Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wynik kredytowy Schufa drastycznie spadł.

Napisany przez maybee007
Cześć,

niedawno zamówiłem dla siebie i mojej żony raport informacyjny od firmy Schufa, podczas gdy ocena mojej żony była bardzo pozytywna, byłem prawdziwie zszokowany swoją.

Po tym jak pierwszy szok się unormował, teraz poszukuję przyczyn i mam nadzieję, że może mi pomożecie w zrozumieniu tych przyczyn.

Co do mnie, zarabiam około 1900 € netto, nie mam kart kredytowych, nie mam umowy na telefon komórkowy, mam umowę z Kabel Deutschland, która nie jest uwzględniona w Schufa, pomimo tego mam działające finansowanie samochodu, do którego co miesiąc płacę 154 €. Dodatkowo mam konto osobiste, które założyłem we wrześniu 2013 r. bez debetu.

Ogólnie, co miesiąc odkładam około 400 € na konto oszczędnościowe.

Nigdy nie miałem żadnych trudności z płatnościami, żadne płatności nie zostały odrzucone lub coś w tym stylu.

Mam bazową ocenę wynoszącą 93,46%, co początkowo nie wydaje się zbyt dobrą oceną, ale jak się zdaje, nikogo specjalnie nie interesuje ocena bazowa, a bardziej branżowe oceny, gdzie w sektorze bankowym moja ocena wynosi 83,99% (znacznie zwiększone ryzyko) dla banków 2.0 i 91,23% dla banków spółdzielczych i kredytowych.

Skontaktowałem się najpierw z Schufą i zapytałem, jak wytłumaczyć fakt, że Santander (finansujący zakup samochodu) przesyłał ocenę 99,18% przez 8 miesięcy, a nagle w październiku spadła ona do 90,75%.

Odpowiedziano mi, że jest to całkowicie normalne, może to być związane nie tyle ze mną, co z grupą osób podobnych do mnie, ale to dla mnie nie jest przekonujące, bo grupie podobnej do mnie wtedy musiało naprawdę źle iść we wrześniu/październiku, żeby jej ocena spadła o prawie 10%.

Następnie zapytałem dlaczego mojemu nowemu bankowi podczas zapytania przekazano ocenę tylko 87,05% (znacznie zwiększone ryzyko), na co odpowiedziano, że to zależy od wymagań samego banku. W związku z tym najpierw napisałem zirytowany email do mojego banku, prosząc o wyczerpujące wyjaśnienie, dotychczas nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Jednak trochę mi tego żal, choć nie byłem niegrzeczny w emailu, ale moje zaniepokojenie i zdecydowane żądania były widoczne w moim sposobie wyrażania, w końcu po pewnym czasie myślę, że to nie leży po stronie banku.

Moje podejrzenia skupiają się na tym, że zapytanie o konto osobiste przez bank spowodowało spadek wszystkiego, może to być też związane z tym, że nie chciałem mieć debetu.

Jednakże przeczy temu fakt, że w tym samym czasie moja żona także otworzyła konto w banku bez debetu i otrzymała ocenę 96,31% (moja żona jest gospodynią domową).

Dołączam załączenie z informacjami, abyście mogli zobaczyć, o co mi chodzi.

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi i zaangażowanie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chcesz wziąć kredyt budowlany, dla banków ważny jest najniższy wynik G. A wynik G jest w porządku.

Napisany przez maybee007
Dziękuję za odpowiedź, ale tego nie chcę

Planuję spłacić moją pożyczkę samochodową przedterminowo w kwietniu, a następnie w kwietniu wziąć większą pożyczkę na różne rzeczy, i wtedy zaczyna działać score bankowy 2.0, gdzie mam z jakiegoś powodu tylko wynik 83,99%.

Napisany przez florianmeier
Schufa oblicza prawdopodobieństwa.

Robi to w sposób czysto matematyczny (na podstawie rachunku prawdopodobieństwa).

Majątek i dochód nie interesują Schufę bezpośrednio.

To, co najprawdopodobniej drastycznie obniżyło wynik, to prawdopodobnie brak debetu na koncie osobistym. Więc niegodny kredytu!

Napisany przez 2Escorpio

To, co spowodowało brutalne obniżenie wyniku, to prawdopodobnie konto osobiste bez debetu. Czyli niegodne kredytu!

Mieliśmy o tym temat niedawno. kredyt odnawialny jest zawsze przyznawany na podstawie dochodów, a jeśli ktoś nie ma debetu albo uważa, że 500 euro debetu mu wystarczy... to wygląda bardzo dziwnie w BIK-u.

Zawsze powinno się brać maksymalną kwotę debetu, żeby BIK zobaczył, że istnieje stały dochód.

A co do twojej żony, ona nie ma kredytu, prawda? Dlatego jej wynik jest wyższy.

Umowa z KabelDeutschland nie była uwzględniona u mnie w BIK w tamtym czasie. Nawet nie sprawdzili.

Napisany przez maybee007
Moim pierwszym pomysłem było skorzystanie z debetu, ale przeszkodą jest fakt, że moja żona również niedawno otworzyła konto bieżące bez debetu w tym samym banku i otrzymała wynik 96,18%.

Nie chciałem korzystać z debetu, ponieważ około 5 lat temu moja żona znalazła się w głębokim debecie, mając -2000 € na koncie. Ponieważ potrafię dobrze zarządzać swoimi pieniędzmi i wydaję tylko to, co mam lub co i tak mam zabezpieczone, po prostu nie jestem uzależniony od debetu i dlatego z niego zrezygnowałem. Ponadto, moje poprzednie konto bieżące w Sparkasse również nie miało debetu...

Złóż wniosek o debet i zobacz, jak zmienia się Twój wynik w Schufa. Prawdopodobnie będzie to zmiana na plus.

Napisany przez maybee007
No cóż, w takim razie już nie jestem wiarygodny pod względem kredytowym, dlatego też sądzę, że mój wniosek o debet zostanie odrzucony.
Zobaczymy, jak moje bank podejdzie do tego tematu; napisałem również do rzecznika prasowego Schufy, dla mnie to po prostu niezrozumiałe...

Napisany przez 2Escorpio

1. Sprawa z debetem była również moją pierwszą myślą, ale przeciw temu przemawia to, że moja żona również otworzyła konto bieżące bez debetu w tym samym czasie w tym samym banku i otrzymała wynik 96,18%

2. Nie chciałem korzystać z debetu, ponieważ moja żona kilka lat temu znalazła się w poważnych tarapatach finansowych, zadłużając się o 2000 €. Ponieważ potrafię dobrze zarządzać swoimi pieniędzmi i wydaję tylko to, co mam, lub nawet mam zapasy, po prostu nie był mi potrzebny debet i dlatego z niego zrezygnowałem. Zwłaszcza że wcześniej moje konto bieżące w Sparkasse również nie miało debetu...

1. Już na to odpowiedziałem. Twoja żona nie ma bieżących kredytów (prawda?). A jeśli nie ma żadnych zobowiązań w rejestrze dłużników, to nie jest tak źle, że nie ma dochodu.

Natomiast w Twoim przypadku wygląda na to, że nie masz dochodu wystarczającego na debet I masz zobowiązania (kredyt). A to nie jest zbyt korzystne dla dodatkowych zobowiązań.

2. To zrozumiałe emocjonalnie, ale bankowi i rejestrowi dłużników to mało obchodzi.

Oczywiście to tylko jedna z możliwych przyczyn i może oczywiście być także inne uzasadnienie. Jednak doświadczenie pokazuje, że debet odgrywa dużą rolę.

Napisany przez maybee007
Hmm, zobaczmy, co odpowie mojemu bankowi na moją złą wiadomość e-mail. Moje konto osobiste w banku jest także prowadzone jako konto wynagrodzenia, co jest dobrze, że SCHUFA o tym nie wie.

Problem w tym, że ze względu na scoring nie mogę już dostać debetu, więc w zasadzie jestem zaklęty, a nie mam właściwie możliwości, aby się stamtąd wydostać, czy ja to dobrze widzę?

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy wynik znowu się poprawi, jeśli moje jedyne zobowiązanie dla SCHUFA, jakim jest finansowanie samochodu, zostanie spłacone wcześniej w kwietniu, czy zostanie to również odebrane mi negatywnie?

Napisany przez 2Escorpio

1. Zobaczymy, co odpowie mo bank na moją złą e-mail, moje konto bieżące w moim banku jest również prowadzone jako konto wynagrodzeń, dobrze, że Schufa o tym nie wie.

2. Problem w tym, że ze względu na ocenę punktową nie otrzymałbym już debetu, co sprawia, że jestem niezasłużenie zdemaskowany i praktycznie nie mam możliwości się z tego wyplątać, tak to widzę, czyż nie ?

3. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy wynik powróci do góry, jeśli moje jedyne zobowiązanie dla Schufy, czyli kredyt samochodowy zostanie spłacone z wyprzedzeniem w kwietniu, czy też będzie to znowu interpretowane negatywnie?

1. Cóż... rzeczywista różnica między kontem wynagrodzeń a zwykłym kontem praktycznie nie istnieje. Różnice są raczej wewnętrzne dla banku, jeśli chodzi o debet, kartę kredytową, opłaty za prowadzenie konta i takie rzeczy.

2. Jeśli wynagrodzenie wpływa na konto i nie ma negatywnych informacji w Schufa, to słaby wynik punktowy nie wyklucza przyznania debetu.

3. Nie mogę polecić wcześniejszej spłaty. Chodzi nie tylko o zachowanie płatności, ale także o stabilność... na przykład czy dotrzymuje się umów (umowa kredytowa), jak często się przeprowadza itp.

Przeczytaj ten post... znajdziesz tam naprawdę wiele informacji i doświadczeń na temat Schufa!

viewtopic.php?t=6957

Napisany przez maybee007
Nun, co do wcześniejszej spłaty już czytałem, jednak gdy finansowałem samochód w zeszłym roku, nie byłem w aż tak dobrej sytuacji finansowej jak obecnie (wtedy moje oceny w bankach wynosiły 99,18%, dzisiaj, gdy mi finansowo znacznie lepiej, wynoszą 83%, co świadczy o wartości tych wyników) mój stary samochód był uszkodzony i potrzebowałem szybko nowego, a ze względu na moją niezbyt obfitą sytuację finansową wtedy, nie pozostało mi nic innego, jak sfinansować go na ponad 4 lata.

Teraz jestem w stanie spłacić kredyt w mniej niż 1,5 roku, więc dla mnie nie ma sensu płacić jeszcze 2,5 roku, chociaż mogę. Co więcej, myślę o szybkim pozbyciu się samochodu po spłacie, zanim zaczną pojawiać się koszty, i o zakupie nowego, chociaż z taką oceną kredytową będzie to na pewno niemożliwe...

Mój plan teraz polega na czekaniu na reakcję mojego banku na mój e-mail, i ewentualnie pojechać z moją żoną i naszymi oświadczeniami majątkowymi do banku, aby sprawdzić, bez konsultacji z Biurem Informacji Kredytowej (powinno to być możliwe na podstawie aktualnych oświadczeń), czy bank zgodziłby się na udzielenie nam kredytu w wysokości około 15000 €, ponieważ zna już moje wpływy i wydatki.

Jestem ciekawy.

Napisany przez 2Escorpio

1. Jeśli dobrze rozumiem, to z możliwością wczesniejszej spłaty miałem już do czynienia, jednak gdy w zeszłym roku finansowałem samochód, nie byłem finansowo w takiej dobrej sytuacji jak obecnie (wtedy wynik kredytowy wynosił 99,18 %, teraz, gdy finanse mi się znacznie poprawiły, wynosi 83 % - dość miła ta nonszalentna opinia), mój stary samochód był zepsuty i pilnie potrzebowałem nowego, a z uwagi na moją niezbyt obfitą sytuację finansową wówczas, nie miałem wyboru i musiałem finansować go na ponad 4 lata.

2. Obecnie jestem w stanie spłacić kredyt przed upływem nawet 1,5 roku, dlatego dla mnie nie ma sensu płacić jeszcze przez 2,5 roku, chociaż nie musze tego robić. Moim celem jest jak najszybsze pozbycie się samochodu po spłacie kredytu, zanim zaczną się pojawiać koszty, oraz kupno nowego, aczkolwiek przy moim obecnym wyniku kredytowym jest to definitywnie niemożliwe...

3. Mój plan teraz to czekać na odpowiedź mojego banku na mojego e-maila, a potem ewentualnie udać się z moją żoną i naszymi oswiadczeniami majątkowymi do banku, aby sprawdzić bez sprawdzania w bazie Schufa (z aktualnymi oświadczeniami powinno to być możliwe), czy bank zgodziłby się udzielić nam kredytu w wysokości około 15000 €, skoro zna moje dochody i wydatki.

Jestem ciekaw, co odpowiedzą.

1. Myślę, że ciągle tego nie rozumiesz. Dla Schufy aktualnie nie masz udokumentowanego dochodu (kredytu ratalnego), dlatego w ich oczach stoisz gorzej niż dwa lata temu. Dodatkowo masz bieżący kredyt na samochód.

2. Rozumiem, że dla ciebie nie ma sensu dalej spłacać kredytu, jeśli możesz go spłacić jednorazowo. Jednak tutaj nie chodzi o ciebie, lecz o to, jak Schufa reaguje na określone działania. Oczywiście, masz prawo spłacić pożyczkę od razu.

3. Jestem ciekaw, co powie bank... Bank także nie wie, jak Schufa ocenia swoje dane. I bank nie powie klientowi, jak wewnętrznie ocenia zdolność kredytową swoich klientów.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez maybee007
Ale zrozumiałem, że to udokumentowane dochody nie były mi wcześniej znane, ta procedura oceny zdolności kredytowej jest delikatnie mówiąc śmieszna, jak widać na moim przykładzie, mam naprawdę świetne warunki do uzyskania kredytu, ale wydaje się, że z powodu tego, że nie chcę korzystać z debetu, nawet nie mogę uzyskać kredytu na 200 €. Schufa blokuje mi tym samym wszystkie możliwości finansowe. Co do kredytu, jeśli miałby trwać jeszcze 1 rok, to pozwoliłbym mu się rozwinąć, ale płacić przez 2,5 roku za ten pojazd, chociaż mógłbym go natychmiast spłacić, to moim zdaniem nie ma sensu, więc w tym przypadku nieważny jest dla mnie wynik oceny. Poprosiłem o oddzwonienie ze strony banku, może nawet pójdę tam jutro, zobaczymy...

Napisany przez 2Escorpio

Ale miałeś kredyt ;-)

Teraz spróbuję Ci to jeszcze łatwiej wyjaśnić...

Twoja żona:

konto bieżące bez debetu... brak dużych zobowiązań finansowych w rejestrze Schufa = normalny do dobrego wyniku

Ty:

1. konto bieżące bez debetu - brak zobowiązań płatniczych = normalny do dobrego wyniku.

2. Wzięcie kredytu samochodowego - zobowiązanie płatnicze zostaje dodane I Schufa zauważa Oh, kredyt, czyli ma stały dochód, bo inaczej nie dostałby kredytu. = Wynik pozostaje na poziomie średnio dobrym.

3. TERAZ: Zobowiązanie płatnicze związane z kredytem samochodowym - ponowna informacja o nowym koncie BEZ debetu... teraz Schufa znowu myśli... oh, już nie ma dochodu, dlatego brak debetu.... to w połączeniu z zobowiązaniem płatniczym wynikającym z kredytu samochodowego... prowadzi do spadku wiarygodności / wyniku.

Konkluzja: Dla Schufy masz obecnie kredyt w trakcie, bez stałego dochodu.

Zrozumiałeś? :-)

Napisany przez florianmeier
Banki potrafią interpretować dość dziwne oceny w Schufie.

Nie przejmowałbym się zbytnio tym.

Jeśli się czegoś nauczysz na przyszłość, ocena szybko się poprawi. Oceny są aktualizowane zawsze na początku kwartału.

Napisany przez maybee007

Ale miałeś kredyt ;-)

Spróbuję teraz wytłumaczyć Ci to jeszcze łatwiej...

Wniosek: Dla Schufy masz obecnie kredyt bez stałego dochodu.

Zrozumiałeś? :-)

Tak, już od samego początku to zrozumiałem. Tylko wcześniej, zanim wziąłem kredyt, miałem dokładnie taką samą sytuację: konto osobiste bez debetu, brak kart kredytowych, być może miałem wtedy umowę na telefon komórkowy, ale poza tym wszystko było takie samo, poza tym, że konto osobiste miałem od 16 lat, więc nie było świeżo otwarte....

Napisany przez maybee007

Banki potrafią interpretować dość dziwne oceny w Schufie.

Więc nie martwiłbym się zbytnio o to.

Jeśli nauczyłeś się czegoś na przyszłość, to ocena szybko się poprawi. Zawsze na początku kwartału są przeliczenia.

No, zobaczymy, co moja bank mówi jutro albo w przyszłym tygodniu.

Mam nadzieję, że ocena się poprawi, w zasadzie w najbliższym czasie jedynym wydarzeniem związanym z oceną jest wcześniejsza spłata mojego kredytu samochodowego.

kredyt, który chciałem wziąć w sierpniu, chyba przepadnie z powodu oceny, chyba że moja bank interpretuje tę dziwną ocenę, jak pięknie to powiedziałeś.

Napisany przez 2Escorpio

Ja, rozumiałam to cały czas. Jednakże zanim podpisałam umowę kredytową, miałam dokładnie tą samą sytuację, czyli rachunek bieżący bez debetu, brak kart kredytowych, możliwe, że miałam tam umowę na telefon komórkowy, ale poza tym wszystko było takie samo, poza tym, że moje konto istniało już od 16 lat i nie zostało właśnie otwarte....

Tak, ale później dostałaś jednak kredyt, a otrzymałaś go tylko dlatego, że miałaś stałe dochody! - Inaczej bank NIGDY nie udzieliłby ci tego kredytu!

Więc od chwili zaciągnięcia kredytu, biuro informacji kredytowej wiedziało, że Pan maybee007 ma stałe dochody.

Od września 2013 roku nie jest już tego pewne, ponieważ inny bank zgłosił konto, brak debetu.

Jednakże nadal spłacasz ten kredyt... bez stałych dochodów według biura informacji kredytowej... Kiedy miałeś status brak stałych dochodów, kredyt jeszcze nie był zaciągnięty.

Napisany przez maybee007
Okej, nie pomyślałem o tym, że moje dochody zostały sprawdzone przy udzielaniu kredytu, teraz to ma sens.

Zobaczymy, czy moje bank udzieli mi kredytu, wtedy będę miał nowy kredyt, który chcę w najbliższej przyszłości, i moja ocena kredytowa prawdopodobnie się zwiększy. Dobrze?

Napisany przez 2Escorpio

Zobaczmy, czy moje bank udzieli mi kredytu, wówczas w końcu będę miał nowy kredyt, który chcę w niedalekiej przyszłości, a moja ocena kredytowa najprawdopodobniej się zwiększy. Prawda?

Teraz to masz... prawie się poddałem ^.^

Będzie ona zarówno wzrastać, jak i spadać.

Komunikat: Klient ma dochód = Wzrost wyniku kredytowego

Komunikat: Klient zaciąga dalsze zobowiązania finansowe = Spadek wyniku kredytowego.

Nikt nie jest w stanie powiedzieć, o ile wynik zostanie podwyższony, a potem znowu spadnie w innym miejscu. Wpływa na to wiele czynników, takich jak wysokość kredytu i czas trwania.

Jeśli BIK otrzyma komunikat...
kredyt: 10 000 euro, okres kredytowania 3 lata... wygląda to oczywiście lepiej niż kredyt 10 000 euro i okres kredytowania 7 lat.

Im szybciej spłacisz, tym wyższa będzie miesięczna rata kredytu...
a im wyższa miesięczna rata kredytu... tym wyższe musi być twoje dochody (w przeciwnym razie nie byłbyś w stanie regularnie ich płacić)...
a im wyższe twoje dochody... tym lepsza zdolność kredytowa/BIK/wynik

Dlatego.... BARDZO WAŻNE! Trzymaj się z dala od małych kredytów!

Napisany przez 2Escorpio
Mam dla ciebie jeszcze jeden przykład, aby jeszcze raz pokazać, jak działa Schufa.

Kumpel a, z którym się znam, otworzył około 15 lat temu kartę kredytową... wtedy było to coś szczególnego i banki oferowały szeroki zakres dostępnych środków. Dlatego miał na tej karcie kredytowej limit kredytowy w wysokości prawie 20 000 euro / miesiąc.

Nie byłby w stanie spłacić tych 20 000 euro / miesiąc tak po prostu (ponieważ zarabia znacznie mniej).

Schufa jednak widzi tylko... Karta kredytowa... Limit 20 000 euro, WOW = Super dobra zdolność kredytowa / scoring

Napisany przez maybee007
Sprawdźmy, kiedy jutro zadzwoni moje bank i czy jest wolny termin na jutro, wtedy wezmę ze sobą trzy ostatnie wypłaty oraz informacje dotyczące mnie i mojej żony, a następnie sprawdzę ofertę kredytową bez sprawdzania w Biurze Informacji Kredytowej. Chociaż skorzystam z niej dopiero w sierpniu.

Napisany przez 2Escorpio

Zobaczmy, kiedy moje bank jutro zadzwoni z powrotem i czy będzie dostępny jakiś termin na jutro. Wtedy wezmę ze sobą ostatnie 3 wypłaty oraz informacje od mojej żony i mnie, a następnie sprawię, żeby oferta kredytowa była obliczona bez zapytania w Schufa. Nawet jeśli skorzystam z niej dopiero w sierpniu.

Dla oferty kredytowej ważna jest jednak Schufa. Im gorsza zdolność kredytowa, tym wyższe odsetki.

Jeśli więc chcesz jasnej informacji bez sprawdzania w Schufa, weź ze sobą swoje zestawienie z Schufy!

Napisany przez maybee007
Tak, miałem to zamiar. Potrzebuję informacji o sobie, aby móc wyjaśnić Panu w banku, co poszło nie tak z moją oceną i mam nadzieję, że będzie to gdzieś odnotowane. W związku z tym, kiedy w sierpniu złożę wniosek o kredyt, mam nadzieję, że moja zła ocena w bazie kredytowej zostanie wyjaśniona i mimo to otrzymam kredyt na żądaną kwotę i akceptowalnych warunkach.

Napisany przez maybee007
Właśnie rozmawiałem z bankiem i najpierw przeprosiłem za pośpiech przy wysyłaniu maila, ale bank odrzucił teorię o przekroczeniu debetu.

Pani zapewniła mi, nawet po 3-krotnym zapytaniu, że ani informacja o akceptacji debetu, ani jego odrzuceniu, ani ewentualna ramka debetowa nie zostaną przekazane do Biura Informacji Kredytowej, a jedynie otwarcie konta.

Nie mogła ręczyć za to z całym przekonaniem, ale była dość pewna, że inne banki postępują podobnie.

Teraz absolutnie nie potrafię sobie wyobrazić, jak to mogło się wydarzyć.

Napisany przez 2Escorpio
Następnie kobieta z twojego banku wygląda na to, że nie ma pojęcia, prawdopodobnie dlatego, że komputer bankowy to automatycznie robi.

Całość wygląda wtedy w Schufie (oczywiście bez X tylko z pełnym numerem)... Znaleziono w Google... u mnie w portalu Schufa wygląda dokładnie tak.

1.

2.

Escorpio ma absolutną rację, a oczywiście niewielka ramka kredytowa lub debetowa w wysokości 500 EUR znacząco wpływa negatywnie na zdolność kredytową w bazie danych.
Przeprowadziliśmy test na jednym z klientów.
94% punktów, a następnie zaciągnięcie karty kredytowej z limitem 500 EUR. Wynik spadł do 90%. Następnie ponowne anulowanie karty kredytowej i po przeliczeniu wszystko wróciło do normy po upływie 3 miesięcy.

Napisany przez 2Escorpio

Escorpio ma absolutnie rację i oczywiście niewielki kredyt ramowy lub kredyt debetowy w wysokości 500 EUR jest skrajnie szkodliwy dla historii kredytowej.
Przeprowadziliśmy test na jednym z klientów. Po uzyskaniu wyniku 94%, klient zaciągnął kartę kredytową z limitem 500 EUR. Wynik spadł do 90%. Następnie karta kredytowa została anulowana, a wynik poprawił się ponownie po każdorazowym obliczeniu na przestrzeni 3 miesięcy.

Ciekawe. Byłbym zainteresowany, co by się stało, gdybyście zwiększyli limit z 500 euro na np. 5000 euro.

Następnym razem pamiętajcie o mnie.

Ale bazowy wynik 90% to już prawdziwe niebezpieczeństwo....

Napisany przez maybee007
Ok, dosyć skomplikowane to wszystko

Po rozmowie z panią z działu Giro, teraz rozmawiałem również z panią od udzielania kredytów, która potwierdziła, że przekroczenie stanu konta tak czy inaczej nie jest zgłaszane.... Może to wynika z faktu, że PSD Bank jest bankiem spółdzielczym?

Pani uważa, że sama zmiana konta może być przyczyną spadku, ponieważ nie zawsze zmiana banku jest nieszkodliwa, a moje poprzednie konto istniało przez 16 lat

W każdym razie, jej zdaniem, nadal powinienem być wiarygodny kredytowo, ponieważ nie ma żadnych negatywnych wpisów, mogę udokumentować moje zachowanie płatnicze oraz wpływy ze szczegółów, a ocena jest tylko jednym z kryteriów przy udzielaniu kredytu...

Napisany przez 2Escorpio

1. Okej, całkiem skomplikowane to wszystko

2. Teraz rozmawiałam zarówno z Panią z działu obsługi Giro, jak i z Panią od udzielania kredytów, która potwierdziła, że informacje dotyczące kredytu odnawialnego oraz jego wysokość nie są przekazywane... Może to wynika z faktu, że PSD Bank jest bankiem spółdzielczym?

3. Pani uważa, że przyczyną spadku może być sama zmiana konta, ponieważ nie zawsze zmiana banku przebiega bezproblemowo, a moje poprzednie konto istniało przez 16 lat

4. Jej zdaniem powinnam jednak nadal być kredytowalna, ponieważ nie ma żadnych negatywnych wpisów, mogę udowodnić swoją zdolność do regulowania płatności oraz wpływy na konto, a "score" jest tylko jednym z kryteriów decydujących o przyznaniu...

1. To jest przecież idea SCHUFA ;-)

2. Nie, nie sądzę, żeby to robiło różnicę.

3. Szkodliwa zmiana banku byłaby odnotowana w SCHUFA przez poprzedni bank... albo w postaci otwartej sumy do zapłaty albo w przypadku oszustwa z nadużyciem konta.

4. Oczywiście, nadal dostaniesz kredyt, czy to kredyt odnawialny czy coś innego. Już wcześniej wspomniałam. Pytanie tylko, ile dostaniesz i pod jakimi warunkami (oprocentowanie).

@Escorpio
to były te historie z kartami kredytowymi Visacard, które można dostać za darmo. Klient udzielił mi zgody na to. Zwiększenie debetu nie jest możliwe do EUR 5.000 w przypadku karty Visacard. To jest stała oferta EUR 500, która nie jest więc zbywalna.

Napisany przez maybee007

1. Ten cel jest realizowany przez Schufę ;-)

2. Nie, raczej nie sądzę, żeby to miało znaczenie.

3. Złośliwa zmiana banku zostałaby odnotowana w Schufie przez stary bank... albo w postaci kwoty otwartego długu, albo w przypadku oszustwa jako nadużycie konta.

4. Oczywiście, nadal możesz dostać kredyt, debet itp. Napisałem ci to już wcześniej. Pytanie tylko, ile dostaniesz i pod jakimi warunkami (oprocentowanie).

Ok, pomyślałem, że może to robi różnicę, ponieważ istnieją różne wyniki, czyli banki 2.0 oraz banki oszczędnościowo-kredytowe i spółdzielcze....

No cóż, zobaczymy, co Schufa odpisze, jeśli odpowie.

W końcu są jeszcze 2 kwartały lub nowe obliczenia Schufy między teraz a przyszłym wnioskiem kredytowym...

Napisany przez DagobertDuck
Czasami to, co dotyczy składania wyniku, wydaje się mało sensowne, dlatego też jestem ciekawy odpowiedzi Schufy... w każdym razie, mimo rzekomej matematycznej logiki, często ograniczają szanse finansowe ludzi szybciej, niż byłoby to dobre dla nich.

Napisany przez maybee007

Wiele rzeczy w kwestii składania punktacji wydaje się być mało sensownych, dlatego też jestem również ciekawy odpowiedzi Schufy... w końcu, pomimo rzekomej matematycznej logiki, stosują oni szybciej blokady finansowe, niż byłoby to dobre dla ludzi.

Gdy tylko otrzymam odpowiedź, opublikuję ją, choć szczerze mówiąc nie spodziewam się niczego poza pustymi frazesami, ale zobaczymy.

Chodzi mi o to, że blokują mi dostęp do moich finansów, choć nie mam żadnych negatywnych wpisów ani czegoś negatywnego na polu, na którym działa Schufa, co jest dla mnie kompletnie bezpodstawne.

Każda karta kredytowa pogarsza wynik.
Każda linia debetowa zgłoszona (tutaj 2 razy EUR 500) pogarsza wynik.

Napisany przez 2Escorpio
[cytuj=Bankkaufmann">
1. Każda karta kredytowa pogarsza wynik.
2. Każda linia debetowa zgłoszona (2 razy po 500 euro tutaj) pogarsza wynik.
[/cytat]
1. Na początku tak, ponieważ jest to nowe zobowiązanie płatnicze... Ale w dłuższej perspektywie jest to pozytywne.

2. No cóż, 2x500 euro debetu to od razu dwukrotnie źle... Dlaczego dwie konta oszczędnościowe? Dlaczego tylko 500 euro? ... Ale przecież znasz tę grę.

@Escorpio
przepraszam, zobaczyłem Twój raport kredytowy Schufa z dnia 14.02.2014, gdzie widnieją dwie kwoty po 500 EUR.
Oczywiście nie pasuje to do pytającego.
Przepraszam, to się zdarza, gdy ma się dużo pracy.

Napisany przez 2Escorpio

@Escorpio
sorry, widziałem twoje sprawozdanie kredytowe z dnia 14.02.2014 zawierające dwukrotnie po 500 EUR.
Oczywiście to nie pasuje do pytającego.
Przepraszam, zdarza się, gdy ma się dużo pracy.

Rozumiem... ale to nie jest moje sprawozdanie kredytowe... Byłoby to zbyt intymne - szukałem go w Google

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata