Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Formowanie majątku po szkoleniu

Napisany przez Carsten_
Cześć!
Chciałbym otrzymać kilka informacji na temat oszczędzania, gromadzenia majątku itp. od was.
W tym roku kończę moje szkolenie i oczywiście będę mieć więcej pieniędzy do dyspozycji. Obecnie mam 700 euro netto, a następnie zakładam kwotę 1400.

No więc, moje pytanie brzmi: gdzie ulokować pieniądze?
Najpierw, zaoszczędzić pewną kwotę na koncie oszczędnościowym na wypadek nagłych sytuacji itp.. Myślę, że robię to słusznie?
Planuję zaoszczędzić około 400 euro miesięcznie, co powinno się udać.

Obecnie mam konto oszczędnościowe u Schwäbisch Hall. Program Fuchs dla młodych ludzi. Z sumą oszczędności Bausparsumme w wysokości 15.000 euro, więc niezbyt dużą. Regularnie wpłacam 83 euro z dodatkiem od pracodawcy (VL).

Ponadto, mam fundusz inwestycyjny w Union Investment. Jest to Uni Global. Składka wynosi 34 euro miesięcznie. Po trochę szukania w internecie dowiedziałem się, że nie jest to najlepszy, ale też nie najgorszy wybór? W skrócie.

Mój błąd polegał na tym, że najpierw poszedłem do banku, a później samodzielnie się dowiedziałem, że popełniłem. No cóż, za późno na zmiany.

Czy popełniłem już jakieś poważne błędy z tymi dwoma metodami inwestycji?

Dziękuję z góry

Napisany przez eichi
Wpłacanie pieniędzy do funduszu, którego się nie zna, uważam zasadniczo za błąd. Nie powinno się inwestować pieniędzy w rzeczy, których się nie rozumie. To jest pierwsza zasada. Następnie zależy to od tego, jakie ryzyko chcesz podejmować, ile czasu chcesz poświęcić itp., itd.

Napisany przez Ravemaster84
Przed rozpoczęciem budowania majątku warto pomyśleć o zabezpieczeniu. Według mnie prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczenie od niezdolności do pracy są absolutną koniecznością.

Twierdzenie eichi jest w pełni poprawne. Trzeba zrozumieć, w co inwestuje się swoje pieniądze. Najpierw dowiedz się, jakie produkty oferowane są na rynku. Zrozum, w jaki sposób działa umowa oszczędnościowa, a szczególnie jak działa ta, którą posiadasz. Co to są korzyści majątkowe (w związku z tym, co to jest premia pracownicza) i tak dalej.

Do podstawowego wyposażenia należy nie tylko konto osobiste, ale także konto oszczędnościowe z oprocentowaniem, które możliwie jak najlepiej zrównoważy inflację (albo zbliży się do niej). Aktualnie wynosi ona około 2%.

Jeśli UniGlobal jest czystym planem oszczędnościowym, sugerowałbym wstrzymanie się z wpłatami, dopóki nie będziesz wiedział, czego chcesz i na co chcesz oszczędzać. Tutaj postąp podobnie jak w przypadku umowy oszczędnościowej: Dowiedz się, jaki to produkt i jak działa.

Napisany przez eichi
Do komentarza Mistrza Kruków chciałbym dodać, że oprócz produktów istnieją także inne formy inwestycji. Na przykład możesz nabyć udziały w firmach poprzez rachunek maklerski, co może przynieść ci zysk dzięki regularnym dywidendom. Jednakże aby to osiągnąć, trzeba nauczyć się myśleć jak inwestor - ale jak wcześniej wspomniałem, trzeba również zastanowić się, ile czasu chcesz zainwestować.
Jednak nie pozwól, żeby doradcy bankowi narzucili ci Fundusze inwestycyjne lub akcje. Albo wiesz, co robisz, albo na razie zrezygnuj z takich rozważań.

Napisany przez 2Bolitho
Spójrz na tę książkę:
viewtopic.php?t=7832

Dokładnie to odpowiednia książka dla Ciebie!

Napisany przez Carsten_
Posiadam ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Ponieważ nie mam dokładnego planu, zarejestrowałem się tutaj. Zwłaszcza po tym, jak zostałem nabrany w młodym wieku. Mój cel to oszczędzanie długoterminowe, około 7-8 lat +. Ryzyko powinno być oczywiście niskie, ale może być obecne. Jest to mój pierwszy krok w celu zapoznania się, zdobycia informacji, dlatego nie mam jeszcze dużo wiedzy na ten temat. Dziękuję

Napisany przez Spessartraeuber
Następnie chciałbym też kilka słów na ten temat napisać.

Jeśli chcesz rozpocząć budowę majątku, powinieneś najpierw zbudować rezerwę, która będzie zawsze dostępna.

Możesz to zrobić, używając konta bieżącego. Dla regularnych płatności.

Następnie książeczka oszczędnościowa lub, ze względu na lepsze zalecenia i takie same korzyści, konto oszczędnościowe.

Na tym koncie gromadzony jest określony środek na wydatki takie jak naprawy samochodu, wakacje itp.. Osobiście zawsze poradziłem sobie bardzo dobrze z kwotą 5000€.

Teraz można to zrobić, jeśli wiesz, ile masz wydatków miesięcznie. np. 800€ zostawiasz na koncie 1000€ po otrzymaniu wynagrodzenia, wszystko co przewyższa tę kwotę zostaje przelane na konto oszczędnościowe. Gdy osiągniesz określoną kwotę, możesz zainwestować pozostałe pieniądze.

Teraz musisz zastanowić się, w co chcesz zainwestować i czy wybrany produkt się do tego nadaje. Możliwe formy inwestowania to:

Konto oszczędnościowe:
Zaleta: zawsze dostępne.
Wada: oprocentowanie poniżej inflacji.

Depozyt terminowy:
Zaleta: można dokładnie zaplanować, kiedy pieniądze i odsetki zostaną wypłacone.
Wada: W tym czasie nie są one dostępne. Moja ocena: Aktualnie mało atrakcyjne, ponieważ oprocentowanie jest zbyt niskie, aby korzystać z pieniędzy w dowolnym momencie.

Umowa budowlana
Jak bardzo trafnie podkreślał miły członek forum, oszczędzanie budowlane opłaca się dofinansować wtedy, gdy dzięki niewielkim własnym środkom zapewnia się jak największy kredyt. Optymalne są na przykład 70% kredytu przy 30% wkładu własnego. Jeśli nie chcesz skorzystać z kredytu, przy wyborze umowy zwróć uwagę na jak najwyższe oprocentowanie podstawowe oraz premię. Ważne jest również, aby nie wybierać zbyt wysokiej kwoty umowy budowlanej, ponieważ koszty zawarcia umowy wynoszą zazwyczaj 1% kwoty umowy budowlanej. Jeśli jest jakieś oprocentowanie premii, zobacz, pod jakimi warunkami jest ono przyznawane. Sam musisz oszacować, czy najprawdopodobniej spełnisz te warunki. Jak już posiadasz, można wykorzystać środki z własnej działalności gospodarczej na cele mieszkaniowe (VL) pracodawcy. Można ubiegać się o premię mieszkaniową, jeśli dochód brutto jako singiel wynosi mniej niż 25600€. Dodatek pracowniczy można uzyskać dla dochodów poniżej 17900€.

Fundusze
Służą do dywersyfikacji inwestycji, nawet jeśli dysponujesz małym kapitałem. Ważne jest, aby sprawdzić, w co fundusz inwestuje. Najlepiej samemu poszukać w Google i sprawdzić.
Fundusze akcyjne
Fundusze inwestycyjne w nieruchomości
Fundusze emerytalne
Znajdź fundusze zrównoważone.

Inną możliwością jest inwestowanie bezpośrednio w akcje, nieruchomości itp.

Kolejną możliwością jest inwestowanie w surowce.
Tutaj korzyścią jest, że zawsze mają one pewną wartość. Ta wartość może wzrosnąć lub spaść.

Sztuka/Stare samochody/Antyki
Można w nie zainwestować, jeśli jest się ekspertem w danej dziedzinie, ale jako laik zaprowadzi się jedynie eksperta do sukcesu w tej dziedzinie.

Nie ma jednej ostatecznej porady. Zaraz po ukończeniu szkolenia zawsze dobrze jest inwestować we własną wiedzę. I używać tylko produktów, które się rozumie. Więc lepiej troszkę kasy trzymać na koncie oszczędnościowym przez kilka miesięcy i dokładnie zastanowić się, jaki produkt pasuje do naszych własnych preferencji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata