Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zamknij Wohnriester z zaliczkowym kredytem i zastąp go kredytem ratalnym.

Napisany przez Pfalzdeal
Witajcie, drodzy członkowie forum finansowego, Wiem, że ten temat został już omówiony tutaj w podobnej formie, niestety wszystkie dyskusje kończyły się różnicami zdań między użytkownikami i rzadko kiedy prowadziły do rozwiązania. Dlatego chciałbym poruszyć ten temat ponownie: W 2009 roku podpisałem u Schwäbisch Hall umowę oszczędnościową Wohnriester. Umowa ta miała pełnić funkcję pożyczki wstępnej na finansowanie mojego ówczesnego mieszkania własnościowego, które było przeze mnie zamieszkiwane. Teraz chciałbym (jeszcze przed jej asignacją) zlikwidować tę umowę oszczędnościową i zastąpić ją nowym produktem (nowym Wohnriester z lepszym oprocentowaniem lub jeszcze lepiej kredytem ratalnym w banku). Po upływie ponad 10 lat możliwe jest to po 6 miesiącach. Pojawia się teraz pytanie: Czy muszę zwrócić wszelkie dotacje, czy też można po prostu kontynuować konto oszczędnościowe na cele mieszkaniowe? Jak dokładnie powinno przebiegać rozwiązanie umowy oszczędnościowej Wohnriester, aby zachować dotacje i konto oszczędnościowe przeznaczone na cele mieszkaniowe? Czy istnieje różnica, czy zawrę umowę kredytu ratalnego czy też nową umowę oszczędnościową Wohnriester z pożyczką wstępną pod względem konta oszczędnościowego na cele mieszkaniowe? I najważniejsze pytanie na koniec: Jeśli otrzymuję roczną ulgę podatkową w wysokości 433 € z łącznej kwoty 2100 €, czy muszę zwrócić tę samą kwotę (i wszystkie inne ulgi podatkowe) z odsetkami (2%) po osiągnięciu wieku emerytalnego? Byłby to minus wyliczony. Jestem urzędnikiem i w wieku emerytalnym będę obowiązywany takim samym stawką podatkową jak obecnie! Bardzo byłem wdzięczny za odpowiedź!

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale nie mogę całkowicie potwierdzić tego. Tutaj https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=20819 twoja sytuacja wyjściowa została bardzo dobrze omówiona, opisano również, co obecnie zostało osiągnięte i spowodowane oraz przedstawiono, co jeszcze trzeba wyjaśnić. Nie do końca rozumiem, dlaczego nowy Wohnriester ma zostać zawarty albo dlaczego rozważa się to w ogóle? Ponownie zobowiązanie na korzyść zapadalnej po 10 latach? W takich sytuacjach lepiej - jeśli to możliwe - wybrać plan oszczędnościowy inwestycyjny i spłacić zobowiązanie korzystając z kredytu ratalnego, a Riestera wyłączyć z finansowania? Ulga podatkowa musi zostać zwrócona tylko za ostatnie 4 lata, dopłata zostanie odjęta od salda, jeśli Wohnriester jest używany w sposób niewłaściwy. Zmniejszenie zobowiązania na korzyść o kwotę zgromadzonej w ramach Riester nie stanowi działania szkodliwego dla korzyści podatkowych i tylko w takim przypadku, jeśli tak się stanie, zostanie uregulowane WFK. W Schwäbisch Hall można temu przeciwdziałać, zrzekając się dopłat i ulgi podatkowej, co należy złożyć w formularzu wniosku o ustalenie ulgi. Należy zaznaczyć pole Chcę wycofać/zrzec się/odwołać mój wniosek o dopłaty.

Napisany przez Pfalzdeal
Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem już podlinkowaną dyskusję, jednak problem polegał na tym, że różnice zdań zaciemniały całą dyskusję. Sam raczej nie chcę już korzystać z programu Wohnriester, ale czy mogę spłacić istniejący kredyt annuitetowy? Chcę więc zabrać oszczędzoną sumę z programu Wohnriester BSV razem z kredytem annuitetowym na nowe finansowanie. Jeśli złożę formularz wniosku o ustalenie, czy moje konto Wohnförderkonto zostanie zamrożone do mojej emerytury? Czy po prostu nadal będzie oprocentowane 2%? Najchętniej chciałbym całkowicie wycofać się z tej historii związanej z programem Riestera. Co oznacza teraz zdanie: Ulga podatkowa musi zostać zwrócona tylko za ostatnie 4 lata, dopłata zostanie odjęta od salda, jeśli program Wohnriester został użyty w sposób szkodliwy. I najważniejsze pytanie końcowe: Jeśli otrzymam ulgę podatkową w wysokości 433 € z kwoty uznawanej za 2100 €, czy nie muszę zwrócić tego dokładnie tej kwoty (i wszystkich innych ulg podatkowych) z odsetkami (2%) w wieku emerytalnym? To byłby minus. Jestem urzędnikiem i mam ten sam poziom opodatkowania w wieku emerytalnym jak teraz!

Napisany przez NaTwoim13
Pfalzdeal pisze: Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem już przesłany przez ciebie temat, ale i tutaj problemem było to, że różnice zdań przyćmiły treść dyskusji. Różnice zdań, ja widzę to raczej - ze względu na złożoność - jako wymianę poglądów, która była konieczna, zwłaszcza ze względu na różne opinie na temat, który sam w sobie nie jest prosty. Osobiście nie chciałbym już żadnego Wohnriester, pytanie tylko czy istnieje możliwość spłacenia istniejącego go poprzez kredyt ratalny. Nie muszą spłacać Wohnriester, lecz raczej zobowiązanie wstępne, które z pewnością mogą spłacić z innych środków. Chciałbym więc wziąć oszczędzoną sumę na koncie Wohnriester BSV plus kredyt ratalny do nowego finansowania. Tak, ale wtedy muszą zrezygnować z dopłat/pomocy (jak opisano w formularzu Wniosek o ustalenie kwoty przez BSH), wtedy z zobowiązania wstępnego odliczana jest tylko kwota Wohnriestera bez dopłat. Jeśli tego nie wyjaśnią, zobowiązanie wstępne zostanie pomniejszone o dopłaty, a następnie zostanie założone WFK. Jeśli teraz złożyłbym formularz Wniosek o ustalenie kwoty, to czy konto Wohnförderkonto będzie zamrożone do mojej emerytury? Czy po prostu będzie dalej oprocentowane 2%? Wtedy nawet się nie założy. Najchętniej w ogóle zrezygnowałbym z tej historii Riestera. Zrozumiałe i tak właśnie myśli i chce coraz więcej ludzi! A co oznacza teraz zdanie: Korzyść podatkowa musi zostać zwrócona tylko za ostatnie 4 lata, dopłata zostaje odjęta od salda, jeśli Wohnriester jest wykorzystany w sposób szkodliwy. Wykorzystanie w sposób szkodliwy oznacza na przykład zerwanie umowy i wyjście na grę do salonu gier lub wyjazdy na wakacje. Nie szkodliwe oznacza, że nie składają wniosku, a zobowiązanie wstępne zostaje pomniejszone o całe saldo wraz z dopłatami. I istotne pytanie końcowe: Jeśli otrzymam 433 € korzyści podatkowej w roku, z kwoty podlegającej obliczeniu 2100 €, czy wówczas nie muszę zwrócić dokładnie tej kwoty (i wszystkich innych korzyści podatkowych) plus odsetki (2%) w wieku emerytalnym? Byłoby to obciążenie. Jestem urzędnikiem, a w wieku emerytalnym będę miał taki sam współczynnik podatkowy jak obecnie! A co gorsza, całe saldo, które zostało pomniejszone przez zobowiązanie wstępne, zostaje fikcyjnie zainwestowane na WFK i roczne odsetki wynoszą 2%. Te środki muszą być opodatkowane według twojego współczynnika podatkowego od momentu rozpoczęcia emerytury, aż do 85. roku życia, lub też możesz zapłacić jednorazowo 70% kapitału na początku emerytury.
Jest jeszcze sprawdzana możliwość przeniesienia całego salda do innego planu oszczędnościowego Riestera.

Napisany przez Pfalzdeal
Ok, jeśli dobrze zrozumiałem, mogę postępować w następujący sposób: 1. Wypowiedzenie mojego wcześniejszego kredytu (wypowiedzenie Wohnriester ??) 2. Wniosek o ustalenie ze strony BSH 3. Użyć kwoty z kredytu z góry (minus dofinansowania z ostatnich lat) plus nowego kredytu ratalnego od banku do spłacenia starej umowy, aby kontynuować finansowanie nieruchomości. 4. Czy WFK zostanie faktycznie usunięte? Istnieje od momentu, gdy dokonałem wpłat w 2009 roku. A czy w rezultacie w wieku emerytalnym nie będę musiał opodatkować tego WFK? Czy będę w pełni wyłączony z Riester lub czy Wohnriester będzie tylko zawieszony lub podobne?

Napisany przez NaTwoim13
Pfalzdeal pisze: Ok, jeśli teraz dobrze zrozumiałem, mogę postępować w następujący sposób: 1. Zwolnienie mojego zaliczki wstępnej (zwolnienie Wohnriester??) Zwolnienie VD automatycznie oznacza również wypowiedzenie BSV. 2. Wnioskowanie o ustalenie przez BSH Wniosek o uzyskanie od BSH w piśmie o wypowiedzeniu. 3. Wykorzystanie kwoty z zaliczki wstępnej (minus wsparcie z ostatnich lat) plus nowej pożyczki ratalnej banku do spłacenia starej umowy w celu kontynuacji finansowania nieruchomości. Tak. 4. Czy WFK zostanie faktycznie usunięte? Istnieje od 2009 roku, kiedy dokonałem wpłat. Czy w takim razie w przyszłości, po osiągnięciu wieku emerytalnego, nie będę już opodatkowany na podstawie tego WFK? konto wsparcia mieszkaniowego nie może zostać jeszcze założone, jeśli dopłaty z salda nie zostały jeszcze wykorzystane. Czy wtedy całkowicie wycofuję się z Riester, czy też Wohnriester pozostaje w zamrożeniu lub podobnie?
Proces został już zakończony, wzór wypowiedzenia został opracowany z klientem jako konsumentem.

Napisany przez Pfalzdeal
noelmaxim pisze: 4. Czy WFK zostanie rzeczywiście usunięte? Istnieje już od czasu, gdy dokonywałem wpłat w 2009 roku. Czy w związku z tym nie będę musiał opodatkować WFK w wieku emerytalnym? konto wspierające mieszkalnictwo nie może jeszcze istnieć, jeśli środki z dopłat nie zostały jeszcze wykorzystane. Czy w takim razie jestem całkowicie poza Riestern or czy Riestern mieszkalny jest tylko zawieszony lub podobnie? Proces został już zrealizowany, list rezygnacyjny opracowałem wraz z konsumentem.
Fikcyjne WFK mogę zobaczyć na moim rocznym komunikacie BSH oraz ile już w nim jest. Stąd pytanie! O co chodzi w twoim ostatnim zdaniu?

Napisany przez NaTwoim13
Pfalzdeal pisze: Fikcyjne WFK widnieje na moim rocznym oświadczeniu dotyczącym BSH, widzę również, ile już jest z niego wyciągnięte. Dlatego moje pytanie! Co masz na myśli w swoim ostatnim zdaniu?
konto wsparcia mieszkaniowego zaczyna działać dopiero w momencie, gdy faktycznie wypłacisz saldo umowy lub zaczniesz spłatę wspieraną. Same wpłaty oszczędnościowe na konto oszczędności mieszkaniowych Riester (Riester Wohnriester) nie powodują aktywacji konta wsparcia mieszkaniowego. WFK nie zostało jeszcze utworzone dla Ciebie. Ostatnie zdanie miało na myśli, że obecnie towarzyszymy niektórym konsumentom w realizacji takiego przedsięwzięcia, także z forum.

Napisany przez Pfalzdeal
Czyli na bilansie rocznym nie należy zwracać uwagi na konto pomocy mieszkaniowej???

Napisany przez NaTwoim13
Nie wiem, co to oznacza. Wohnförderkonto na moim wyciągu rocznym. Proszę zamieścić go zaciemnionego tutaj lub przesłać mi e-mailem.

Napisany przez Pfalzdeal
Oto moje świadectwo BSH zgodnie z §92 Ustawy o podatku dochodowym za rok 2018 z wykazanym kontem pomocy mieszkaniowej.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, to nie jest fikcyjne konto wsparcia mieszkaniowego i nie zostało jeszcze założone.

Napisany przez Pfalzdeal
Jak w innym przypadku należy to zrozumieć? Jako informację dotyczącą nadchodzącego konta do finansowania mieszkania, gdy obowiązuje system Riestera? Dla mnie pozostaje pytanie: Jak dokładnie powinno wyglądać moje wypowiedzenie, aby CAŁKOWICIE wycofać się z Riestera i „ryzyka związanego z kontem do finansowania mieszkania”? Po prostu zrezygnować z tej wcześniejszej pożyczki i wypełnić wniosek opisany powyżej przez BSH? Dziękuję za szybką i kompetentną pomoc. W tej sprawie nie otrzymałem rzeczywistej porady ani od BSH, ani od placówki udzielającej dotacji.

Napisany przez NaTwoim13
Pfalzdeal pisze: Jak można to inaczej zrozumieć? Jako informacja dotycząca nadchodzącego konta dofinansowania mieszkaniowego, gdy Riester zaczyna działać? Dla mnie pytanie brzmi: Jak dokładnie powinno wyglądać moje wypowiedzenie, aby CAŁKOWICIE zrezygnować z Riester i ryzyka związanego z kontem dofinansowania mieszkaniowego? Czy wystarczy tylko wypowiedzieć tę pożyczkę z góry i wypełnić wspomniany wyżej wniosek BSH? Bardzo dziękuję za szybką i kompetentną pomoc. W tej sprawie nie otrzymałem rzeczywistej porady ani od BSH, ani od organu ds. dopłat.
Dlaczego więc nie wysłali mi e-maila? W innym wątku wszystko jest dobrze opisane, wskazałem również, że obecnie praktykujemy ten proces, w szczególności z bankiem Schwäbisch Hall. Wzory pism już opracowałem, podobnie jak zdobyliśmy informacje poprzez ten proces za pomocą otrzymanego pisma z centrali banku Schwäbisch Hall, że utworzenie fikcyjnego konta dofinansowania mieszkaniowego nie musi być konieczne, jeśli z wnioskiem o ustalenie (który bank Schwäbisch Hall wysyła konsumentowi po wypowiedzeniu) zwróci się wniosek o dopłatę. Przy banku Schwäbisch Hall można temu zapobiec, rezygnując z dopłat i ulgi podatkowej oraz wskazując wypowiedzenie na formularzu wniosku o ustalenie. Zaznacz krzyżyk przy Chcę wycofać/zrezygnować/odwołać mój wniosek o dopłatę. Proces został już zrealizowany, wzór wypowiedzenia opracowałem razem z konsumentem.

Napisany przez SaulGoodman
Witajcie, Pracowicie czytałem, ale mimo bardzo obszernej i rzeczowej pomocy nie jestem w znacznym stopniu dalej w mojej sprawie. Dlatego dołączam tutaj, jeśli to nie pasuje, po prostu zmień. Poniższa kwestia została ustalona: Zakup nieruchomości w 2013 roku, cena zakupu wynosiła 128 tys. euro. Finansowanie zostało zrealizowane w następujący sposób: 1) 46 tys. euro przez bank, okres kredytowania 10 lat, 3,95 % 2) 90 tys. euro przez kasę oszczędnościowo-budowlaną, dwa kredyty z okresem zawieszenia spłaty (60/30), Wohnriester, 2,80 % Dodatkowa umowa kredytu budowlanego, która przejmuje resztę zobowiązania w wysokości około 35 tys. euro z punktu 1). Stan umów kredytowych: do 1)12 tys. euro do 2)20 tys. euro 8 tys. euro Ponieważ moje osobiste okoliczności się zmieniły, Wohnriester nie jest już pożądany. Zostało więc umówione spotkanie w banku z zamiarem uregulowania istniejącego finansowania, uwzględniając powstałe straty z tytułu odsetek, poprzez kredyt ratywny na 15 lub 20 lat. Należy wspomnieć, że według ekspertyzy i także rzeczywistych sprzedaży w ciągu ostatnich siedmiu lat wartość nieruchomości wzrosła z około 140 tys. euro do 250 tys. euro (pierścień przedsionkowy Hamburga). Wszystko to miało być zrealizowane przy ustanowieniu nowego obciążenia hipotecznego w odpowiedniej wysokości. Dlatego przystąpiłem do rozmowy z dość pozytywnym nastawieniem. Jednakże od razu na samym początku powiedziano mi, że zdecydowanie niemożliwe jest wcześniejsze zakończenie umów u BSPK. Nowa umowa kredytu w pożądanej wysokości około 180 tys. euro faktycznie obejmuje powstałe straty z tytułu odsetek podczas okresu oszczędzania umów z punktu 2) w wysokości około 11 tys. euro oraz straty w okresie kredytowania w wysokości również około 13 tys. euro, oraz rekompensatę za wcześniejsze zakończenie kredytu z punktu 1) w wysokości około 5 tys. euro. W takim scenariuszu bank / kasa oszczędnościowo-budowlana faktycznie „podwajałby zarobek”. Niemniej jednak mój wniosek został odrzucony. A to mimo informacji, że w rzeczywistości nie ma już obniżki w wycenie nieruchomości i wartości obciążenia między 80 a 90 % są normą. Co do pomysłu: chodzi po prostu o obniżenie aktualnych rat, skorzystanie z obecnego okresu niskich stóp procentowych i pozyskanie kapitału na prace remontowe / rozbudowę. Moje pytania: 1) Dwóch pracowników banku niestety mogło mi udzielić jedynie bardzo ogólnych informacji na temat konta mieszkaniowego. Powiedziano mi zarówno, że konto mieszkaniowe jest otwierane dopiero w momencie wypłaty odpowiednich kredytów, jak i że zostało otwarte od samego początku umów. Która z tych informacji jest poprawna? Rocznego świadectwa według § 92 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie wypełniono w odpowiednim miejscu, dlatego zakładam, że konta mieszkaniowego jeszcze nie ma. Również informacje na temat tego, jakie kwoty są uznawane na koncie mieszkaniowym, były rozbieżne. Czy tylko dopłaty i spłaty do kwoty maksymalnie 2.100 euro rocznie, czy też wszystkie spłaty? Byłem dosyć zszokowany, jak słabo osoby, które sprzedają te produkty, są z nimi zaznajomione. Przynajmniej jedna z tych dwóch... 2) Czy naprawdę nie można wcześniej zrezygnować z kredytów budowlanych? W umowie napisano, że jest to możliwe tylko w przypadku zawarcia porozumienia z kasa oszczędnościowo-budowlaną w sprawie odszkodowania. Jakie odszkodowanie może być lepsze, niż wszystkie odsetki, które otrzymałoby się do końca okresu umowy? Z góry dziękuję za przeczytanie i ewentualną pomoc

Napisany przez NaTwoim13
SaulGoodman pisze: Witajcie, byłem pilnie zaangażowany w czytanie, jednak pomimo bardzo wyczerpującej i merytorycznej pomocy, nie zrealizowałem znaczącego postępu w odniesieniu do mojej własnej sytuacji. Dlatego dołączam się tutaj, jeśli jest nieodpowiednie, po prostu zmień to. Poniższa sytuacja jest przedstawiona: Zakup nieruchomości w 2013 roku, cena zakupu wynosiła 128 tys. euro. Finansowanie wyglądało następująco: 1) 46 tys. euro przez bank, na 10 lat, 3,95% 2) 90 tys. euro przez kasę oszczędności mieszkaniowej, dwa kredyty nachyleniowe (60/30), Wohnriester, 2,80% Kolejna umowa oszczędności mieszkaniowych, która przejmuje pozostały dług w wysokości około 35 tys. euro z punktu 1). Stan umów oszczędności mieszkaniowych: do 1) 12 tys. euro do 2) 20 tys. euro 8 tys. euro Ponieważ moje osobiste warunki finansowe uległy zmianie, Wohnriester nie jest już pożądany. Umówiłem więc spotkanie w banku z zamiarem spłacenia istniejącego finansowania, biorąc pod uwagę powstałą stratę z tytułu odsetek, poprzez kredyt hipoteczny równej raty na okres 15 lub 20 lat. Należy wspomnieć, że wartość nieruchomości, zgodnie z opinią biegłego rzeczoznawcy oraz faktycznymi sprzedażami w ciągu ostatnich siedmiu lat, wzrosła z około 140 tys. euro do 250 tys. euro (północne przedmieścia Hamburga). Wszystko to powinno się odbyć przy rejestracji nowego obciążenia hipotecznego w odpowiedniej wysokości. Dlatego podszedłem do rozmowy z dość pozytywnym nastawieniem. Jednak od razu na początku poinformowano mnie, że nie jest absolutnie możliwe wcześniejsze zakończenie umów w BSPK. Nowy kredyt w pożądanej kwocie około 180 tys. euro zawiera już rzeczywiste straty odsetkowe w czasie fazy oszczędzania w ramach umów z punktu 2) w wysokości około 11 tys. euro oraz straty w czasie fazy kredytowej w wysokości również około 13 tys. euro, a także odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie kredytu z punktu 1) w wysokości około 5 tys. euro. W tej sytuacji bank / kasa oszczędności mieszkaniowej „podwójnie zarabiałaby”. Mimo to moje żądanie zostało odrzucone. Co więcej, mimo informacji, że de facto nie ma już obniżki w wycenie nieruchomości, a wartości obciążenia wynoszą między 80 a 90%, standardowo. Idea polega po prostu na obniżeniu obecnego zadłużenia, wykorzystaniu obecnego niskiego oprocentowania i pozyskaniu kapitału na remonty / rozbudowę. Moje pytania: 1) Dwaj pracownicy banku niestety nie mogli udzielić mi precyzyjnych informacji na temat konta mieszkaniowego. Powiedziano mi, że konto mieszkaniowe jest założone dopiero przy wypłacie odpowiednich kredytów, jak i że zostało ono założone od początku umów. Która informacja jest poprawna? Rocznego potwierdzenia według § 92 ustawy podatkowej nie wypełniono, więc zakładam, że konta mieszkaniowego jeszcze nie ma. Również różniły się informacje na temat kwot, które są zapisywane na koncie mieszkaniowym. Jedynie dopłaty i spłaty do maksymalnie 2 100 euro rocznie, czy wszystkie spłaty? Byłem dość zaskoczony, jak słabo ci specjaliści, którzy sprzedają te produkty, się na tym znają. Przynajmniej jeden z nich... 2) Czy naprawdę nie można wcześniej zakończyć umów oszczędności mieszkaniowych? W umowie jest napisane, że można to zrobić tylko wtedy, gdy dojdziemy do porozumienia z kasą oszczędnościową co do kwoty odszkodowania. Jaka kwota może być lepsza niż wszystkie odsetki, jakie otrzymalibyśmy przez czas trwania umowy? Dziękuję z góry za przeczytanie i ewentualną pomoc
Cześć SaulGoodman, nie możemy tutaj niczego mieszać, dlatego pytanie, w którym banku znajduje się kasa oszczędności mieszkaniowej? 1) Kasa/bank nie musi zgodzić się na wcześniejsze spłacenie zanim upłynie okres wiążący odsetki lub przed rozwiązaniem zgodnie z Kodeksem Cywilnym §489. 2) Wszystkie wpłaty, w tym dopłaty, są księgowane na koncie mieszkaniowym i oprocentowane fikcyjnie w wysokości 2% 3) Dzięki kredytowi terminowemu na 2023 rok można uzyskać nowe środki, nawet bez dodatkowej prowizji w hierarchii po obecnym wierzycielu hipotecznym. 4) Nowy kredyt w pożądanej kwocie około 180 tys. euro zawiera już rzeczywiste straty odsetkowe w czasie fazy oszczędzania umów z punktu 2) i.H.v. około 11 tys. euro oraz straty w czasie fazy kredytowej w wysokości również około 13 tys. euro, a także odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie kredytu z punktu 1) w wysokości około 5 tys. euro. To nie może być prawda, to błędne obliczenie! 5) Oczywiście nie ma tam konta mieszkaniowego, ponieważ oszczędności z Wohnriester nie zostały jeszcze wykorzystane, użyte!!!

