Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak najlepiej zarządzać oszczędnościami?

Napisany przez Bilbo777
Cześć wszystkim,

chciałbym się dowiedzieć, co byście zrobili w mojej sytuacji. W ciągu ostatnich kilku lat zaoszczędziłem około 40 000€ i teraz nie wiem, jak najlepiej zarządzać tymi pieniędzmi. Jest to za mała kwota na inwestycje (na przykład w nieruchomości), ale pozostawienie ich bezczynnie może być zbyt ryzykowne. Jednak obecnie stopy procentowe są na niskim poziomie, więc nie można oczekiwać zbyt dużych zysków z lokat.

Szczerze mówiąc, moim największym obawą jest teraz to, że zaraz po włączeniu wiadomości usłyszę o ogromnym kryzysie finansowym, który sprawi, że moje pieniądze znikną w mgnieniu oka (ponieważ mam nadal zamiar dalej oszczędzać, co oznacza, że ta suma będzie rosła). Czasem zastanawiam się, czy nie byłoby najlepiej przechować pieniądze w gotówce w bezpiecznym miejscu, ale ostatecznie wydaje mi się to zbyt paranoidalne i nonsensowne.

Więc moim głównym celem jest, aby te pieniądze mi się nie zgubiły. Być może istnieje jednak możliwość zainwestowania przynajmniej części z nich w sposób bezpieczny.

Czy możecie mi dać jakieś wskazówki lub podzielić się swoimi pomysłami na to, co w takiej sytuacji zrobić/nie robić, albo co już zrobiliście?

Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez xlarge
Jeśli szukasz czegoś materialnie pewnego, chroniącego przed dewaluacją pieniądza, możesz rozważyć inwestycję w złoto/nieruchomości/akcje (aktywa rzeczowe) - albo jeśli euro wydaje Ci się zbyt niepewne, być może rozważ inwestycję w obcej walucie.

Napisany przez 2tneub
Jeśli boisz się tak bardzo o krach, zdecydowanie zalecam szerokie rozproszenie inwestycji. Posiadanie podstawowej rezerwy gotówki w domu (na wypadek zamknięcia banków), trochę pieniędzy na koncie, lokat terminowych (może też u różnych dostawców), fundusze ETF lub kilka akcji dla zwrotu (zachowując przy tym różnorodność) oraz ewentualnie złoto. Dodatkowo, możesz zainwestować swoje pieniądze w dalsze kształcenie, aby móc rozpocząć od nowa z dobrą pensją po ewentualnym dużym załamaniu na rynku. Nie polecałbym pozostawiania pieniędzy wyłącznie w gotówce w domu, ponieważ inflacja może je zjadać.

Napisany przez Birgit
Akcje/Fundusze inwestycyjne nie wchodzą w grę, ponieważ pieniądze nie powinny być tracone.

Jeśli pieniądze muszą być stale dostępne, jedynym rozwiązaniem jest konto oszczędnościowe.

Jeśli tylko część środków musi być stale dostępna, można rozważyć konto depozytowe.

Problemem jest to, że oprocentowanie konta depozytowego jest minimalnie wyższe niż na koncie oszczędnościowym.

Zazwyczaj nie opłaca się blokować pieniędzy na dłuższy czas.

Jaki masz długoterminowy cel dotyczący tych pieniędzy?

Czy masz ustalony cel oszczędzania?

Napisany przez Cici

W ogólności, dla mnie najważniejsze jest, aby te pieniądze mi się nie straciły.

W długim okresie (czyli od 10 lat w górę) uważam, że najlepszym sposobem zabezpieczenia jest rozproszenie inwestycji w różne klasy aktywów (akcje, obligacje, metale szlachetne, gotówka). Bez względu na jakie ekstremalne scenariusze mogą wystąpić, część twoich pieniędzy na pewno przetrwa. Ta forma inwestowania wiąże się jednak z silnymi wahaniami kursów, ale w długim okresie można oczekiwać dodatniej stopy zwrotu głównie ze względu na akcje. Jeśli chcesz mieć pieniądze zminimalizowane pod względem wahania kursów, najlepszym wyborem są lokaty terminowe lub lokaty oszczędnościowe. Albo też niemieckie obligacje skarbowe, które aktualnie są oprocentowane ujemnie.
Nie daj się zwariować przez przepowiednie krachów w mediach. Nikt z nich i tak nie wie kiedy i czy dany scenariusz się zdarzy. Najlepiej spróbuj określić jaki okres inwestowania i jakie ryzyko jest dla ciebie akceptowalne, a następnie wybierz mieszankę różnych klas aktywów, która jest dokładnie na to dostosowana.

Napisany przez 2tneub

Akcje/fundusze nie wchodzą w grę, ponieważ pieniądze nie powinny znikać.
Jeśli pieniądze mają być ciągle dostępne, jedyną opcją jest konto oszczędnościowe.

W zależności od scenariusza kryzysowego, nawet konto oszczędnościowe nie jest bezpieczne. Hasło: hiperinflacja. Jeśli ktoś nie zajmuje się skakaniem pomiędzy różnymi kontami oszczędnościowymi lub nie wybiera zagranicznych dostawców tych kont, wartość oszczędności na koncie oszczędnościowym obecnie również maleje z powodu oprocentowania poniżej wskaźnika inflacji. konto oszczędnościowe nie jest więc w 100% bezpieczne, zwłaszcza gdy banki czasowo zamykają swoje działania (patrz Grecja).
To samo dotyczy innych rodzajów lokat ze względu na takie same lub inne scenariusze kryzysowe. Dlatego najlepiej rozłożyć ryzyko lub określić osobiście, które scenariusze kryzysowe uważamy za najbardziej prawdopodobne i dostosować nasze klasy aktywów.
Ja widzę to więc bardziej jak Cici.
Większość krachów na rynku akcji powracała do poziomu sprzed 10 lat. Jeśli po krachu na giełdzie akcji dostępna jest dodatkowa płynność, którą można wtedy zainwestować, można nawet naprawdę skorzystać z rajdu giełdowego po tym zdarzeniu.

Napisany przez Bilbo777

Co masz zamiar zrobić długoterminowo z tymi pieniędzmi?
Czy masz jakiś cel oszczędzania?

Najpierw chciałbym podziękować za Wasze merytoryczne i pomocne odpowiedzi. Spodziewałem się raczej innych reakcji.
Połączenie konta/lokaty, metali szlachetnych i ewentualnie trochę gotówki zabezpieczonej brzmi przynajmniej rozsądnie, a ryzyko jest trochę bardziej przewidywalne. Jak podziałalibyście pieniądze?
Również często myślałem o akcjach, ale nie mam o nich zielonego pojęcia (co oczywiście mogę zmienić). Nawet jeśli ryzyko związane z akcjami zawsze jest nieco wyższe. Jeśli chciałbym zainwestować kilkaset lub może nawet kilka tysięcy euro w akcje na początek, od czego najlepiej zacząć?

Nie bezpośrednio. Początkowo myślałem o domu, ponieważ wydaje mi się, że jest to dla mnie najbezpieczniejsza inwestycja (nawet jeśli tylko dla własnego użytku). Jednakże, ponieważ nigdy nie wiadomo, co wydarzy się w życiu, obecnie chodzi mi jedynie o pewne zabezpieczenie finansowe.

Cytat od Cici
Nie daj się zwariować przez proroków upadku w mediach. Nikt z nich nie wie kiedy, czy czy które scenariusz się sprawdzi.

Nie pozwalam sobie na zwariowanie, ale nie trzeba być prorokiem, żeby wiedzieć, że bańka wkrótce pęknie. 10 lat temu mówiłem jeszcze kiedyś, teraz dla mnie jest to już wkrótce. Jakie będą tego skutki, trudno mi ocenić. Od całkowitego załamania się po mogło być gorzej, uważam, że wszystko jest możliwe.

Napisany przez 2tneub
Ja nie jestem ekspertem finansowym, dlatego mogę powiedzieć tylko, co zrobiłem.

Moja wolna płynność nie jest specjalnie wysoka, ponieważ kilka lat temu wybudowaliśmy Dom i korzystamy z dodatkowych opcji spłaty. Nie mam złota ani innych podobnych rzeczy, ponieważ posiadamy nieruchomość jako wartość materialną.

Po zakończeniu budowy domu pierwszym krokiem było ponowne zbudowanie rezerwy na wypadek nagłych sytuacji. Większość tego znajduje się na koncie oszczędnościowym. Do tego dochodzi oszczędzanie na potrzeby domu oraz na zastąpienie samochodu. U nas również znajduje się to na koncie oszczędnościowym. Gdy saldo na koncie oszczędnościowym osiągnęło odpowiednią wielkość, zacząłem zastanawiać się, co zrobić z nadmiarem kapitału.

Kwota nie wystarcza na rozproszenie w wielu pojedynczych akcjach. Chciałem jednak mieć inwestycję generującą zyski. Przy poszukiwaniu funduszy inwestycyjnych natrafiłem na fundusze ETF. Przeczytałem o nich na forum papierów wartościowych i na różnych stronach. Zaletą tych funduszy indeksowych w porównaniu z pojedynczymi akcjami jest szerokie rozproszenie. Również korzystne są niskie koszty w porównaniu z funduszami zarządzanymi aktywnie.

Ponieważ krach na giełdzie przyjdzie kiedyś (w tym się z Tobą zgadzam), nie zainwestowałem zbyt dużo. Popełniłem ten sam błąd pod koniec lat 90., przed pęknięciem bańki internetowej, gdy potrzebowałem bardzo długo, aby odrobić straty.

Podane przez Ciebie sumy, akcje i bezpieczeństwo nie pasują do siebie. Rozproszenie jest po prostu zbyt niskie. Plan oszczędnościowy na jeden lub kilka funduszy ETF może być jednak interesujący dla Ciebie. Moja rada: poczytaj informacje w załącznikach na forum papierów wartościowych, a potem zdecyduj, czy to dla Ciebie odpowiednie, i jeśli tak, które fundusze są dla Ciebie odpowiednie.

Napisany przez Bilbo777

Twoje wymienione kwoty, pojedyncze akcje i zabezpieczenia nie pasują do siebie. Dywersyfikacja jest po prostu zbyt mała.
Regularna inwestycja w jedną lub kilka funduszy ETF może jednak być interesująca dla Ciebie.
Moja rada: zapoznaj się z przypiętymi postami na forum papierów wartościowych, a następnie zdecyduj, czy jest to dla Ciebie odpowiednie, i jeśli tak, jakie fundusze są dla Ciebie odpowiednie.

Szczególnie ostatnio, gdy zaczęłam bardziej się nad tym zastanawiać, coraz częściej słyszałam o funduszach ETF, choć dotąd nie wiedziałam, o co w nich chodzi. Teraz prawdopodobnie też bardziej się nimi zainteresuję. Dziękuję za Twoją opinię.

Napisany przez geld-fuchs
Cześć,
obawa przed krachem finansowym jest uzasadniona. Teraz nie chodzi o zyski, ale o ratowanie twoich pieniędzy przed Nowym Marekiem. Przygotuj w domu gotówkę w wysokości dwóch miesięcznych wydatków - wkrótce bankomaty będą częściej uszkodzone. Wymień swoje pieniądze na inne waluty, takie jak frank szwajcarski, korona norweska, dolar singapurski. Dla posiadaczy nieruchomości nadchodzą trudne czasy z powodu spadku cen i rekompensat. Złoto i srebro stracą w ciągu najbliższych lat 80% swojej wartości. Zainwestuj jednak 5% w małe monety. Ale nie w monety kolekcjonerskie! Akcje również spadną w podobnym zakresie. W takim przypadku inwestuj tylko w firmy z branży spożywczej lub farmaceutycznej. Te sektory nie ucierpią tak bardzo. Leki są potrzebne w każdym kryzysie, a jedzenie zawsze będzie konieczne.

Napisany przez Cici

Nie daj się zwariować medialnym prorokom katastrof. Nikt z nich i tak nie wie kiedy i czy taki scenariusz w ogóle zaistnieje.

Chciałbym dodać: w mediach i na forach internetowych

Napisany przez Tikonteroga

Cześć,
obawy przed krachem finansowym są uzasadnione. Teraz nie chodzi o zyski, ale o to, aby zachować swoje pieniądze w Nowej Marce. Przechowaj w domu gotówkę odpowiadającą dwóm miesięcznym wydatkom, bankomaty wkrótce będą częściej wyłączone. Wymień swoje pieniądze na inne waluty, takie jak franki szwajcarskie, korony norweskie, dolary z Singapuru. Dla posiadaczy nieruchomości nadchodzą bardzo trudne czasy z powodu spadku cen i rekompensat. Złoto i srebro stracą w ciągu następnych kilku lat 80% swojej wartości. Zainwestuj 5% kapitału w małe monety. Ale nie w monety kolekcjonerskie! Akcje również spadną w podobnej skali. W takim przypadku zainwestuj tylko w firmy z branży spożywczej lub farmaceutycznej. Nie stracą one tak dużo na wartości. Leki są potrzebne w każdym kryzysie, a jedzenie zawsze będzie spożywane.

Cześć,
Wydajesz się być bardzo pewny tych twierdzeń. Czy mógłbyś je uzasadnić? Jestem zainteresowany twoim uzasadnieniem.
Pozdrowienia

Napisany przez geld-fuchs
Cześć,
Ja uzyskuję moje informacje ze Stanów Zjednoczonych od zespołu, który obserwuje giełdy od 1500 roku i wielokrotnie prawidłowo ostrzegał w ostatnich dziesięcioleciach. Można się z nimi skontaktować pod adresem https://dentresearch.com/. Posiadają oni inny podejście, opierają się na modelu wiekowym. Osoby powyżej 55 roku życia nie konsumują już tyle. Dodatkowo, dzięki pigułce antykoncepcyjnej 108 milionów Amerykanów w ogóle się nie narodziło. Skąd ma pochodzić wzrost gospodarczy? Ten załamanie Baby Boomers nastąpił w 2008 roku. Dzięki pieniądzom od banku centralnego załamanie zostało jedynie odłożone. Trwałego wzrostu nie osiągnięto. Euforia na giełdzie jest możliwa tylko dzięki tanim pieniądzom. Jeśli minister spraw wewnętrznych zaleca pozostanie w domu przez 14 dni, należy to traktować poważnie. Rekord eksportu Niemiec został osiągnięty tylko poprzez zadłużenie się. Te 700 miliardów widnieją jako zobowiązania w księgach Bundesbanku, które musimy spisać na straty. Wykres S&P 500 mówi sam za siebie.

Napisany przez Tikonteroga
Dziękuję za link. Zerknę na niego. Upewnij się, że nie wyrzucasz takich twierdzeń bezpodstawnie. W przeciwnym razie zostaniesz uznany za proroka krachu, czarnego malarza, teoretyka spisku... Są ludzie, dla których ich ETF-y są niemal święte, a ty wychodzisz z takimi rzeczami...

Napisany przez Cici

Skąd ma pochodzić wzrost gospodarczy?

Na przykład z krajów wschodzących. Chiny, Indie i Afryka wciąż oferują ogromne możliwości wzrostu gospodarczego, głównie ze względu na liczebność biednych warstw ludności. Czy w tych krajach rzeczywiście rozpocznie się w najbliższych latach kolejna faza boomu, to już inna sprawa.

Wykres S & P 500 mówi sam za siebie.

Ten wykres niewiele mówi, okres, który przedstawia, jest zbyt krótki. Z historycznego punktu widzenia amerykański rynek akcji jest wysoko wyceniany, ale wciąż daleki od poziomów bańki spekulacyjnej z przełomu wieków. I patrząc światowo, Stany Zjednoczone, obok Wielkiej Brytanii i kilku mniejszych krajów, moim zdaniem są dosyć samotne pod względem przewartościowania. Obecnie kraje wschodzące są na przykład raczej tanie, niektóre regiony notują nawet średnią cenę poniżej wartości księgowej (słowo klucz: dywersyfikacja). Z tego powodu uważam, że błąd polega na tym, że zawsze tylko rynek amerykański jest wskazywany jako główna przyczyna grożącego wielkiego krachu, chociaż nadal jest on najważniejszym rynkiem.
Nie uzasadniłeś jeszcze, dlaczego przewidujesz tak ogromną deflację. Stagnacja wzrostu gospodarczego i wzrost masy pieniądza raczej stanowią podstawę stagflacji, a krach na rynku akcji byłby tylko jednym z jej skutków. Gdzie więc widzisz przyczynę deflacji, która miałaby spowodować deprecjację cen aktywów nawet o 80%?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata