- sob gru 28, 2019 10:11 pm
Witajcie,
mój ojciec kupił nieruchomość w 2002 roku i pożyczył sobie 100 000[url]euro[/url] od kasy oszczędnościowo-budowlanej.
Ten[url]kredyt[/url] został podzielony na dwie transze (70 000 [url]euro[/url] i 30 000 [url]euro[/url] ).
[url]kredyt[/url] w wysokości 30 000 [url]euro[/url] został udzielony jako [url]kredyt[/url] ratalny i został już spłacony. Pierwszy [url]kredyt[/url] został jednak udzielony jako [url]kredyt[/url] z kasy oszczędnościowo-budowlanej i jest więc bardzo drogi (4,5% oprocentowania początkowego 6%).
Po spłacie[url]kredytu[/url] w wysokości 30 000 [url]euro[/url] został dodatkowo podzielony na dwie kolejne transze (50 000 [url]euro[/url] i 20 000 [url]euro[/url] ). Wydaje mi się, że chodzi tutaj o [url]kredyt[/url] kombinowany (spłacany za pośrednictwem [url]kredytu[/url] od kasy oszczędnościowo-budowlanej).
W kredycie w wysokości 50 000[url]euro[/url] zostało już zgromadzonych prawie 16 000 [url]euro[/url] , a w drugim (20 000 [url]euro[/url] ) zostało już zgromadzonych 9 000 [url]euro[/url] ponad początkową kwotę 70 000 [url]euro[/url] . Wygląda na to, że w tym drugim przypadku pozostał jeszcze dług w wysokości nieco ponad 6 000 [url]euro[/url] . Rozumiem już trochę, jak działa wcześnie spłacony [url]kredyt[/url] z kasy oszczędnościowo-budowlanej. Zastanawiam się tylko, czy jest możliwe wcześniejsze spłacenie tego [url]kredytu[/url] , ponieważ jest to prawdopodobnie możliwe zgodnie z prawem o kredytach z kasy oszczędnościowo-budowlanej. Jednak gdy mój ojciec chciał to zrobić w 2015 roku, zażądano od niego odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Czy istnieje sposób uniknięcia odszkodowania za wcześniejszą spłatę? Być może korzystając z dziesięcioletniego okresu po związaniu oprocentowania?
Ponieważ pozostał dług w wysokości prawie 40 000[url]euro[/url] , prawdopodobnie będzie to trwać wiecznie.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, ponieważ mój ojciec kompletnie nie zna się na tym i jest przytłoczony.
Dziękuję bardzo
mój ojciec kupił nieruchomość w 2002 roku i pożyczył sobie 100 000
Ten
Po spłacie
W kredycie w wysokości 50 000
Ponieważ pozostał dług w wysokości prawie 40 000
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, ponieważ mój ojciec kompletnie nie zna się na tym i jest przytłoczony.
Dziękuję bardzo