Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące polityki i gospodarki.

Re: Inwestowanie w Wenezueli.

Napisany przez MatzeRei
Cześć wszystkim,
zastanawiam się obecnie, czy powinienem zainwestować w Wenezueli. W chwili obecnej ma tam miejsce silna dewaluacja pieniądza (ze względu na dyktatora). Chodzi o waluty, obligacje lub coś innego. Czy ktoś zna się na tych obszarach? Myślę, że w tym kraju tkwi duży potencjał i może zakwitnąć tak jak Kolumbia.
Wskazówki byłyby bardzo przydatne.
Pozdrowienia, MatzeRei

Napisany przez Cici
Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić, dlaczego inwestycja w waluty lub obligacje wydaje się być dobrym pomysłem w przypadku dewaluacji pieniądza? Gdzie widzisz korzyść, jeśli Twoja inwestycja za rok może być warta tylko połowę?

Napisany przez MatzeRei
Ja, patrzę na to raczej z perspektywy 10 lat. Jeśli teraz kupię tam walutę tanio, a w ciągu 10 lat kraj wróci do normalności na starą wartość, czy nie będę dobrze zainwestowany? Czy trzeba zakładać, że wcześniej czy później waluta straci całkowicie swoją wartość, podobnie jak podczas wojny?

Napisany przez Daddy1984
Pytanie brzmi, czy Wenezuela znowu się ustabilizuje? Nie możesz zapomnieć, że to wszystko są problemy trwające od lat, które teraz wychodzą na jaw. Jeśli można dostać litr benzyny za mniej niż 1 euro, ponieważ część ludności nie stać na zakup, to nie wiem, czy kraj ten jest naprawdę odpowiedni do inwestycji.

Napisany przez Cici

Uważam, że to bardziej na 10 lat. Jeśli teraz kupię tanio walutę tego kraju. A za 10 lat kraj wrócił do normalności na dawną wartość. Czy nie zainwestowałem dobrze? Czy trzeba zakładać, że w pewnym momencie waluta straci całkowicie swoją wartość, tak jak kiedyś w czasie wojny?

Spróbuj znaleźć przykład historyczny, w którym ten rodzaj inwestycji byłby udany. Nie znam żadnego przypadku, w którym waluta powróciła do swojej dawnego wartości po hiperinflacji. Musiałaby nastąpić długotrwała, bardzo silna deflacja. Jednak deflacja zawsze wiąże się także z kryzysem gospodarczym.
Tylko po to, abyś zrozumiał skalę problemu: podczas wielkiego kryzysu w latach 30. XX wieku w USA, stopa deflacji wynosiła 10%. Wenezuela ma obecnie stopę inflacji na poziomie około 800%, czyli aby odbić stratę jednego roku, potrzebna byłaby stopa deflacji na poziomie około 87%! Żadna gospodarka na świecie nie przetrwałaby nawet roku z takimi warunkami.
Kiedy kraj osiągnie taki poziom inflacji, jego waluta zazwyczaj traci wartość na zawsze. W takim przypadku jedynym ratunkiem jest reforma walutowa.

Napisany przez MatzeRei
Dziękuję za dobrą opinię

Napisany przez Malapascua
Obligacje rządowe i firmowe są denominowane w USD, a nie w zupełnie bezużytecznej walucie krajowej.

Pytanie brzmi, czy będą nadal obsługiwane.

Jeśli chcesz inwestować w Wenezueli, lepiej zainwestować w ziemię lub nieruchomości. Jednak patrzę na to z krytycznym spojrzeniem ze względu na skłonność do socjalistycznej redystrybucji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata