Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Głęboki spadek franka szwajcarskiego

Napisany przez ADMCI4
Przed kilkoma laty twierdziłem, że Szwajcarski frank (CHF) ulegnie presji euro z geograficznego (a nie ekonomicznego) punktu widzenia. Nawet groziła mu szansa bycia zepchniętym na boczny tor. Dzisiaj muszę przyznać, że obserwowany nadal spadek franka sugeruje tę właśnie tendencję. Zobacz: Wykres frank euro Co o tym sądzicie? Czy uda mu się uchronić? Czy ma wystarczająco dużą ekonomiczną spadochron, by chronić go przed presją geograficzną?

Napisany przez richard100
Osobiście nie martwię się o franka szwajcarskiego. Słaby kurs CHF wynika jedynie z niskich stóp procentowych w Szwajcarii. Ten sam problem występuje przy jenie japońskim. Kto zadowala się 2,5% oprocentowaniem, gdy można uzyskać gdzie indziej około 5%? Oczywiście trzeba również wziąć pod uwagę ryzyko walutowe. Ale również tutaj obowiązuje zasada dywersyfikacji. Gdy stopy procentowe w Szwajcarii znowu osiągną poziom 4%, frank szwajcarski również się umocni, ponieważ jedno jest pewne; Szwajcaria to najbezpieczniejszy kraj na świecie. Stabilność polityczna, gospodarcza, jakość życia itp. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
richard100 pisze: Szwajcaria to najbezpieczniejszy kraj na świecie. Stabilność, polityka, gospodarka, jakość życia itd. itd. Pozdrowienia Rich
Tak, mogę się tylko zgodzić. Gdy spojrzę na swoje otoczenie, widzę głęboką przepaść między tym miejscem a Szwajcarią. Ale moje obawy dotyczące CHF wcale nie dotyczą stabilności, polityki ani gospodarki. Mam wyłącznie obawy geograficzne. To małe państwo pośrodku potężnej UE, zaczynam myśleć o starych Szwajcarach ...... Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Uważam również, że słabość franka szwajcarskiego jest tylko przejściowa i wynika głównie z różnicy w stopach procentowych. Jeśli Stany Zjednoczone wpadną w jesiennej recesję, co jest moim zdaniem bardzo prawdopodobne, to na pewno zostaną obniżone stopy procentowe. Ta recesja prawdopodobnie nie ominie Europy, dlatego tutaj także konieczne będzie obniżenie stóp procentowych. To z kolei da francowi szwajcarskiemu nowy impuls. A jeśli równocześnie znów wzrosną napięcia z Iranem, co jest prawdopodobne (ponieważ mają być w stanie wzbogacić wystarczającą ilość uranu na bombę atomową do 2008 roku), to aspekt ucieczkowy waluty jeszcze bardziej wzmocni franka szwajcarskiego. < Pozdrowienia, SLIN.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata