Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy bank może obciążyć mnie odsetkami za debet, jeśli w tym samym dniu wpływa wynagrodzenie?

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,
Jeśli na końcu miesiąca moje konto ma 0€, ale potem nadchodzą obciążenia lub coś w tym rodzaju i wpadam w debet, ale tego samego dnia po południu wpływa na nie moja pensja, czy bank może naliczyć mi odsetki debetowe za ten czas prowadzenia konta na minusie?
Dzięki za pomoc

Marc00

Re: Czy bank może obciążyć mnie odsetkami za debet, jeśli w tym samym dniu wpływa wynagrodzenie?

Napisany przez Daukind
Krótko i zwięźle: tak

Napisany przez Marc00
Czy nawet jeśli tego samego dnia po południu wpłynie wynagrodzenie, a rano było na moim koncie niedobitki?

Napisany przez Daukind
Dlaczego powtarzasz swoje pytanie? Czy mam teraz powtórzyć odpowiedź?

Napisany przez Marc00
Ponieważ bank informuje mnie, że gdy płaca wpłynie po południu, a wcześniej do południa miałem debet, a płaca przychodzi po południu, moje konto nie miało debetu. Co więc jest prawdą? Dlatego powtarzam moje pytanie!

Napisany przez 2tneub
@Daukind
Na jaki saldo i na ile dni chcesz otrzymać odsetki?
Jeśli data wartości jest taka sama, moim zdaniem nie powinno być naliczanych odsetek.

Napisany przez 2Escorpio

@Daukind
Jakiego salda chcesz oprocentować przez ile dni?
Jeśli data waluty jest taka sama, moim zdaniem nic nie powinno być oprocentowane.

Dlaczego nie?
Tak samo jak wskazujesz tutaj, że cały dzień nie będzie oprocentowany w ogóle, dzień ten może być całkowicie oprocentowany?
To samo dilemma pojawia się, gdy saldo ujemne zmienia się w ciągu jednego dnia... Którą wartość wtedy przyjąć do obliczeń? Dla dobra klienta zakładam, że tutaj z tego wyłączam.... Jestem jednak pewien, że każdy bank postępuje inaczej.

Napisany przez xlarge
Oprocentowanie jest obliczane na podstawie dnia, a nie godziny - moim zdaniem należy uwzględniać jedynie zamknięcie dnia dla obliczeń odsetkowych, a nie dzienny minimum konta.

Napisany przez Birgit
Myślę też, że saldo konta bankowego zostaje obliczone na koniec dnia księgowego.

Napisany przez Daukind
Zapytano, czy bank ma do tego prawo. Odpowiedź brzmi tak, ponieważ przez pewien czas istniało ujemne saldo, co oznacza, że bank świadczył usługę (kredyt), która zgodnie z umową podlega oprocentowaniu. Banki zazwyczaj wykorzystują dzień zaksięgowania jako podstawę do obliczania odsetek, ale w tym przypadku pytanie było inne.

Napisany przez 2tneub

ponieważ przez pewien czas występowała ujemna wartość,

Jednak to jest wina banku, a nie klienta. Gdyby przetwarzali transakcje tylko raz dziennie, saldo nie byłoby ujemne.
Gdyby każdy bank komunikował się z każdym innym bankiem jednocześnie, również nie byłoby problemu.
Czy kiedykolwiek widziałeś formuły oprocentowania podane w godzinach? Ja nigdy.
Nadal temu nie wierzę.

Napisany przez Daukind

Ale to jednak wina banku, a nie klienta. Gdyby przetwarzali tylko jedną partię dziennie, żadne ujemne saldo by się nie pojawiło.

Ach tak? A co jeśli księgowanie odbywa się o 12:00?

Gdyby każdy bank komunikował się z każdym innym bankiem w tym samym czasie, również nie byłoby tego problemu.

Czyli chcesz cofnąć się od transakcji w czasie rzeczywistym, które niektórzy ludzie uważają za konieczne do niektórych transakcji, na rzecz stałych procesów księgowych.

Czy widziałeś kiedykolwiek formuły odsetkowe wyrażone w godzinach? Ja nigdy.

Serio teraz? Odsetki zazwyczaj są wyrażane rocznie. Matematycznie nie ma znaczenia czy dzielę przez 365 (dni) czy 525 600 (minut). To, że nie jest to praktyczne i zazwyczaj nie jest praktykowane, to zupełnie inna sprawa.

Nadal w to nie wierzę.

Przepraszam, nie chcę się narzucać, ale to, w co wierzysz, nie ma znaczenia.
Tutaj chodziło nie o to, czy coś jest robione, ale o to, czy wolno to robić i pytanie jest ostatecznie rozstrzygnięte.

Napisany przez 2tneub

Naprawdę teraz? Zwykle odsetki są podawane rocznie. Czy dzielenie przez 365 (dni) czy przez 525.600 (minut) jest matematycznie zupełnie nieistotne. To, że nie jest praktyczne i zazwyczaj nie jest praktykowane, to inna sprawa.

Cytat z Daukind
Tutaj nie chodziło o to, czy się to robi, ale czy wolno to robić, a pytanie zostało ostatecznie odpowiedziane.

Po prostu sprawdź metody naliczania odsetek. Wszystkie te metody definiują, jak określić miesiąc, miesiąc i dzień/rok, a żadna nie określa godzin.
W warunkach bankowych określona jest jedna z tych metod odsetkowych.
Dlatego niezależnie od tego, którą metodę odsetek wybrał bank, zawsze pozostanie to odsetek dzienny.
Aby jednak ostatecznie rozwiać pytanie OP-a, trzeba wiedzieć, o jaki bank chodzi. Następnie można znaleźć odpowiednie warunki dyspozycji i dowiedzieć się, jak bank oblicza odsetki, co może robić, a czego nie.

Napisany przez Marc00
To Sparda Bank Hannover.
Oprócz tego uważam, że nie jest właściwe obecnie żądanie od klientów oprocentowania odnawialnego w wysokości 11,21%....
Myślę o zmianie banku....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata