Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena finansowania budowy

Napisany przez Unsicher
Cześć wszystkim, ja i moja partnerka (oboje po 30 l.) rozważamy możliwość zakupu domu. Ustaliliśmy limit na 300.000€. Oto nasze dane: - Wynagrodzenie: 3.800€ netto/miesiąc + 13. pensja u mnie - Brak dzieci i brak planów na dzieci - Umowa VL na kwotę 3.100€ - 15.000€ wkład własny - Brak innych kredytów, brak negatywnej historii kredytowej - Obecne wydatki 2.100€ (obejmuje wszystko, jedzenie, czynsz, telefon itp.) Czy kwota 300.000€ jest realistyczna z naszymi dochodami, czy lepiej byłoby trochę zmniejszyć budżet?

Napisany przez finanzierung
Cześć, jeśli bierzesz 300 000 EUR po 2% odsetek i spłatę w wysokości 2%, miesięczna rata wynosiłaby około 1390 EUR, a finansowanie teoretycznie trwałoby około 38 lat, czyli byłoby zakończone w momencie emerytury. Do 1390 EUR raty dochodziłyby jeszcze opłaty dodatkowe (410 EUR?) oraz fundusz na utrzymanie (250 EUR?), co oznaczałoby miesięczne obciążenie w wysokości około 2.050 EUR. Przy 4.000 EUR (twojej 13. pi razy drzwi zaokrąglone do miesiąca) pozostałoby jeszcze 2.00 EUR. Powinno się dać zrobić.

Napisany przez Hilfe
To oznacza, że oszczędzacie obecnie 1,700 na miesiąc i macie 15k EK? Czy oszczędzacie pilnie dopiero od 8 miesięcy, czy jak wydaliście tę gotówkę ??

Napisany przez Unsicher
Hilfe pisze: To oznacza, że oszczędzaliście obecnie 1.700 euro miesięcznie i mieliście 15 tys. własnych środków finansowych? Dopiero od 8 miesięcy ciężko oszczędzacie, czy jak to się stało, że te pieniądze zniknęły??
W kosztach nie uwzględniamy czasu wolnego i hobby. Ponadto w ostatnich miesiącach mieliśmy większe wydatki (nowy samochód, wakacje). Nasza obecna stopa oszczędności wynosi 1.000 euro.

Napisany przez BenniG
Unsicher pisze: W kosztach nie uwzględniono czasu wolnego i hobby. Ponadto w ostatnich miesiącach mieliśmy większe wydatki (nowy samochód, wakacje). Nasz obecny poziom oszczędności wynosi 1 000 euro.
A myślicie, że przez kolejne 38 lat nie będzie czasu wolnego i hobby? Czy ten samochód przetrzyma 38 lat, a zrobione wakacje wystarczą na kolejne 38 lat? Bardzo optymistyczne podejście. A jak wysoka jest obecnie czynsz zimowy, opłaty dodatkowe, rachunki za prąd i telefon?

Napisany przez Unsicher
BenniG pisze: A czy gdzieś wspomniałem o tym? Czy myślicie, że w ciągu następnych 38 lat nie będzie już czasu wolnego i hobby? Samochód przetrwa 38 lat, a wakacje, które zrobiliście, wystarczą na kolejne 38 lat? Bardzo optymistyczne podejście.
Czy ja gdzieś o tym wspomniałem? Czas wolny i hobby to dobrowolne wydatki, na których można oszczędzać. Kupno domu oznacza oczywiście rezygnację z pewnych rzeczy lub ograniczenie się. Dlatego właśnie tutaj jestem, żeby ocenić, czy jest to wykonalne. Jeśli wyjdzie, że miesięczne obciążenie wynosi 3000€, nie muszę dalej kontynuować tego planu. Koszty wynajmu: 430€ Koszty dodatkowe: 180€

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, więc jeśli oprócz finansowania pozostanie dodatkowe 2.000 EUR, to powinno to wystarczyć na 2 osoby. Dla mnie pytanie brzmi: jak wygląda sytuacja z prywatną emeryturą? Przy dochodzie netto 4.000 EUR, w wieku emerytalnym zostaje tylko 2.000 EUR (?) - czy to wystarczy, aby utrzymać Dom? -> Tak, można go również sprzedać, ale czy wtedy chciałbyś to zrobić?

Napisany przez Hilfe
Unsicher pisze: Czy ja gdzieś wspomniałem o tym? Czas wolny i hobby to wydatki dobrowolne, na których można oszczędzać. Kupno domu oznacza oczywiście rezygnację z pewnych rzeczy lub ograniczenie się. Dlatego też jestem tutaj, żeby ocenić, czy to jest wykonalne. Jeśli okazuje się, że miesięczne obciążenie wynosi 3000 euro, to nie ma sensu kontynuować tego planu. Koszty wynajmu: 430 € Opłaty dodatkowe: 180 €
Finansowanie plus opłaty dodatkowe plus odłożenie na użytym domu kosztuje was od 1500 do 1800 euro miesięcznie. A nawet jeszcze nie spłacacie dużo. Oznacza to, że wasza stawka oszczędnościowa na Dom idzie na marne. Co do kwestii pragnienia posiadania dzieci. Szczególnie kobiety szybko zmieniają zdanie, kiedy wszystkie przyjaciółki zaczynają być w ciąży, a one nie mogą już rozmawiać na ten temat, tylko z doświadczenia.

Napisany przez Unsicher
Herrmueller pisze: Witaj, Przy 4.000 euro netto, w wieku emerytalnym będą to tylko 2.000 euro (?) - czy to wystarczy, żeby utrzymać Dom? -> Tak, można go też sprzedać, ale czy chcesz to zrobić?
Nie, tak naprawdę nie chciałbym tego robić. Mam umowę emerytalną RIESTER, ale moja partnerka jeszcze nic w tej sprawie nie zrobiła. Musielibyśmy to jeszcze raz przeanalizować. Cytat od Pomocy Finansowanie plus koszty dodatkowe plus rezerwa na używany Dom będą was kosztować 1.500-1.800 euro miesięcznie. A nawet nie spłacacie zbyt wiele. To oznacza, że wasza oszczędność na Dom idzie na marne. Jeśli chodzi o pragnienie posiadania dzieci. Zwłaszcza kobiety szybko zmieniają zdanie, gdy wszystkie przyjaciółki zaczynają być w ciąży, a ty już nie możesz nadążyć za rozmowami tylko z własnego doświadczenia Wtedy ktoś inny musiałby być w grze, moja zdolność do zapłodnienia wynosi 0 :P

Unsicher pisze: Nie, tak naprawdę tego nie chcesz. Mam umowę emerytalną Riestervertrag, jednak moja partnerka jeszcze nic w tej sprawie nie zrobiła. Musielibyśmy zacząć od nowa.
Cytat od Unsicher Jako punkt odniesienia: Płacimy około 400 EUR miesięcznie na prywatne zabezpieczenie emerytalne, dodatkowo kupiliśmy nasz Dom. Jednakże w późniejszym wieku (oprócz naszych 5 dzieci zostanie 1 lub 2 z rodziną, aby zamieszkać tutaj) planujemy sprzedać ten Dom, który jest zbyt duży na starość. W Waszym przypadku jednak myślę, że macie zamiar zatrzymać ten Dom nawet na emeryturze. Dlatego powinniście także skorzystać z porady w kwestii luki emerytalnej i podejść do zakupu domu całościowo.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Unsicher, może być wykonane i przedstawione. Nieruchomość stanowi część zabezpieczenia starości, obok istniejącego dodatkowo renty Riester. Dochód do kwoty maksymalnie 300 000 euro jest w pełni akceptowalny, wskaźnik zadłużenia jest zdrowy.

No cóż, chyba lepiej nie pytać o wysokość emerytury Riestera?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, na razie całkowicie nieistotne!

Tak, bo jeśli okaże się, że 100 EUR miesięcznie nie wystarczy, może zrezygnować z tego pomysłu...... Niesamowite, jak oszukujesz ludzi tutaj tylko dla pieniędzy...

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, doradź mu, pomóż mu, wyraź swoje zdanie, a ja również to zrobię. Skoro TE jeszcze nie odpowiedział, ty znów martwisz się tylko o mnie! Poza tym nie wiedziałem nawet, że teraz trzeba najpierw mieć dodatkową emeryturę w formie dodatkowej renty, zanim zacznie się budować emeryturę poprzez opłaconą własność nieruchomościową na emeryturę.

Napisany przez Unsicher
Przy umowie Riester musiałbym sprawdzić, co powinno w niej być na końcu.

noelmaxim pisze: Nie, tymczasowo całkowicie nieistotne!
Nie, to nie jest ważne i znów irytuje, gdy generowanie prowizji jest stawiane ponad dobrem OP. Jeśli OP nie buduje dodatkowego funduszu emerytalnego tutaj, to naprawdę ma problem w wieku emerytalnym. Oczywiście, to jest problem z odkładaniem na później i Cię to nie obchodzi, bo będziesz na tym zarabiał. Wytłumacz, jak OP ma utrzymać nieruchomość w podeszłym wieku, jeśli będzie dysponować około 43% obecnego dochodu?

Napisany przez NaTwoim13
Hr. Müller, nieruchomości to forma zabezpieczenia emerytalnego! Nie znalazłem jeszcze wymogu przedstawienia odpowiedniej polisy na życie lub emerytalnej w niezbędnej dokumentacji bankowej, co - jak długi kredyt na nieruchomość zostanie spłacony w okresie do emerytury - nie jest konieczne. Jest to uzasadnione, ponieważ w ramach reformy rentowej z 2016 r. ten obszar został objęty ochroną konsumentów, a dodatkowe ubezpieczenie na życie byłoby konieczne (nie mówię, że nie ma to sensu) lub wymóg, co zostałby narzucony. Rozumiem twoje zalecenie, ale sugerujesz, że bez tego nie można nic zrobić, z czym się nie zgadzam. Uważam, że dodatkowa emerytura jest korzystna, ale niekonieczna, zwłaszcza że w zamian mogą być dostępne zupełnie inne rozwiązania, o których nawet nie zapytałeś! Blokowanie realizacji chęci zakupu nieruchomości tylko dlatego, że nie można jednocześnie wydać 300-400 euro na polisę na życie / emeryturę, uważam za błędne podejście. Oczywiście można teraz kupić coś tańszego i jednocześnie płacić składki emerytalne, ale równie dobrze można nabyć to, co się podoba, co uważa się za potrzebne i piękne, a nieruchomość sprzedać na początku emerytury lub zatrzymać ją i utrzymać się z emerytury. Panie Müller, mimo że uważam, że konsumenci mogą sobie poradzić, wyjść cało z sytuacji, dla ciebie istnieje tylko jedna droga, przede wszystkim powiedz to temu osobie, to dobrze, możliwe, że postępuje tak, jak mu zalecasz, ale proszę, nie mieszaj mnie do tego?? Nie musisz mnie przekonywać, nawet nie możesz, powinieneś pomagać tej osobie!

Napisany przez Alexius
Herrmüller, podczas gdy ufam konsumentom, że potrafią wszystko, dla ciebie znowu jest tylko jedno kierunek, przede wszystkim, powiedz to TE, wszystko jest w porządku, być może zrobi to tak, jak mu radzisz, ale zostaw mnie w spokoju?? Nie musisz mnie przekonywać, nie możesz tego zrobić, powinieneś pomagać TE! Potem znowu rozsiewasz kilka błędnych informacji, zazwyczaj związanych z optymalną sytuacją, w której wszystko jest ładnie obliczone, aby dostać swoją prowizję, odbierasz innym kompetencje, a na koniec próbujesz wycofać się, nie udzielając dalszych informacji, albo wcześniej podając kilka żałosnych wymówek doświadczony makler finansowy znowu w akcji warto byłoby wziąć sobie kolejne piwko - na zdrowie! Do TE: Przy takiej pensji można już coś zrobić, pytanie jednak, czy chce się to zrobić. Przy pożyczce w wysokości 300 000 zł rata w wysokości 1200-1300 powinna być wykonalna, dzięki czemu nieruchomość zostanie spłacona w ciągu poniżej 30 lat. (w zależności od oprocentowania). Jednak wraz z oszczędnościami i wyższymi kosztami dodatkowymi większość oszczędności będzie w dużej mierze wyczerpana. Ale większość innych użytkowników tutaj już to państwu wyjaśniła - poza tym, kto chciałby na tym zarobić. Pomyślcie o tym.

Napisany przez Neuanmeldung
noelmaxim pisze: Radzisz mi tak postąpić, zrozumiałem, ale udajesz, że bez tego się nie obejdzie, a ja się sprzeciwiam. Uważam dodatkową rentę za dobrą, ale niekonieczną, zwłaszcza że jako zamiennik mogą istnieć zupełnie inne rzeczy, o które w ogóle nie zapytałeś!
Teraz jednak też wierzę w alkohol lub narkotyki....!!! Przeczytaj post #7: Cytat od Herrmuellera Cześć, więc jeśli poza finansowaniem zostanie jeszcze 2 000 EUR, to powinno to wystarczyć dla 2 osób. Dla mnie pytanie tutaj brzmi, jak wygląda sprawa prywatnego funduszu emerytalnego. Przy 4 000 euro netto, w wieku emerytalnym zostałoby tylko 2 000 EUR (?) czy to wystarczy na utrzymanie domu? -> Tak, można go też sprzedać, ale czy wtedy będzie się tego chciało ? Uważam również, że patrzę o krok dalej niż na jakieś teraz szybkie prowizje. A teraz konkretna odpowiedź na pytanie: Wyjaśnij, jak TE ma utrzymać swoją nieruchomość w późniejszym wieku mając około 43% obecnego dochodu?

Także już się zastanawiałem nad tym, jak finansować Dom za pomocą emerytury (czy utrzymanie).

Napisany przez Unsicher
Chciałem tu nie wywoływać kłótni ? Nie chcę nieruchomości za wszelką cenę. Jeśli to wszystko jest zbyt „ryzykowne”, to lepiej trzymać się z daleka. Obecnie bardziej mam wrażenie, że posiadanie nieruchomości to raczej gra w ruletkę, patrząc na wszystkie „co jeśli to i tamto się stanie”.

Napisany przez Alexius
Unsicher pisze: Nie chciałem wywoływać tutaj kłótni ? Nie chcę nieruchomości za wszelką cenę. Jeśli wszystko to jest zbyt ryzykowne, trzymam się z daleka. W tej chwili mam raczej wrażenie, że inwestowanie w nieruchomości to bardziej loteria, patrząc na wszystkie co gdyby to i tamto się stanie.
Doświadczony doradca finansowy na pewno tego nie zostawi bez odpowiedzi.

Planujemy teraz i myślę, że przy dobrym planowaniu można sobie z tym całkiem nieźle poradzić, ale trzeba uwzględnić pewne rzeczy. Na przykład, ile będę dostawać emerytury i czy będzie ona wystarczająca, aby utrzymać ten Dom (jeśli tak to zaplanuję). Jeśli nie wystarczy, czy będę w stanie dorobić odpowiednią emeryturę? W przeciwnym razie, przez 30 lat co miesiąc ładnie opłacałem raty i nie będę w stanie sobie pozwolić na utrzymanie w starszym wieku. Świetnie! Zarejestrowałem się niedawno, ale czytając posty innych użytkowników szybko zdałem sobie sprawę, o co chodzi.

Napisany przez NaTwoim13
Z jednej strony nie musiałby tego robić, gdyby sprzedał, z drugiej strony nie znam jego emerytury, otoczenia rodzinnyego i kosztów w starszym wieku. Należy także zauważyć, że opłacona nieruchomość stanowi zabezpieczenie emerytalne. Nie ma nic przeciwko temu, żeby zawrzeć prywatną emeryturę, jedynie a) nie jest to konieczne, ani b) już zajmuje się tą tematyką.

noelmaxim pisze: Po pierwsze, nie musiałby tego robić, gdyby sprzedał, po drugie nie znam jego renty, otoczenia rodzinnej i kosztów w wieku emerytalnym. Należy także zauważyć, że opłacona nieruchomość stanowi środki na starość. -> Kto będzie płacić za ich utrzymanie wtedy? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykupić prywatną emeryturę, ale a) nie jest to konieczne, b) osoba zajmująca się tą tematyką wie, o co chodzi.
Szaleństwo...... co za oświadczenie..... Serio, nie potrafisz wyciągnąć wniosków na temat emerytury z 4 000 EUR netto TE? Nie potrafisz? -> doświadczony doradca finansowy A może nie chcesz, bo wynik dla TE byłby rozczarowujący?? Skąd miałby w międzyczasie zbudować rozsądną emeryturę? Po pierwsze, nie musiałby tego robić, gdyby sprzedał, Ale tego nie chce, on nie kupuje domu dla siebie i partnerki, by potem w późniejszym wieku go sprzedać!! Nie mieści się w planie, co nie?

Napisany przez Alexius
Herrmueller pisze: Szaleństwo...... co za stwierdzenie..... Naprawdę teraz, nie możesz wydedukować emerytury z te 4 000 EUR netto od Autora wątku? Nie możesz? -> doświadczony makler finansowy Albo nie chcesz, bo wynik dla autora wątku jest rozczarowujący?? Z czego miałby obok zbudować sensowną emeryturę?
Proszę się nie zbyt dobrze argumentować - wtedy Cię zignoruje. Ze mną już nie mógł sobie poradzić. Ktoś tam jest po prostu prosto zbudowany. No cóż, być może kryje się za tym coś innego. Jeśli to problem z nałogiem, przepraszam - wtedy rozumiem nieco bardziej niektóre bezsensowne wypowiedzi. To po prostu choroba. Ale nie mam pojęcia - ale słyszy się różne rzeczy

Napisany przez NaTwoim13
Jeszcze raz, nie znam jego emerytury na później i wiele innych rzeczy nie wiem o tym TE. Ale wiem co innego, znam bardzo wielu emerytów, którzy dobrze sobie radzą dzięki posiadaniu nieruchomości bez dodatkowego zabezpieczenia

@Niepewny Żeby to krótko podsumować: finansowanie w czysto matematyczny sposób nie powinno stanowić problemu, ale powinniście wszystko bardzo dobrze przemyśleć, ile będziecie mieli do dyspozycji w późniejszym wieku i czy wystarczy Wam to, a także w jaki sposób i z jakim nakładem pracy będziecie mogli dodatkowo zabezpieczyć sobie prywatną emeryturę.

noelmaxim pisze: Jeszcze raz, nie znam jego emerytury w przyszłości i jeszcze znacznie mniej wiem o TE Ale wiem co innego, znam wielu emerytów, którzy mają dobrze dzięki posiadaniu nieruchomości bez dodatkowego zabezpieczenia
Są emeryci, którzy zawarli swoje finansowanie u wiarygodnych pośredników. Nie potrafisz serio określić w przybliżeniu praw emerytalnych TE na podstawie obecnych dochodów netto?

@unsicher Tutaj możesz przybliżenie obliczyć swoją emeryturę. Wprowadź swoje dane i udostępnij wynik. https://www.smart-rechner.de/altersrente/rechner.php

noelmaxim pisze: Ale ja wiem co innego, znam wielu emerytów, którzy mają nieruchomości i nie mają dodatkowego ubezpieczenia i im się dobrze powodzi
Tylko tak sobie zauważam: Czy wiesz, że dzisiejsi emeryci mieli inne poziomy emerytury niż my?? Porównywanie tego jakoś tam świadczy o kompletnym braku kompetencji.

Napisany przez Alexius
Herrmueller pisze: Tylko tak słowo wstępu: Czy jest Ci znane, że dzisiejsi emeryci mieli inne poziomy emerytalne niż nasze pokolenie? Przyniesienie tego tutaj jako porównania znów świadczy o bezdennym braku kompetencji.
Po jego fałszywych twierdzeniach i oczywistej niewiedzy w zakresie terminologii (fachowej), już nikogo to nie dziwi, prawda? Ale zgadza się - mimo wszystko można oczekiwać pewnego minimalnego poziomu wiedzy fachowej. Doświadczony makler finansowy regularnie sam siebie podcina. Ale najważniejsze, aby przy każdym drugim poście wieszać przykładowe emotikony i zwracać się do każdego tutaj bez pytania - tutaj naprawdę coś się dzieje

Napisany przez Unsicher
Herrmueller pisze: @Niezdecydowani Aby to określić. Czysto matematycznie finansowanie nie powinno stanowić problemu, ale powinniście przeanalizować to bardzo dokładnie, ile będziecie mieli do dyspozycji w późniejszym wieku i czy Wam to wystarczy, oraz jak i w jaki sposób możecie wtedy zbudować dodatkową prywatną emeryturę.
Ok, zrobimy to. Wszystko inne będzie omówione na spotkaniach w banku. Przynajmniej dostałem kilka ocen i impulsów do myślenia

Napisany przez NaTwoim13
Herrmüller, oto kolejny pomysł, jak można rozwiązać słabą sytuację emerytalną w starszym wieku, posiadając nieruchomość opłaconą, tak aby właściciel mógł w niej pozostać. https://www.cash-online.de/immobilie...nanznews050419 To tylko jeden z wielu pomysłów i nawet jeśli z dzisiejszej perspektywy nie chcesz sprzedawać nieruchomości w późniejszym wieku, to nadal możesz to zrobić, jeśli wymagają tego okoliczności finansowe. Oczywiście, podkreślam, że można to zrobić. Tak, obecna sytuacja emerytalna różni się od tej sprzed lat, ale jaka będzie za 30 lat? Tak, rozumiem, pewnie masz na to pewną odpowiedź, a jak będzie wyglądała bez posiadania nieruchomości? Tak jak powiedziałem, pomimo wielu możliwości i faktu, że dodatkowe zabezpieczenie emerytalne z pewnością wydaje się sensowne (ale niekonieczne) i że nieruchomość jest dla wielu emerytów dzisiaj najlepszym zabezpieczeniem emerytalnym: Zbyt mało wiem na temat TE i profesjonalna, całościowa konsultacja oczywiście obejmie omówienie sytuacji emerytalnej, dostarcza dokumenty wymagane w WoKri i niezbędne protokoły doradcze. To niezbędne, ponieważ klient i pośrednik muszą je podpisać przy każdym finansowaniu. Czego możesz oczekiwać ode mnie, czego nie możesz oczekiwać, to natychmiastowe i bezwarunkowe entuzjazmowanie się tym, że nabycie nieruchomości ma sens tylko wtedy, gdy towarzyszy mu dodatkowe zabezpieczenie emerytalne. Może (i jest to słuszne), ale nie musi, ponieważ należy rozważyć i omówić indywidualne aspekty, co, jak opisano, zawsze zostanie zrobione i musi zostać wykonane (protokół doradczy).

Napisany przez Hilfe
Unsicher pisze: Nie, właściwie tego nie chce. Mam umowę na Riestervertrag, ale moja partnerka jeszcze nic w tej sprawie nie zrobiła. Musielibyśmy tu jeszcze raz zacząć działać. Wtedy ktoś inny musiałby być w grze, moja zdolność do zapłodnienia wynosi 0 :P
U ciebie tak ... ale u twojej żony ...??

Napisany przez vision
Hilfe pisze: . Na temat pragnienia posiadania dzieci. Zwłaszcza kobiety szybko zmieniają zdanie, kiedy wszystkie przyjaciółki zaczynają być w ciąży, a ty nie możesz już brać udziału w rozmowach. Moje doświadczenie mówi mi to.
Ojej, wasze biedne dzieci. Istnieją tylko po to, aby kobieta mogła się wtrącać. A potem twój ostatni komentarz. Naprawdę?

Napisany przez NaTwoim13
Niegrzecznie! Obrzydliwe.

noelmaxim pisze: Bezczelne! Obrzydliwe.
Tak samo jak Twoje obłudne, przesiąknięte językiem reklamowym megaposty..... Obrzydliwe, jak chcesz tu wydoić wszystkich, tylko po to, aby prowizja płynęła....

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Bezczelne! Obrzydliwe.
Nie rozumiem tej wypowiedzi? Tylko dlatego, że ktoś sugeruje, że kobieta może zajść w ciążę bez mężczyzny. Istnieje również sztuczne zapłodnienie. Nie trzeba zdradzać

Napisany przez Hilfe
vision pisze: Ojej, was za biedne dzieci. Na świecie tylko po to, żeby kobieta mogła się wtrącać. A potem twój ostatni komentarz. Naprawdę?
Adoption soll es auch geben ... klingt komisch ist aber so

Napisany przez Steffi_90
Choć ogólnie rzecz biorąc nie mam zbyt wysokiego mniemania o maklerze finansowym, który tu publikuje, na podstawie własnego doświadczenia. Jednak to, co tu się dzieje w komentarzach, jest naprawdę głupie. Bez względu na to, w który wątek spojrzysz, chodzi o czarny charakter kontra reszta forum. Dlaczego? Makler finansowy ocenia wykonalność - koniec. Wy jako osoby prywatne możecie rozmawiać o życiu - koniec. Wszystko inne to nonsens i zbędne. Moje osobiste zdanie na temat tego forum - 80% pytających nie mogą budować, bo być może za 30 lat nie będą w stanie zapłacić za cokolwiek. Jaki jest sens tej argumentacji? Owszem, można zastanawiać się nad przyszłością, ale kto może przewidzieć, co się stanie za 30 - TRZYDZIEŚCI - lat? Kto ma budować, jeśli nie ja z dochodem 4K? Jeśli ktoś przychodzi tu z 10k i pyta, mówi się, że nie zaoszczędziliście nic, więc nie potraficie zarządzać pieniędzmi... Absurd....

Cześć Steffi, Masz całkowitą rację. Tak naprawdę chodzi mi o to, że doświadczony doradca finansowy tutaj na forum deklaruje praktycznie wszystkie zapytania, z kapitałem własnym lub bez (a najlepiej jeszcze z długami konsumenckimi) jako najlepsze warunki. O ile mi wiadomo, eksperci zgodnie przyjmują, że ogólną zasadą jest: Pokrycie kosztów dodatkowych i przynajmniej 20% ceny zakupu z własnych środków oraz nie przekroczenie 1/3 dochodów na koszty finansowania. Wtedy mówimy o zdrowej finansowaniu. Nawet w tej dyskusji napisałem wyraźnie, że jest możliwe sfinansowanie takiego zakupu, ale użytkownik powinien również zastanowić się, jak to będzie wyglądało w starości, za co natychmiast zostałem zaatakowany przez Noelmaxima, który twierdzi, że uważam, że to niemożliwe. I to jest problem. Gdy w sposób rzeczowy podnosi się kwestię niewiadomych, jest się przez niego zdegradowanym, podczas gdy on same liczby układa. W takim razie należy zastanowić się, dlaczego ktoś tu coś pisze? Noelmaxim z czystej miłości bliźniego, a inni użytkownicy z czystej zawiści nie pozwalają na posiadanie nieruchomości innemu???

Napisany przez NaTwoim13
Steffi_90 pisze: Zasadniczo nie mam zbyt wielkiego zdania o maklerze finansowym publikującym tutaj, z własnego doświadczenia. Jednak to, co się tutaj dzieje w postach, jest naprawdę głupie. Bez względu na to, na jaki wątek spojrzysz, oto chodzi o Buhmanna kontra reszta forum. Dlaczego? Makler finansowy ocenia wykonalność - koniec. Wy jako osoby prywatne możecie gawędzić o życiu - koniec. Wszystko inne to bzdura i zbędne. Moje osobiste zdanie na temat forum - 80% osób zadających pytania nie może budować, ponieważ może nie być w stanie czegoś w przyszłości zapłacić. O co chodzi z tym argumentem? Rozważania na temat przyszłości tak, ale kto proszę widzi w swojej kryształowej kuli, co się stanie za 30 - TRZYDZIEŚCI - lat? Kto miałby budować, jeśli nie ja z dochodem 4K? Jeśli ktoś przychodzi tu z 10k i pyta, mówi się, że nic nie oszczędziliście, więc nie umiecie zarządzać pieniędzmi... Absurd....
Cześć Steffi, czy mogłabyś mi lub nam krótko powiedzieć, jakie doświadczenie związane ze mną masz, że nie masz o mnie zbyt dobrej opinii? Ogólnie rzecz biorąc, jest to w pełni zrozumiałe, jeśli tak jest, ale nie do końca rozumiem, jakie własne doświadczenia doprowadziły do twojego nastawienia? https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=13202

Napisany przez Hilfe
No cóż, ci, którzy tu trafiają i pytają, zazwyczaj są przypadkami skrajnymi i trudnymi. Wiedzą o tym sami, w przeciwnym razie nie byliby niepewni i nie pytali. Osoba z dyplomem IHK, która zarabia pieniądze, nigdy nie powie: trudno, tylko: doskonale, wspaniała, świetna perspektywa, pozytywne orzeczenie jest możliwe

Napisany przez NaTwoim13
Chapeau, klienci, którzy ostatnio zwrócili się do nas, mieli często ponad 200 000 euro kapitału własnego i co najmniej 4 000 euro dochodu netto przy zapotrzebowaniu na 300 000 euro. Ponadto, zobacz, o co niektórzy pytają. Tylko dlatego, że odpowiada się w taki sposób, jakby pytali niepewnie, czy plan jest wykonalny, nie było to ich intencją, aby to dowiedzieć się. Pomocy, ja w ogóle nie mam tego egzaminu IHK, nigdy nie byłem go potrzebny do wykonywania mojego zawodu!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Chapeau, Klienci, którzy ostatnio skontaktowali się z nami, mieli często ponad 200 000 euro wkładu własnego i co najmniej 4 000 euro dochodu netto przy zapotrzebowaniu na 300 000 euro. Ponadto, zauważ, co niektórzy pytają. Tylko dlatego, że odpowiadają w sposób, który sugeruje, że nie są pewni, czy plan można zrealizować, nie oznacza, że ich intencją było zdobycie tej informacji. Pomocy, ja w ogóle nie zdawałem tego egzaminu IHK, nigdy go nie potrzebowałem do wykonywania mojego zawodu!
W końcu stało się gorsze .... to oznacza, że jesteś jeszcze z czasów drużyn do drukowania, ala maschmeyer??? Gdzie każdy listonosz stał się następnego dnia menedżerem finansowym ?? Au weia

Napisany przez vision
@Pomocy Powiedz, czy teraz możesz pić Kaba, że tak śmiesznie się zachowujesz?

Napisany przez StefanS
Cześć Niepewni, aby skupić się tylko na Waszym pytaniu wyjściowym. Otrzymanie kredytu w wysokości 300 tys.€ w Waszej sytuacji raczej nie stanowi problemu. Widziałem już znacznie trudniejsze przypadki. Jednak pytanie brzmi, czy jesteście gotowi zapłacić za to cenę? Przez cenę mam na myśli ogólną sumę odsetek, która będzie naliczana przez cały okres kredytowania. Choć obecnie stopy procentowe są niskie, ceny nieruchomości w wielu regionach znacznie wzrosły. W przypadku własnej nieruchomości często decyduje osobiste pragnienie lub emocjonalna decyzja, zanim podejmie się jakiekolwiek logiczne rozważania. Ten, kto koniecznie chce posiadać własny Dom i jest gotów zapłacić dużo odsetek, nie da się przekonać racjonalnymi argumentami. Często spotykamy się z takimi pytaniami. Zazwyczaj po kompleksowej analizie sytuacji finansowej obiektu, kredytobiorcy lub kupujący nieruchomość są uspokajani, gdy okazuje się, że w przypadku wynajęcia obiektu przynajmniej sam się utrzymuje. Wtedy można dostosować ratę kredytu zgodnie z potrzebą. Pozostaje przynajmniej elastyczność myślenia, że można również wynająć, a nie być na stałe związany z miejscem na dziesięciolecia. Załóżmy, że oboje bierzecie kredyt na 315 tys.€ (z wkładem własnym 15 000€ płacicie około połowy kosztów nabycia) i wybieracie spłatę w wysokości 2,5%, a założony odsetek wynosi 2%, to po 10 latach zapłacilibyście już 52 tys.€ odsetek. Po 20 latach byłoby to około 85 tys.€. Jeśli wybrana zostanie niższa rata kredytu, odsetki będą oczywiście znacznie wyższe. Długie zdanie, krótka myśl: Posiadanie własnego domu wiąże się z wysoką ceną. Trzeba być gotowym na jej zapłacenie, w przeciwnym razie nie będzie to zbyt przyjemne. Ten, kto nie zdaje sobie z tego sprawy, lepiej powinien wynajmować. Za 85 tys.€ można długo wynajmować ładne mieszkanie. Ponadto Dom musi być utrzymywany (fundusz remontowy), występują ubezpieczenia i podatki, itd. W przypadku pytań dotyczących czystej inwestycji, śmiało się do nas zgłosić. Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Hej Unsicher, r n r n Oto kilka liczb jako podstawa dalszych dyskusji lub dalszych przemyśleń ze strony pań. Co sądzisz o następującej ofercie finansowania na kwotę 300 000 euro, zakładając, że cena zakupu (lub ta plus modernizacje i remonty) wynosi łącznie 300 000 euro, a koszty dodatkowe zostaną pokryte z Twojego WK: r n < br> r n 1a) 250 000,00 € / 15 lat stałych / nom. 1,75 % / skut. 1,78 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 885,42 € / r n Stopa spłaty kapitału 2,5 % / Opcja wpłat dodatkowych 5 % / Czas bezpłatny 6 miesięcy r n r n alternatywnie r n r n 1b) 250 000,00 € / 20 lat stałych / nom. 1,98 % / skut. 2,01 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 933,33 € / r n Stopa spłaty kapitału 2,500 % / Opcja wpłat dodatkowych 5 % / Czas bezpłatny 6 miesięcy r n r n r n 2) 50 000,00 € / 10 lat stałych / nom. 1,00 % / skut. 1,02 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 195,35 € / r n Udział spłaty kapitału 3,688 % / Czas bezpłatny 1 rok / Program KfW 124 r n r n Może mieć sens zmniejszenie bezpośredniego udziału spłaty kapitału (analitycznego) z 2,5 % do 1,5 % oraz oszczędzanie z uwalnianych 1 % oraz 40 euro VL na BSV, który spłaca dużą część pozostałego długu z kwotą kredytową Bauspar, która składa się z oszczędności Bauspar oraz kredytu Bauspar do zakupu (zabezpieczonego na poziomie 2,45 %). r n r n Na początku udział spłaty kapitału można również obniżyć do 2 %, co obniżyłoby obciążenie do około 900 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata