Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Totalny nowicjusz / Osoba nieświadoma

Napisany przez hamza
Cześć wszystkim,

Krótka informacja o sobie:
Mam 23 lata, właśnie ukończyłem studia i pracuję jako projektant graficzny od pół roku. Do tej pory po prostu przekazywałem swoje wynagrodzenie na konto bieżące i nic z nim nie robiłem, ponieważ jestem ostrożny i przede wszystkim niezbyt zorientowany w kwestiach finansowych. Zarejestrowałem się tutaj na forum kilka minut temu i już szukałem wątków innych nowicjuszy. Jednakże te wątki były zbyt konkretne dla mojego poziomu wiedzy.
Moje bank (Volksbank we Wiesbaden) skontaktował się ze mną i poprosił o spotkanie. Ponieważ generalnie jestem nieco podejrzliwy i mam wrażenie, że doradcy bankowi mają na uwadze jedynie korzyść banku, chciałem zgłębić temat trochę bardziej w internecie. Zanim przejdziemy do moich dotychczasowych i przyszłych inwestycji, chciałbym zapytać, czy ktoś może polecić dobre (i godne zaufania) strony internetowe, które mogą pomóc nowicjuszowi i początkującemu w świecie finansów. Gdy już będę dobrze poinformowany i będę rozumiał używane pojęcia, chciałbym również stać się bardziej konkretny, ale wszystko ma swój czas.
Z góry dziękuję i czekam na Wasze odpowiedzi!

Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Nie mam linku pod ręką, ale mam propozycję książki: viewtopic.php?t=7832

Wszystkie istotne informacje znajdziesz tam. A co więcej, jest aktualne...

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

Polecam przejrzenie trochę tego bloga:
www.finanzdeutsch.de

To nie jest podręcznik dla początkujących, ale poruszane są tu podstawowe tematy. Możesz rozwinąć własne pytania, krytykując niektóre produkty finansowe.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez eichi

[...]
Zostałem skontaktowany przez moj‚ bank (Volksbank we Wiesbaden) i mam tam się pojawić na spotkaniu. [...]

Hę? Wątpię, żeby bank, w którym jesteś klientem, mógł cię zmusić do przyjścia na spotkanie. Ja bym od razu powiedział, że nie interesuje mnie rozmowa o sprzedaży i że zgłoszę się, gdy czegoś będę potrzebował.

Pozytywne: Telefon zmotywował cię do zainteresowania się tym tematem.
Negatywne: Wydaje się, że przyznajesz swojemu bankowi zbyt wielkie uprawnienia decyzyjne nad sobą.

Odwołaj termin i przeczytaj coś na ten temat. W przeciwnym razie stoisz przed sprzedawcą zawodowym, podczas gdy nie jesteś jeszcze wystarczająco poinformowany.

Ten ma dla ciebie genialne produkty, które musisz natychmiast kupić (/podpisać umowy), bo inaczej wszystko będzie za późno dla ciebie (!!!!)

Napisany przez hamza
Dziękuję najpierw za wskazówki. Tak, najpierw odepchnąłem dzwoniącą i powiedziałem, że skontaktuję się, jeśli zdecyduję się coś zrobić. Jak mówicie, najpierw się zgłębię w temat, a dopiero potem podejmę jakieś działania, ale ten telefon znowu mi wszystko przypomniał i myślę, że nie powinienem iść przez życie będąc całkowicie nieświadomym. Jeśli macie dla mnie więcej wskazówek, stron internetowych, wyjaśnień, to śmiało podawajcie. Dziękuję za wasz czas!

Napisany przez Ravemaster84

On ma dla ciebie super genialne produkty, ale musisz je natychmiast kupić (/podpisać umowę), bo w przeciwnym razie będzie za późno (!!!!)

Ale on nie wie, czego właśnie przegapia...
Jeśli znajdę czas, wchodzę chętnie w takie rozmowy. Jeśli na stole pojawi się jakiś produkt, którego nie znam, to doradca musi poczekać. Niestety, będę musiał zrezygnować z trafienia szóstki w lotto (produktu).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata