- pt kwie 14, 2017 6:20 pm
Hej!
Byłem dzisiaj na spotkaniu doradczym z DVAG.
Szybko o tym:
- doradca to znany człowiek, któremu ogólnie ufam. Wykonuje tę pracę od roku.
- Jest łagodny i widać, że jest bardzo zmotywowany. W pierwszej chwili uważam to za typowe dla tej branży, ale może wkrótce sam stać się ofiarą systemu.
- Ogólnie mogę zaakceptować pomysł posiadania wszystkiego w jednym miejscu, włącznie z kontaktem, aplikacją, itp.
Co do mnie:
- 25 lat, mężczyzna, singiel, bez dzieci
- Dochód około 65 000 € rocznie
- 18 000 € na koncie oszczędnościowym, zainteresowania do zaniedbania
- po hojnych obliczeniach na koniec zostaje ponad 1000 € do oszczędzania
Dotychczas unikałem zajmowania się tym tematem i nie mam jeszcze planu inwestycyjnego, prywatnego ubezpieczenia emerytalnego itp.
Została mi złożona następująca oferta:
BUDOWANIE MAJĄTKU I PLAN BEZPIECZEŃSTWA
z budowaniem majątku (ubezpieczenie emerytalne)
z zabezpieczeniem zdolności do pracy (ubezpieczenie od niezdolności do pracy)
z zabezpieczeniem w razie opieki długoterminowej (ubezpieczenie opcji renty pielęgniarskiej)
z zabezpieczeniem w razie śmierci (ubezpieczenie na wypadek śmierci)
z zabezpieczeniem na wypadek poważnych chorób (ubezpieczenie od poważnych chorób)
z włączeniem planu dynamiki
Przykładowy rachunek:
- dlaczego składka wzrasta do 400 € w 35. roku życia??
Rentowność planu emerytalnego RiesterRente Strategie Plus CRK2 147 € składka miesięczna
ubezpieczenie majątku (odpowiedzialność cywilna, ubezpieczenie podróżnych, ubezpieczenie domu, szkło, ubezpieczenie od wypadków) 43 € składka miesięczna
Ponieważ obecnie dobrze zarabiam, składki nie stanowiłyby dla mnie problemu. Niemniej jednak mam pytanie, jak w ogóle warto ocenić tę ofertę.
Przede wszystkim chodzi mi o ubezpieczenie emerytalne i budowanie majątku!
Nie chcę tutaj prowadzić dyskusji na temat sensowności DVAG ani ich praktyk. Zalety i wady są mi znane, i zdaję sobie sprawę, że AM jest raczej drogim ubezpieczeniem. Niestety często brak mi w tych wszystkich dyskusjach na ten temat rzeczywistych alternatyw!
Nie chodzi mi o oszczędzanie jednego czy dwóch euro przy ubezpieczeniach. Chętnie płacę więcej, jeśli za to dostaję więcej.
Ogólnie uważam ubezpieczenia na wypadek śmierci, ciężkie choroby oraz wypadki za nieciekawe.
Niestety zawsze trudno obiektywnie ocenić wszystko w trakcie rozmowy doradczej, dlatego zwracam się do Was!
Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania, jeśli potrzebne są dodatkowe informacje.
Dziękuję za pomoc!
Byłem dzisiaj na spotkaniu doradczym z DVAG.
Szybko o tym:
- doradca to znany człowiek, któremu ogólnie ufam. Wykonuje tę pracę od roku.
- Jest łagodny i widać, że jest bardzo zmotywowany. W pierwszej chwili uważam to za typowe dla tej branży, ale może wkrótce sam stać się ofiarą systemu.
- Ogólnie mogę zaakceptować pomysł posiadania wszystkiego w jednym miejscu, włącznie z kontaktem, aplikacją, itp.
Co do mnie:
- 25 lat, mężczyzna, singiel, bez dzieci
- Dochód około 65 000 € rocznie
- 18 000 € na koncie oszczędnościowym, zainteresowania do zaniedbania
- po hojnych obliczeniach na koniec zostaje ponad 1000 € do oszczędzania
Dotychczas unikałem zajmowania się tym tematem i nie mam jeszcze planu inwestycyjnego, prywatnego ubezpieczenia emerytalnego itp.
Została mi złożona następująca oferta:
BUDOWANIE MAJĄTKU I PLAN BEZPIECZEŃSTWA
z budowaniem majątku (ubezpieczenie emerytalne)
z zabezpieczeniem zdolności do pracy (ubezpieczenie od niezdolności do pracy)
z zabezpieczeniem w razie opieki długoterminowej (ubezpieczenie opcji renty pielęgniarskiej)
z zabezpieczeniem w razie śmierci (ubezpieczenie na wypadek śmierci)
z zabezpieczeniem na wypadek poważnych chorób (ubezpieczenie od poważnych chorób)
z włączeniem planu dynamiki
Przykładowy rachunek:
- dlaczego składka wzrasta do 400 € w 35. roku życia??
Rentowność planu emerytalnego RiesterRente Strategie Plus CRK2 147 € składka miesięczna
ubezpieczenie majątku (odpowiedzialność cywilna, ubezpieczenie podróżnych, ubezpieczenie domu, szkło, ubezpieczenie od wypadków) 43 € składka miesięczna
Ponieważ obecnie dobrze zarabiam, składki nie stanowiłyby dla mnie problemu. Niemniej jednak mam pytanie, jak w ogóle warto ocenić tę ofertę.
Przede wszystkim chodzi mi o ubezpieczenie emerytalne i budowanie majątku!
Nie chcę tutaj prowadzić dyskusji na temat sensowności DVAG ani ich praktyk. Zalety i wady są mi znane, i zdaję sobie sprawę, że AM jest raczej drogim ubezpieczeniem. Niestety często brak mi w tych wszystkich dyskusjach na ten temat rzeczywistych alternatyw!
Nie chodzi mi o oszczędzanie jednego czy dwóch euro przy ubezpieczeniach. Chętnie płacę więcej, jeśli za to dostaję więcej.
Ogólnie uważam ubezpieczenia na wypadek śmierci, ciężkie choroby oraz wypadki za nieciekawe.
Niestety zawsze trudno obiektywnie ocenić wszystko w trakcie rozmowy doradczej, dlatego zwracam się do Was!
Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania, jeśli potrzebne są dodatkowe informacje.
Dziękuję za pomoc!