Re: Zamknij Wohnriester z zaliczkowym kredytem i zastąp go kredytem ratalnym.
Napisany przez Pfalzdeal -
- pt lut 21, 2020 10:21 am
Witajcie, drodzy członkowie forum finansowego,
Wiem, że ten temat został już omówiony tutaj w podobnej formie, niestety wszystkie dyskusje kończyły się różnicami zdań między użytkownikami i rzadko kiedy prowadziły do rozwiązania.
Dlatego chciałbym poruszyć ten temat ponownie:
W 2009 roku podpisałem u Schwäbisch Hall umowę oszczędnościową Wohnriester. Umowa ta miała pełnić funkcję pożyczki wstępnej na finansowanie mojego ówczesnego mieszkania własnościowego, które było przeze mnie zamieszkiwane.
Teraz chciałbym (jeszcze przed jej asignacją) zlikwidować tę umowę oszczędnościową i zastąpić ją nowym produktem (nowym Wohnriester z lepszym oprocentowaniem lub jeszcze lepiej kredytem ratalnym w banku). Po upływie ponad 10 lat możliwe jest to po 6 miesiącach.
Pojawia się teraz pytanie: Czy muszę zwrócić wszelkie dotacje, czy też można po prostu kontynuować konto oszczędnościowe na cele mieszkaniowe?
Jak dokładnie powinno przebiegać rozwiązanie umowy oszczędnościowej Wohnriester, aby zachować dotacje i konto oszczędnościowe przeznaczone na cele mieszkaniowe?
Czy istnieje różnica, czy zawrę umowę kredytu ratalnego czy też nową umowę oszczędnościową Wohnriester z pożyczką wstępną pod względem konta oszczędnościowego na cele mieszkaniowe?
I najważniejsze pytanie na koniec:
Jeśli otrzymuję roczną ulgę podatkową w wysokości 433 € z łącznej kwoty 2100 €, czy muszę zwrócić tę samą kwotę (i wszystkie inne ulgi podatkowe) z odsetkami (2%) po osiągnięciu wieku emerytalnego? Byłby to minus wyliczony. Jestem urzędnikiem i w wieku emerytalnym będę obowiązywany takim samym stawką podatkową jak obecnie!
Bardzo byłem wdzięczny za odpowiedź!