Napisany przez SaulGoodman
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wszelkie umowy znajdują się w Schwäbisch Hall. Bankiem domowym jest Volksbank. 1) W porządku, również tak to zrozumiałem z umowy. 2) Dziękuję, mój stan wiedzy był taki sam, ale doradca bankowy powiedział mi, że zakładane przeze mnie wartości na początku 67. roku życia są zdecydowanie zbyt wysokie... 3) Również za to serdeczne podziękowania, przyjrzę się temu dokładniej i chętnie zwrócę się o radę do Państwa. 4) Również dzięki. 5) Dobrze. Czy możliwe jest uniknięcie korzystania z konta wsparcia mieszkaniowego w obecnym momencie? Rozważana jest również inna forma wsparcia (emerytura, plan oszczędnościowy).

Napisany przez NaTwoim13
SaulGoodman pisze: 3) Tutaj również bardzo dziękuję, dokładniej się tym zajmę i chętnie zasięgnę u Państwa porady. Pozdrawiam 5) Ok. Czy w obecnej chwili można uniknąć konta promocyjnego mieszkaniowego? Również w innej formie (emerytura, plan inwestycyjny) mogłaby być rozważana opcja Riester.
Tutaj zostało to ostatnio dość dobrze opisane: //Link wygasł W skrócie sytuacja wygląda następująco: a) na początku było powiedziane, że Schwäbisch Hall automatycznie założy konto promocyjne mieszkaniowe w przypadku wypowiedzenia wcześniejszej umowy pożyczki z równoczesnym wypowiedzeniem BSV, ponieważ pożyczka wcześniejsza jest pomniejszana o środki i dopłaty. To zostało zmienione i obalone, patrz punkt 1) b) w przypadku innych kas wcześniejsza pożyczka nie musi być koniecznie rozliczana ze środkami z programu rządowego mieszkania Riester w przypadku wypowiedzenia pożyczki wcześniejszej, dlatego też możliwe jest zachowanie środków z programu oraz dopłat, poprzez zmianę dostawcy i przeniesienie środków oraz spłatę pełnej pożyczki wcześniejszej. Poniższe życzenia są aktualne lub można zastosować następujące kroki: 1) Klient rezygnuje z wszelkich dopłat, chce spłacić pożyczkę wcześniejszą, środki bez dopłat będą odjęte od pożyczki wcześniejszej > Wypowiedzenie pożyczki wcześniejszej zgodnie z BGB §489 z prośbą o odjęcie dopłat od środków oraz tylko odjęcie środków od pożyczki wcześniejszej. BSH wysyła formularz prośby o ustalenie, konsument odznacza zaznaczając, że cofa wniosek o dopłaty (cofnięcie z mocą wsteczną od pierwszego dnia). Brak konta promocyjnego; dopłaty są tracone, ewentualna korzyść podatkowa musi być zwrócona za ostatnie 4 lata. 2) Klient chce otrzymać dopłaty > Sprawdzane jest, czy BSH ma prawo zatrzymać środki z programu rządowego mieszkania Riester i koniecznie odjąć je od pożyczki wcześniejszej w przypadku wypowiedzenia, pozbawiając tym samym konsumenta możliwości zmiany dostawcy (co jest prawem w istocie możliwe), aby przenieść środki z programu Riester, otrzymać dopłaty i spłacić pożyczkę wcześniejszą z innych źródeł. Jeśli umowa ma jeszcze trwać 3-4 lata, od razu powinno być cofnięte zgłoszenie o dopłaty, ponieważ wtedy dopłata nie będzie już udzielana, podobnie jak ewentualna korzyść podatkowa.

Napisany przez Pfalzdeal
Teraz złożyłem rezygnację z umowy Riester / pożyczki z góry zgodnie z Państwa wzorem i teraz czekam na wniosek i reakcję BSH. Będę kontynuował relacjonowanie postępów.

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo dobrze, wszystko będzie dobrze

Napisany przez Pfalzdeal
Mam wreszcie otrzymał potwierdzenie wypowiedzenia umowy. Jednakże bez przesłania wniosku o ustalenie kwoty. Oto tekst od BSH: Dziękujemy za Państwa wiadomość. W umowie kredytu hipotecznego zawarli Państwo z nami zapis, że spłata przed przypisaniem (zakończenie okresu obowiązywania oprocentowania odsetek) nie jest możliwa. Zgodnie z § 489 kodeksu cywilnego mają Państwo możliwość wcześniejszej spłaty kredytu mieszkaniowego po 10 latach od pełnego otrzymania kredytu, zachowując 6-miesięczny okres wypowiedzenia. Złożyli Państwo wypowiedzenie dnia 25 lutego 2020 r. Termin wypowiedzenia kredytu mieszkaniowego ustalono na 25 sierpnia 2020 r. W lipcu 2020 r. poinformujemy Państwa o kwocie końcowej. W umowie kredytu hipotecznego ustalono, że kredyt mieszkaniowy zostanie spłacony poprzez oszczędności w umowie oszczędzania-mieszkaniowego. kredyt mieszkaniowy i umowa oszczędzania-mieszkaniowego tworzą jedność umowną. W związku z tym, wypowiedzenie kredytu mieszkaniowego jednocześnie jest wypowiedzeniem umowy oszczędzania-mieszkaniowego. Środki z umowy oszczędzania-mieszkaniowego zostaną odliczone od kredytu mieszkaniowego. Kwota końcowa zostanie odpowiednio zredukowana. Wypowiedzenie zostało zaprotokołowane. To było wszystko, co zawierało potwierdzenie. Jak to mogę zrozumieć?

Napisany przez NaTwoim13
Ten list otrzymuje każdy i był już poruszany na forum.

Napisany przez NaTwoim13
Pfalzdeal i przepraszam, proszę poświęcić sobie chwilę i przeczytać wiadomości w tym wątku //Link wygasł abyśmy my i inni użytkownicy nie musieli wszystkiego zamieszczać trzy razy.

Napisany przez Pfalzdeal
OK, dzięki.

Napisany przez Irene2020
Czy byłoby możliwe uzyskanie szablonu listu rezygnacji?
Z góry dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Irene2020, byłoby miło, gdybyś również skorzystała z pierwszego wątku.

O co chodzi u ciebie? Dlaczego chcesz napisać wypowiedzenie?

Napisany przez Irene2020
10 lat temu również podpisaliśmy umowę oszczędnościową z VD. Chcielibyśmy uniknąć skorzystania z VD i aktywacji konta mieszkaniowego. Okres wiązania oprocentowania kończy się we wrześniu tego roku.

Napisany przez NaTwoim13
Na którym stanowisku?

Napisany przez Irene2020
W LBS. Umowy zostały podpisane w Sparkasse.

Napisany przez NaTwoim13
Proszę wyślij mi e-maila, pomogę Ci w tym

Napisany przez Irene2020
Dziękuję bardzo

Napisany przez Batman_BU
Ponieważ jest to forum, zwykle pomocniejsze jest komunikowanie się nie tylko za pomocą wiadomości prywatnych. Działający dotąd sposób rozwiązania dotyczący LBS HH/SH:

Krok 1: Wyjaśnienie/zabezpieczenie spłaty istniejącego finansowania (np. inny bank, kapitał własny, dotychczasowa kasa oszczędnościowa)
Krok 2: Zawiadomienie obecnego finansującego o chęci spłaty kredytów bez korzystania z kredytów Riester
Krok 3: Zawarcie umowy o rozwiązaniu Rachunków oszczędnościowo-budowlanych związanych z kredytem.

Najprostszym rozwiązaniem będzie z pewnością skontaktowanie się z dotychczasowym finansującym kasą oszczędnościową i poproszenie o ofertę spłaty. (Krok 1) W tym kontekście można również uzyskać potwierdzenie, że rozwiązanie problemu zostanie osiągnięte poprzez umowę o rozwiązaniu. (Krok 2 & 3)

Gdy mamy potwierdzenie, można także bezproblemowo negocjować z innymi bankami. Ważne: Banki wydają się być zabezpieczone umownie i nie muszą zgodzić się na rozwiązanie. (Patrz wątek sąsiada z setkami nieefektywnych wpisów na końcu i mimo wielu zapowiedzi nadal bez rozwiązania)

Przez to działanie mam teraz dwa raczej rozsądnie oprocentowane Rachunki oszczędnościowo-budowlane Riester, które teraz działają jako plan oszczędnościowy. Nie zostało uruchomione konto na cele mieszkaniowe. refinansowanie odbywa się teraz tylko częściowo za pośrednictwem kasy oszczędnościowej, ale ma to inne powody i nie było konieczne.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_BU pisze:
Ponieważ jest to forum, byłoby normalne, aby komunikować się nie tylko poprzez PW. Dotychczasowy sposób rozwiązania problemu z LBS HH/SH:

Krok 1: Wyjaśnienie/zabezpieczenie spłaty istniejącego finansowania (np. inny bank, środki własne, dotychczasowa kasa oszczędności)
Krok 2: Powiadomienie aktualnego finansującego o życzeniu spłaty kredytów bez skorzystania z pożyczek Riester
Krok 3: Zawarcie umowy o rozwiązaniu bausparverträge Riester od dotychczasowej pożyczki.

Najprostszym sposobem będzie prawdopodobnie rozmowa z dotychczas finansującą kasą oszczędnościową i zapytanie o ofertę spłaty. (Krok 1) W tej sytuacji można również potwierdzić, że problem zostanie rozwiązany poprzez umowę o rozwiązaniu. (Krok 2 & 3)

Jeśli mamy potwierdzenie, można również negocjować z innymi bankami bez problemów. Ważne: Banki wydają się mieć zabezpieczenie umowne i nie muszą zgodzić się na rozwiązanie. (Patrz sąsiadujący wątek z setkami kończących się niecelowymi wpisami i mimo wielokrotnych zapowiedzi nadal bez rozwiązania)

Dzięki temu podejściu mam teraz dwa raczej rozsądnie oprocentowane bausparverträge Riester, które teraz działają jako plan oszczędzania. Nie zostało uruchomione konto wspierające zakup mieszkania. refinansowanie odbywa się teraz tylko częściowo przez kasę oszczędnościową, ale ma to inne przyczyny i nie było konieczne.

Przepraszam, ale to jest praktykowane od zawsze!

Jednak zawsze pozostaje indywidualny sposób patrzenia, zwłaszcza ze względu na pożyczkę z prefinansowania i ustaloną czasową blokadę odsetek. Stałe do przydziału, stały termin itp. Nawet jeśli podstawowa idea jest łatwa do zrozumienia, nie zawsze udaje się to wszystkim konsumentom, mówi się o jabłku, a myśli o gruszkach. To sprawia, że jest trudno dyskutować wszystko tutaj.

Ponadto, z wypowiedzeniem pożyczki z prefinansowania i spłatą nie kończy się wszystko. Pytania, takie jak:

1) czy saldo Riester powinno być odliczone od pożyczki z prefinansowania?

2) Czy różnica powinna być finansowana na nowo?

3) Czy fikcyjne konto wspierające zakup mieszkania powinno być zablokowane?

4) Czy konsument jest gotowy zrezygnować z dodatków?
itp.

Muszą być indywidualnie rozpatrzone i omówione, żeby dobrze się zorientować i wypracować odpowiednie rozwiązanie. Udało ci się to, gratulacje za to, nie zawsze wszystkim to udaje się, w przeciwnym razie musiałbyś zapytać, dlaczego - co uważam za normalne i dobre, gdy prosi się o to - potrzebujesz wsparcia w napisaniu wypowiedzenia!

No cóż, to, co klienci dowiadują się od swojego pośrednika/z kasy oszczędnościowej lub banku, nie zawsze musi być celowe i niezależne doradztwo, zwłaszcza gdy widzi się, jak bardzo wypełnione są wątki. Oczekuję tutaj większej jakości, mam inne oczekiwania!

Nie wystarczy trzy kroki, pojawi się więcej pytań, niż mieli wcześniej konsumenci, poza tym wszystkie alternatywy muszą być przedstawione niezależnie na stole!

(Patrz sąsiadujący wątek z setkami niecelowymi wpisami i mimo wielokrotnych zapowiedzi nadal bez rozwiązania)

Ach Batman_bu, dzieje się więcej, niż ci się wydaje, i być może ma sens załatwić pierwsze sprawy taktycznie, aby nie budzić podejrzeń, co właśnie dzieje się - z 2 klientami forum!

Dobrym rzeczom trzeba czasu, bo wcześniej ze strony konsumentów nic szczególnego nie udało się osiągnąć szczególnie w przypadku Schwäbisch Hall. Pojawią się również tu relacje, które coś ciekawego opowiedzą, a klienci będą z tego zadowoleni

Do tej pory nie zdarzyło mi się złamać obietnic i będę się tego trzymać przez kolejne 10 lat.

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze:
Ponadto, zakończenie umowy zobowiązania wstępnego i jej spłata to dopiero początek. Pytania takie jak:

1) czy saldo Riestera powinno być pomniejszone o zobowiązanie wstępne? Oczywiście nie, stoi w sprzeczności z celem uniknięcia WFK.

2) Czy różnica powinna być sfinansowana na nowo? Odpowiedź na to pytanie powinna być udzielona w punkcie 1.

3) Czy fikcyjne konto WFK powinno być uniknięte? Odpowiedź na to pytanie już została udzielona przez pytającego: TAK!

4) Czy konsument jest gotowy zrezygnować z dopłat? W tym konkretnym przypadku - LBS - będzie to prawdopodobnie niezbędne dla przeszłości i warto skonsultować się z doświadczonym doradcą specjalizującym się w Riesterze dla przyszłości. Oszczędności mieszkaniowe z Riesterförderung nadal mogą być oszczędzane jako umowy oszczędnościowe - nie trzeba zatem rezygnować ani zwracać.

Nie wystarczy trzy kroki, pojawi się więcej pytań, niż mieli wcześniej konsumenci, i wszystkie alternatywy muszą być rozważane niezależnie!
​Oczywiście. Niezależność oznacza oczywiście, że nie ma konieczności zarabiania pieniędzy, prawda? Można zatem wspaniale omówić to w takim forum. Czemu miałoby to przeszkadzać?

Ach Batman_bu, dzieje się więcej, niż się wydaje, i może ma sens, załatwienie pierwszych przypadków troskliwie i z taktycznych względów nie budzenie nikogo, co obecnie - z 2 klientami forum - również się dzieje! No to super. Widzę tutaj tylko te same stwierdzenia od lat bez rezultatu.

Dobre rzeczy wymagają czasu, ponieważ wcześniej konsumenci, zwłaszcza w przypadku Schwäbisch Hall, osiągnęli tylko frustrację. Przynoszę również tutaj relacje, które mają cudowne informacje, a konsumenci sami z nimi przyjdą. Będziemy z niecierpliwością czekać.

Nie zostałem jeszcze przyłapany na niezachowywaniu obietnic i tak będzie pozostało również po 10 latach.

Przepraszam, czy w ogóle czytasz to, co tu jest napisane?

Wyniki pozostają oczekiwane.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_bu, zrób to tak, inni tak. Wszystko w porządku.

Codziennie mam do czynienia z dobrze poinformowanymi konsumentami i proszę mnie zrozumieć, że będę rozważać tak złożony temat indywidualnie, przeanalizować wszystkie możliwości i przedstawić je konsumentowi.

Sam temat ulgi (co udaje się w LBS) i wykorzystanie środków z konta mieszkaniowego w ramach systemu emerytalnego oferuje wiele możliwości, wiele!!! Często konsument ma określony cel, oparty na swojej wiedzy i informacjach, które otrzymał, i niejednokrotnie otwierają się nowe perspektywy, a cele przesuwają się!

Wiele konsumentów nie przestrzega twojej ostatniej uwagi i odlicza środki z konta mieszkaniowego z zaliczki i tutaj właśnie należy zwrócić uwagę na wiele spraw, ewentualnie nawet całkowicie ponownie zaciągnąć zaliczkę, aby przenieść środki z konta mieszkaniowego systemu emerytalnego (zmiana systemu emerytalnego) lub kontynuować oszczędzanie z Bausparvertrag - co z punktu widzenia zysku nie ma zbyt dużego sensu.

Tak na marginesie, mamy także eksperta od systemu emerytalnego w naszym zespole FAIR HYPO, z którym łączy mnie biznesowe partnerstwo i współpraca - C. Andreas z forum.

Niemniej jednak, nie o to chodzi, nadal oferuję moją pomoc i wsparcie, a zwykle - kiedy mam wszystkie indywidualne informacje - zawsze wychodzi coś sensownego, nawet jeśli był to tylko poradnik, za co otrzymałem wdzięczność.

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze:
Codziennie doświadczam dobrze poinformowanych konsumentów i pozwól mi indywidualnie ocenić tak złożony temat i zbadać wszystkie możliwości oraz dostarczyć je konsumentowi. Pozostaje pytanie: Dlaczego więc nie omawiasz tych kwestii na forum, które powinno służyć wymianie poglądów i przynosić wartość wszystkim.

Samo zagadnienie dostępu (co udaje się w przypadku LBS) i wykorzystania oszczędności z zakupu mieszkania oferuje wiele możliwości, wiele!!! Jasne. Powinny być one przedstawione. Dla wszystkich publicznie. Nie uważasz? Wymienione zostały istotne punkty, czy można je uzupełnić?
Często konsument ma konkretny cel, oparty na swojej wiedzy i tym, co mu powiedziano, i niejednokrotnie pojawiają się nowe perspektywy, a cele ulegają zmianie!

Właśnie wielu konsumentów nie bierze pod uwagę twojego ostatniego stwierdzenia i odejmuje oszczędności z zakupu mieszkania od kredytu z góry udzielonego, a tutaj faktycznie trzeba zwrócić uwagę na wiele rzeczy, być może nawet konieczne jest całkowicie zaciągnięcie nowego kredytu z góry, aby przenieść oszczędności z zakupu mieszkania (zmiana Riestera) lub kontynuować oszczędzanie w ramach oszczędności budowlanych - co z perspektywy rentowności raczej nie ma sensu - ale to zależy oczywiście od oprocentowania i osobistego współczynnika wsparcia. Koszty zostały już pokryte. Przy zmianie zwykle powstają nowe koszty. Niezależnie od tego, temat Riestera można całkowicie oddzielić od finansowania.

I tak poza tym, mamy także eksperta od Riestera w naszym zespole FAIR HYPO, z którym łączy mnie przyjaźń biznesowa i współpraca z C.Andreasem z forum. Gratulacje, coś się tu więc zmieniło. Wypowiedzi sprzed kilku lat niekoniecznie były oparte na wiedzy fachowej.

Jednak cała sprawa wcale się nie o toczyła, nadal oferuję moją pomoc i wsparcie, i zazwyczaj - jeśli mam wszystkie informacje indywidualnie - zawsze wychodzi coś sensownego, nawet jeśli to tylko rada i pomoc, za które otrzymuję podziękowanie.

Komentarze na czerwono.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_bu, tego jeszcze nie wspomniałem i masz tutaj rację. Poprosiłem jednak Irene2020, aby przełączyła się na inny wątek //Link wygasł i szczerze mówiąc, temat został tam tak bardzo omówiony, że naprawdę nie musiałem wszystkiego powtarzać. Niemniej jednak, dziękuję jeszcze raz za uwagę i wsparcie

Napisany przez Batman_BU
zostało skompaktowane z 400 komentarzy...

to nie jest efektywne i raczej odstrasza.

Napisany przez NaTwoim13
Co teraz

Oczywiście, temat jest zbyt złożony, a jeśli skorzystać z twojej pomocy, to ile pytań może wyniknąć, i nie ma się nawet pewności, że doradza ci niezależna osoba, szczególnie jeśli uwzględnia wszystkie możliwości?!?

Batman, przepraszam, ale to nieco inaczej wygląda, niż sobie wyobrażasz.

Napisany przez Batman_BU
pisze:
No cóż, to się nieco różni, Batmanie, przepraszam, ale numer ten przebiega nieco inaczej, niż sobie wyobrażasz.

Oczywiście, to nie przebiega tak, jak sobie wyobrażam. Głównie dlatego, że chcesz na tym zarobić, a chętnie zacinasz wszystkie przeciwstawne opinie i wypowiedzi.

W tym konkretnym ostatnim przypadku - kredyt z góry od Sparkasse, Riester LBS - można to łatwo załatwić. Konsument nie musi tracić pieniędzy, nie musi rezygnować z dotacji czy ulg podatkowych, nadal może kontynuować oszczędzanie na emeryturę (w umowie LBS bez nowych opłat za nowe produkty Riester) lub po prostu zrezygnować.

(i nawet wtedy nadal możesz zarabiać na refinansowaniu)

Oczywiście, temat ten jest zbyt skomplikowany, a jeśli weźmiemy pod uwagę twoją pomoc, jak myślisz, ile z tego wyniknie pytań (nie mam pojęcia, ale można się za to zabrać. Może nawet będzie to 320 postów bez rzeczywistego rezultatu) i nie będziemy mieli pewności, że jesteśmy doradzani niezależnie, a zwłaszcza że widzimy wszystkie możliwości?!?

Bardziej niezależny niż u ciebie. Nie zarabiam na tym i osiągnąłem już sukces w tym temacie.

Napisany przez NaTwoim13
Hej, no właśnie Batmanie, czy wiesz co? Wszystko może się jeszcze lepiej ułożyć, a czy wiesz co jeszcze? Zarabiam pieniądze w każdym razie, twój miły i staranny sprzeciw/wystąpienie nie zmienia tego w ogóle, a czy wiesz jeszcze co? W ogóle nie ma powodu, aby choć trochę zmieniać moje podejście, i czy wiesz dlaczego? Ponieważ lubię pomagać, naprawdę pomagać, zwłaszcza indywidualnie, jak można się dowiedzieć od każdego od 10 lat także tutaj, bez jednego kwiku od żadnego konsumenta, przy 11 500 postach, z których co najmniej 8 000 byłoby zbędnych, gdybym nie musiał chętnie odpowiadać na posty takie jak twój.

Nie mam jednak żalu, w końcu także część tego, dlaczego powinienem i mogłem pomagać, a w konsekwencji każdy konsument podejmuje tę decyzję sam, ty tak, inni inaczej. Rozumiesz?

Ach, i jeszcze jedno, czy wiesz dlaczego? Bo potrafię.

Napisany przez dutche-ie
Cześć noelmaxim / Panie Buhmann,
z zainteresowaniem przeczytałem ten wątek oraz starsze dyskusje na ten temat, ponieważ również chcę zrezygnować z mojego konta oszczędnościowego na cele mieszkaniowe z z góry udzielonym pożyczką od 10 lat i zamiast tego chcę uzgodnić pożyczkę ratalną. W różnych wątkach wielokrotnie natknąłem się na odnośnik do wzoru wypowiedzenia od Ciebie, w którym zaleca się jednocześnie złożenie wniosku o ustalenie. Niestety nie udało mi się znaleźć linku do tego konkretnego wzoru wypowiedzenia. Czy byłbyś tak miły i ponownie podał link tutaj lub przesłał mi go?

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez Pfalzdeal
Cześć Dutche,

Jeśli masz Wohnriester w Schwäbisch Hall, to nie wygląda dobrze.

Wszelkie pisma, formularze itp. nic nie dadzą. konto budowlane będzie działać do emerytury i będzie corocznie oprocentowane o 2%.
Mój tip: po prostu zainwestuj pieniądze np. w fundusz ETF, abyś mógł z niego pokryć koszty emerytury.

Nawet jeśli ktoś twierdzi coś innego, poza haniebną wypowiedzeniem umowy z konta budowlanego nie ma wyjścia.

Smutne, ale prawdziwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata