Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest dodatkowe sfinansowanie ze względu na wzrost wartości?

Napisany przez Thunder00
Cześć wszystkim,
mam pytanie dotyczące mojej własnej nieruchomości i bieżącego finansowania. Nieruchomość w ostatnich latach znacząco zyskała na wartości. W przeszłości zaciągnąłem kredyt w wysokości 80 procent. Choć część długu została spłacona, przede wszystkim nieruchomość zyskała na wartości o ponad 150 000 euro. Okres wiązania oprocentowania kredytów pozostał jeszcze na kilka lat. W zależności od warunków między 5 a 10 lat.
Zastanawiam się, czy mogę zwiększyć finansowanie. Czy widzicie tu taką możliwość? Myślę o kwocie od 20 000 do 30 000 euro.
Z góry dziękuję!
Pozdrowienia
Thunder

Napisany przez 2tneub
Różnica pomiędzy aktualną resztą zadłużenia a 100% na pewno będzie dla Ciebie dostępna nawet bez wzrostu wartości. Pytanie tylko, jakie będą odsetki. Odpowiedź na to pytanie może dać Ci jedynie Twoje bank, na podstawie oceny wartości nieruchomości.

W związku z tym, co warto sprawdzić, to czy masz kredyt KFW, który ewentualnie można całkowicie spłacić bez konieczności posiadania depozytu na remont. W zależności od dotychczasowej stopy procentowej i pozostałej reszty zadłużenia, może okazać się, że kwota ta przekroczy 50 000 € co może być znowu bardziej opłacalne pod względem odsetek, niż zwiększenie kredytu o 20-30 tysięcy. W ten sposób możesz również ponownie zabezpieczyć swoje odsetki. Jednakże, do dokładniejszej analizy brakuje informacji na temat poszczególnych elementów.

Napisany przez Freeliner
Dołączam się do tneub.
Sprawdź również kredyt podlegający odwołaniu oraz kredyty związane z umowami oszczędnościowo-kredytowymi.
W przypadku odwołania nie trzeba iść na całe ryzyko, można również negocjować układ z bankiem.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Thunder00,
- która bank jest obecnym wierzycielem hipotecznym?
- kiedy zostało podpisane sfinansowanie, albo jaki jest okres zabezpieczenia stopy procentowej?
- czy to jest kredyt ratalny czy kredyt budowlano-oszczędnościowy (BSV)?

Napisany przez Thunder00
Cześć wszystkim,
dziękuję za dotychczasowe wskazówki. Finansowanie składa się z następujących elementów i zostało sfinalizowane w kwietniu 2013 r.:
- z góry sfinansowany kredyt budowlany
- kredyt KfW 70 - 10 lat
- kredyt KfW 124 - 10 lat
- kredyt ratalny na 15 lat

Napisany przez NaTwoim13
Dla salda zadłużenia z zapewnionego z góry kredytu budowlanego (data waluty po wygaśnięciu odsetek pomniejszona o saldo kredytu budowlanego), kredytu ratalnego i KfW 124 należy subskrybować jedno lub więcej kredytów terminowych na odpowiednie saldo zadłużenia z możliwą najwcześniejszą datą spłaty oraz pozyskać kredyt na kwotę kapitału potrzebną razem z saldem kredytu z kredytu KfW 70.
Należy sprawdzić odpowiednie najwcześniejsze daty spłaty. W przypadku 15-letniego kredytu zgodnie z § 489 BGB należy wypowiedzieć umowę i wybrać najwcześniejszą możliwą datę.

Napisany przez 2tneub
@Noel
To jednak nie była odpowiedź na pytanie. Chce teraz zwiększyć, a nie kiedyś. Wypowiedzenie zgodnie z §489 będzie możliwe najwcześniej w październiku 2023, nawet jeśli wypłata nastąpiła od razu.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, jak już opisałem, to on zapewnia sobie nawet najlepsze oprocentowanie od 20 000 do 30 000 euro, ponieważ nie ma nałożeń ani obciążeń do oceny. Dodatkowo zabezpiecza sobie stopę procentową na 5 lat, co może być traktowane jako prezent.

W gruncie rzeczy pytanie brzmi, co oferuje obecny wierzyciel hipoteczny za kwotę 20 000 euro - 30 000 euro. Prawdopodobnie nie dokona on spłaty KfW 70, co oznacza, że musi złożyć wniosek o niewielką kwotę, która ma ogromne obciążenia, które muszą zostać uwzględnione. Dodatkowo może mu zostać zaproponowane jedynie droższe pożyczka subordynowana, możliwe, że przez zabezpieczony weksel na budowę lub coś podobnego, z powodu niewielkiej kwoty.

Dzięki mojemu rozwiązaniu w innej banku otrzymuje on potrzebną kwotę kapitału taniej, obniża od razu oprocentowanie dla środków KfW 70 i zabezpiecza swoje stopy procentowe na przyszłość.

Napisany przez 2tneub
Który bank oferuje transakcje terminowe na okres powyżej 5 lat, a nawet 6 lat?

Napisany przez NaTwoim13
66 miesięcy, na przykład Monachium Bank hipoteczny z dobrymi warunkami i najlepszymi warunkami.
Oczywiście wszystko zależy od rzeczywistych danych, zwłaszcza z uwagi na pełną wypłatę kredytu z okresem zabezpieczenia odsetkowego na 15 lat.
Jednak byłem w stanie reprezentować również kredyty z terminem płatności w przodzie, np. w DSL Bank i Sparkassen, gdzie kredyt mógł pozostać w pierwszej kolejności, co zależy od wartości obciążenia. Może się zdarzyć, że okres oczekiwania jest zbyt długi i że za 3-4 miesiące będą naliczane odsetki od kwoty przygotowania.

Napisany przez 2tneub

W zasadzie pytanie brzmi, co oferuje obecny wierzyciel hipoteczny za kwotę od 20 000 euro do 30 000 euro. Niemal na pewno ten KfW 70 zostanie spłacony, dlatego musiałby zapytać o niewielką kwotę, która ma ogromne zobowiązania, które mogą być skapitalizowane.

Ok... Zawsze myślałem, że jest to możliwe tylko do 5 lat. Nawet 66 miesięcy + 3/4 miesiąca przygotowania nie wystarczą, jeśli umowa została zawarta dopiero w kwietniu 2013 r., a budowa może trwać do początku/środka 2014 r.
Moja umowa kredytu na przykład była z stycznia 2013 r. i ostatnia rata została pobrana w jakimś momencie jesienią 2014 r. (ale na pewno nie u wszystkich trwa to tak długo)

Dla mnie Sparkasse przeniosła KFW 70. Jednakże z nieco wyższym oprocentowaniem niż KFW. Dla mnie to więc nieinteresujące.

nieco poza tematem
Twój konstrukt nie jest jednak odpowiedni dla kogoś, kto dużo spłaca dodatkowo, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, MHB oferuje opcję dodatkowej spłaty w wysokości 10%, ponadto monachijskie tzw. rewerse sprawia, że dodatkowe spłaty mogą być wypłacone 3 razy w okresie kredytowania (od 5,000 euro), jeśli zajdzie taka potrzeba.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata