Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwód / wcześniejsza spłata pożyczki / ryzyko

Napisany przez robvoi
Cześć wszystkim,
Finansowałem Dom z moją żoną. Teraz się rozwodzimy. Dom kupiłem dla niej. Wewnętrzne ustalenia są już rozwiązane. Wobec banku nadal jesteśmy obydwoma dłużnikami. Mam wystarczająco dużo gotówki, aby spłacić pożyczkę (wraz z odsetkami), dlatego poprosiłem bank o wcześniejszą spłatę. Deutsche Bank odrzucił moje prośby. Umowa nie ma jeszcze 10 lat. Pozostały około 2,5 roku.
Mam kilka pytań/ proszę o opinie:
- Czy z powodu rozwodu mam jakieś specjalne prawa, które umożliwią mi wcześniejszą spłatę pożyczki (chętnie także za rekompensatę)? (moim głównym zainteresowaniem jest wcześniejsza spłata długu, reszta to bardziej kwestia opinii)
- Moim głównym celem jest spłacenie pożyczki zamiast trzymać gotówkę bezczynnie. Kwestie takie jak zmiana waluty, kryzys finansowy/zamknięcie banków, bezrobocie itp. sprawiają mi pewne zmartwienia. W razie poważnych problemów nie jest pewne, czy system gwarancji depozytów wystarczy. Nie wiem również, czy w przypadku bezrobocia/świadczenia z bezrobocia mogę spłacić długi z majątku. (moje obawy mogą być przesadzone, nie wiem)
- Z tego samego powodu zastanawiam się, czy nie wypłacić ustalonej kwoty eks-żonie szybciej niż uzgodniono? Nie miałbym z tego korzyści - oprócz bycia wolnym od długów i nieposiadania gotówki.
To są problemy luksusowe. Wiem. Po prostu Dom powinien być od dawna spłacony, a ja miałbym spokój. Rozwód to opóźnił. Teraz czasem czuję lekką panikę, że znów coś między nami stanie.
Może ktoś ma coś do powiedzenia na te tematy. :-)

Napisany przez brainy
Prawo do dodatkowej spłaty powinno istnieć tylko wtedy, gdy
- zostało to uzgodnione w umowie lub
- [url]Dom[/url] zostanie sprzedany.
Zainwestuj pieniądze w różne banki, jeśli suma przekracza 100 tys. [url]euro[/url].

Napisany przez robvoi
Dziękuję za odpowiedź.

Obawiałem się tego.
To nie jest powyżej 100 tysięcy. Jednak mam ograniczone zaufanie do zdolności Funduszu Gwarancyjnego w przypadku poważnego kryzysu. Gotówka lub złoto - tak. Zobaczymy.
Możliwe, że ktoś ma genialną radę. :-)

Napisany przez NaTwoim13
Sprawdź pouczenie o odstąpieniu od umowy i umowę kredytową pod kątem błędów formalnych, być może Deutsche Bank popełniła jakieś niedopatrzenia.
Odnośnie wiadomości Joker odstąpienia od umowy: BGH krytykuje umowy ING Diba, Sparkasse, Volksbank, Sparda
Odnośnie wiadomości Joker odstąpienia od umowy: Jakie są szanse w przypadku ING Diba, Sparkasse, Deutsche Bank i innych
Odnośnie wiadomości Joker odstąpienia od umowy: wypowiedź bez odszkodowania za wcześniejsze spłacenie w ING Diba, Deutsche Bank, DSL
Odnośnie wiadomości Joker odstąpienia od umowy: Jakie są szanse w przypadku ING Diba, Sparkasse, Volksbank itp.
Odnośnie wiadomości Joker odstąpienia od umowy: Kiedy opłaca się odstąpić od finansowania budowy

Napisany przez Folienstift
Dlaczego oboje nadal jesteście dłużnikami wobec banku? To można przecież rozdzielić, byłoby sensowne, gdyby teraz to już było twoje [url]Dom[/url], gdy ona wyprowadzi się.
Ja potraktowałbym to z większym spokojem, 2,5 roku to już nie tak długo. Wykorzystaj maksymalną dodatkową spłatę (jeśli możliwe) i poczekaj.

Napisany przez NaTwoim13
Bank nie musi zgodzić się na uwolnienie od długu, dlaczego miałaby to zrobić, dlaczego miałaby zamienić dobrą zabezpieczenie na gorszą?

Napisany przez StGe1973
Flamastry:
Bank na pewno cię nie zwolni. To identyczne jak w przypadku umów najmu: zawsze lepiej, jeśli w razie potrzeby można skorzystać z dwóch osób, niż z jednej.
robvoi:
Jak już wcześniej powiedziano, bank musi zgodzić się na spłatę (wraz z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę), chyba że istnieją uzasadnione powody, na przykład sprzedaż. Jest to życzliwość ze strony banku, jeśli nie chce tego zrobić, nie możesz nic zrobić.
Co do twojej ogólnej paniki, chociaż jest to forum dotyczące finansowania budowy:
Po prostu się zrelaksuj, jest tu wiele bzdur, pisanych zarówno w książkach, jak i w internecie. Zaczął się to w 2008 roku, od tego czasu praktycznie każdego tygodnia ktoś prognozuje nieuchronny krach. Niestety, w internecie nie można cenzurować takich bzdur, a w przypadku książek często motto brzmi: Złe wieści są dobrymi wiadomościami. Im bardziej coś jest przedstawione jako straszne i gorsze, tym większe są sprzedaże. To po prostu rynek, który jest obsługiwany przez niektórych.
Ale wracając do tematu: Ogólnie tacy autorzy skupiają swoją uwagę tylko na stronie podaży systemu pieniężnego i słusznie zwracają uwagę na ekstremalne zwiększenie podaży pieniądza, zwłaszcza dzięki polityce banku centralnego. Dochodzi do tego jeszcze odrobina zadłużenia publicznego, salda Target 2, itd. i gotowe jest scenariusz końca świata. Niestety, świadomie lub z braku wiedzy ignorują oni stronę popytu, która jest równie istotną częścią rynku, jak strona podaży. To także powód, dlaczego katastrofalny scenariusz hiperinflacji nie ma miejsca. Łatwo mówiąc: Nikt nie ma interesu w hiperinflacji, ponieważ wszyscy tracą pieniądze, zatem jedynie z desperacji staje się ona samospełniającą się przepowiednią. Więc po prostu: Gdy piekarz ma już tylko 10 bochenków chleba, a ludzie spodziewają się, że jutro będzie ich tylko 8, ale 100 osób potrzebuje chleba, wtedy pójdą do banku, wypłacą swoje pieniądze i zapłacą każdą kwotę za chleb.
Tak więc możemy powiedzieć: Dopóki zachodnie państwa przemysłowe są w stanie zapewnić dostęp do zwłaszcza niezbędnych dóbr (a obecnie mamy ekstremalny nadmiar), hiperinflacja jest ekstremalnie mało prawdopodobna.
Bankructwa banków to z pewnością możliwy temat, ale jak już zauważono, masz gwarantowane 100 000 [url]euro[/url] na każdy bank...

Napisany przez Folienstift
No cóż, w takim razie ja lub moje bank byliśmy pewnie wyjątkiem, jeśli mój były tak łatwo wyszedł z umowy. To by mnie strasznie zaniepokoiło, gdyby tam jeszcze był. Po tym, jak autor wątku już dostał pieniądze, myślałem, że to nie będzie problem. Jestem od tego jednak daleki, mimo to zadziałało.

Napisany przez StGe1973
Flamastry do folii
To po prostu łaskawość banku. Dlaczego zostało to dla Ciebie zezwolone, to trzeba by zapytać twojego doradcę bankowego albo dlaczego tak zdecydował. Ogólnie rzecz biorąc, dla banku jest to w przypadku wątpliwości duża wada. Jeśli [url]kredyt[/url] nie będzie spłacany (lub w skrajnym przypadku nastąpi przymusowa licytacja z ceną sprzedaży poniżej bieżącej wartości [url]kredytu[/url] plus wszystkie koszty), bank nie może sięgnąć do drugiej osoby ani do jej dochodów ani majątku.
Można założyć, że niewiele banków to zrobi, ponieważ bank musi dobrowolnie ponieść stratę. Zazwyczaj żaden bank (tak jak my wszyscy) tego nie zrobi.

Napisany przez Nakaron
W tym przypadku istotne jest, którą bank wybierzesz. Ja także, półtora roku temu, znalazłem się w podobnej sytuacji i bez problemu zostałem wpisany jako jedyny kredytobiorca. [url]kredyty[/url] działały wtedy zaledwie rok, więc spłata była niewielka. Obie banki, również WI Bank Hessen z pożyczką pomocową w drugim rzędzie, wyraziły na to zgodę. Byłem z tego bardzo zadowolony.
Nie rozumiem postawy tego banku, zwłaszcza gdy jest oczywiste, że istnieją środki finansowe pozwalające pokryć całą lub część pozostałej kwoty. Dla banku nic finansowo się nie zmienia.
Pozdrowienia
Nakaron

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata