztowa 61051 Marshalltown, 2107 Telefon: (+27)(11) 370 5000 Faks: (+27)(11) 370 5271 Wielka Brytania Capita Registrars Bourne House 34 Beckenham Road Beckenham Kent BR3 4TU Anglia Telefon: (+44)(20) 8639 2000 Faks: (+44)(20) 8658 3430 STRONA INTERNETOWA https://www.goldfields.co.za https://www.gold-fields.com Oświadczenia przyszłości Niektóre oświadczenia w tym dokumencie stanowią oświadczenia przyszłości w rozumieniu sekcji 27A Ustawy o papierach wartościowych z 1933 roku oraz sekcji 21E Ustawy o papierach wartościowych z 1934 roku. Takie oświadczenia przyszłości obejmują znane i nieznane ryzyka, niepewność oraz inne istotne czynniki, które mogą sprawić, że rzeczywiste wyniki, wydajność lub osiągnięcia spółki będą istotnie różne od przyszłych wyników, wydajności lub osiągnięć wyrażonych lub sugerowanych przez takie oświadczenia przyszłościowe. Do takich ryzyk, niepewności i innych istotnych czynników należą między innymi: gospodarcze, biznesowe i polityczne warunki w RPA; spadki w cenie złota na rynku; zagrożenia związane z górnictwem złota pod ziemią i na powierzchni; zakłócenia w pracy; zmiany w przepisach rządowych, w szczególności przepisy dotyczące ochrony środowiska; zmiany kursów walut; dewaluacje waluty; inflacja i inne czynniki makroekonomiczne; oraz wpływ kryzysu AIDS w RPA. Te oświadczenia przyszłościowe obowiązują tylko w chwili daty tego dokumentu. Spółka nie zobowiązuje się do publicznego aktualizowania ani publikowania żadnych poprawek do tych oświadczeń przyszłościowych, aby odzwierciedlić wydarzenia lub okoliczności po dacie tego dokumentu lub aby odzwierciedlić wystąpienie nieprzewidzianych wydarzeń. Dyrektorzy A J Wright (Przewodniczący) K Ansah# J M McMahon * P J Ryan I D Cockerill * (Chief Executive G J Gerwel Officer) D M J Ncube T M G Sexwale N J Holland * (Chief Financial A Grigorian ** Officer) R L Pennant-Rea * C I von Christierson J G Hopwood # Ghańczyk * Brytyjczyk ** Rosjanin Do góry ************************************************** ********* Pozdrowienia, Simona

Zawsze jest dość trudne rozbieranie tych tajemniczych sprawozdań finansowych. Raportowane są one w SA Rand. Obliczmy wskaźnik P/E na podstawie dostępnych danych poniżej. Zysk kwartalny powinien wynieść 108 centów w Randach, 1 Rand = około 18 Rp, 1 RandCent = 0,18 Rp . 108 x 0,18 daje około 20 Rp zysku na akcję, czyli około 0,8 CHF rocznie pomnożone przez 4. Przy kursie 28 CHF:0,8 zysk na akcję wyniósłby około 33. Dla firmy górniczej zajmującej się wydobyciem złota jest to już niemal zdrowe. Tutaj znajduje się dość jednoznaczne oświadczenie, że oczekiwania nie zostały spełnione, które pochodzi z serwisu Yahoo Finance. Tak, Simone, praca nad czytaniem i zrozumieniem sprawozdań finansowych wcale nie jest łatwa. Poprawka do trzeciego kwartału w pierwszym akapicie JOHANNESBURG, 3 sierpnia (Reuters) - Południowoafrykańska firma Gold Fields Ltd (GFIJ.J: Notowania, Profil, Badania) opublikowała w czwartym kwartale skorygowany zysk na akcję większy o 42 procent w czwartek, niż oczekiwali analitycy. Gold Fields, czwarty największy producent złota na świecie, poinformował, że zysk na akcję, pomijając efekty instrumentów finansowych i zagranicznego zadłużenia, w trzech miesiącach do czerwca wzrósł do 108 centów w randach z 76 centów w poprzednim kwartale. Spodziewano się, że firma osiągnie wzrost zysku na akcję o 76 procent do 134 centów, zgodnie z przeciętną prognozą ośmiu analityków ankietowanych przez Reutersa. Ich prognozy mieściły się w przedziale od 114 do 173 centów. © Reuters 2006. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata