Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące zakupu domu z finansowaniem budowy. Niepewność co do okresu spłaty!

Napisany przez erbmettes
Post usunięty

Re: Pytanie dotyczące zakupu domu z finansowaniem budowy. Niepewność co do okresu spłaty!

Napisany przez Matthew Pryor
Ryzyko zmiany stóp procentowych po zakończeniu okresu wiążącego powinno być już wzięte pod uwagę. Musicie zobaczyć, jak wysoki będzie pozostały dług po 10 latach i jaka mogłaby być stopa odniesienia, abyście przynajmniej płacili taką samą lub zbliżoną ratę. To oczywiście może również wpłynąć na późniejsze spłaty kredytu. Jedną opcją byłoby wykorzystanie części dostępnego oszczędzania przez częściowe finansowanie umowy oszczędnościowej, aby zapewnić sobie obecnie niskie warunki finansowania połączonej z późniejszym. Były już czasy, kiedy stopa procentowa w finansowaniu nieruchomości wynosiła 12%. Ponadto należy właściwie zabezpieczyć się przed klasycznymi ryzykami (śmierć, niezdolność do pracy lub do wykonywania zawodu).

Napisany przez erbmettes
Nasz doradca zasugerował nam, żeby regularnie oszczędzać w ramach BSV i spłacić nim kredyt? Twierdził, że w ten sposób odsetki będą niższe? Co jest korzystniejsze, oszczędzanie czy kredyt ratalny? Niestety, mam trudności w zrozumieniu tego, ponieważ opinie na ten temat są bardzo podzielone.

edycja:
Ubezpieczenia na życie z ryzykiem, ubezpieczenie od niezdolności do pracy i ubezpieczenie od wypadków już istnieją.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W Państwa przypadku opłacalne będzie tylko wtedy, gdy zgromadzą Państwo minimalną kwotę oszczędności w ciągu 10 lat od podjęcia Bausparvertrag.
Rozważna byłaby także 20-letnia umowa zabezpieczająca stawkę procentową, aby złagodzić ryzyko związane z oprocentowaniem.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
W zasadzie po 10 latach pozostałby jeszcze dług w wysokości 168 tys. EUR, a wzrost oprocentowania o 2% oznaczałby ratę w wysokości 1.233 EUR....

Mam krytyczne pytanie:
Ile do tej pory udało Wam się zaoszczędzić, jeśli teoretycznie miesięcznie zostaje Wam 500 EUR??

Myślę, że ustalenie NK dla domu na 300 EUR jest zbyt niskie.
Prąd 100 EUR/miesiąc, ogrzewanie 150 EUR/miesiąc, woda/kanalizacja 50 EUR/miesiąc??? Podatek od nieruchomości/ubezpieczenie budynku/kominiarz/śmieci.....

W jakim landzie żyjecie??

Napisany przez NaTwoim13
Na pewno nie polecam 10-letniego okresu spłaty kapitału, równoległego oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowej z udziałem spłaty kapitału w wysokości 2%, zwłaszcza gdy stopa procentowa wynosi 3,2% - jest zdecydowanie za wysoka.

Napisany przez obelix

W międzyczasie znajomi skłaniają się ku kombinacji z umową oszczędnościową budowlaną. Z racji bezpieczeństwa.

Najkorzystniejszą ofertę dotychczas przedstawiła LBS:

3,2% (nom.), 15 lat stała, następnie spłata/umorzenie za pomocą zgromadzonej umowy oszczędnościowej budowlanej (3,25%, 4% oprocentowanie+spłata).

nasza aktualna oferta ... zobacz inny wpis:

viewtopic.php?t=11830

Nadal nie wpłynęła żadna lepsza oferta.

Napisany przez obelix

10 lat stałego oprocentowania, ostateczna spłata i równoczesna oszczędność w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej z udziałem rat kapitałowych w wysokości 2% nie może być polecona, zwłaszcza że stopa procentowa wynosząca 3,2% jest zdecydowanie zbyt wysoka.

Cześć,

w przypadku finansowania do około 100% ceny zakupu, stopa procentowa w wysokości 3,2%, na 10 lat, nie jest wcale taka zła.

Jakie rozwiązanie by Pan/Pani polecił?

Zwłaszcza w obecnym okresie niskich stóp procentowych wielu klientów zależy na pewności przez cały okres kredytowania. Pewność kosztuje, więc połączenie z umową oszczędnościowo-budowlaną, która powinna być możliwie jak najszybciej przypisana po zakończeniu okresu zmiennej stopy procentowej, może być rozsądne.

Jak wspomniałem w innym wpisie ( viewtopic.php?t=11830 ), moim znajomym zdecydowanie bardziej podoba się pożyczka z góryzakładana (na 15 lat stałego oprocentowania) w połączeniu z umową oszczędnościowo-budowlaną. Do tej pory nie otrzymaliśmy żadnej innej oferty (np. kredyt hipoteczny z ratą kapitałową), która byłaby lepsza dla klienta, biorąc pod uwagę pewność i miesięczne obciążenie.

Szukamy finansowania w wysokości 100% (= cena zakupu) w wysokości 150 000 euro. Koszty dodatkowe (~10 000 euro) oraz prace modernizacyjne (~10 000 euro) zostaną sfinansowane z własnych środków.

Tutaj na forum często pojawiają się wypowiedzi zawierające dużo mądrości, zakładając że nie Państwa dotyczy, ... jednak w przypadku konkretnych pytań (prawie) nic nie dostajemy.

Gdybym zadał/a pytanie o lokatę na 100 000 euro, moja skrzynka mailowa byłaby zapełniona. Niemniej nieprzydatnymi propozycjami.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Obelix,

gdybym musiał wypowiedzieć się o kwocie 100 000 euro, na pewno wypowiedziałbym się również nieprzydatnie, ale mówimy tutaj o finansowaniu budownictwa, więc nie o aktywach, ale o pasywach.

Sam odpowiedziałeś sobie pośrednio na pytanie, dlaczego wybór 10-letniego okresu wiązania z BSV i stopą spłaty 2% nie jest dobry, ponieważ jeśli chodzi o zawieszenie spłaty, to tak, aby BSV był również przydzielany w ramach okresu zabezpieczenia stopy procentowej. Wtedy wspomniane przez ciebie 15 lat są bardziej sensowne, a stopa procentowa 3,2% byłaby lepsza.

80% kwoty, którą chcesz pożyczyć, na 30 lat, ze spłatą 2% (co odpowiada spłacie po 30 latach), po 5 latach możliwe są wpłaty dodatkowe w dowolnej wysokości (aż do całkowitej spłaty), 5% opcjonalne prawo do dodatkowej spłaty po 3,4% i maks. 50 000 euro jako pozostałe kredyt do spłacenia (nie znam twojego poziomu obciążenia, dlatego nie mogę określić kwoty KfW, która jest potrzebna i brakuje 100%).

Co mi da częściowo przydzielony BSV po 10 latach? Udział w ryzyku, kwota spłaty proporcjonalnie do kredytu hipotecznego jest zbyt wysoka, co może prowadzić do ekonomicznie niezdrowej spłaty, tańszy niż kredyt hipoteczny, co oznacza, że trzeba go ponownie zaciągnąć na rynku?

Stopa procentowa ma obowiązywać tak długo, jak to konieczne, czyli tyle czasu, ile trwa przydział BSV ze względu na możliwą i pożądaną spłatę, a wtedy wszystko wygląda inaczej, wszystko inne to efekt doraźny, bez konkretnych argumentów! Zakładam przy tym, że zostanie wygenerowany najtańszy kredyt hipoteczny na rynku, a także najlepsza i spersonalizowana oferta Bauspar, niezależnie od banku i spółdzielni mieszkaniowej, jakie to mogą być!!

Napisany przez obelix

Tak jest.

Jednakże, w moim przypadku, nie oferowano tańszych warunków nawet dla 10-letniego okresu z ruchomym oprocentowaniem.

Cytat noelmaxim

Oprocentowanie na tyle długo, ile to konieczne, czyli czas potrzebny na przydział BSV ze względu na możliwą i pożądaną spłatę, wtedy to ma sens, wszystko inne to chałupnicza praca, bez konkretnych argumentów! Przyjmuję, że generowana jest najtańsza hipoteka na rynku, jak również najlepsza i dopasowana oferta budżetu, bez względu na bank i kasę oszczędności budowlanych, jakąkolwiek mogą oni być!

Zgoda.

Jaka jest najtańsza opcja? Dotychczas oferta LBS, którą wymieniłem jako pierwszą, znajduje się na pierwszym miejscu, nawet jeśli okres oczekiwania na przydział i oprocentowanie kredytu przydzielonego mi tam nie odpowiadają w pełni.

Cytat noelmaxim

80% pożyczanej sumy na 30 lat, 2% spłaty (odpowiada spłacie po 30 latach), po 5 latach możliwe są wpłaty specjalne w dowolnej wysokości (aż do całkowitej spłaty), 5% opcjonalne prawo do dodatkowej spłaty w wysokości 3,4% i maks. 50 000 euro jako pozostałe zadłużenie (nie znam teraz swojego wskaźnika obciążenia, więc nie mogę określić kwoty potrzebnej od KfW brakującej w 100%) na 2,65%???

to z kolei oferta Signal-Iduna.

Po bezpośrednim zapytaniu w dziale kredytowym pojawiają się inne wartości. Mam je na piśmie. Oczekuję od wczoraj na oddzwonienie w celu wyjaśnienia.

Dane znajdują się również w innym poście. Trochę zostały zmienione:

Cena zakupu 150 000 euro (bezpośrednia wycena jest nieco wyższa)
Koszty dodatkowe 10 000 euro
Modernizacja 20 000 euro

Kapitał własny 20 000 euro

Dochody są w porządku, brak innych kredytów ani zobowiązań.

Potrzeba finansowania 160 000 euro

Aktualna oferta:

96 000 euro - 30 lat
14 000 euro - 30 lat plus 0,75% opłaty za gwarancję roczną
50 000 euro Kfw

Oczekiwano możliwie wysokiej kwoty na 30 lat. Telefonicznie podano kwotę 142 000 euro. To by pasowało.

Napisany przez obelix
Signal Iduna została odzyskana.

30-letnie pożyczki w wysokości 3,4% dotyczą tylko pierwszej strefy hipotecznej (60%) bez dodatkowych opłat (opłata poręczenia 0,75%) i innych wymagań. Na drugim miejscu nie są możliwe dodatkowe spłaty.

W ten sposób ten temat prawdopodobnie się zakończył.

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Obeliks,

tutaj jeszcze raz, błąd! Powinno być do 80% i bez opłat dodatkowych, plus możliwość sfinansowania do 100% poprzez dodanie środków KfW w wysokości 50 000 euro.

Zobacz wpis Oferty finansowania zakupu domu.

Napisany przez obelix

Drogi Obelixie,

również tutaj jeszcze raz, nieprawda! Powinno być do 80% i bez opłat, z możliwością sfinansowania do 100% poprzez dodanie środków KfW w wysokości 50 000 euro.

Patrz wpis Oferty finansowania zakupu domu.

Dzisiaj ponownie rozmawiałem z działem kredytowym. Trzymają się swojej deklaracji i oferty. Również 60%-owa granica została ponownie potwierdzona.

Na moją uwagę, że mam w posiadaniu znacznie różne oferty (Signal-Iduna, 30 lat) od innych pośredników, odpowiedź była tylko ogólnikowa. Jako unikająca odpowiedź padła m.in. odpowiedź: Być może korzysta się z różnych programów obliczeniowych? Być może, być może, być może...!?
Nasza jest wiążąca!

Po tym, jak nie ustępowałem, ostatecznie padło stwierdzenie, żebym złożył przedstawioną ofertę pośrednika.

Gdyby nie szkoda mi było czasu, chętnie napisałbym całą tę sytuację, ze wszystkimi szczegółami, do zarządu Signal-Iduna.

Jednocześnie zostawiłem wiadomość na twojej poczcie głosowej. Proszę o oddzwonienie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata