- ndz kwie 14, 2019 6:36 pm
Witajcie,
obecnie staram się uporządkować moje finanse i zrobić coś dla mojej emerytury, ale brakuje mi odwagi do decydującego kroku, dlatego cieszę się z rekomendacji:
Obecnie mam 40 000 euro na moim koncie oszczędnościowym. Z tej kwoty planuję zainwestować 10 000 euro jako podstawę mojej emerytury w portfelu ETF w onvista bank. Planuję zainwestować w zrównoważony ETF UBS MSCI World Socially Responsible Ucits ETF USD A-dis. Następnie chcę regularnie wpłacać kilkaset euro miesięcznie na to konto i średniookresowo utrzymać proporcje między kontem oszczędnościowym a portfelem ETF na poziomie 50:50, na wypadek gdyby nagle trzeba było naprawić dach lub ponieść podobne koszty. Pieniądze na moim koncie ETF mają długo leżeć, mało się ruszać i być finansowane tylko przez plan oszczędnościowy. W razie wątpliwości ma to służyć jako element mojej emerytury, co stanie się aktualne najwcześniej za 30 lat. Dlatego najlepiej wydaje się zainwestować w wersję kapitalizującą.
To, co mnie teraz powstrzymuje: Prognozy koniunktury są obecnie dość ponure, niektórzy widzą już dość mroczną przyszłość na horyzoncie. Czy jest mądre obecnie rozpoczęcie inwestowania w portfel za 10 000 euro? A może lepiej zacząć jedynie z planem oszczędnościowym, dopóki prognozy koniunktury się nie poprawią?
Jeszcze kilka informacji dodatkowych:
Wybrałem onvista bank, ponieważ według ocen Stiftung Warentest jest to najtańszy bank, jeśli planujesz tylko kilka transakcji i oferuje korzystne warunki dla planów oszczędnościowych.
Wybrałem ten ETF, ponieważ uważam, że zrównoważone inwestowanie będzie miało coraz większe znaczenie w przyszłości. I pozwala mi to spokojniej spać.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź / ocenę. Obecnie brakuje mi odwagi, aby podjąć decydujący krok w moim planie. Ten temat sprawia, że oprócz pracy i rodziny tracę nerwy.
Dziękuję i pozdrawiam