Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF jako inwestycja długoterminowa: Zły moment na rozpoczęcie?

Napisany przez MoRos100
Witajcie, obecnie staram się uporządkować moje finanse i zrobić coś dla mojej emerytury, ale brakuje mi odwagi do decydującego kroku, dlatego cieszę się z rekomendacji: Obecnie mam 40 000 euro na moim koncie oszczędnościowym. Z tej kwoty planuję zainwestować 10 000 euro jako podstawę mojej emerytury w portfelu ETF w onvista bank. Planuję zainwestować w zrównoważony ETF UBS MSCI World Socially Responsible Ucits ETF USD A-dis. Następnie chcę regularnie wpłacać kilkaset euro miesięcznie na to konto i średniookresowo utrzymać proporcje między kontem oszczędnościowym a portfelem ETF na poziomie 50:50, na wypadek gdyby nagle trzeba było naprawić dach lub ponieść podobne koszty. Pieniądze na moim koncie ETF mają długo leżeć, mało się ruszać i być finansowane tylko przez plan oszczędnościowy. W razie wątpliwości ma to służyć jako element mojej emerytury, co stanie się aktualne najwcześniej za 30 lat. Dlatego najlepiej wydaje się zainwestować w wersję kapitalizującą. To, co mnie teraz powstrzymuje: Prognozy koniunktury są obecnie dość ponure, niektórzy widzą już dość mroczną przyszłość na horyzoncie. Czy jest mądre obecnie rozpoczęcie inwestowania w portfel za 10 000 euro? A może lepiej zacząć jedynie z planem oszczędnościowym, dopóki prognozy koniunktury się nie poprawią? Jeszcze kilka informacji dodatkowych: Wybrałem onvista bank, ponieważ według ocen Stiftung Warentest jest to najtańszy bank, jeśli planujesz tylko kilka transakcji i oferuje korzystne warunki dla planów oszczędnościowych. Wybrałem ten ETF, ponieważ uważam, że zrównoważone inwestowanie będzie miało coraz większe znaczenie w przyszłości. I pozwala mi to spokojniej spać. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź / ocenę. Obecnie brakuje mi odwagi, aby podjąć decydujący krok w moim planie. Ten temat sprawia, że oprócz pracy i rodziny tracę nerwy. Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez 2utopus
To po prostu spekulacje - są trudne do przewidzenia w kierunku przyszłości... giełda jest majątkiem rzeczowym - pieniądze to wątpliwe, kolorowe papierki - co się stanie w czasie kryzysu gospodarczego, jeśli dodatkowo wpompuje się jeszcze więcej pieniędzy na rynek w celu pobudzenia koniunktury? Inflacja i stopy procentowe rosną - a Grecja/Włochy pociągną euro w dół - a może znowu pojawi się nowa marka niemiecka? (NeueDeutscheMark) Tak długo jak giełda będzie spadać, warto być płynnym - gdy ceny osiągną najniższy poziom, wtedy można wejść na rynek i odnieść korzyści z rosnących cen - chyba że euro-konta zostaną zamarzniete w kryzysie - być może należy przenieść się na inne waluty/złoto?

Napisany przez Cici
Co do prognoz, szczerze mówiąc, nie przywiązywałbym do nich zbyt dużej wagi. Akcje zwykle wyprzedzają prognozy dotyczące koniunktury o kilka miesięcy, co oznacza, że negatywne oczekiwania powinny być już uwzględnione w aktualnych kursach. Wystarczy porównać bardzo optymistyczne prognozy z 2007 roku, gdy koniunktura była na absolutnym szczycie. Kryzys następuje zazwyczaj wtedy, gdy niewielu się tego spodziewa. Mimo to zgadzam się z Twoim zdaniem, że kursy w ostatnich latach znacząco wzrosły i większa korekta na rynku jako całości byłaby dawno zasłużona. Teoretycznie jednak możemy być również w tak zwanej „superhossie” jak między 1980 a 2000 rokiem. To obecnie trudna sytuacja... Czysto statystycznie, najlepszą opcją z długoterminowej perspektywy jest zainwestowanie od razu wszystkich dostępnych środków w akcje, ponieważ ogólny rynek ma pozytywną stopę zwrotu, a spadki są znacznie krótsze niż fazy wzrostu. Piszesz, że Twój okres inwestycyjny to co najmniej 30 lat. Jeśli jesteś konsekwentny przez ten cały okres i nie tracisz zimnej krwi w czasie kryzysu, możesz zainwestować od razu wszystko. Uważam, że Twój pomysł, aby część pieniędzy zainwestować teraz, a resztę za pomocą planu oszczędnościowego, biorąc pod uwagę, że nie masz jeszcze żadnych akcji, jest właściwym krokiem. Jeśli kryzys nadejdzie natychmiast, nie zainwestowałeś jeszcze zbyt dużej kwoty. Jeśli kryzys nadejdzie później, zaaklimatyzujesz się już trochę do wahnięć. Ważniejsza od optymalizacji zysków jest moim zdaniem psychologia początkujących inwestorów. Nawet najlepszy plan nie ma sensu, jeśli nie zostanie on konsekwentnie realizowany.

Napisany przez 2titan1981
Niezależnie od tego, że nie mam żadnych preferencji ani co do funduszy, ani co do onvisty, wpłacałbym pieniądze do celowego funduszu w kilku etapach i być może rozłożyłbym zakupy na cały rok. W ciągu roku mogą wystąpić mniejsze spadki kursów, dzięki czemu zakup podczas jednego transakcji może przynieść już teraz oszczędności. Jeśli miałaby nastąpić duża korekta, dokonałbym dodatkowych zakupów, aby skorzystać na ponownym wzroście kursów. Jeśli już wykorzystałeś swój limit dochodu bez opodatkowania (801€/1602€) na dochody z odsetek, to faktycznie bardziej opłaca się wybrać opcję kapitalizującą. W przeciwnym wypadku zadbałbym, aby ten limit zawsze był wykorzystany i aby można było to faktycznie sprawdzić.

Napisany przez MoRos100
titan1981 pisze: Bez względu na to, że nie preferuję ani funduszu, ani onvista
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, pomogły mi one w moim procesie decyzyjnym. Przynajmniej na razie nie korzystam z mojego limitu zwolnionego z podatku od dochodów z odsetek. To, że mimo to skłaniałem się ku wersji kapitalizującej, było prawdopodobnie po prostu efektem psychologicznym, ale tak naprawdę, to nie ma sensu aż do wykorzystania limitu zwolnionego z podatku. Czy mogę usłyszeć Twoje wskazówki na ten temat? Przynajmniej na pierwszy rzut oka, onvista wydaje się być cenowo nie do pobicia. A może uważasz, że powiązanie z nadwątlonym Deutsche Bankiem jest zbyt niebezpieczne dla długoterminowych planów? Wybrałem ten fundusz, ponieważ jest bardzo blisko MSCI World i jest jedynym funduszem, który wyklucza pewne branże, które uważam za moralnie problematyczne, ale jednocześnie nie wyklucza energetyki jądrowej, którą uważam za istotną technologię przyszłości.

Napisany przez florianmeier
Prawdopodobnie powodem tego jest raport https://www.test.de/Onvista-Bank-Spa...los-5461008-0/ . Pożegnałem się z moimi ETF-ami i wolę prowadzić selekcję spółek.

nie jestem zwolennikiem przekonywania kogoś do zmiany zdania. Jeśli jesteś pewny, że to jest najlepsze dla ciebie, to oczywiście w porządku. Wybór platformy zależy także od tego, jakie fundusze chcesz regularnie oszczędzać. Nie wszystkie platformy oferują wszystkie dostępne fundusze. Jeśli dany fundusz jest dla Ciebie dobry, masz swoje powody do tego, to warto zastanowić się, aby wybrać dla niego najlepszą platformę. Ważne jest także, ile chcesz miesięcznie oszczędzać, czy dany fundusz jest dostępny na wybranej platformie itp. Koszty prowadzenia platformy powinny wynosić mniej niż 30€ rocznie, a najlepiej oczywiście 0€, dodatkowo koszty zakupu powinny być niskie (<<1%). Czy zastanawiałeś się już nad innymi platformami poprzez pośredników funduszy? Mają one bardzo niskie koszty zakupu, jeśli pasujesz do ich grupy docelowej. Wybór odpowiedniej platformy zależy więc od indywidualnych potrzeb i preferencji.

Napisany przez 2tneub
titan1981 pisze: Jeśli już wykorzystałeś swój limit dochodu z odsetek (801€/1602€), wówczas faktycznie bardziej opłacalna wydaje się opcja kapitalizacji.
Z mojej wiedzy, z wprowadzeniem zaliczki przedstawianej przez ustawę o podatku od dochodów z kapitałowych z 2018 roku, stało się to w dużej mierze nieistotne.

Napisany przez Cici
tneub pisze: Ze względu na ustawę o podatku od inwestycji z 2018 roku wprowadzenie z góry ustalonej kwoty uprzedniej staje się moim zdaniem w dużej mierze nieistotne.
Czy możesz nieco bliżej wyjaśnić związek z wypłatami dywidend?

Napisany przez 2tneub
Obecnie nie mam zbyt wiele czasu, więc szybko poszukałem u cioci Google: r n Źródło https://www.bvi.de/regulierung/inves...orabpauschale/ r n r n r n r n r n r n Jakie dochody muszą opodatkować inwestorzy funduszy kapitałowych reinwestujących zyski lub fundusze z częściowymi wypłatami? Ustawodawca chce zagwarantować, że nawet w przypadku funduszy niemieszczących środki (reinwestujących) i funduszy z częściowymi wypłatami inwestor musi opodatkować kwotę minimalną. Dlatego inwestorzy w tych przypadkach muszą opodatkować tzw. opłatę z góry. Dla nich obowiązują takie same częściowe zwolnienia podatkowe, jakie dotyczą opodatkowania wypłat. Wysokość zwolnionej od podatku części zależy również tutaj od rodzaju funduszu. r n r n r n r n r n a następnie podczas sprzedaży: r n r n r n r n r n Jak zależy opodatkowanie zysku z zbycia od opodatkowania opłaty z góry? Inwestorzy opodatkowują zysk ze zbycia dopiero przy sprzedaży swoich udziałów w funduszu. Aby uniknąć podwójnego opodatkowania, opłata z góry jest odliczana od zysku ze zbycia. Przykład: r n r n (Cena sprzedaży udziałów w funduszu 20 000 euro - Cena zakupu 10 000 euro) - 61 euro (już opodatkowana) = 9 939 euro, które podlegają jeszcze podatkowi liniowemu.

Albo zainwestować część pieniędzy w taki sposób, aby wykorzystać pełne 801€/1602€ każdego roku. Moim zdaniem jest to łatwiejsze do kontrolowania rocznie niż w odległej przyszłości. Decyzja pozostaje w gestii każdego z nas. Wiele portfeli automatycznie reinwestuje dywidendy ze sprzedaży funduszy.

Napisany przez Cici
Bez konkretnego przeliczenia, moim zdaniem fundusze dywidendowe powinny w ostatecznym rozrachunku wypadnąć lepiej, pomimo pełnego wykorzystania kwoty ryczałtowej, ponieważ wypłaty z tych funduszy są zaliczane do opłaty z góry. Za cały okres oszczędzania w funduszach dywidendowych wypłaty są bezpłatne, podczas gdy przy funduszach kapitalizujących muszą być opodatkowane jednorazowo podczas sprzedaży.

Napisany przez 2tneub
Cici pisze: Bez dokładnego przeliczenia, fundusze dywidendowe moim zdaniem powinny mimo wszystko radzić sobie lepiej przy pełnym wykorzystaniu kwoty wolnej od podatku, ponieważ wypłaty dywidend są zaliczane do zysku z góry. Całkowicie za darmo otrzymuje się dywidendy za cały okres oszczędzania w przypadku funduszy dywidendowych, podczas gdy w przypadku funduszy kapitalizujących muszą one być opodatkowane jednorazowo przy sprzedaży.
Ale przecież z góry zysku również nie podlega opodatkowaniu, jeśli przeznaczysz na to swoją kwotę wolną od podatku. Otrzymujesz zatem z góry zysk za darmo, a zysk ze sprzedaży zostanie pomniejszony o darmowy zysk z góry. Jedynym pytaniem jest, czy zysk z góry jest w podobnej wysokości jak wypłata dywidendy i co się dzieje w przypadku strat. Niestety nie mogę odpowiedzieć na to pytanie. Jeśli dobrze pamiętam, w forum papierów wartościowych jakiś czas temu przeprowadzono odpowiednie obliczenia.

Napisany przez Cici
Dziękuję za wskazanie forum papierów wartościowych. Sprawdzę ten punkt dokładniej. Ostatecznie, która opcja inwestycyjna jest korzystniejsza, zależy głównie od rozwoju stóp procentowych i kursów akcji, które są oba trudne do przewidzenia.

Z tego powodu pozostawiam moje inwestycje tak, żeby wykorzystać kwotę wolną od podatku i to wszystko. Widzę to potem co roku w zeznaniu podatkowym i tyle.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata