Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Szybka spłata obecnie nieekonomiczna

Napisany przez Timuh
Aktualnie planuję wziąć kredyt ratalny. Pojawia się podstawowe pytanie: Czy lepiej jak najwięcej i szybko spłacać, czy też oszczędzać i inwestować z zyskiem?

Wszystko wskazuje na to, że bardziej korzystna jest pierwsza wariant. Jednak na podstawie swoich obliczeń nie jestem w stanie tego zrozumieć! Nawet zakładając stopę oszczędnościową na poziomie 2% po opodatkowaniu (akcje/ETF), skupienie się na oszczędzaniu wydaje się mieć zauważalne korzyści. Wydaje mi się, że wielu doradców zakłada wysoką stopę kredytową przy niskiej stopie oszczędnościowej oraz to, że ludzie nie są wystarczająco dyscyplinowani, by oszczędzać. Byłbym zadowolony, gdyby ktoś podzielił moje zdanie lub wskazał, gdzie może być błąd w moim rozumowaniu.

Napisany przez brainy
Obciąż wszystkie domy w swojej rodzinie i zacznij grać na giełdzie. Jeśli akcje spadną, gdy pożyczka wygaśnie, to taka pechowa sytuacja. Jeśli wtedy stopy procentowe znowu wzrosną, to podwójny pech. Homo ludens.

Napisany przez Timuh
Brainy, mogę gorąco polecić pozostanie przy książeczce oszczędnościowej.

Jednak bardzo chętnie wysłucham odpowiedzi od osób aktywnie zarządzających swoim majątkiem.

Napisany przez brainy
Niektórzy po prostu nic nie zauważają i nie rozumieją ironii. To może być związane z brakiem odpowiednich zdolności. Jeśli chcesz się bawić, proszę, zrób to dobrze.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

Myślę, że to zależy od sytuacji życiowej i finansowej, w której się znajdujesz.

Jeśli jako zwykły obywatel zupełnie lub prawie zupełnie wykorzystujesz swoje całe majątek na finansowanie nieruchomości, powinieneś spłacać, spłacać, spłacać. Zapewnia to oprocentowanie gwarantowane... mianowicie oprocentowanie odsetek od pożyczki. Wszystko, co teraz inwestujesz i co w porównaniu do tego jest 100% pewne, przynosi mniejsze zyski.

Ale jeśli masz pieniądze na zakup domu w gotówce, możesz oczywiście rozważyć, czy obstawiać rosnące kursy akcji/oprocentowanie i lepiej zainwestować pieniądze niż spłacać.

Wyjątkiem dla mnie byłoby posiadanie już działającej inwestycji z wyższym oprocentowaniem gwarantowanym niż koszt pożyczki, wtedy oczywiście użyłbym tych pieniędzy do spłaty zamiast spłacać.

Napisany przez Timuh
Mówię tutaj o sytuacji finansowej, w której nie ma się większej części pieniędzy na nieruchomość, ale ma się swobodę ustalenia spłaty na poziomie 1, 2 lub 3%. Pieniądze, które nie są przekazywane na spłatę, są oszczędzane.

W przypadku kredytu w wysokości 270 000 EUR z oprocentowaniem 2,6% na 20 lat, spłata w wysokości 2% kosztuje o 16 000 EUR mniej niż spłata w wysokości 1% - po 20 latach!

Jednak równoczesne oszczędzanie może przynieść jeszcze większe zyski dzięki efektowi składanemu. Jeśli kapitał jest przeznaczany na spłatę, można bezpiecznie zaoszczędzić 16 000 EUR, ale nie ma się szans na dodatkowe zyski.

Na przykład, jeśli rocznie odkłada się 8000 EUR i zostanie to oprocentowane na 2% przez 20 lat, zysk wynosi 14 000 EUR. Jeśli chodzi o akcje, średnią stopę zwrotu uznałbym za 5%, co daje 84 000 EUR.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Timuh,
z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nikt nigdy sam z siebie nie powiedział, że spłaci pożyczkę tylko w 1%, a pozostałą zaplanowaną część spłaty zainwestuje w akcje lub na gieldzie, aby osiągnąć dodatkowy zysk.
Ogólnie rzecz biorąc, nastroje zazwyczaj odradzają inwestowanie kredytów na giełdzie.
Jednakże, w tym przypadku nie inwestujesz kredytu na giełdzie, tylko zastanawiasz się nad zainwestowaniem części spłaty, czyli swoich oszczędności.
giełda może się rozwijać, Dax może osiągnąć 20 000 w ciągu 5 lat lub zdarzy się coś, co znacznie przewyższy wydarzenia z 2008 roku.

Napisany przez Timuh
@Bankkaufmann: To, że widzi Pan możliwy kryzys jako negatywny dla transakcji akcyjnych, pokazuje mi, że jeszcze nie poświęcił Pan temu dostatecznie dużo uwagi (patrz poniżej).

Do niedawna oprocentowanie było na tyle wysokie, że było absurdem próbować oszczędzać przeciwko niemu przy takich kwotach.

Obecnie sytuacja wygląda inaczej, jak opisano. Jednakże tylko wówczas, gdy obok bezpiecznych lokat terminowych postawimy także na nieco ryzykowne akcje (szczególnie fundusze pasywne). Nie do końca rozumiem, dlaczego ludzie generalnie tak negatywnie wypowiadają się o akcjach. Podejrzewam, że problem leży tutaj w nieznajomości tematu i braku chęci zanurzenia się w temacie.

Jeśli kryzys zbliża się, tak jak to miało miejsce w okolicach 2009 roku, lub nawet jest o wiele gorszy, to osobom wychodzącym z długów będzie trudno spłacać raty poprowadzone do górnej granicy. W takim przypadku cała gospodarka i tym samym pracownicy będą źle prosperować. Osoby, które wtedy dodatkowo oszczędzają, mogą przetrwać trudne czasy oraz, co ważniejsze, tanio inwestować na rynku akcji!

Nie chcę jednak prowadzić dyskusji na temat handlu akcjami, czekam nadal na osobę, która będzie mogła zrozumieć moje rachunki.

Napisany przez obelix

..., dla osoby skłonnej do spłacania, może być trudne uregulowanie swoich rat względem górnej granicy.

zawsze istnieje możliwość obniżenia raty spłaty. Czy twoje oszczędności są jeszcze na swoim miejscu???

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ktoś, kto oszczędzał obok, może przetrwać niektóre trudne czasy.

Ale te oszczędności straciłyby swoją wartość......

Nam również zaproponowano coś takiego na początku 2000 roku, planowano zakup domu, pośrednik chciał sprzedać zawieszenie spłaty z związana z funduszem ubezpieczenie na życie, na pewno dochód zyski w ostatnich latach zawsze przekraczał 8% itp...

Niebawem terroryści uderzyli samolotami w wieżowce i trafilibyśmy na twarde gleby...

Jeśli masz nadmiar gotówki, to w porządku, ale bez rezerw może to źle się skończyć.

Napisany przez Timuh
Dziękuję za Twoją opinię, Herrmueller. Oczywiście mam także takie obawy, dlatego pytam tutaj o zdanie. Myślę, że różnica między opisanym przez Ciebie przypadkiem a moim planem polega na aktywności, jaką trzeba wykazywać przy zarządzaniu własnym majątkiem. Nie oddałbym nigdy moich pieniędzy do funduszu zarządzanego przez jednego lub kilku ekspertów, jako entuzjasta akcji. Ludzie ci chcą zarabiać pieniądze - na moich pieniądzach. Ja natomiast chcę sam o to zadbać i móc krótkoterminowo wycofać się z rynku z moim majątkiem, gdy w wiadomościach widać, że nadchodzą ciemne czasy. Jednakże chcę również móc tak samo szybko wrócić, gdy nadejdą lepsze czasy. Od pewnego czasu właśnie w ten sposób postępuję z kwotą około 50.000€. Były momenty, kiedy popełniałem błędy, ale człowiek uczy się na błędach. Jak dotąd przynajmniej osiągnąłem średnio oprocentowanie, o którym już wspomniałem - a wliczając w to także głupie próby, które już mi się nie powtórzą.

@Herrmueller: Dlaczego oszczędności w przypadku krachu, jak w 2009 roku, nie miałyby być nic nie warte? Przecież w przypadku akcji nie ma tylko 0 albo 1.

W gruncie rzeczy dziwi mnie, że na forum finansowym odradza się inwestowania w akcje...

Ludzie nie odradzają tutaj inwestowania w akcje. Jednakże nie powinno to być traktowane jako uniwersalne rozwiązanie, żeby inwestować w akcje zamiast w wyższe spłaty kredytów. Czytam nawet, że przeprowadza Pan/Pani zaangażowania w akcje samodzielnie. W takim razie gratuluję, jeśli osiąga Pan/Pani swoje cele związane z zyskiem. Jednak zakładam, że przeciętny obywatel bardziej skupia się na szybszej spłacie niż na inwestycjach, które mogą być czasem spekulatywne i wtedy nie są prowadzone przez Pana/Panią, tylko przez zarządcę funduszu.

Napisany przez Timuh
Dyskusja także trochę zboczyła w stronę inwestowania w akcje. Być może bardziej celowe byłoby założenie hipotetyczne dotyczące powolnej spłaty opcji inwestycji ogólnej o stopie zwrotu 5%. W gruncie rzeczy można podsumować: około 2,5% odsetek od kapitału zadłużenia w porównaniu do około 5% odsetek od kapitału posiadanych - jedynie proporcja kwoty kredytu do rocznego wzrostu majątku odgrywa rolę.

Generalnie jest to jednak pomijane, a wytrwale wskazuje się, że długi należy spłacać tak szybko, jak to możliwe. W większości przypadków jest to zdecydowanie słuszne podejście, jednak obecnie, w warunkach niskich stóp procentowych, nie jest to optymalne.

Napisany przez Phrank
Jeśli znasz dostawcę oferującego 5% gwarantowanego zwrotu, wybór jest oczywisty. Przy spłacie oszczędzone odsetki są gwarantowane - a przy wyższej spłacie często otrzymuje się również zniżkę odsetkową, którą należy uwzględnić.
W miarę wzrostu liczby dzieci ogólnie maleje również skłonność do ryzyka - nawet jeśli prawdopodobnie otrzymasz zysk na dłuższą metę.

Napisany przez brainy

Jeśli znasz dostawcę oferującego 5% gwarantowanego zwrotu, wybór jest oczywisty.

Clerical Medical? Wygląda na to, że wszędzie pojawiają się przed sądem.

Już widziałem finansowania z ratami w funduszach akcyjnych! Świetne, zwłaszcza gdy pieniądze są niewystarczające.

Jeśli finansowanie może być łatwo spłacane również z zasiłku dla bezrobotnych i będzie całkowicie spłacone do około 60 roku życia, nawet przy przyszłych stopach procentowych powyżej 6% (Draghi nad tym pracuje!), nie stoi nic na przeszkodzie spekulacji.

Napisany przez Martin79HN
Hej Timuh,

moim zdaniem należy rozważyć ogólną sytuację!

Masz 50.000€ pieniędzy na giełdę!
Przed tobą finansowanie mieszkania/domu.

Czy twoje kapitał własny jest wystarczająco wysoki (bez tych 50.000€), aby uzyskać najlepsze oprocentowanie? Jak szybko można uzyskać dostęp do pieniędzy z funduszy, akcji?

Co się stanie, jeśli pojawią się żona, dzieci itp.?
Sytuacja życiowa się zmienia lub zmienia się praca.

Uważam, że posiadanie rezerwy w postaci funduszy lub akcji jest bardzo spekulacyjne!

W zeszłym roku zainwestowałem w akcje surowcowe!
Firma dobrze stoi, bilans dobrze wygląda, popyt duży!

Po 3-4 tygodniach 10-15% straty
kolejne 4-5 tygodni później 10% zysku!

Wtedy sprzedałem z zyskiem 10%.
W moim rozumieniu był to hazard z pieniędzmi do gry i mi to nie służyło!

Ponieważ w twoim przykładzie 50.000€ pomnożone przez 10% to 5.000€ (dużo więcej niż 1-2 miesięczne zarobki! Im większe sumy, tym więcej się nimi zajmujemy. Czy twoje spokój pozostaje zawsze taki sam?)

A w twoim przypadku sumy rosną zawsze!
Ponieważ zawsze przybywa pieniędzy. Czy nadal możesz dobrze spać, gdy 100.000€ jest zainwestowane w fundusze, akcje, a masz 250.000€ długu? A fundusze, akcje czasami zmniejszają się o 10-15%! Całkowita utrata nie jest nigdy wykluczona!

Lepiej spłacić kredyt 2, 3% i pomyśleć o refinansowaniu i
trzymać mniejsze sumy w funduszach lub akcjach. (też wystarczy 10.000-20.000€ jako rezerwa) ale pozostawić kapitał akcyjny w tej wartości.

- kredyt (spłata 2-3%) związek odsetkowy na 10 lub 15 lat
poprzez opcję nadpłaty np. spłata 5%

- Umowa oszczędnościowa, Riester, plan oszczędnościowy, lub lokaty 2,3,4 lata na refinansowanie

- Mała część na rachunku oszczędnościowym, aby mieć rezerwę (np. 10.000€)
- jeśli pozostanie jeszcze pieniędzy 10.000-20.000€ na giełdę

Osobiście unikam akcji.
Nawet jeśli w zeszłym roku zarobiłem na nich 10%!

Strata 10-15% lub więcej bardziej by mnie zabolała!
W tym punkcie mam za mało spokoju!

Moja opinia na ten temat.

Pozdrowienia

Martin

@Martin, zgadzam się z tobą. Ale dla niektórych kwota od 10 000 do 20 000 euro może nie być mała, a być może maksymalną kwotą ich majątku. Takie moje spostrzeżenie na ten temat :-)

Napisany przez Aipnos
Akcje jako składnik osobistego majątku uważam za bardzo dobrą koncepcję.

Nawet jeśli indeks DAX przekracza 9000 punktów, wiele firm jest obecnie wycenianych znacznie poniżej wartości, jakie miały podczas ostatnich kryzysów. Dlatego też przewiduję, że w najbliższych latach indeks DAX będzie nadal rosnąć.

Ponadto, przy wielu firmach z DAX / MDAX warto zwrócić uwagę na wskaźnik dywidendy - gdzie indziej można znaleźć takie oprocentowanie?

I jeśli przestrzega się kilku zasad na giełdzie, może się zdarzyć, że przez kilka lat będzie się na minusie (gdy wszystko się zawali!), ale wybierając odpowiednie akcje, jest tak, że po kilku latach wraca się na plus (bez uwzględniania wypłat dywidendy!).

JEDNAK osobiście nie zdecydowałbym się na obniżenie spłaty z 3% do 1% i zainwestowanie tych 2% w akcje w ciemno. Niestety nie można precyzyjnie określić, że po zakończeniu okresu związania oprocentowanie akcji osiągnie rekordową wartość. Może się zdarzyć, że w tamtym momencie akcje będą 20-30% na minusie, co wtedy zrobić? A jednocześnie oprocentowanie kredytów hipotecznych będzie na najwyższym poziomie (czyli 10-12%) - czy będzie można sobie na to pozwolić? Czy trzeba będzie jednak zaakceptować straty?

Może rozważenie takiej opcji byłoby bardziej uzasadnione:

1% spłaty

1% kwoty spłaty inwestowane w umowę oszczędnościową mieszkaniową, aby zabezpieczyć się przed oprocentowaniem

1% kwoty spłaty inwestowane na giełdzie

Oczywiście, osiągnie się w ten sposób nieco mniejsze zyski, JEDNAK można w ten sposób również zredukować straty o połowę! I to również warto brać pod uwagę!

W tym duchu, życzę wszystkim powodzenia.

Chcę podkreślić: zdrowy zrównoważony portfel inwestycyjny jest kluczem, ale musi być ZDROWY!

Napisałeś wczoraj o 15:24, że DAX przekroczył 9000.
Co się potem wydarzyło?
giełda nie jest jednokierunkową ulicą, co często jest zapominane.

Napisany przez Aipnos
Cześć bankowcu,

oczywiście, giełda nie jest jednokierunkową ulicą. Zawsze zachodzą korekty, które są również konieczne.
I tak, w ostatnim miesiącu DAX stracił prawie 10%. To też całkowicie normalne.
Jednak ja jako inwestor w akcje nie myślę krótkoterminowo, w dniach, tygodniach czy miesiącach, ale w latach, więc dla mnie to jest w porządku! To planuję.

Oczywiście może też się zdarzyć, że nie zobaczymy 9 000 punktów w najbliższych latach, ale najpierw się ustabilizujemy w okolicach 8 000, a potem być może nawet 7 000 lub 6 000 punktów... też jest w porządku.

Dla mnie jako inwestora ważne jest:
- czy przedsiębiorstwa są zdrowe? (tj. czy generowały zysk każdego roku w ciągu ostatnich 10-15 lat)
- jaki jest poziom zadłużenia?
- coroczne wypłaty (dywidendy?)
- porównanie kursu do wartości księgowej!

ponieważ wtedy wiem, że inwestując tam, zawsze osiągnę zysk w ciągu 10-15 lat.

Napisany przez Timuh
Chciałbym teraz przedstawić krótki raport pośredni: W 2014 roku zdecydowałem się na niski poziom spłaty kredytu. Zakończyłem z ogólnym oprocentowaniem w wysokości 2,3% (bank + KfW). Teraz inwestuję nasze oszczędzone pieniądze w fundusze akcyjne (ETF TecDAX). Konkretnie zawsze tylko w połowę, aby móc dokupić w razie gwałtownego spadku cen. Gdybym zamiast tego przeznaczył pieniądze na dodatkową spłatę kredytu, do tej pory zaoszczędzilibyśmy 6,500 EUR odsetek. Jednak dzięki inwestycjom zarobiliśmy w tym samym okresie 12,800 EUR. Niskie kwoty wynikają z początkowo niewielkiego kapitału (większość była zainwestowana przynajmniej w pierwszym roku w Dom). Mogę jeszcze dodać, że moja żona nie pracuje, a teraz mamy już 2 dzieci w wieku przedszkolnym. Muszę więc uwzględnić odpowiednie zabezpieczenia. I oczywiście miałem już bezsenne noce z powodu gwałtownego spadku cen, dlatego ta strategia jest dedykowana tylko dla tych, którzy traktują to jako swoje hobby. Nie polecam tego nikomu w swoim kręgu znajomych, ponieważ praktycznie nikt nie handluje akcjami (w takiej skali) lub nie jest gotowy na handel. Dla nas osobiście jednak wydaje się, że to odpowiednia droga, i wyśmiewam każdego, kto uważa akcje za maszynę do niszczenia pieniędzy dla osób prywatnych.

Napisany przez 2utopus
W 2005 roku sfinansowałem to z oprocentowaniem i spłatą w wysokości 4% - jednak wcześniej podatek od nabywania nieruchomości wynosił 3,5%, a obecnie wynosi aż 6,5%, a w 2005 roku istniało pozwolenie na budowę domu (dla 2 dzieci 22800€) Ponieważ ceny nieruchomości podwoiły się od tego czasu, koszty wzrosły bardzo znacząco - na przykład wcześniej 150t€ - dzisiaj 300t€: Stawka podatku od nabywania nieruchomości wcześniej: 3,5% od 150t€ = 5250€ - dzisiaj 6,5% od 300t€ = 19500€ (koszty pośrednika/notariusza odpowiednio dwukrotnie droższe ...) Przy ówczesnym oprocentowaniu 4% początkowe miesięczne obciążenia wynosiły 500€ - dzisiaj 1% od podwojonej wartości jedynie 250€ - jednakże kwota musi być spłacana podwójnie - wcześniej 150t€ na 20 lat 625€/miesiąc - przy 300t€ na 20 lat podwaja się to do 1250€ ... oczywiście inflacja również odgrywa rolę. Nie mogłem dokonywać dodatkowych spłat w mojej umowie - dlatego też obecnie mam kilka akcji w depozycie, a mój stary plan oszczędnościowy na Dom działa jeszcze przez kilka lat z oprocentowaniem 4% ... Nieruchomość okazała się więc dotąd opłacalna - zawsze płaciłem mniej za ratę kredytu niż wynosiłaby porównawcza czynsz i zbudowałem równocześnie podwójną wartość nieruchomości i portfela akcji.

Napisany przez 2tneub
Wstecz patrząc, twój plan powiódł się do tej pory. Jednakże od 2014 roku nie było większych cofnięć. Zarabianie na giełdzie w tym okresie nie było trudne. Moje kredyty są również z lat 2014. Ten większy oprocentowany 2,9% jest maksymalnie spłacany dodatkowo, natomiast mniejszy kredyt KFW o stopie 1,4% nie jest. Zamiast tego postawiłem na fundusze ETF i dotychczas dobrze mi się to powodzi. Wierzę, że mogę osiągnąć 1,4% stopę zwrotu netto. Przy 2,9% stopie zwrotu netto jest to już niepewne. Jednak interesujące nie jest obecne saldo, a rozliczenie końcowe po zakończeniu okresu zakotwiczenia oprocentowania lub przynajmniej 10,5 roku po pełnym wypłaceniu

Napisany przez Timuh
Patrząc na zazwyczaj rosnący kurs i mówiąc łatwo tu zarobić, jest proste. Ale kiedy zainwestowałeś średnią kwotę pięciocyfrową i kurs spadł o 10%, a na końcu nie masz strachu przed niewielkimi stratami lub tylko umiarkowanym zyskiem, to już całkiem inna sprawa (liczę na 8% zysku lub 5% po opodatkowaniu). Przecież w połowie drogi nie wiesz, czy kurs w końcu się odzyska, ani w którą stronę to pójdzie. I pozostawienie tego wszystkiego bez strategii jest naprawdę lekkomyślne w tym przypadku. A na pewno ciekawsze jest wiedzieć, jaka będzie strategia za 20 lat. Ale nie potrafię tak dobrze patrzeć w przyszłość. Po 4 latach wygląda to jednak nieco lepiej niż się spodziewałem.

Napisany przez 2utopus
Trzeba po prostu zastanowić się, jak i gdzie inwestować oraz jakie ryzyko jesteś gotowy podjąć. Jeśli inwestujesz w zwykłe fundusze, mogą tu wystąpić wewnętrzne koszty funduszu w wysokości 2%, które zmniejszają zwrot z inwestycji. Jeśli zainwestujesz w ETF MSCI World, 62% będą stanowić USA - co już stanowi odpowiednie nadmierne obciążenie. Inwestując w poszczególne akcje, inwestujesz bezpośrednio w odpowiednie firmy i możesz najlepiej kontrolować, gdzie inwestujesz (zrównoważony rozwój/energia atomowa/branża zbrojeniowa/przyjazność dla pracowników/przyjazność dla środowiska/etc.) - będą one oczywiście mniej liczne w porównaniu z 1600 pojedynczymi przedsiębiorstwami w MSCI World i odpowiednio mniej rozproszone. Trzeba pamiętać, że mogą wystąpić odpowiednie spadki o 20/30% - ale długoterminowo inwestujesz w aktywa produkcyjne, które zawsze powinny przynosić dochody powyżej inflacji. Akcje są aktywami rzeczowymi, tak jak nieruchomości. W razie kryzysu gospodarczego prawdopodobnie samemu będzie się gorzej (miejsce pracy?) i również aktywa rzeczowe mogą rozwinąć się negatywnie, gdy nie będzie już tylu inwestorów, ponieważ pieniądze się skończą (aktualnie raczej przeciwnie).

Napisany przez OneOfMany
Timuh pisze: Oto krótki raport pośredni: W 2014 roku zdecydowałem się na niską stopę spłaty. Zawarłem umowę z ogólnym oprocentowaniem w wysokości 2,3% (bank + KfW). Teraz lokuję nasze oszczędzone pieniądze w fundusze akcyjne (ETF TecDAX). Dokładniej mówiąc, zawsze inwestuję tylko połowę, aby móc dokupić w przypadku gwałtownego spadku cen. Gdybym zainwestował te pieniądze jako dodatkową spłatę, do tej pory zaoszczędzilibyśmy 6 500 EUR na kosztach odsetkowych. Jednak dzięki inwestycji zarobiliśmy w tym samym okresie 12 800 EUR. Niskie kwoty wynikają z początkowo niskiego kapitału (przeważnie w pierwszym roku większość kapitału była zainwestowana w Dom). Dodam, że moja żona nie pracuje, a teraz mamy już 2 przedszkolaków. Muszę więc odpowiednio kalkulować z wystarczającym zabezpieczeniem. Oczywiście miałem też bezsenną nockę z powodu gwałtownego spadku cen, dlatego ten sposób inwestowania polecam tylko dla tych, którzy traktują to jako swoje hobby. Osobiście nie polecam tego nikomu z mojego otoczenia, ponieważ praktycznie nikt nie handluje akcjami (w takim zakresie) lub nie jest do tego gotowy. Dla nas osobiście jednak wydaje się to być odpowiednią drogą i uśmiecham się w stronę każdego, kto traktuje akcje jako maszynę do niszczenia pieniędzy dla osób prywatnych.
Cześć, Czy mogę zapytać, czy z zarobionych 12 800 EUR odjęte zostały odsetki w wysokości 6 500 EUR, które zamiast tego nie zostały zaoszczędzone? Pytam, ponieważ 12 800 EUR - 6 500 EUR daje tylko 6 300 EUR. Pozdrowienia

Napisany przez Timuh
W sumie mam 6 300 EUR więcej dzięki dochodom z kapitału, niż gdybym spłacił hipotekę. W pierwszym roku zaczęłam z kwotą 10 000 EUR (czyli zainwestowanych kapitałów w akcje w wysokości 5 000 EUR) i stopniowo budowałam kapitał przez 4 lata.

Napisany przez peer
giełda nie oferuje pewnej stopi zwrotu w wysokości 2% lub 5% ... inwestowanie w akcje jest z pewnością sensowną formą inwestycji, ale z pewnością nie jest to stała stopa zwrotu, jak w przypadku lokaty. Oczywiście, w ciągu ostatnich dekad zasadniczo miała miejsce tendencja wzrostowa z epizodami spadków. I wszyscy inwestorzy oczekują, że będzie kontynuowana. Ale to nie jest pewne. To nadal spekulacja. Budowanie finansowania domu na spekulacji jest ryzykowne.

Napisany przez Timuh
Finansowanie mojego domu nie zostało oparte na spekulacjach (raczej na emeryturze). O ile nie poniosę strat przekraczających dotychczasowe dochody kapitałowe i niewielką kwotę w pięciu cyfrach, mogę obsłużyć hipotekę i spłacić ją w całości po 20 latach. Jednak nie chcę przejść na emeryturę dopiero w wieku 67 lat i buduję więc kapitał na naszą przyszłą emeryturę. Można się zdziwić, co jest możliwe przy odpowiednim kapitale do generowania zysków. Można to przetestować przy pomocy tego oprogramowania: //Link wygasł

Napisany przez Fly
Kiedy inwestuje się w fundusze indeksowe, takie jak MSCI World, jest to raczej przewidywalna spekulacja. Gdyby nastąpił tu masowy upadek, dotknięte zostałyby 1600 dużych firm na całym świecie. Wtedy mielibyśmy zupełnie inne problemy niż finansowanie naszych nieruchomości.

Napisany przez Timuh
Poprawne! Dużym zagrożeniem podczas recesji gospodarczej i związanej z nią utraty wartości akcji jest również ryzyko utraty pracy. Osobie, która zdecydowała się zainwestować niemal cały swój kapitał w nieruchomości, może być trudno spłacać swoją hipotekę przez dłuższy czas bez dochodów - Dom musi zostać sprzedany. A to prawdopodobnie w momencie, gdy popyt na nieruchomości jest raczej słaby. Jednak jeśli zbudowano wystarczającą ilość kapitału własnego i zainwestowano częściowo w akcje, nie ma problemu z obsługą niskiej raty. Jeśli kapitał zainwestowany w akcje jest jednak potrzebny, akcje można sprzedać częściowo (ponosząc straty).

Napisany przez 2utopus
Albo inwestuje się częściowo również w metale szlachetne lub waluty, które uważa się za bardziej stabilne niż waluta krajowa lub dolar amerykański, aby zminimalizować ryzyko. (Na przykład, jeśli się ma złoto, jego wartość w czasie kryzysu wzrośnie, dzięki czemu można spłacić kredyty...)

Napisany przez 2tneub
Zbyt duży zapas bezpieczeństwa w postaci walut obcych lub metali szlachetnych oznacza jednak znowu utratę rentowności w dobrych czasach. Uważam, że rentowność przed opodatkowaniem na poziomie 8% lub po opodatkowaniu na poziomie 5% jest bardzo wątpliwa, jeśli 50% kapitału początkowo trafia na konto oszczędnościowe, aby być gotowym do reinwestycji w trudnych czasach. Dla udziału ryzyka oznacza to, że musi być osiągane co najmniej 15,X % zysku rocznie. Oczywiście może to działać, jeśli nastąpi duży spadek i zainwestujesz rezerwę we właściwym momencie, ale właściwy moment musi najpierw nadejść.

Napisany przez Fly
utopus pisze: Albo można zainwestować częściowo w metale szlachetne lub waluty, które uważa się za bardziej stabilne niż walutę krajową lub dolar amerykański, aby zminimalizować ryzyko. (Jeśli na przykład masz złoto, wartość złota w kryzysie wzrośnie, dzięki czemu można spłacić swoje kredyty...)
W prawdziwym kryzysie chcieć spłacić swój kredyt złotem, musi być marzeniem. Historia pokazała, że rządy w rzeczywiście trudnych czasach wprowadzały zakaz posiadania złota. Srebro lub diamenty są -teoretycznie- lepiej odpowiednie w takich sytuacjach. Miejmy nadzieję, że jesteśmy od takich czasów daleko, a złoto jako dodatek na pewno nie jest błędem, ale może służyć stabilizacji w trudniejszych czasach.

Napisany przez 2utopus
Dopóki można jeszcze anonimowo płacić gotówką za złoto w transakcjach poza bankiem i następnie zakopać skarb w ogrodzie na noc, nie powinno być większych problemów. ;-) Srebro zajmuje więcej miejsca, a diamenty są oceniane bardziej subiektywnie (nie są też tak odporne na ogień ...). Fizycznie najlepiej jest oczywiście, gdy ma się wątpliwości co do przyszłości banków. A waluty obce trzymać albo fizycznie, albo na koncie poza UE. Oczywiście inwestując w nieruchomości, narażamy się na ryzyko zajęcia hipotecznych w przypadku kryzysu. (Jeśli inflacja uczyni kredyt praktycznie bezwartościowym, być może nawet to uzasadnione - jednak problematyczne jest, gdy wcześniej byliśmy bez zadłużenia ...)

Napisany przez Timuh
Przedstawiam krótkie podsumowanie po kryzysie koronawirusa:

Udało mi się skorzystać z niesamowicie silnego spadku na rynkach jako okazji do zakupu akcji. Koszty kredytu hipotecznego są już teraz pokrywane z zysków z kapitałowych (po opodatkowaniu). Według obecnego stanu, teoretycznie za pół roku, czyli 5,5 roku od zaciągnięcia kredytu hipotecznego, będę wolny od długów. Teoretycznie, ponieważ praktycznie zamierzam kontynuować spłatę kredytu, ale od tego momentu budować majątek na emeryturę.

W ten sposób dokładnie przeciwnie niż obawiali się sceptycy - kryzys na giełdzie niekoniecznie oznaczał osobisty kryzys, lecz znacząco przyspieszył budowę majątku. Osobiście polecam to tylko osobom, które lubią zgłębiać finanse. Bardzo ważne jest podjęcie właściwych działań we właściwym momencie, a jest to niemożliwe, gdy przez kilka tygodni nie chce się tego robić.

Napisany przez 2tneub
tneub pisze:
Może to działać, jeśli nastąpi duże cofnięcie i wejdziesz z buforem we właściwym momencie, ale trzeba najpierw znaleźć właściwy timing.

Muszę zacytować samego siebie.

Jeśli jako inwestor indywidualny zachowałeś przytomność i nadal miałeś gotówkę, mogłeś wykorzystać spadek do dokupienia. Ponieważ giełdy były prawie już z powrotem na poziomie szczytu, nie było istotne, czy dokupiłeś przy -20% czy -30%. Kto dokupił, wygrał. U Ciebie się opłaciło.

Ja miałem właściwie nosa co do dna i prawie na samym dole coś dokupiłem (niestety nie wystarczająco dużo dla mojego stanu gotówki). Raczej obstawiałem drugi spadek, kiedy skutki stały się widoczne. Niestety, ten spadek nie nadszedł. Wtedy znów należy przejść do nadpłaty. To jest fajne, gdy jest się elastycznym.

Napisany przez Smirnoff1983
Ale są też wystarczająco ludzi, którzy stracili dużo majątku na giełdzie.

Najlepszym przykładem jest Wirecard.

Jeśli chcesz zarabiać pieniądze na giełdzie, zawsze musisz liczyć się z tym, że możesz wszystko stracić. Niestety miałem to już wiele razy.

Jeśli masz na to pieniądze, w porządku. ALE jeśli twoje finansowanie zależy od tego, zawsze bym to omijał! Gdyby na giełdzie tak szybko zdobyć fortunę, mielibyśmy tylko milionerów ;-)

Napisany przez Timuh
Muszę również dodać, że nie tylko raz dobrze zainwestowałem, ale skorzystałem z często zmieniających się kursów do dokonywania kilku zakupów i sprzedaży. Obecnie ponownie nie mam żadnych inwestycji i czekam na odpowiednią korektę. W mojej opinii cała ta działalność powinna być dla kogoś naprawdę przyjemnością.

W przypadku firm takich jak Wirecard już wcześniej były raporty Financial Times. Chciałbym wiedzieć, kto tam zainwestował duże kwoty i dokładnie wiedział, w co inwestuje. Według mnie byli to gracze lub inwestorzy, którzy nie chcieli się z tym zająć. Uważam, że całkowita strata z firmą o dziesiątkach lat istnienia i tysiącach pracowników jest równie prawdopodobna jak całkowita strata z inwestycji w banku.

Napisany przez hausbauwest
Timuh pisze:
Chciałbym wiedzieć, kto tam inwestował duże sumy i dokładnie wiedział, w co inwestował. W moich oczach byli to gracze lub inwestorzy, którzy nie chcieli się tym zajmować.

Jak można pisać takie bzdury? Wirecard to była spółka notowana w DAX.... Czy wiesz w ogóle, co to oznacza? Czy naprawdę sądzisz, że tam inwestowali tylko tacy mało znaczący gracze jak Ty??? Proszę wyjaśnij nam, ile zarobiłeś netto w ciągu ostatnich 5 lat na swoich spekulacjach, najlepiej jeszcze z przeglądem portfela dla zainteresowanych.

Napisany przez Timuh
Dostałeś zażalenie hausbauwest? Straciłeś dużo pieniędzy? Mimo to pozostaję przy swoim zdaniu. Bycie członkiem indeksu nie oznacza automatycznie, że firma zarabia doskonale (patrz Volkswagen). Gdyby tak było, można by teraz bez obaw inwestować w Teslę, ponieważ została ona uwzględniona w indeksie S&P500. Od mojego początku w 2013 roku netto osiągam średnio rocznie wzrost o 10%. Ponieważ majątek ciągle rośnie, waga końcowa jest wyższa, dlatego zysk teraz jest zauważalny, chociaż na początku inwestowałem krótkoterminowo także ryzykownie w liczne pojedyncze aktywa. Później weszłem na rynek ETF-ów i w tym roku także na pojedyncze aktywa ze względu na dywidendę. Moje podsumowanie: Im lepiej zrozumiesz działalność firmy i jej otoczenie, tym lepiej. Jednakże samodzielne rozproszenie ryzyka między kilkoma firmami nie wystarczy. Dlatego ETF-y są lepszym wyborem, pomimo że często nieco mniej dochodowe od dobrej pojedynczej inwestycji. Zachowując aktualność tematów: W obecnym niskim oprocentowaniu opłaca się szybka spłata dla osób cieszących się finansami. Z własnego doświadczenia mogę pozytywnie opowiedzieć o transakcjach akcjami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata