Re: Fikcyjne pytanie dotyczące wartości złota po rozpadzie euro i wprowadzeniu marki niemieckiej.
Napisany przez A_to_the_ngelo -
- czw cze 30, 2016 11:23 pm
Dobry wieczór. Obecnie omawiamy kilka tematów w szkole, w ramach których analizujemy różne scenariusze. Teraz moje pytanie... Załóżmy, że teraz kupimy złoto i zakładamy, że Unia Europejska się rozpadnie, euro zniknie w latach 2017-2018, a wprowadzony zostanie marka niemiecka, to czy złoto, które kupiliśmy wcześniej, na przykład przed Brexitem, zyska na wartości, czy jak ewoluowałaby wartość złota... to, że złoto zyskuje na wartości podczas załamania finansowego, to nic nowego, ale jak przeliczylibyśmy na nową walutę... Na przykład, kupujemy za 10 000 euro złota... UE rozpada się, zostaje przywrócona marka, czy złoto jest wtedy warte 10 000 marek, czy tylko około 5000, tak jak wówczas obliczano, że 2 marki to około 1 euro... na przykład... jestem świadomy, że wartość złota zależy także od amerykańskiego rynku... chcę tylko lekko rozjaśnić, w jakim stosunku złoto będzie się znajdowało w odniesieniu do nowej waluty...