Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak najlepiej oszczędzać pieniądze.

Napisany przez ey-jo86
Dobry wieczór,

chciałbym oszczędzać 500 € miesięcznie, mam 26 lat. Nie jestem pewien, jak najlepiej to oszczędzać. Chciałbym część pieniędzy oszczędzać w sposób, w którym będę mógł szybko do nich sięgnąć, a część na długoterminowe oszczędzanie. Oczywiście najlepiej z jak największym zyskiem.

Obecnie oszczędzam na emeryturę w ramach funduszu Riester. Czy to w ogóle ma sens? Czy istnieją alternatywy, które przyniosą mi większe zyski? Słyszałem, że fundusze oszczędnościowe są dobre.

Czy macie jakieś porady dla mnie, co w tej kwestii mogę zrobić?

Napisany przez 2Bolitho
Halo,

co powiesz na konto oszczędnościowe? W ciągu pierwszych 2 lat nie zrobisz niczego złego. W tym czasie możesz zgłębić temat inwestycji, ponieważ bez własnej wiedzy plany ludzi często spełzają na niczym. Dobrym punktem wyjścia byłoby:

viewtopic.php?t=7832

W tej książce znajdziesz dobry przegląd wszystkiego, co jest ważne dla początkującego. Znajdziesz też odpowiedzi na pytania dotyczące Riester. Autor może nie pasować każdemu, ale uważam go za kompetentnego.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

W dosłownym sensie nie istnieje Sparfonds. Być może masz na myśli plan oszczędnościowy w fundusze? Takie coś istnieje i ma to sens dla części pieniędzy, które chcesz zainwestować długoterminowo.
Informacje na temat korzystania z takiego planu oszczędnościowego znajdziesz tutaj.

Ogólnie rzecz biorąc, fundusz nie jest celem samym w sobie. Jest to tylko powłoka prawna. Istotna jest treść. Musisz więc najpierw zastanowić się, w co chcesz zainwestować. Na przykład:

Akcje / Obligacje / Nieruchomości
Światowo / Europejsko / Kraje rozwijające się / Azja / Ameryka / itp.
....

(odpowiedź nie musi być lub. Może być też i.)

Dopiero wtedy możesz rozpocząć poszukiwania odpowiedniego funduszu.

Musisz na to poświęcić trochę czasu - ale na pewno będzie to najbardziej opłacalna inwestycja...

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Gluehwurm331
Jeśli chodzi o Twoje pytanie dotyczące emerytury Rieser:
Opłaca się ona dopiero, gdy masz co najmniej 3 dzieci, ponieważ są one uwzględniane w tej opcji. Biorąc pod uwagę, że jesteś stosunkowo młody, zakładam, że nie masz jeszcze 3 dzieci. W takim razie opłaca się nie inwestować w Rieser. Lepiej zainwestować część pieniędzy w ETF-y, które są jeszcze bezpieczniejsze niż akcje, ponieważ są szeroko rozproszone, a opłaty są znacznie niższe niż w przypadku funduszy.

Napisany przez Ravemaster84
Ale nie zapomnij, że ETF oparty na indeksie akcji to także akcje = istnieje ryzyko straty! Nie chcę, aby to było źle zrozumiane.

Dlaczego nie opłaca się Riester? Dlaczego mówi się o 3 dzieciach? Co otrzymuje się, gdy ma się certyfikowany kontrakt Riester i wpłaca się na niego? Formułowanie tego twierdzenia bez znajomości sytuacji dochodowej i całościowej sytuacji życiowej jest nonsensowne.

Napisany przez ey-jo86
Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Obecnie płacę tylko 100 € miesięcznie na Riester. Czy powinienem z tego zrezygnować?

Czy możecie polecić mi konto oszczędnościowe?

Napisany przez SchumannKev
Cześć,

Ja mogę tylko polecić Ci skorzystanie z niezależnej porady. Moim doświadczeniem jest to, że doradcy opłacani na zasadzie honorarium są najlepszym wyborem. Dzięki nim masz kogoś, kto może właściwie ocenić Twoją sytuację, kto powie Ci, czy warto skorzystać z Riester w Twoim wieku i przy Twojej sytuacji finansowej, a także kto będzie doradzał wyłącznie z myślą o Twoich życzeniach, nie pobierając prowizji. Nawet w przypadku Riester istnieje wiele różnych wariantów, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić, czy dla Ciebie jest to opłacalne czy nie. Być może planujesz za 2, 3 lata założyć rodzinę, być może posiadasz już nieruchomość lub planujesz ją nabyć ... Jest wiele czynników do uwzględnienia, dlatego właściwe doradztwo jest odpowiednią drogą.

Pozdrawiam,
Kev

Napisany przez Money13
Chciałem to również zrobić i byłem w Sparkasse, więc poprosiłem o poradę. Nie lubią już tak bardzo kont oszczędnościowych i prawie nie ma zysku. Ale za to jest inna oferta dla oszczędzających, która ma związek z akcjami. Możesz się zainteresować, jeśli masz ochotę...

Napisany przez Seimon
Kiedy na początku nie ma się zbyt wielkiego majątku, moim zdaniem najlepszym sposobem na oszczędzanie pierwszych pieniędzy są konta oszczędnościowe. Przyzwoita stopa procentowa na rynku i elastyczność. Przy np. 1000 euro oszczędności, nie ma sensu jeszcze zastanawiać się nad inwestowaniem w akcje.

Napisany przez vestman
Cześć.

Na początek warto zdefiniować swoje skłonności do ryzyka i oczekiwania co do zysków. Następnie należy rozdzielić swoje pieniądze na różne formy inwestycji (instrumenty rynku pieniężnego, obligacje, akcje, ewentualnie w razie sensu także Riester itp.).

Jeśli chodzi o horyzont czasowy, mówię o oszczędzaniu (krótkoterminowe), inwestowaniu (średnioterminowe) i lokowaniu kapitału (długoterminowe).

Istnieją świetne produkty dostosowane do różnych okresów inwestycji. Ponieważ nie promuję tutaj żadnego konkretnego produktu, zainteresowani mogą wysłać do mnie prywatną wiadomość.

Co do Riester. W mediach bardzo często krytykuje się produkt Riester. Ale jak zwykle w życiu, nie zawsze to, co Riester, jest równe i nie zawsze klient jest taki sam. Zalety i wady występują przy wszystkich produktach inwestycyjnych. Warto dobrze się zainformować i nie zawsze słuchać samozwańczych doradców finansowych.

Napisany przez MrStabilo
Hej,

choć trochę czasu minęło od otwarcia tego tematu,
być może nadal mogę pomóc niektórym z was.

Wiele już tu opisano, jak ulokować oszczędzone pieniądze,
ale mało mówiono o tym, jak w ogóle oszczędzać pieniądze.

Mi zawsze pomaga lista domowa, na której notuję wszystkie wydatki.
Wtedy dokładnie widzę, gdzie mogę zaoszczędzić.

Można zaoszczędzić dużo pieniędzy także na ubezpieczeniach. Nie tylko przy ubezpieczeniach samochodowych, ale także przy ubezpieczeniach zdrowotnych i innych.
Jednak trzeba uważać, żeby nie popełnić nieświadomie błędów, przez które ostatecznie może to i podrożeć.
Zajmuję się tą problematyką oraz pięcioma fatalnymi błędami podczas zmiany ubezpieczenia, które Cię będą kosztować w mojej darmowej książce elektronicznej.
Sprawdź teraz: https://lastsimon.com/5-fehler

Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogły Wam.

Pozdrowienia.

Napisany przez rema-vermoegen
Cześć wszystkim,

najważniejszą rzeczą, którą trzeba zrozumieć na temat Oszczędzania, jest to:

Bogacisz się poprzez pieniądze, które zatrzymujesz.

Jeśli ktoś zapamięta ten cytat i będzie go codziennie przestrzegał, osiągnie sukces w oszczędzaniu.

Warto również pamiętać, że oszczędzamy na początku miesiąca, a nie dopiero pod koniec.

Na temat Oszczędzania pieniędzy napisaliśmy darmowy artykuł na naszej stronie internetowej.

Strona internetowa: https://rema-vermoegensaufbau.de

Artykuł Oszczędzanie pieniędzy: https://rema-vermoegensaufbau.de/geld-sparen/

Pozdrowienia

Napisany przez bufu
W kwestii pytania dotyczącego Riester chciałbym również powiedzieć, że byłoby rozsądne skorzystać z usług niezależnych doradców. Osobiście uważam, że Riester jest sensowny (jeśli jednocześnie inwestuje się w fundusze). Poprzez inwestowanie w fundusze Twoje składki (w pewnym stopniu) generują zyski, a także zasiłki. Jeśli w przyszłości będziesz mieć dzieci lub już masz, te zasiłki również będą oprocentowane.

Jednak moim zdaniem bardzo ważne jest, aby zarezerwować oszczędności w wysokości 3-6 pensji na tzw. czarną godzinę. Można je ulokować na koncie oszczędnościowym.

Osobiście podzieliłem pewne kwoty oszczędności na różne plany oszczędzania, kredyty bankowe (Mintos) oraz na handel w czasie rzeczywistym (beonpush)

Napisany przez Kasel
Znajduję się w podobnej sytuacji jak Ty
i muszę dokładnie przemyśleć każde euro. Osobiście
korzystam z jednego z poniższych porównywarek cen przed każdym zakupem,
gdzie naprawdę można sporo zaoszczędzić:
- Preisvergleich.de
- Idealo.de
- Billiger.de
- Geizreich.de
- Guenstiger.de
- Geizhals.de
Chociaż staram się oszczędzać, nie mogę obejść się bez zakupu pewnych rzeczy na co dzień, dlatego dla mnie to jedna z najbardziej skutecznych metod oszczędzania pieniędzy.
Mam nadzieję, że trochę Cię zainspirowałem.

Napisany przez geldhuepfer
Cześć,
Etfy są świetnym rozwiązaniem! Zajrzyj na mojego bloga, tam właśnie napisałem artykuł na ten temat:
https://geldhuepfer.de/was-sind-akti...handle-ich-sie
Inwestowanie również w firmy takie jak Questra może być bardzo opłacalne, mam również wpis na ten temat na moim blogu.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, daj znać.
Powodzenia w inwestowaniu!

Napisany przez alexandersingh
Kto chce bezpiecznie ulokować pieniądze w obecnych czasach niskich stóp procentowych, proszę się ze mną skontaktować: alexander.singh@barmenia.de
Gwarantowane oprocentowanie z zapisem umownym, że nie ma ryzyka utraty pieniędzy. Dodatkowo możliwe są 3 wypłaty pieniędzy do 90% kwoty oszczędności.
Naprawdę opłacalne.

Napisany przez xlarge
1. Pieniądze nie mogą pracować.
2. Ludzie lub maszyny mogą pracować
3. Bez (wysokiego) ryzyka nie ma (wysokiego) zwrotu
4. często za rzekomo wysokimi zwrotami kryje się system piramidalny

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata