- wt lut 03, 2015 6:18 pm
Witajcie, Ten wątek ma na celu dostarczenie przeglądu, jak sądy oceniają wniosek o odwołanie dotyczący przedawnienia i / lub naruszenia dobrej wiary. Chodzi tutaj nie tylko o umowy pożyczki, które zostały odwołane. Każdy jest zachęcany do przekazywania nowych informacji, a ja dodam je tutaj, jeśli tylko będę miał na to czas i ochotę. Aby uniknąć zamieszania, proszę zachować informacje jak najkrótsze i opierać się na przykładach poniżej. Jeśli ktoś zauważył, że w związku z jakimś postępowaniem zostało złożone apelacja lub skarga kasacyjna (i być może nawet wydano już wyrok / postanowienie), proszę również o przekazanie takiej informacji, abym mógł ją natychmiast tutaj dodać. Ponieważ dopiero zacząłem, załączam już moje pierwsze źródło informacji, które później zamieszczę poniżej: test.de (dziękuję osobom, które tam skomentowały) Nie gwarantuję poprawności udzielonych lub przyjętych informacji, oznacza to, że korzystanie z nich odbywa się na własne ryzyko. Dziękuję za udział! ? ------------------------------------------------------------------------------------- Przedawnienie i / lub naruszenie dobrej wiary... A) ... odrzucone: OLG Celle, wyrok z dnia 04.12.2014 r., Sygn. 13 U 205/13 LG Hamburg, wyrok z dnia 03.09.2014 r., Sygn. 329 O 87/14: Nie ma przedawnienia prawa do odwołania tylko w wyniku spłacenia pożyczki (szczegóły tam – Przepraszam, ale nie znalazłem innego linku do tekstu wyroku. Jeśli ktoś zna neutralny link, chętnie go tutaj zamienię. Pytanie: Czy wyrok jest ostateczny?) OLG Hamm, postanowienie z dnia 25.08.2014 r., Sygn. I-31 U 74/14, 31 U 74/14 BGH, wyrok z dnia 07.05.2014 r., Sygn. IV ZR 76/11: Powód nie narusza swojego prawa do odwołania zgodnie z zasadami uczciwości i wiarygodności. LG Hamburg, wyrok z dnia 06.02.2014 r., Sygn. 313 O 191/13: Nie ma przedawnienia prawa do odwołania w wyniku spłacenia pożyczki i opłaty VFE (szczegóły tam - Przepraszam, ale nie znalazłem innego linku do tekstu wyroku. Jeśli ktoś zna neutralny link, chętnie go tutaj zamienię. Pytanie: Czy wyrok jest ostateczny?) OLG Brandenburg, wyrok z dnia 21.08.2013 r., Sygn. 4 U 202/11 OLG Frankfurt, 23. kolegium cywilne, z rozprawy ustnej z dnia ?: Sprzeciwia się temu OLG Frankfurt, 19. kolegium cywilne, wyrok z dnia 19.11.2014 r., Sygn. 19 U 74/14 (patrz niżej) Pytanie: Czy ktoś zna datę rozprawy ustnej lub może powiedzieć, czy wyrok już zapadł? Więcej orzeczeń, gdzie nie stwierdzono istotnego przedawnienia lub naruszenia dobrej wiary, można znaleźć w odrębnym wątku Widerrufsjoker - Rückabwicklung, gdzie głównie chodzi o zestawienie, jak odbywała się rückabwicklung (rozwiązanie wsteczne) przez sądy. Nakładanie się informacji nie jest możliwe do uniknięcia. B) ... uznane: Umowa z grudnia 2004 r. - Odwołanie w czerwcu 2014 r. - LG Nürnberg, wyrok z dnia 27.11.2014 r., Sygn. 10 O 6125/14 (nie jest ostateczny) => Apelacja toczy się przed OLG Nürnberg-Fürth Umowa z ? - Odwołanie z ? - LG Hamburg, wyrok z dnia 27.11.2014 r., Sygn. 309 O 37/14: OLG Frankfurt, 19. kolegium cywilne, wyrok z dnia 19.11.2014 r., Sygn. 19 U 74/14: Okoliczność wystarcza już z wykonania => zatem odroczone jest złożenie odwołania Pytanie: Czy ktoś ma link do tekstu wyroku? #Umowa z ? - Odwołanie z ? - LG Frankfurt, wyrok z dnia 07.11.2014 r., Sygn. 2-05 O 157/14: Realizacja celów niezgodnych z umową C) Inne interesujące orzeczenia: BGH, wyrok z dnia 19.02.2014 r., Sygn. IV ZR 163/13: Dotyczących udowodnienia dostawy faksu zaopatrzonego w notatkę OK w protokole przesyłania. ------------------------------------------------------------------------------------- Dodatkowe materiały do przeczytania dotyczące przedawnienia, dobrej wiary i inne przydatne informacje można znaleźć pod następującymi linkami: Wikipedia - Dobra wiaraWikipedia - Przedawnienie Uwaga: Nie mam żadnego wpływu na treść połączonych stron i nie zgadzam się z ich treścią.