Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie poprzez przekształcenie obecnie samodzielnie zamieszkanego mieszkania na wynajmowane w przyszłości.

Napisany przez BenniG
Cześć,
W październiku 2016 roku kupiłem mieszkanie i wziąłem kredyt hipoteczny w wysokości 50 000 € na 5 lat.
W październiku 2021 roku pozostały dług wynosi około 28 000 €.
Obecnie mieszkam w mieszkaniu, od lutego 2017 roku regularnie wynajmuję pokój przez Airbnb.
Po odjęciu kosztów od dochodów z wynajmu, w tym roku w zasadzie wychodzę ledwo na minusie.
Od 2019 roku planuję wynająć całe mieszkanie na stałe.
Teraz zależy mi na refinansowaniu - zabezpieczeniu stopy procentowej.
Czy muszę zawrzeć w tym celu umowę o oszczędzaniu budowlanym na dokładnie 28 000 €, aby móc odliczyć koszty związane z zawarciem umowy oraz późniejsze koszty odsetek od podatku? Jeśli tak, w którym roku można odliczyć opłatę manipulacyjną?
Czy mogę również użyć istniejącej umowy o oszczędzaniu budowlanym z 2011 roku na 50.000 € do refinansowania? W którym roku można odliczyć odpowiednią opłatę manipulacyjną?
Czy mogę również ponownie wziąć całą kwotę 50.000 € i mieć do dyspozycji 22.000 €?
Dziękuję za wskazówki.

Re: Finansowanie poprzez przekształcenie obecnie samodzielnie zamieszkanego mieszkania na wynajmowane w przyszłości.

Napisany przez Martin79HN
Cześć BenniG,
Jakie są główne zalety umowy oszczędnościowo-budowlanej 2011 50t?
Nie można pożyczyć 50 000 € i oszczędzać podatki
chyba że zdecydujesz się na remont z fakturami! (resztka mniejsza)
Spróbowałbym spłacić resztę zadłużenia do 2021 roku i / lub wtedy
elastycznie spłacać małą sumę.
Jeśli warunki będą odpowiednie, umowa oszczędnościowo-budowlana
np. na zasadzie gromadzenia środków, może być opcją.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BenniG,
Czy planujesz wkrótce nabyć kolejne nieruchomości? W takim razie polecam nie korzystanie z oszczędności w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej, aby móc wykorzystać te środki jako spłatę.
Jeśli to nie jest jeszcze na porządku dziennym, to zdecydowanie dobry pomysł, ale oszczędności z Bausparvertrag zawsze pozostają jako rezerwa, gdy brakuje innych środków.
Przy opłacie za zakończenie trzeba odróżnić, czy ma to być zrealizowane z rat oszczędnościowych czy też osobno przy wpłacie.
Załóżmy, że teraz zamkniesz BSV, wtedy może być konieczna dodatkowa rata w 2017 roku, którą mógłbyś potem odliczyć, a reszta w 2018. Może się jednak zdarzyć, że odliczenie opłaty za zakończenie w 2017 roku byłoby korzystne, wówczas musiałbyś tę opłatę osobno uiścić w 2017 roku i mogłbyś odliczyć całą kwotę jeszcze w 2017.
Jeśli zdecydowałbyś się na pełne 50 000 euro, musiałbyś pozostałą kwotę zaksięgować jako pozyskanie kapitału, co może prowadzić do dodatkowych opłat, mimo że niektóre banki tego nie robią. Te dodatkowe opłaty jednak powinny się zwrócić, ponieważ przy kwocie 50 000 euro wybór banków jest większy, a banki udzielające najniższe pożyczki (poniżej 100 000 euro, a nawet 50 000 euro) nie naliczają dodatkowych opłat przy kwocie poniżej 50 000 euro.
Uważam, że myśl o oszczędzaniu na cele mieszkaniowe jest słuszna. Wybierz najlepszą ofertę (najwyższe oprocentowanie oszczędności w stosunku do najniższego oprocentowania kredytu), wpłacaj niewielkie miesięczne raty (około 200 euro) i zamknij umowę w październiku 2021 roku, spłacając pozostałą kwotę.

Napisany przez 2tneub

Czy mogę ponownie wynająć całe 50 000 € i mieć 22 000 € do dowolnego wykorzystania?

pożyczka musi mieć związek z zakupem/remontem itp. W związku z tym taka konstrukcja nie działałaby:

Cytat BenniG
Czy muszę zawrzeć umowę oszczędnościową na kwotę dokładnie 28 000 €, aby koszty zawarcia umowy i późniejsze koszty odsetkowe mogły być uznane podatkowo? Jeśli tak, w którym roku można ująć koszty zawarcia umowy?

Dla dochodów z opłat i prowizji liczy się zasadę napływów/wypływów. Wydatki należy zatem uwzględniać w roku wypływu. Dla Ciebie byłoby to prawdopodobnie nieskuteczne, ponieważ obecnie odnotowujesz straty z opłat i prowizji, a koszty byłyby stosowane tylko proporcjonalnie do jednego pokoju. Czy uda Ci się w ogóle otrzymać bausparvertrag w tym czasie?

Napisany przez 2tneub

Przy opłacie końcowej trzeba rozróżnić między rozliczeniem opłaty końcowej z ratami oszczędnościowymi lub wpłatą AG.
Załóżmy, że teraz zamierzasz podpisać umowę o zapisie, wówczas ewentualnie mogłaby być jeszcze wprowadzona jedna rata oszczędnościowa w 2017 roku, tę jedną ratę oszczędnościową możesz potem odliczyć, resztę w 2018 roku. Jednak może również być zasadne, aby możliwość odliczenia opłaty końcowej pasowała ci w 2017 roku, w takim przypadku musisz osobno uiścić tę opłatę w 2017 roku i możesz odliczyć całą opłatę jeszcze w 2017 roku.

Od czego ma zamiar odliczyć te wydatki? Jeśli wynajmuje pokój w mieszkaniu, koszty mogą być odliczone tylko proporcjonalnie.
Ponadto Urząd Skarbowy może sprawdzić działalność AirBNB pod kątem praktykowanie hobby, jeśli wydatki stale przewyższają dochody.

Cytat noelmaxim
Jeśli pożyczyłbyś całą kwotę 50 000 euro, musiałbyś deklarować pozostałą kwotę jako pozyskanie kapitału do waluty rozliczeniowej, co mogłoby skutkować dodatkowymi opłatami, pomimo braku takich praktyk w niektórych bankach. Opłaty te mogłyby się jednak zwrócić, ponieważ przy 50 000 euro wybór banków jest większy, a banki udzielające niskich pożyczek (poniżej 100 000 euro, a także 50 000 euro) nie pobierają dodatkowych opłat za kwoty poniżej 50 000 euro.

Gdzie jest związek między pożyczką 50 000 euro a zakupem mieszkania? Ostrzegam przed takimi poradami.

Cytat noelmaxim
Uważam, że myśl o oszczędzaniu budowlanym jest właściwa w tym przypadku. Wybierz najlepszą ofertę (największe oprocentowanie zaoszczędzonych środków, przy jednocześnie najniższym oprocentowaniu kredytu), wpłacaj niewielkie raty miesięczne (około 200 euro) i w październiku 2021 roku zrób rozrachunek i spłać pozostałą sumę.
Przy 28 000 euro pozostałego zadłużenia marża do 2021 roku jest dość przystępna. Warto zastanowić się, czy takie związanie kapitału w oszczędności budowlanej, którą najprawdopodobniej trzeba szybko spłacić przy okresie wpłaty poniżej 4 lat, jest opłacalne. Początkowo w projekcie jest za dużo kapitału własnego. Zbieraj kapitał i do 2021 roku zdecyduj, czy pieniądze po krachu na giełdzie mają być zainwestowane w giełdę, płatność kredytu czy może lepiej kupić kolejny obiekt.

Napisany przez NaTwoim13
@tneub
Tak, można pozyskać dodatkowy kapitał oprócz kapitału obrotowego i środków przeznaczonych na określony cel poprzez pozyskanie kapitału.

Napisany przez NaTwoim13
On jednak pisze, że chce wynająć mieszkanie na stałe w 2019 roku. Czy w 2017 roku można odliczyć opłaty za wynajem z powodu historii Airnb, musi być dokładnie ocenione (przez doradcę podatkowego), chodziło mi tylko o zasadnicze kwestie dotyczące opłat.

Gdzie jest związek między pobraniem 50 tys. euro a zakupem mieszkania? Uważaj na takie porady

Co masz na myśli? Może wziąć na siebie zadłużenie hipoteczne na nieużytkowanej nieruchomości w granicach obciążenia, bez względu na cel. Nazywa się to pozyskiwaniem kapitału. Nie chciałem wyrażać żadnych wniosków podatkowych, nie byłem o to pytany, o ile mogę to ocenić. Jeśli biorę więcej, to więcej nie można odliczyć, jeśli nie zostanie wydane na mieszkanie, ale spłacona kwota - jeśli je wynajmie - już tak. doradca podatkowy może to rozdzielić i wykazać.

Napisany przez 2tneub
@Noel
Ponieważ BenniG kilkakrotnie wspomina o możliwości odliczenia podatkowego wydatków (opłat związanych z zawarciem umowy i odsetek), zakładam, że chce on sensownego traktowania podatkowego.
W tej kwestii twoje stwierdzenia są niecelne.
Dlatego słuszne jest, jak sam potem dodajesz: skorzystaj z usług doradcy podatkowego.

Napisany przez NaTwoim13
Moje wypowiedzi powinny być ogólne, zwłaszcza jeśli chodzi o akcjonariuszy oraz swobodne wykorzystanie środków.

W szczególności w przypadku tego drugiego nie byłem w stanie dostrzec żadnego składnika podatkowego ani tła.

Dlatego może się zdarzyć, że osoby czytające ogólne stwierdzenia również coś z nich wyniosą.

Pod względem podatkowym zawsze mogę coś sobie wyobrazić, ale to nie wystarcza, by móc obiektywnie wydać opinię, dlatego z pewnością obydwoje mamy rację, zwracając uwagę na konieczność skonsultowania się z doradcą podatkowym.

Napisany przez Honey1979
Najpierw należy ustalić, czy wynajem na dobę nie generuje dochodów z działalności gospodarczej....

Napisany przez BenniG
Wow, dziękuję bardzo za te liczne szybkie odpowiedzi.
Umowa oszczędnościowa z 2011 roku to BHW DV3 z oprocentowaniem 1% i stopą oprocentowania od 1,9% do 3,75%, w zależności od kwoty spłaty.
Mam również dwie umowy planu oszczędnościowego SI F60 na 21.000€ z 2017 roku i 50.000€ z 2016 roku z opcją podwojenia, 12.600€ będą dostępne po aktualnej wpłacie w czerwcu 2024 roku, a 30.000€ w marcu 2027 roku.
Mają one być wykorzystane do zabezpieczenia finansowania nieruchomości, która jest przeznaczona dla mojej potencjalnej rodziny.
W każdym razie zamierzam dodać opłatę końcową od mniejszego planu oszczędnościowego na ten rok i spróbować trochę zwiększyć wpłatę. W 2021 roku jeszcze zostanie coś zrobione w domu lub mieszkaniu, i wtedy będzie pasować.

Napisany przez NaTwoim13
No dobrze, że moje informacje dotyczące F60 przyniosły pożądane rezultaty.
Nie ma żadnych korzyści z bezpośredniego zakończenia, nie masz opieki, ale zawsze miło pomagać bez wynagrodzenia.
Cieszę się, że znalazłeś rozwiązanie.

Napisany przez BenniG

Po pierwsze, należy ustalić, czy wynajem na dzień nie jest dochodem z działalności gospodarczej....

https://www.finanztip.de/untermiete/vermietung-airbnb/
Według tego linku nie jest.
Mam miesięczne dochody w wysokości około 300€. Normalnie pracuję i nie oferuję śniadania ani usług pralniczych.

Napisany przez BenniG

Naja, jest miło wiedzieć, że moje informacje dotyczące F60 zdały egzamin.
Nie ma żadnych korzyści z bezpośredniego zakończenia, nie masz opieki, ale zawsze miło pomagać bezinteresownie.
Fajnie, że znalazłeś rozwiązanie.

Zawarłem umowę z twoim ekspertem od oszczędzania z forum (tak go przynajmniej nazwałeś).
Zapytałem cię również o moje standardowe finansowanie (0-8-15) i mimo że oferowało 0,75% na 5 lat, twoje banki nie mogły się równać.
Tak, celowo chcę dać sobie możliwość spłacenia finansowania w ciągu 5 lat.
Jeśli dojdzie do prawdziwego finansowania, na pewno zapytam cię jeszcze raz, ponieważ uważam, że często niezłe są twoje koncepcje.
Ale w ostatnim czasie często dyskutuje się raczej o tym, czy finansowanie jest możliwe czy nie, zamiast przedstawiać koncepcje.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG, wiem, wszystko w porządku. Zrobiłeś teraz błąd w zrozumieniu C.Andreas (tutaj również obecny) jest ekspertem od oszczędzania budowlanego, pośrednikiem kredytów hipotecznych, ekspertem tak jak ja. Nie chcę mieć sklepu z wieloma usługami, ekspertem nie można być wszędzie i wyglądać niewiarygodnie. Współpraca z C.Andreasem jest doskonała i bardzo godna zaufania, chociaż jest innym typem niż ja.
No cóż, byliśmy bardzo blisko siebie i obaj postanowiliśmy, o ile mnie pamięć nie myli, że to ty będziesz rysował to na miejscu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata