Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: dodatek budowlany dla rodzin z dziećmi

Napisany przez viktor
Czy rodzina otrzymuje dofinansowanie na zakup nieruchomości, którą już nabyła przed 2018 rokiem? Czy również otrzyma to dofinansowanie przez 10 lat od 2018 roku? A co jeśli nieruchomość została kupiona bez długu? Czyli czy liczy się tylko zakup, a nie finansowanie?

Napisany przez Hilfe
Nö.........

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, czy możesz krótko wyjaśnić punkty? Czy w odpowiedzi jest jeszcze coś niewyjaśnione?

Napisany przez Hilfe

Pomoc, czy możesz krótko wyjaśnić punkty? Czy w odpowiedzi jeszcze coś pozostało do załatwienia??

Nie, wyszło przed 2018 rokiem

Napisany przez viktor
ale jaka jest odpowiedź:

jeśli nieruchomość została kupiona bez zadłużeń? czyli liczy się tylko zakup, a nie finansowanie?

Napisany przez NaTwoim13
Nie liczy się finansowanie, liczy się nabycie, a zatem w 2018 roku, również w 2018 roku, można oczekiwać wsparcia wstecz. Nawet rozważano przyjęcie daty 1 lipca 2017 roku jako daty roszczenia wstecz, co jednak wydaje się zostało odrzucone.

Co oznacza pomoc w [brakującym tekście] i związane z [brakujący tekst], nie potrafię zinterpretować i zrozumieć!

https://bausparkindergeld.de/baukind...raussetzungen/

Napisany przez 2tneub
@Noel
Powinieneś przeczytać pytanie jeszcze raz.
Pytanie brzmiało:

czy rodzina otrzyma bonus na mieszkanie rodzinne za nieruchomość, którą zakupiła przed 2018 rokiem

Odpowiedź od pomocy:

Nie, przed 2018 rokiem jest wyłączone.

Co w tym jest niezrozumiałe?
PS:
Zresztą, mogę zrozumieć, że odpowiedź jest dość lakoniczna, ponieważ OP słynie z tego, że raczej nie zadaje sobie trudu, żeby szybko sprawdzić w Google. Większość jego pytań można by samodzielnie znaleźć w 2 minuty.

Napisany przez NaTwoim13
@Tneub
Nie zrozumiałem, dobrze? A Victor również wyraźnie nie.
Opisałem to tak, aby było widać, że chyba nie zrozumiałem.

Napisany przez NaTwoim13

czy rodzina otrzymuje dodatek budowlany na dzieci na nieruchomość, którą już kupiła przed 2018 rokiem? także przez 10 lat od 2018 roku?
a jeśli nieruchomość została kupiona bez zadłużenia? czyli liczy się tylko zakup, a nie finansowanie?

Odpowiedź na to z nö.....? Kwestia stylu.
Cóż, przynajmniej na 2. pytanie nie odpowiedziano i jeśli na to również nö...... oznacza, że częściowa odpowiedź dotycząca finansowania byłaby po prostu błędna!

Napisany przez 2tneub

Odpowiedź na to pytanie zależy od gustu.

Teraz moje uzupełnienie powyżej:

Cytat od tneub
PS:
Ponadto rozumiem, że odpowiedź była dość lakoniczna, ponieważ OP nie jest znany z tego, żeby sobie zawracał głowę i chociażby sprawdził w Google.
Większość jego pytań można by samodzielnie znaleźć w 2 minuty.

Cytat od noelmaxim
No cóż, przynajmniej na drugie pytanie nie udzielono odpowiedzi

Drugie pytanie nie musiało być nawet zadane, bo finansowanie upada już na pierwszym punkcie.
Gdyby ktoś (tak jak każdy inny uczestnik forum) poszukał tego w Google, pytania same by się wyjaśniły.
Przecież to nawet nie jest jeszcze ustawa, więc nikt nie ma z tym doświadczenia.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, znam to z innych forów aż nadto. Szukaj w Google!! Dlaczego? Jeśli zadasz pytanie tutaj, otrzymasz rozsądne i precyzyjne odpowiedzi (przecież to było pytanie fachowe, a nie o możliwość realizacji czy punkt widzenia), wtedy wszystko będzie pasowało. Drugiemu forum wolno być naiwnym i prostym
Warto zauważyć, że wiele osób tutaj czyta i może to stworzyć wartość dodaną, korzyść z wiedzy, gdy w 2018 roku budujesz czy kupujesz i czytasz, że otrzymać można też krajowe świadczenie mieszkaniowe bez konieczności finansowania.
To też było skierowane raczej życzliwie, przecież w przypadku pomocy miałem swoje pytania, więc było to uzasadnione!

Napisany przez 2tneub
To nie ma nic wspólnego z innymi forum. Najpierw się dowiedz, a potem w razie niejasności poszukaj pomocy u innych. Dla mnie to jest kwestia dobrego wychowania. Wyobraź sobie, że masz pracownika, a za każdym pytaniem przychodzi do ciebie, zamiast samemu poszukać informacji przez 2 minuty.

Napisany przez NaTwoim13
@tneub
Jeśli on przyjdzie, pomogę mu, przeszkolę go. Jeśli mnie to w końcu zdenerwuje, zrobię coś, żeby coś się zmieniło.
No cóż, jeden konsument tak, drugi siak. Często przez przeszukiwanie internetu można stać się jeszcze bardziej głupim niż wcześniej, a czasem po prostu chce się upewnić, czy dobrze zrozumiano. Świetne są takie fora, a jeśli ktoś ci jeszcze pomaga, to jeszcze lepiej.
Jestem tu dla wszystkich, to leży w mojej naturze.

Napisany przez BenniG
Do promocji kwalifikuje się pierwsze zakupienie nieruchomości przez rodzinę.
Decydującym czynnikiem dla określenia pojęcia rodziny jest data urodzenia pierwszego dziecka.

Jak to właściwie należy zrozumieć? Przedstawiam kilka przykładów i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

W 2016 roku jeden z partnerów kupuje mieszkanie. W 2017 roku przychodzi na świat pierwsze dziecko. W 2018 roku kupuje się [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do wsparcia?

W 2016 roku jeden z partnerów kupuje mieszkanie. W 2017 roku przychodzi na świat pierwsze dziecko. W 2018 roku sprzedaje się mieszkanie. W 2019 roku kupuje się [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do wsparcia?

W 2018 roku rodzina otrzymuje w spadku część domu, za pozostałą część musi zapłacić rodzeństwu. Czy kwalifikuje się do wsparcia?

W 2018 roku jeden z partnerów otrzymuje w spadku część domu, za pozostałą część musi zapłacić rodzeństwu. W 2019 roku przychodzi na świat pierwsze dziecko. Czy kwalifikuje się do wsparcia?

Napisany przez NaTwoim13
Sprawdź teraz tneub, co teraz myślisz? BenniG, wiarygodny użytkownik tutaj, czy nie sądzisz, że też kiedyś skorzystał z Googlea?

Oczywiście, wszystko to tylko projekt ustawy, ale mimo wszystko, BenniG ma coś na myśli, interesuje się tym, zastanawia się, czy teraz powinien skorzystać z Googlea?

Właśnie sobie wyobrażam, jak ktoś odpowiada...

nie....

albo
......2018 wyszło!

Według mnie lepiej takie pytania (nie każdy potrafi zadawać konkretne pytania, ale wtedy można zapytać) zadawać tutaj na forum i otrzymywać rozsądne odpowiedzi, rozsądnie dyskutować niż się kłócić albo mówić „szukaj w Google”.

Poza tym, w działach „Widerrufjoker” w różnych wątkach w różnych liniach podobnych tematów wszystko było na bardzo wysokim poziomie przez ponad 4 lata przy znacznie trudniejszej tematyce.

Myślę, że uda nam się poradzić sobie z tym wszystkim tutaj, nawet jeśli ktoś zadaje głupie pytanie (właściwie nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi) albo zadaje je w skomplikowany i głupi sposób.

Napisany przez NaTwoim13

Dofinansowanie jest przeznaczone dla rodzin, które po raz pierwszy nabywają własność mieszkaniową.
Decydującym czynnikiem jest data urodzenia pierwszego dziecka.
Jak to właściwie należy zrozumieć? Podam kilka przykładów i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
W 2016 roku jeden z partnerów kupuje mieszkanie. W 2017 roku rodzi się pierwsze dziecko. W 2018 roku kupowane jest [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do dofinansowania?
W zasadzie nie, ponieważ chodzi tylko o pierwsze nabywanie zgodnie z projektem ustawy (lub decyzją lidera frakcji), ale jak (i kto) będzie sprawdzał, czy ktoś już kiedyś kupił [url]Dom[/url]? Co się stanie, jeśli para, która wchodzi w związek po raz drugi i ma dziecko, gdzie mężczyzna w pierwszym małżeństwie już kupił [url]Dom[/url], a kobieta nie?
W 2016 roku jeden z partnerów kupuje mieszkanie. W 2017 roku rodzi się pierwsze dziecko. W 2018 roku mieszkanie zostaje sprzedane. W 2019 roku nabywany jest [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do dofinansowania?
Ogólnie rzecz biorąc, znowu nie chodzi o pierwsze nabywanie nieruchomości.
W 2018 roku jedna z rodzin otrzymuje w darowiźnie część domu, za pozostałą część rodzina musi wypłacić rodzeństwu. Czy kwalifikuje się do dofinansowania?
Czy pozostała część jest rozpatrywana jako zakup/nabycie? Czy darowizna części i reszta zostaje kupiona, czy darowana, a w ramach darowizny rodzeństwu wypłacane są pieniądze? Czy to reguluje akt nabycia, umowa kupna? Umowa darowizny? Obie? W obydwu przypadkach powiedziałbym tak, dofinansowanie jest również wypłacone. Tutaj pytanie, czy dofinansowanie jest uzależnione od minimalnej ceny zakupu? O ile wiem, nie, czyż nie?
W 2018 roku jeden z partnerów otrzymuje w darowiźnie część domu, za pozostałą część rodzina musi wypłacić rodzeństwu. W 2019 roku rodzi się pierwsze dziecko. Czy kwalifikuje się do dofinansowania? To samo pytanie, czy ktoś kupuje [url]Dom[/url] w 2018 roku i w 2019 roku rodzi się dziecko, czy przysługuje im dofinansowanie na budowę domu? Inaczej mówiąc, czy dofinansowanie na budowę domu przysługuje tylko dla dzieci już urodzonych? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.

W przypadku ówczesnych dopłat do własnego mieszkania, dofinansowanie na budowę domu przysługiwało nawet wtedy, gdy nieruchomość została już nabyta, a dziecko przyszło później. 8 lat dofinansowania, dla wszystkich dzieci urodzonych w tym czasie, rodzice również otrzymywali dofinansowanie na budowę domu. Jak jest teraz?

Napisany przez 2utopus

2016 partner kupuje mieszkanie. 2017 rodzi się pierwsze dziecko. 2018 kupują [url]Dom[/url]. Kwalifikuje się do funduszy?
-> Rodziną staje się się od narodzin dziecka (2017). Dlatego to tylko [url]Dom[/url] stanowiłby pierwszą nieruchomość kupioną dla rodziny: kwalifikuje się do funduszy
2016 partner kupuje mieszkanie. 2017 rodzi się pierwsze dziecko. 2018 mieszkanie jest sprzedane. 2019 kupują [url]Dom[/url]. Kwalifikuje się do funduszy?
-> Rodziną staje się się od narodzin dziecka (2017). Dlatego to tylko [url]Dom[/url] stanowiłby pierwszą nieruchomość kupioną dla rodziny: kwalifikuje się do funduszy
2018 rodzina otrzymuje część domu w prezencie, za pozostałą część musi zapłacić dzieciom rodzeństwa. Kwalifikuje się do funduszy?
-> Przy umowie kupna-sprzedaży między rodzeństwem, podejrzewam, że tylko wtedy, gdy ma zastosowanie podatek od nabycia nieruchomości ...
2018 partner otrzymuje część domu w prezencie, za pozostałą część musi zapłacić dzieciom rodzeństwa. 2019 rodzi się pierwsze dziecko. Kwalifikuje się do funduszy?
-> Zakup/nabycie jako partner, brak kwalifikacji do funduszy jako rodzina

Czy dotyczy to tylko własności mieszkalnej (czyli nieruchomości własnej)? Czy można już posiadać obiekty kapitałowe jako wynajmujący lub obiekty komercyjne?
Jeśli już jako student posiada się małe mieszkanie dwupokojowe, czy później jako rodzina można być pozbawionym funduszy?
Czy dotyczy to wszystkich członków rodziny? Czy dzieci mogą już coś posiadać, a rodzice otrzymać fundusze?
Do jakiego wieku dzieci otrzymują fundusze na zakup mieszkania?
Czy muszą one mieszkać w nieruchomości?
Czy trzeba zwrócić fundusze, jeśli nieruchomość zostanie sprzedana lub wynajęta po otrzymaniu funduszy?

