Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie dodatkowe

Napisany przez Engel
Witam,
ponieważ nie wiem już, co mam zrobić, proszę o poradę tutaj.
Sytuacja wyjściowa:
Mój mąż i ja wybudowaliśmy Dom 10 lat temu i zaciągnęliśmy 3 kredyty za pośrednictwem doradcy finansowego: 1 pożyczka w Commerzbanku, KfW przez Commerzbank i wówczas DBV, teraz Axa. Mój mąż zmarł w 2015 roku, a teraz kończy się okres wiązania oprocentowania dla 2 kredytów. Pierwszy kredyt w wysokości 32.000 € został przedłużony do 31.3.18 w oczekiwaniu na rozstrzygnięcie spadku. kredyt KfW kończy się w czerwcu 17, a Axa w dniu 4.4.22.
Od samego początku jestem jedynym właścicielem nieruchomości i mam dokument od mojego prawnika, potwierdzający, że spadkobiercy nie mają prawa do domu. Istnieje również dokument notarialny. Commerzbank nie chce mi udzielić kolejnego kredytu, mimo że zawsze spłacałam i nie ma zaległości. Moje dane w bazie BIK też są dobre, moja zdolność kredytowa wynosi 95,4% z 100%.
Pracownik Commerzbanku doradził mi, abym sprzedała Dom. To byłoby dla mnie najlepsze rozwiązanie. Polecił mi nawet firmę nieruchomości, która działa na terenie całego kraju. W domu mam osobne studio, w którym pracuję od samego początku. Jestem samozatrudniona od 18 lat, a z nich 10 lat w swoim domu. Powiedział też, że zgodzą się na poręczenie, ponieważ Dom jest wystarczającym zabezpieczeniem. Podkreślił, że jest dużo lokali usługowych, które mogłabym wynająć.
W innych bankach dowiaduję się, że zasady kredytowe zostały podniesione od marca 2016 r. i moje dochody są za niskie, jestem za stara (58 lat) i dostanę za niską emeryturę, gdy przejdę na emeryturę.
Czuję, że tracę grunt pod nogami. Kolejny doradca finansowy powiedział mi, że kredyt z zabezpieczeniem w razie śmierci może być zawarty tylko w wyjątkowych sytuacjach i umowy w takiej formie byłyby nieważne. Nie wiem, co mam zrobić.
Jak mogę uniknąć utraty domu? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Celowo piszę małymi literami, szybciej idzie, więc proszę nie zwracać uwagi na wielkość liter. Dziękuję bardzo.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Aniele,
jaka była wysokość zysku w ostatnich 3 latach? Ile wart jest ten Dom? W jakiej branży prowadzisz własną działalność?
Uważam, że zachowanie Commerzbank jest całkowicie pogardliwe wobec ludzi i niegodne partnerstwa. W przypadku prolongaty nie było potrzeby ponownej oceny zdolności kredytowej!

Napisany przez Engel
Mam studio kosmetyczne, gabinet pedicure i paznokci.
Zysk w 2014 roku = 12.807,83
Zysk w 2015 roku = 10.883,07
Zysk w 2016 roku = 9.600,11
Emerytura po mężu = 968 € miesięcznie
Płacę 459 € na prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Wartość domu = 250.000 €
Dom kosztował 189.000 €
Budowa w technologii murowanej
Działka o powierzchni 580 metrów kwadratowych
Każdy mówi mi, że jestem bardzo trudnym przypadkiem :-(

Napisany przez NaTwoim13
To byłoby ważne, gdyby mogli jeszcze określić dwie pozostałe waluty kredytu.

Napisany przez NaTwoim13
Nie widziałem składek na ubezpieczenie zdrowotne. Czy zostały one już potrącone z zysku (co raczej jest nietypowe)?

Napisany przez Engel
Stan na grudzień 2016 roku
commerzbank = 32.822,52 miesięczna rata- 199,43
KfW przez Commerzbank = 50.629,47 kwartalna rata = 933,41 €
Axa = 83.802,74 € kończy się w 2022 roku miesięczna rata = 46,71 €

Napisany przez Engel
Co masz na myśli?

Napisany przez NaTwoim13
Czy muszą płacić podatek od wygranej? Raczej nie. Dlatego liczę, że netto wyniesie 850 euro plus dodatkowe 968 euro renty po zmarłym małżonku. Czy muszą z tego pieniądza jeszcze opłacić składki na ubezpieczenie zdrowotne (zazwyczaj tak jest) czy kwota wygranej została już pomniejszona o składki na ubezpieczenie zdrowotne?

Napisany przez Engel
Chciałbym również porozmawiać z tobą przez telefon. Mogę jednak dopiero o godzinie 13:30.

Napisany przez Engel
ubezpieczenie zdrowotne musi jeszcze to opłacić.

Napisany przez Engel
Nie mogę już odpowiedzieć, bo zaraz znowu będę miał klientów.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Aniele,
według moich obliczeń masz 1309 € miesięcznie. (zysk / 12 miesięcy + renta po śmierci pomniejszona o składki na ubezpieczenie zdrowotne)
Aktualnie łączna miesięczna rata wynosi 556 €, więc nie pozostaje zbyt wiele pieniędzy na odpływy, prąd, opłaty dodatkowe, oszczędności, jedzenie, samochód itp.
Rozważenie 1:
Zastanowiłbym się nad wynajęciem części domu
w celu zdobycia dodatkowego dochodu.
Rozważenie 2:
Czy dzieci mogłyby przejąć Dom i wynajmować go tanio?
Tak, aby pozostał w rodzinie.
Rozważenie 3:
Sprawdź, która bank jest ujęta w księdze wieczystej i spróbuj
porozmawiać z bankami (nie z Commerzbank)
Może uda się połączyć 3 kredyty w jeden z poręczycielami lub
współwłaścicielami - dziećmi.
Powodzenia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy są to także zyski zgodnie z decyzją podatkową dotyczącą podatku dochodowego?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli istnieją poręczenia, to już nie będę zatrzymywać się w bankach, które bez potrzeby wyciągnęły mi nogi spod ziemi!
Jeśli chodzi o klasyczne kredyty ratalne, to kończy się jedynie okres ustalania stawki odsetkowej. kredyt nadal będzie działać normalnie. W przypadku prolongaty bank oferuje nową stawkę odsetkową, nie jest przeprowadzana ocena ekonomiczna i z reguły nie ma miejsca nawet w większości banków!!!
Jeśli nie było żadnych zaległości w ratach (osobiście powiem, że nawet jeśli tak się zdarzyło), kredyty zawsze były spłacane, to jest to ogromna hańba Commerzbank, banku, który samodzielnie zarządzał tak źle, że nie mógłby przetrwać bez pomocy państwa. Narzeka na swój los i pozostawia go w rękach państwa, ale gdy klienci niewinnej postaci wpadają w kłopoty po śmierci małżonka, to unikają odpowiedzialności i odmawiają wsparcia! To mnie wkurza, że moje podatki tam idą!!!!
Każdy, kto to czyta i zamierza nawiązać partnerską relację z tym bankiem, Commerzbank, powinien wziąć to sobie do serca!!!!

Napisany przez 2tneub
W razie potrzeby należy sprawdzić, na ile zysków już odjęto odpisy na budynki, co stanowi wolną płynność.
Podobnie, poprawne traktowanie może już oznaczać, że część odsetek została uwzględniona w kosztach.

Napisany przez Engel
Nie, opłaty podatkowe od dochodów nie są jeszcze gotowe. Mam jednak G i v od doradcy podatkowego i mój zysk w styczniu 17 wynosi 1.743 €.

Napisany przez Engel
Mój brat, który pracuje jako urzędnik w policji kryminalnej, zgodziłby się być moim poręczycielem. Jednak sam ma jeden Dom na kredyt i musi płacić alimenty na syna. Mieszka sam. Commerzbank odrzucił poręczyciela, mówiąc, że Dom stanowi wystarczającą zabezpieczenie. 3.2. miałem ustne potwierdzenie od banku na refinansowanie. Chcieli tylko mieć zdjęcia wnętrza i zewnętrza. Przesłałem je do banku, a przynajmniej 20 godzin później anulowano mi termin podpisania umowy, który miałem na 16.2.17, z zaleceniem sprzedaży domu. Według mówcy telefonicznego, gdybym sprzedał Dom, miałbym ponad 120 000 € zysku. Jeśli bank go sprzeda, to będę na minusie, powiedział mi. Dostałem informację, że firma nieruchomości współpracuje z Commerzbank. Dokąd mam teraz pójść, jeśli nie do banków? Przepraszam, popełniłem błąd. Rata za AXA LV = 464,71 €.

Napisany przez Banker
Cześć, najpierw chciałbym Ci to wyjaśnić, jak banki widzą tę sytuację:

W zasadzie dokonuje się dwóch ocen:
1. Zabezpieczenia lub przekroczenie kredytu -> w twoim przypadku jest to spełnione
2. Utrzymywalność obsługi kapitału -> niestety tutaj sytuacja nie wygląda tak dobrze

968,-€ (Stała renta) Utrzymywalne
800,-€ (Według wypowiedzi 2016 9600 : 12) Nieutrzymywalne
= 1768;-€ Dochody

Wydatki:
459 € Opłata za ubezpieczenie zdrowotne
900 € Raty
200€ Koszty dodatkowe (Ok. tyle bank zakłada)
400€ Koszty utrzymania (Bank zakłada)
(200€ Auto, które bank przyjmuje)
Razem co najmniej 1959€ lub 2159€ jeśli posiadasz samochód!

Oznacza to co najmniej 200€ deficytu!

Dlatego bank nie chce kontynuować finansowania, co mają prawo zrobić, ponieważ pożyczki są na wyczerpaniu.

To nie jest moje zdanie ani żadne oskarżenie! Chcę tylko wytłumaczyć, dlaczego bank tego nie zrobi. To po prostu polityka biznesowa!

Z poręczycielem (pod warunkiem, że ma wolne środki) mogłoby się udać w innych bankach. Na pewno znajdziesz bank, który się zgodzi, lecz będzie to wymagać dużo pracy.

Moja sugestia dla Ciebie to pójście do kilku banków i wyjaśnienie swojej sytuacji. Porusz także kwestię poręczyciela od razu, bo samodzielnie raczej nie masz szans.

Powinieneś również zastanowić się, jak spłacisz te pożyczki na przestrzeni czasu? Banki oczywiście obawiają się, że (ze względu na Twój wiek) pożyczki nie zostaną spłacone przed Twoim (oby bardzo odległym) zgonem. I z obecnego stanu rzeczy wynika, że będzie to trwało co najmniej kolejne 20 lat!

Pozdrawiam,
(właściwie jestem zdegustowany!) Jednak takie są standardowe procedury. Bank chce 100% pewności, że odzyska swoje pieniądze, i chce w zamian uzyskać jak najwyższy zysk!

Napisany przez NaTwoim13
@Banker
Niestety, nie widzisz tego dobrze. Gdy termin obowiązywania oprocentowania kredytu wygasa, kredyt się nie kończy! Jeśli to jest kredyt ratalny, co założyłem, konieczne byłoby normalne prolongowanie, a w takiej sytuacji rzadko dochodzi do ponownej oceny sytuacji ekonomicznej.
Problemem jest fakt, że mamy do czynienia z niekorzystną strukturą, mówiąc krótko - AXA, CoBa oraz CoBa/KfW. Dodatkowo, kredyt KfW został już wydłużony sobie do rozwiązania sprawy spadku, co może spowodować u nich podniesienie alarmu! Zazwyczaj kredyt CoBa oraz kredyt AXA byłyby normalnie prolongowane, ale w tym przypadku konieczne było ingerowanie w istniejące kredyty, co wymagało ujawnienia sobie, dlatego płyna i bezproblemowa prolongacja nie jest już możliwa. Bank będzie najpierw przeanalizować sytuację (np. refinansowanie KfW), jeśli stwierdzi coś negatywnego w sytuacji ekonomicznej, to już byłoby po ptakach!
Mimo to, zachowanie banku jest okropne, jeśli nie było i nie będzie żadnych zaległości, a kredyt zawsze był spłacany. Wtedy lepiej jest sprzedać Dom i zabrać prowizję. Nawiasem mówiąc, zlecenia dla pośredników także nigdy nie dostałaby ode mnie CoBa, nigdy!!!

Napisany przez Banker
Tak, zgadzam się, że jest to nietypowe, aby nie kontynuować finansowania. Jednakże nie jest to nielegalne! Bank nie ujawni dokładnych powodów. Mogę tylko przypuszczać, że sytuacja jest teraz trochę napięta (być może z powodu niedoboru) i dlatego bank rezygnuje. Zgadzam się również, że to konstrukcja nie jest optymalna. Co mnie także niepokoi, to fakt, że wciąż istnieje ponad 130 tys. euro pożyczki, a osoby te mają 58 lat. Policzyłem to orientacyjnie i w założeniu (130 tys. euro rata 900 euro i zakładając 1,5% oprocentowania) - wtedy skończą spłacać w wieku 71 lat. I to jest optymistyczne założenie!

Napisany przez Engel
Wszystkie 3 kredyty zostały sfinansowane pośrednio. Samo pośrednie finansowanie kredytem KfW kosztowało nas ponad 7% odsetek. 3 kredyty mają następujące stopy procentowe: Axa = 4,57, KfW = 4,40, a 3. kredyt od Commerzbanku = 5,53.

Napisany przez Banker
Czy zastanawiałeś się kiedy chcesz skończyć spłacanie pożyczek?
Przy takim oprocentowaniu z pewnością nie przed ukończeniem 76. roku życia i jak długo będziesz jeszcze pracować?
Bank nie ma całkowitej racji w sugerowaniu, że powinieneś zastanowić się nad sprzedażą.

Napisany przez Engel
Szczerze mówiąc, kiedy przejdę na emeryturę, nadal mogę sprzedawać, jeśli zechcę. Jak napisałem, mam osobne studio w domu. Czy powinienem zniszczyć swoje życie zawodowe?
I szczerze mówiąc, bank nawet nie poprosił o moje dochody, nie ma żadnych zaległości, a ja mam sprzedać, a jeśli to możliwe, jeszcze weźmie firmę nieruchomości, którą mi zaproponowano, bo tam jest chyba dodatkowa prowizja. Jak trzeba być nieludzkim? Bank otrzymał odemnie akt zgonu w 2015 roku. Nie otrzymałem żadnej reakcji od banku w 2015 roku.

Napisany przez nadibo
Cześć Aniele.
Chętnie chciałbym Ci pomóc.
Sytuacja jest tak złożona, że nie może być dobrze przedstawiona i wyjaśniona pisemnie tutaj. Jeśli chcesz, możemy umówić się na termin telefoniczny.
Jednak na razie nie chcę robić Ci nadziei. Jest to skomplikowana sytuacja. Mimo to postaram się ją rozwiązać. Pracuję w bardzo doświadczonym zespole współpracującym z wieloma bankami. Być może uda się znaleźć rozwiązanie, aby nie musiała Pani sprzedawać swojego domu.
Najlepiej skontaktować się ze mną mailowo: nadine.bosch@creditweb.de

Napisany przez Banker
Super, że chcesz pomóc tej pani, Nadine! Życzę wam powodzenia.

@ Engel, rozumiem twój punkt widzenia i uważam, że bank źle postępuje nie udzielając ci pomocy. Prawdopodobnie chcą pozbyć się ryzyka.

Ja też nie chciałbym już z nimi współpracować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata