- śr cze 27, 2018 5:13 am
Cytat BenniG: Podlega on dofinansowaniu pierwszy zakup nieruchomości jako rodzina. Decydujące jest urodzenie pierwszego dziecka.
Jak to właściwie zrozumieć? Podaję kilka przykładów i jestem ciekawy odpowiedzi.
W 2016 roku partner kupuje mieszkanie. W 2017 roku przychodzi pierwsze dziecko. W 2018 roku kupuje się [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do dofinansowania?
W zasadzie nie, ponieważ ma to dotyczyć tylko pierwszego zakupu, zgodnie z projektem ustawy (lub decyzją lidera frakcji), ale jak (i kto) będzie sprawdzał, czy ktoś już kiedyś kupił [url]Dom[/url]? Co się dzieje w przypadku pary, która bierze ślub po raz drugi i ma dziecko, gdzie mąż w pierwszym małżeństwie już raz kupił [url]Dom[/url], a żona nie?
W 2016 roku partner kupuje mieszkanie. W 2017 roku przychodzi pierwsze dziecko. W 2018 roku mieszkanie zostaje sprzedane. W 2019 roku kupuje się [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do dofinansowania? Ponownie w zasadzie nie jest to pierwszy zakup nieruchomości.
W 2018 roku rodzina otrzymuje w prezencie część domu, za pozostałą część muszą wypłacić rodzeństwu. Czy kwalifikuje się do dofinansowania? Czy pozostała część jest uznawana za zakup/nabywanie? Podarować część domu, a resztę kupować czy otrzymywać w prezencie i w związku z tym wypłacać rodzeństwu? Czy to reguluje dokument zakupu, umowa kupna? Umowa darowizny? Obie? W obu przypadkach powiedziałbym tak, dofinansowanie również będzie przysługujące. Pytanie brzmi, czy dofinansowanie jest uzależnione od minimalnej ceny zakupu? O ile wiem, nie, prawda?
W 2018 roku partner otrzymuje w prezencie część domu, za pozostałą część muszą wypłacić rodzeństwu. W 2019 roku przychodzi pierwsze dziecko. Czy kwalifikuje się do dofinansowania? To samo pytanie, jeśli ktoś w 2018 roku kupuje [url]Dom[/url], a w 2019 roku ma dziecko, czy przysługuje mu program Baukindergeld? Inaczej mówiąc, czy program Baukindergeld przysługuje tylko dla już urodzonych dzieci? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.
W przypadku poprzedniego dodatku mieszkaniowego, program Baukindergeld obejmował również te przypadki, gdy zakupiono nieruchomość wcześniej, a dziecko przyszło później. 8 lat dofinansowania, dla wszystkich dzieci urodzonych lub będących w ciągu tego czasu, rodzice otrzymywali również program Baukindergeld. Jak teraz to wygląda?
Przyglądałem się tematowi, ale chciałem poruszyć te kwestie do dyskusji.
Jak widać po twoich odpowiedziach, wiele z nich jest niejednoznacznych. Może to wynikać z faktu, że to jak dotąd tylko projekt.
W cytowanym przez ciebie zdaniu zasadniczo mówi się, że liczy się pierwszy zakup jako rodzinę - rodziną staje się się dopiero z dzieckiem.
W związku z tym w pierwszych dwóch przypadkach zakup jest dokonywany zanim rodzina się stanie, a pierwszym zakupem rodzinym jest odpowiednio 2018 lub 2019 rok, więc moim zdaniem przysługuje dofinansowanie. Ale jeśli tak myślimy, to czwarty przypadek nie kwalifikuje się do dofinansowania, ponieważ darowano przed utworzeniem rodziny. Dlatego w przypadku trzeciego po prostu trzeba napisać odpowiednią umowę, aby uzyskać dofinansowanie na program Baukindergeld.