Napisany przez NaTwoim13

Czy dotyczy to tylko nieruchomości mieszkalnych (czyli nieruchomości zamieszkałych przez właściciela)? TakCzy można posiadać nieruchomości kapitałowe do wynajmu lub obiektów komercyjnych? Nie, nie byłoby to już pierwsze nabycie.
Jeśli student ma już małe mieszkanie z dwoma pokojami, czy jako rodzina później może otrzymać wsparcie finansowe? Wtedy nie byłoby to już (obecnie jeszcze) wymagane pierwsze nabycie - choć będzie jeszcze jasna definicja i nie wierzę, że osoba jeszcze nigdy nie miała nieruchomości - nie obowiązywało.
Czy dotyczy to wszystkich członków rodziny? Nie Czy dzieci mogą już coś posiadać, a rodzice mimo to otrzymują wsparcie finansowe? Tak, uprawnieni są zawsze rodzice.
Do jakiego wieku dzieci otrzymują świadczenie na dzieci w budownictwie mieszkaniowym? Tak długo, jak długo pobierane jest zasiłek rodzinny i/lub przysługuje im kwota wolna od podatku.
Czy muszą oni mieszkać w tej nieruchomości? Tak
Czy musisz zwrócić wsparcie finansowe, jeśli sprzedasz lub wynajmiesz nieruchomość po otrzymaniu wsparcia? Nie, przynajmniej nie jest to przewidziane w projekcie lub wyjaśnione

Definicje poszczególnych zagadnień są jeszcze w trakcie opracowywania.

Napisany przez Smirnoff1983
[cytat = noelmaxim">
Indywidualne definicje jeszcze nie zostały ustanowione.
[/cytat]
Czy są informacje kiedy ustawa zostanie przyjęta przez Bundestag!?! Bądź kiedy zostaną znane dokładne wytyczne!?!

Napisany przez 2tneub

Zobacz, co teraz myślisz? BenniG, solidny użytkownik tutaj, czy nie sądzisz, że on również kiedyś sprawdził w Google?

Tak, jak widać, zajął się już tym tematem i napotkał pytania, na które jeszcze nie ma odpowiedzi.
Dlatego zadaje swoje szczegółowe pytania na forum i nie chce mieć wszystkiego podane na tacy. To dokładnie to, co miałem na myśli. q.e.d.

Moja ocena dotycząca TE nie dotyczyła tylko tego wątku.
Dobrym przykładem jest to:
viewtopic.php?t=20066
albo to:
viewtopic.php?t=20202

Mogę podać wiele innych przykładów.
Po prostu zbyt leniwy, żeby samemu poszukać.

Napisany przez NaTwoim13
Och, i co z tego? Tak właśnie jest, w innych forach użytkownicy i rzekomi eksperci (pytanie, czy są tam w ogóle, skoro tak niechętnie udzielają odpowiedzi) są zbyt leniwi, żeby napisać sensowne, trwałe i wartościowe odpowiedzi. Odpowiedzi z wartością dodaną na pytania fachowe. Decyzje czy powinienem, czy mogę, czy mam prawo, to już inna sprawa, ale to jest pytanie fachowe i moim zdaniem powinno być także poruszane na tym forum - nawet jeśli do tej pory istniało tylko w projekcie. W najgorszym przypadku nie odpowiada się, albo się ignoruje, czy to nie jest jakoś możliwe?

Napisany przez 2tneub
Pomagam chętnie i już udzieliłem odpowiedzi na kilka pytanie osoby pytającej. Ale jeśli poświęcam tutaj 10 minut mojego życia i piszę post, który można znaleźć w jedną minutę w Internecie, to szkoda mi na to czasu. Ostatnio się zdenerwowałem, gdy chodziło o to, co mogą robić stowarzyszenia pomocy podatkowej. Pięknie to sobie wyszperałem z pamięci i potem zauważyłem, że zarówno na Wikipedii, jak i na każdej stronie stowarzyszenia pomocy podatkowej jasno jest napisane, co mogą robić, a czego nie. Dlatego teraz nie udzielam już odpowiedzi. Wygląda na to, że inni też tak myślą i pomoc kończy się na Nie.

Napisany przez NaTwoim13
Och, no dobrze.

Napisany przez BenniG

Cytat BenniG: Podlega on dofinansowaniu pierwszy zakup nieruchomości jako rodzina. Decydujące jest urodzenie pierwszego dziecka.
Jak to właściwie zrozumieć? Podaję kilka przykładów i jestem ciekawy odpowiedzi.
W 2016 roku partner kupuje mieszkanie. W 2017 roku przychodzi pierwsze dziecko. W 2018 roku kupuje się [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do dofinansowania?
W zasadzie nie, ponieważ ma to dotyczyć tylko pierwszego zakupu, zgodnie z projektem ustawy (lub decyzją lidera frakcji), ale jak (i kto) będzie sprawdzał, czy ktoś już kiedyś kupił [url]Dom[/url]? Co się dzieje w przypadku pary, która bierze ślub po raz drugi i ma dziecko, gdzie mąż w pierwszym małżeństwie już raz kupił [url]Dom[/url], a żona nie?
W 2016 roku partner kupuje mieszkanie. W 2017 roku przychodzi pierwsze dziecko. W 2018 roku mieszkanie zostaje sprzedane. W 2019 roku kupuje się [url]Dom[/url]. Czy kwalifikuje się do dofinansowania? Ponownie w zasadzie nie jest to pierwszy zakup nieruchomości.
W 2018 roku rodzina otrzymuje w prezencie część domu, za pozostałą część muszą wypłacić rodzeństwu. Czy kwalifikuje się do dofinansowania? Czy pozostała część jest uznawana za zakup/nabywanie? Podarować część domu, a resztę kupować czy otrzymywać w prezencie i w związku z tym wypłacać rodzeństwu? Czy to reguluje dokument zakupu, umowa kupna? Umowa darowizny? Obie? W obu przypadkach powiedziałbym tak, dofinansowanie również będzie przysługujące. Pytanie brzmi, czy dofinansowanie jest uzależnione od minimalnej ceny zakupu? O ile wiem, nie, prawda?
W 2018 roku partner otrzymuje w prezencie część domu, za pozostałą część muszą wypłacić rodzeństwu. W 2019 roku przychodzi pierwsze dziecko. Czy kwalifikuje się do dofinansowania? To samo pytanie, jeśli ktoś w 2018 roku kupuje [url]Dom[/url], a w 2019 roku ma dziecko, czy przysługuje mu program Baukindergeld? Inaczej mówiąc, czy program Baukindergeld przysługuje tylko dla już urodzonych dzieci? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.
W przypadku poprzedniego dodatku mieszkaniowego, program Baukindergeld obejmował również te przypadki, gdy zakupiono nieruchomość wcześniej, a dziecko przyszło później. 8 lat dofinansowania, dla wszystkich dzieci urodzonych lub będących w ciągu tego czasu, rodzice otrzymywali również program Baukindergeld. Jak teraz to wygląda?

Przyglądałem się tematowi, ale chciałem poruszyć te kwestie do dyskusji.
Jak widać po twoich odpowiedziach, wiele z nich jest niejednoznacznych. Może to wynikać z faktu, że to jak dotąd tylko projekt.
W cytowanym przez ciebie zdaniu zasadniczo mówi się, że liczy się pierwszy zakup jako rodzinę - rodziną staje się się dopiero z dzieckiem.
W związku z tym w pierwszych dwóch przypadkach zakup jest dokonywany zanim rodzina się stanie, a pierwszym zakupem rodzinym jest odpowiednio 2018 lub 2019 rok, więc moim zdaniem przysługuje dofinansowanie. Ale jeśli tak myślimy, to czwarty przypadek nie kwalifikuje się do dofinansowania, ponieważ darowano przed utworzeniem rodziny. Dlatego w przypadku trzeciego po prostu trzeba napisać odpowiednią umowę, aby uzyskać dofinansowanie na program Baukindergeld.

Napisany przez StGe1973
To całkiem bezsensowne dyskutowanie o projekcie ustawy. Ostatecznie chodzi o to, że w budżecie przewidziano 2 mld [url]euro[/url] na ten cel, ale budowa [url]kredytu[/url] budowlanego może kosztować około 4 mld [url]euro[/url] według planów Ministerstwa Finansów. Teraz trzeba po prostu poczekać, jak te 2 mld [url]euro[/url] zostaną „zmniejszone” lub jakie kryteria zostaną zdefiniowane, aby koszt wynosił tylko 2 mld [url]euro[/url]. Ograniczenia wielkości, ograniczenia dochodów itp. lub cokolwiek innego nasi politycy wymyślą...

Ponieważ w większości krajów UE wskaźnik posiadania nieruchomości jest znacznie wyższy niż w Niemczech, byłbym za ponownym wprowadzeniem dopłaty do nieruchomości. Państwo powinno wspierać rodziny w inny sposób i nie różnicować, czy mieszkają one na wynajętym czy własnym mieszkaniu.

Tak, jest dobra wiadomość dla rodzin, które kupują/budują do końca 2020 roku. Pieniądze nie są już uzależnione od wielkości mieszkania, teraz liczy się czas.

https://www.tagesschau.de/inland/bau...igung-101.html

Napisany przez Hanomag

Dlatego też istnieje dobra wiadomość dla rodzin, które kupują/budują do końca 2020 roku.

Zgodnie z linkiem, będzie to wypłacane od 01.01.2018 do 31.12.2020 roku. Ponieważ 01.01.2018 już minął, zastanawiam się, czy inwestorzy, którzy wprowadzili się dopiero po 01.01.2018 roku, również skorzystają z tego świadczenia, jeśli pozwolenie na budowę oraz rozpoczęcie budowy miało miejsce w poprzednim roku.
edycja: Właśnie wyszukałem informację, że dotyczy to tylko umów budowlanych zawartych od 2018 roku.

Napisany przez BenniG
Decydującymi kryteriami są średnie dochody w ciągu 2 lat kalendarzowych poprzedzających złożenie wniosku, co należy udokumentować poprzez odpowiednie decyzje o podatku dochodowym.

Zapis ten należy odnieść do dochodów zawartych w decyzji zarządu. W artykułach prasowych nie ma teraz nic więcej niż znane limity. Czy to oznacza, że wymaganie dotyczące 2 lat kalendarzowych zostało teraz zniesione?

Poniżej szczególny przykład, jak duże mogą być rozbieżności w tej sprawie.

Załóżmy, że...
w 2018 roku mamy dochód z przedziału 84 000 €
w 2019 roku dochód z przedziału 94 000 €, a w grudniu urodziło się nam dziecko
w 2020 roku dochód z przedziału 100 000 € i kupiliśmy nieruchomość

Zgodnie z decyzją zarządu istotne byłyby lata 2018 i 2019. W momencie zakupu, ze względu na dziecko, znajdujemy się poniżej progu dochodowego 90 000 € w obu poprzedzających latach. Ale jeśli spojrzymy na lata 2018, 2019 i 2020 osobno, w każdym z nich przekraczamy ten próg. Mimo to przysługuje nam świadczenie w ramach programu Budowlanej Pomocy dla Rodziny na Rozpoczęcie Działalności Budowlanej.

Interesujące byłoby również:
-Czy liczy się czas od momentu ciąży? (2020 Ciąża -----> 2021 Narodziny)
-Czy liczy się czas od złożenia wniosku o pozwolenie na budowę czy od wprowadzenia się?
-Jeśli liczy się moment złożenia wniosku o pozwolenie na budowę, do kiedy budynek musi być gotowy?

Czy ktoś coś wie na ten temat? Jak było to wcześniej z dopłatą do budowy domu!?!

Napisany przez Batman_BU
To wszystko jest tylko spekulacją. KFW ma wypłacić BKG. Na razie ta strona została umieszczona w Internecie. Więcej szczegółów zostanie ujawnionych dopiero, gdy ta sprawa zostanie przekuta w prawo.
https://www.kfw.de/inlandsfoerderung...Baukindergeld/
Polegać z góry na tym, co ewentualnie może się pojawić? Dość głupie.

Napisany przez NaTwoim13

Interesujące byłoby również:
-czy liczyć od momentu ciąży? (2020 ciąża -----> 2021 narodziny)
-czy liczyć moment daty od złożenia wniosku o pozwolenie na budowę czy od wprowadzenia?
-jeśli liczy się data złożenia wniosku o pozwolenie na budowę, do kiedy budynek musi być ukończony?
Czy ktoś wie coś na ten temat? Jak to było wcześniej z ulgą na budownictwo mieszkaniowe!?!

Tutaj klarownie przedstawiono stary ulgę na budownictwo mieszkalne.

Napisany przez Malapascua
Kto wymyślił program „Baukindergeld”, powinien moim zdaniem trafić prosto do syberyjskiego gułagu. Nie da się być bardziej głupim.

Napisany przez HannoMack

Ktoś, kto wymyślił program wsparcia budowlanego dla rodzin z dziećmi, moim zdaniem powinien trafić od razu do syberyjskiego gułagu. Głupiej już być nie może.

Ach, ale tak. Udowadniasz nam to przecież raz za razem.

Napisany przez BenniG
Czym jest nieruchomość mieszkalna? Na przykład wynajmuję swoje mieszkanie przez Airbnb. Urząd skarbowy uważa, że jest to działalność gospodarcza. Czy oznacza to automatycznie, że jest to nieruchomość komercyjna? Nie spełnia ono wymagań dotyczących mieszkania wakacyjnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata