Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Alternatywny zakup nieruchomości

Napisany przez larnold
Cześć,

najpierw trochę o mojej sytuacji życiowej: Mam 34 lata, jestem singlem, pracuję zawodowo (zarobki około 65 000€ rocznie). Od około 8 lat pracuję około 500 km od mojego rodzinnego miasta. Po prostu zaczęłam to „przygodę” i do tej pory tam zostałam. Obecnie mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu. Moje pieniądze zainwestowałem w ETF-y i (dużą część) lokaty terminowe, chciałbym przynajmniej te ostatnie zredukować/przekształcić. Trochę się zastanawiałem nad tematem posiadania własności, ale pojawia się tutaj wiele ale:

Mieszkam w gospodarczo silnym regionie (w okolicach Monachium) i ceny mieszkań/działek są odpowiednio bardzo wysokie w porównaniu do mojego rodzinnego miasta. Nigdy nie poczułem się tam zupełnie jak u siebie, więc jeśli kiedyś coś się wydarzy, chciałbym wrócić przynajmniej w kierunku rodzinnego miasta. Aktualnie nie ma konkretów, ale czasami wszystko dzieje się szybciej, niż się sądzi.

Jakie są możliwości/alternatywy dla zakupu nieruchomości? Kupienie teraz mieszkania, ewentualnie przeprowadzka za rok i ponowna sprzedaż, nie jest dobrym pomysłem. Rozważyłem także opcję zakupu w rodzinnej miejscowości domu/mieszkania (tańsze) i wynajęcia go. Wówczas pojawia się pytanie, kto się wprowadzi i jakie problemy mogą się pojawić. Jak prowadzić nieruchomość, która znajduje się 500 km od nas? Czy na rynku nieruchomości istnieją zupełnie inne możliwości? Trochę poczytałem o miejscu parkingowym - zakupienie go i wynajmowanie. Z pewnością byłoby to łatwiejsze niż zarządzanie domem z lokatariuszem. Czy są jakieś inne, całkowicie inne i bezpieczne alternatywy dla nieruchomości, które zachowują swoją wartość?

Napisany przez StGe1973
Absolutne bezpieczeństwo zapewnia jedynie lokata terminowa lub lokata odnawialna w cenie odpowiednio niższego oprocentowania.

Kupno nieruchomości w swoim rodzinnym kraju zalecam tylko wtedy, gdy masz tam kogoś, kto się nimi zajmie. Czyli ktoś, kto będzie zajmował się oględzinami mieszkań, odbiorami, przekazaniami itp., w przeciwnym razie 500 km to po prostu zbyt duży wysiłek. Jeśli znasz kogoś, komu ufasz i planujesz przeprowadzkę do swojego rodzinnego kraju w przyszłości, to byłby to dobry pomysł.

Inwestycje finansowe wiążą się zawsze z ryzykiem, niezależnie czy chodzi o nieruchomości, miejsca parkingowe, złoto, akcje itp., ceny wszystkich dóbr się zmieniają.

Ostatecznie wszystko zależy od Twoich oczekiwań:
Są tacy, którzy z powodu polityki pieniężnej widzą wysoką inflację z ryzykiem załamania systemu. W takim przypadku metale szlachetne są dobrą inwestycją, choć absolutnie nie polecałbym złota.

Jeśli wierzysz w trwałe i długotrwałe ożywienie gospodarcze (po pandemii wirusa), to akcje są numerem 1 jako inwestycja.

Nieruchomości są po prostu pośrednim rozwiązaniem między nimi. Również korzystają z silnego rozwoju gospodarczego (ale znacznie mniej niż akcje), ale w porównaniu z akcjami zapewniają wysoką stabilność wartości w czasie recesji.

Rozumiem takie pytania i mogę je całkowicie zrozumieć. Ale w gruncie rzeczy zawsze są one postawione błędnie...

Takie pytania zawsze muszą być powiązane z Twoimi oczekiwaniami: czyli oczekuję z powodu koronawirusa, polityki pieniężnej banków centralnych, długów publicznych itp. średnioterminowo (1 do 5 lat) scenariusza X. Wtedy można by powiedzieć: Ok, w scenariuszu X ta inwestycja prawdopodobnie ma najlepszy stosunek szansy do ryzyka.

Napisany przez 2utopus
Jeśli chodzi o miejsca parkingowe dla samochodów osobowych, należy pamiętać, że istnieje limit transakcji kupna/sprzedaży nieruchomości, powyżej którego urząd skarbowy uznaje działalność komercyjną, a nie traktuje już jako prywatnego inwestora. (Czy to było 3 jednostki na rok?) Osiągnięcie tego limitu jest oczywiście łatwiejsze w przypadku pojedynczych miejsc parkingowych niż w przypadku mieszkań czy domów.Można również rozważyć zakup akcji firm zajmujących się wynajmem mieszkań - na przykład Deutsche Wohnen lub Vonovia - co na pewno wiąże się z mniejszym nakładem pracy. Decyzję o tym, czy opcja ta jest dla nas odpowiednia, należy oczywiście podjąć samodzielnie.

Napisany przez larnold
StGe1973 pisze:
Te pytania muszą być zawsze powiązane z Twoimi osobistymi oczekiwaniami: więc oczekuję z powodu koronawirusa, polityki pieniężnej banków centralnych, zadłużeń państw itp., średnioterminowo (1 do 5 lat) scenariusza X. Wtedy można by powiedzieć: Ok, w scenariuszu X ta inwestycja ma prawdopodobnie najlepszy stosunek szansy/ryzyka.

Spróbuję zadać pytanie w inny sposób. Mam obawy (oczywiście możliwe, że się mylę kompletnie), że również z powodu kryzysu spowodowanego koronawirusem może dojść do dewaluacji waluty albo państwo sięgnie po oszczędności ludzi w celu finansowania (nie mam pojęcia, czy kiedykolwiek to nastąpi). W takich sytuacjach nieruchomości zazwyczaj uważane są za bezpieczne, ale z powodu wspomnianej przeze mnie sytuacji nie jest to takie proste.

Napisany przez Dante
larnold pisze:
że również z powodu kryzysu koronawirusowego może dojść do dewaluacji pieniądza lub państwo może sięgnąć po oszczędności ludzi w celu finansowania (nie mam pojęcia, czy kiedykolwiek to nastąpi). A nieruchomości zazwyczaj są uważane za bezpieczne w takich sytuacjach

A czy uważasz, że w takiej sytuacji nie zostaną wprowadzone przymusowe hipoteki dla właścicieli nieruchomości, skoro państwo sięga już po oszczędności ludzi?

Napisany przez StGe1973
Te obawy dotyczące inflacji oraz dostępu do prywatnego majątku są całkowicie realne. Jednakże nieruchomości również nie pomogą, ponieważ mogą być one pośrednio opodatkowane podatkiem od majątku lub bezpośrednio opodatkowane poprzez przymusowe pożyczki państwowe. Teoretycznie państwo może uzyskać dostęp do wszelkich aktywów, o których ma wiedzę.

Jeśli masz takie obawy, jedynym rozwiązaniem jest wzięcie pieniędzy bezpośrednio z banku i zainwestowanie ich u handlarza metali szlachetnych w srebro, platynę lub u jubilera w biżuterię lub, przynajmniej, diamenty. Poniżej kwoty 10 000 euro w pojedynczym zakupie, możesz to zrobić anonimowo, płacąc gotówką.

W ten sposób posiadasz aktywa rzeczowe (chroniące przed inflacją), a państwo nie wie nic o twoim majątku. Dlatego nie może go opodatkować, chyba że dobrowolnie się do tego przyznasz, co oczywiście, na przykład w przypadku podatku od majątku, będzie twoją osobistą decyzją.

Napisany przez 2utopus
Czy handel bezgotówkowy nie został teraz ograniczony do 2000€? (Pamiętaj o podatku VAT przy niektórych zakupach metali szlachetnych ...) Oczywiście alternatywą są również wino, samochody zabytkowe, sztuka, whisky ... jednak trzeba mieć odpowiednią wiedzę na ten temat.

Napisany przez Dante
Złoto jest mi znane, że od początku 2020 roku anonimowe zakupy są ograniczone do 2000€. Jednak nie wiem, jak jest w przypadku innych metali szlachetnych, ale byłoby interesujące się dowiedzieć.

Napisany przez StGe1973
No cóż, teraz zależy od tego, co rozumiemy przez anonimowość. Od 10 000 euro problemem jest to, że sprzedawca musi zgłosić informację organom, czyli państwo wie, kto, kiedy i gdzie kupił.

Od 2000 euro sprzedawca musi tylko ustalić dane klienta i dokonana transakcja zostanie udokumentowana, ale nie będą one przekazane organom. W Niemczech dostęp do danych klientów jest możliwy tylko w przypadku podejrzenia popełnienia przestępstwa i uzyskania zgody sądu. Często nielubiana ochrona danych staje się wtedy zbawieniem...

100% anonimowości jest możliwe tylko do 2000 euro, ale z powyższych powodów anonimowość (powiedzmy 99%) faktycznie istnieje nadal do kwoty 10 000 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata