Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co zrobić z oszczędnościami?

Napisany przez Hummel
Mam 27 lat i mam oszczędności w wysokości około 26 000 €, dodatkowo oszczędzam 300-500 € miesięcznie. Jednak obecnie oszczędzam bez konkretnej celu i wydaje się, że nadszedł czas, aby zastanowić się czego tak naprawdę chcę?

Generalnie chcę znaleźć sensowne zastosowanie dla pieniędzy, ale niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym zakresie i mam nadzieję znaleźć tutaj miejsce, które pomoże mi lepiej zrozumieć, co tak naprawdę chcę.

Jakie są możliwości inwestycji o niskim ryzyku? Czy warto rozważyć zakup domu jednorodzinnego lub mieszkania na własność? Jeśli tak, jak duży procent wkładu własnego należy w takim przypadku posiadać?

Jak powiedziałem, mam mniej doświadczenia w tym obszarze i chciałbym wykorzystać tę platformę raczej jako punkt wyjścia, aby wiedzieć, na których obszarach mogę przeprowadzić badania lub do kogo zwrócić się z tego rodzaju pytaniami.

Dziękuję za Wasze odpowiedzi!

Napisany przez Cici

Jestem 27-letni i mam oszczędności w wysokości około 26 000 € ... Jakie są dostępne opcje inwestycji o niskim ryzyku?

Jesteś młody i wydaje się, że masz regularne dochody. W celu długoterminowego (!) budowania majątku i oszczędzania na starość, powinieneś szczególnie w obecnej fazie niskich stóp procentowych zwrócić uwagę na bardziej ryzykowne formy inwestowania, głównie na aktywa takie jak akcje lub ewentualnie metale szlachetne. Z tradycyjnymi formami oszczędzania prawdopodobnie nie uda ci się nawet zrekompensować inflacji przez następne dziesięciolecia, dlatego część twoich oszczędności powinna być również inwestowana w bardziej ryzykowne formy. Musisz sam zdecydować, ile jesteś w stanie tam znieść. Jednak pamiętaj, że w twoim wieku zawsze masz wystarczająco dużo czasu na przesiedzenie się przez straty nawet przez lata i zwiększenie stanów kapitałowych poprzez zarabianie nowych pieniędzy podczas krachów giełdowych. Tutaj znajdziesz serię artykułów, które mogą dostarczyć Ci pomysłów na pasywną i łatwą w utrzymaniu strategię inwestycyjną.

Czy warto rozważyć zakup własnego domu lub mieszkania?

W tej chwili nie zainwestowałbym w nieruchomości jako formę inwestycji. Ceny (w zależności od regionu) już wyraźnie wzrosły, ponadto sytuacja prawna wydaje mi się coraz bardziej nieprzyjazna dla właścicieli domów/wynajmujących. Nie jestem pewien, czy obecny czas jest naprawdę odpowiedni dla inwestycji w nieruchomości.

Napisany przez EasyD
Nie powinieneś postawić drugiego kroku przed pierwszym. Zanim zaczniesz rozmyślać o inwestycjach, Hummelu, powinieneś najpierw wyraźnie określić swoje cele.

Czy posiadanie własnego domu jest dla ciebie motywujące? Jeśli nie, po prostu zamknij oczy i wyobraź to sobie. Dom czy mieszkanie? Jakie wnętrza? I tak dalej...

Jeśli uda ci się stworzyć jasny obraz i zorientujesz się, że naprawdę chcesz to osiągnąć, wtedy możesz zacząć rozważać, lub poprosić o pomoc w osiągnięciu tego celu.

A może masz inne albo dodatkowe cele? Pielęgnacja emerytalna? Spektakularne wesele?

Obawiam się, że nikt nie może przejść przez ten pierwszy etap za ciebie. Tylko mając szczegółowy obraz swojego celu, można wskazać odpowiednią drogę.

Napisany przez Ex-Studentin
EasyD potrafi czytać w myślach. Prawie chciałem napisać to samo.

Problem polega na tym, że inwestowanie pieniędzy na kilka lat nie przynosi wielu korzyści, jeśli w średnim okresie będziesz ich potrzebować.
Na przykład, jeśli wkrótce planujesz kupić nowy samochód, dla mnie nie ma sensu inwestowanie pieniędzy i jednocześnie kupować samochód na raty. Organizacja ślubu może szybko przekroczyć 10 000 €. A jeśli chcesz kupić mieszkanie za kilka lat, lepiej mieć kapitał własny na koncie niż na przykład musieć sprzedać moje fundusze ETF o obecnie niskich cenach.

W kontekście nieruchomości: Nie istnieje ogólna formuła określająca, ile kapitału własnego jest potrzebne. Ja jako laik mam raczej w głowie taki sposób myślenia: przy niskich kwotach sprzedaży wystarczy niewielki kapitał własny, przy wysokich kwotach moim zdaniem powinno go być więcej, aby obciążenie miesięczne i damit das Risiko geringer zu halten niższe. Im więcej wkładasz kapitału własnego, tym lepsze warunki otrzymujesz od banku. Ale tutaj także obowiązuje zasada: nieruchomości nie zawsze są odpowiednie jako inwestycja. Rentowność nieruchomości zależy od okoliczności (cena zakupu, lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja). Pojawia się również pytanie: użytkowanie własne czy wynajem?

Na koniec, bardzo klasyczna wskazówka dla tego forum: Czy jesteś już odpowiednio ubezpieczony pod względem odpowiedzialności cywilnej i niezdolności do pracy?

Napisany przez 2Bolitho
Dokładnie: Zdefiniuj cele, a następnie odpowiednio rozdziel środki pieniężne

Pomocna może być:
viewtopic.php?t=7832
viewtopic.php?t=15014

Napisany przez EuroPaule

Jakie są niskie ryzykowne możliwości inwestycyjne?

Cześć,

W pierwszym kroku musisz zdecydować między parkowaniem pieniędzy a inwestowaniem.
Parkowanie to wszystkie krótkoterminowe inwestycje, które z reguły nie przynoszą więcej odsetek niż stopa inflacji (lokata, rachunek oszczędnościowy itp.).
Pierwsze bezpieczne inwestycje to zazwyczaj obligacje skarbowe (najlepiej niemieckie) i podobne papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu.

Wiele zazwyczaj ma opisać to, że obecnie żadne z tych zaleceń nie jest aktualne.
Bezpieczne inwestycje obecnie praktycznie nie przynoszą żadnych odsetek - a już na pewno nie powyżej stopy inflacji.
Dlatego pieniądze, które mają być zainwestowane o niskim ryzyku, obecnie trzeba raczej zmuszać do parkowania. Albo niechcący ponosić wysokie ryzyko...

Cytat Hummela

Czy opłaca się myśleć o własnym domu lub mieszkaniu?

Własność mieszkaniowa do użytku własnego nie jest kapitałową inwestycją w prawdziwym sensie. Nie przynosi zwrotu w klasycznym znaczeniu.
Oczywiście, oszczędza się na czynszu. Jednak trzeba też płacić odsetki lub rezygnować z zysków.
Dom własny jest raczej opłacalny emocjonalnie. Daje poczucie bezpieczeństwa i przestrzeń do rozwoju.
Osoba, która myśli o posiadaniu własności mieszkaniowej, powinna rozważyć kwestię oszczędzania na cele mieszkaniowe. Jest to dość bezpieczna forma oszczędzania i może być bardzo korzystna pod względem kosztów odsetkowych.

Cytat Hummela

Jeśli tak, z jakim kapitałem własnym (w%) trzeba coś takiego podjąć?

Minimum powinno być 20% kapitału własnego. Im więcej, tym lepiej.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez LendingSchool.d
Cześć Hummel,

Interesującą alternatywą może być również pożyczka P2P lub Crowdlending. Można tam pożyczać pieniądze przez internet pod określonymi warunkami i otrzymywać comiesięczne płatności odsetkowe oraz spłaty rat.

Jeśli jesteś zainteresowany, zajrzyj do jednego z moich artykułów.

Jednak nie powinieneś skupiać całych swoich środków na jednej klasie aktywów. Diversyfikacja jest bardzo ważna. W każdym razie zawsze mogę polecić inwestycje w akcje, zwłaszcza dla młodych ludzi, ponieważ mogą oni łatwiej przetrwać złe okresy. Skorzystaj z tanich ETF-ów, aby osiągnąć szeroką dywersyfikację przy niskich kosztach.

Napisany przez marterer
Na swoje lata to już całkiem niezłe oszczędności. Tylko w złym czasie, jeśli spojrzeć na poziom oprocentowania =)

Napisany przez Fini
Cześć Hummel,
czy masz własne mieszkanie? Na twoim miejscu zainwestowałbym pieniądze w własne mieszkanie.
Pozdrawiam!

Napisany przez JuergenNawatzki
Każdy młody człowiek musi zastanowić się nad swoim planem emerytalnym. Im wcześniej zacznie się oszczędzać, tym lepiej. Wtedy efekt składany może zadziałać.

Zdecydowanie polecam giełdowe fundusze indeksowe, znane jako ETF-y. ETF-y to całkowicie transparentna, tania i elastyczna forma inwestycji. W Państwa przypadku poleciłbym inwestycje w ETF-y akcyjne.

Pozdrowienia

Dr. Jürgen Nawatzki

Napisany przez Rubel
Cześć Hummel!

ETF-y, fundusze, akcje i tak dalej brzmią wszystko dobrze i kusząco - ale co w razie krachu na giełdzie? Jeśli chcesz ulokować pieniądze możliwie bezpiecznie, trzymaj się z dala od wszystkiego, co ma związek z akcjami.

Piszesz o mieszkaniu na własność - byłoby to w porządku - ale są one tak drogie, że znowu byłoby ciężko. Masz co prawda ładną zaległość, ale jeśli coś się stanie, powinieneś mieć dostęp do tych pieniędzy - a to w przypadku mieszkania na własność po prostu nie jest możliwe tak szybko.

Dobra forma pozostania elastycznym i inwestowania w aktywa rzeczowe istnieje przy GENO-Vorsorge eg - inwestują oni w nieruchomości, diamenty i wartości przedsiębiorstw, a jako członek automatycznie w tym uczestniczysz. Możesz także sprzedać udziały w dowolnym momencie. Napisz do nich maila - ja z tym bardzo dobrze sobie poradziłem i teraz oprócz członkostwa mam również plan oszczędzania na diamenty, trochę egzotyczny, ale sądzę, że tam da się osiągnąć niezłe wyniki, a jeśli spojrzysz jak ceną diamentów była w przeszłości i jakie są perspektywy na przyszłość, to wiesz, o co mi chodzi. Złoto, srebro i takie rzeczy mają zbyt duże wahania i jeśli w ogóle, to nigdy nie należy je kupować w formie fizycznej, ponieważ marże są zbyt wysokie.

W przypadku ubezpieczeń emerytalnych i Riester można tylko odradzić. Musiałbyś mieć 110 lat, aby odzyskać swoje pieniądze. Możesz zobaczyć to także na its-my.money (strona nazywa się dokładnie tak i nie ma .de na końcu!) (to jest marka GENO-Vorsorge eG - tutaj zebrali wiele informacji, które na pewno Ci pomogą!) Mi to przynajmniej dobrze pomogło ;-))

Jeśli masz jakieś pytania, śmiało pisz. Pozdrowienia, Rubel

Napisany przez Cici

Jeśli chcesz ulokować pieniądze możliwie bezpiecznie, trzymaj z daleka od wszystkiego, co ma związek z akcjami.

[...] inwestują w nieruchomości, diamenty i aktywa przedsiebiorstwowe [...]

Trzymaj się z dala od akcji, ale inwestowanie w aktywa przedsiebiorstwowe jest w porządku!? Jakiego rodzaju aktywa przedsiebiorstwowe można uzyskać dzięki temu planowi oszczędnościowemu, być może obligacje?

Pomijając fakt, że traktuję twój post jako czystą promocję: Odradzanie komuś inwestowania w akcje i złoto ze względu na ich podatność na wahania i spadek wartości w czasie kryzysu, a jednocześnie zachęcanie do oszczędzania na diamenty, wydaje mi się dość niekonsekwentne. Wystarczy tylko zastanowić się, jaka wartość mają diamenty w przypadku prawdziwego krachu gospodarczego.

Napisany przez Rubel
Jeśli porównasz kurs diamentów z ostatnich kilku dekad do DAX, na pewno zauważysz różnicę. Dzisiaj również przeczytałem, że Chińczycy (w ubiegłym roku wielu Chińczyków zostało milionerami i miliarderami) inwestują swoje pieniądze także w diamenty. Jeśli jeszcze wiesz, jak sytuacja wygląda z produkcją diamentów, to zrozumiesz, o co mi chodzi. W przypadku złota jest zbyt wielu spekulantów. W dziedzinie diamentów mamy praktycznie quasimonopol De Beersa. Oznacza to, że w przypadku spadku cen diamentów mogą oni wesprzeć rynek poprzez ograniczenie podaży.

A jak było z złotem? Cypr spekulował o sprzedaży niewielkiej ilości złota i cały rynek poszedł w dół!

Aktywa firmy nie muszą być tylko w postaci akcji - mogą to być również patenty, licencje i inne podobne rzeczy.

I nie robię reklamy - polecam to, w co wierzę - ty, jak sądzę, jesteś fanem akcji i ETF-ów, więc w pewien sposób robisz reklamę dla innych rzeczy - każdy ma swoje preferencje. Powodzenia!

Napisany przez Cici

Na wenn Du den Diamantenkurs der letzten Jahrzehnte mal mit dem DAX vergleichst

Gdzie można zobaczyć taki długoterminowy wykres?

W dziedzinie diamentów mamy praktycznie monopol firmy De Beers. Oznacza to, że w razie spadku cen diamentów, poprzez zmniejszenie podaży, mogą oni wesprzeć rynek.

Jeśli to prawda, to trudno zdecydować się na inwestycję w rynek, na którym pojedyncze przedsiębiorstwo ma tak silny wpływ na cenę.

Jak było z ceną złota? Cypr spekulował o sprzedaży nieco złota i cały rynek poszedł w dół!

Skąd wiesz, że to był powód spadku cen, a nie tylko czasowa koincydencja?

W ten sposób robisz reklamę dla innych rzeczy

Odmawiam jednak robienia reklamy dla konkretnych firm czy produktów.

Napisany przez delta
Nie odważyłbym się inwestować ani w złoto, ani w akcje, ale każdy musi podjąć tę decyzję samodzielnie. Oprócz tego zostały już wymienione pewne alternatywy. Co może być także interesujące dla Ciebie, to kompas inwestycyjny oferowany przez Ethikbank, który pomaga w wyborze właściwej inwestycji: https://www.ethikbank.de/privatkunden/anlagekompass.html
Tam można po prostu przejrzeć oferty, co może być pomocne dla niektórych. Słyszałem niedawno o tej banku, ale uważam ich koncepcję za bardzo przekonującą (choć Ethikbank początkowo może wydawać się jak oksymoron )

Napisany przez Philtrat
Jeśli nie masz zainteresowania akcjami i finansami, to możliwe, że nie zaleca się rozpoczynania z tak dużą ilością pieniędzy. W obecnej sytuacji rynkowej, posiadanie własnego mieszkania jest bardzo dobrym pomysłem. W zależności od lokalizacji, z pewnością można na tym dobrze zarobić. Dodatkowo, w tej chwili wymagana jest tylko niewielka wkład własny.

Napisany przez happywarmheart
Generalnie byłoby naprawdę dobrze, gdybyś pochylił się nad kilkoma myślami dotyczącymi swoich celów. W przeciwnym razie obowiązują tylko podstawowe zasady: W Twoim wieku zdecydowanie należy także korzystać z produków ryzykownych o wysokim zwrocie, aby zbudować majątek średnio- i długoterminowo. Dla bezpieczeństwa zróżnicuj inwestycje w różne klasy aktywów i produkty.

Poza tym: Sprawdź ofertę PROJECT Immobilien. Tam możesz zakupić nowe i stosunkowo niedrogie mieszkania w obszarach metropolitalnych.

Zobacz też PROJECT Investment: Tam możesz zaangażować się jako inwestor w fundusze, które dostarczą kapitału na budowę wspomnianych wcześniej mieszkań. (8-letni okres trwania, wypłata 6%, około 7%-8% zwrotu p.a., czysty fundusz kapitałowy)

Jeśli chcesz podwoić swoje pieniądze w ciągu 5 lat:
TSO-DNL Active Property LP (zobacz pod DNL-Inwestycje w Internecie)

Nie wiem, gdzie mieszkasz. W Berlinie nadal kupiłbym mieszkanie, w Monachium już nie, tam ceny są już astronomicznie wysokie. We Frankfurcie tylko przy odpowiednim stosunku ceny do jakości, a w Hamburgu się nie znam. Czy korzystniej jest kupować czy wynajmować nie da się odpowiedzieć uogólniająco i zależy odpowiednio od ceny zakupu lub wysokości czynszu. Zależy to także od własnej sytuacji: Czy na pewno zostajesz w tej okolicy? Jesteś młody - czy możliwe, że z jakiegoś powodu zawiedzie Cię beruflich lub prywatnie w inne miejsce? Co wtedy zrobisz z mieszkanie? Wynajmiesz? Co, jeśli część lub cały czynsz nie zostanie zapłacony? Może minąć do 4 lat, zanim uda się prawomocnie wyprzeć kogoś z mieszkania. Jedno bądź dwa wynajmowane mieszkania jako inwestycja = ryzyko koncentracji. Mówię to z doświadczenia. Jeśli masz pewność, że zostaniesz w tym miejscu i będziesz sam korzystał z mieszkania przez długi czas, zakup może być dobrym pomysłem, jeśli cena jest odpowiednia.

Ale może warto zajrzeć na vermittlerregister.org i znaleźć w rejestrze FA doradcę, który ma zezwolenie zgodnie z §34f dla wszystkich 3 obszarów inwestycji, wówczas można spodziewać się stosunkowo kompleksowej porady.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata