Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: ETF-y i emigracja do Kanady

Napisany przez FlorianT
Cześć, mam bardzo specyficzne pytanie i mam nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś, kto może mi pomóc. W tej chwili rozważam założenie planu oszczędnościowego na ETF. Ponieważ mieszkam w Niemczech (i jestem Niemcem), chciałbym otworzyć konto w niemieckim brokerze i wybrać jeden lub kilka ETF-ów, które mają swoją siedzibę funduszy w Unii Europejskiej. Jeśli chodzi o kwestie podatkowe w Niemczech, zdaje się, że mam ogólny zarys (podatek od kapitałowego przy wypłatach dywidend oraz przy sprzedaży udziałów). Teraz do trudniejszej części: planuję emigrację do Kanady w ciągu jednego do dwóch lat. Wtedy będę zarabiał w dolarach kanadyjskich zamiast euro, płacił podatki w Kanadzie, itp. Co wtedy zrobić z moim kontem i ETF-ami? Czy mogę bez większego nakładu / kosztów przejść na kanadyjskiego dostawcę usług depozytowych? Czy powinienem wtedy także inwestować w inne ETF-y, na przykład te, których siedziba funduszy znajduje się w Kanadzie? Co się stanie, jeśli nadal chcę inwestować w ETF-y z siedzibą funduszy w UE? Czy w ogóle mogę inwestować w dolary kanadyjskie w ETF-y z siedzibą funduszy w UE, czy wymogiem jest inwestycja w euro lub na giełdzie europejskiej? Słyszałem, że mogą pojawić się problemy podatkowe, jeśli chciałbym inwestować z Niemiec w ETF-y z siedzibą funduszy poza UE. Czy to dotyczy także sytuacji odwrotnej? Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc lub może macie źródła, gdzie poruszany jest ten temat. Ponieważ ma to być strategia inwestycyjna długoterminowa, chciałbym uniknąć jakichkolwiek błędów. Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Chociaż kiedyś nauczyłem się tego wiele lat temu, to teraz nie mam tak głębokiej wiedzy na temat podatku dochodowego.
Jeśli @StGe1973 się nie odezwie, wątpię, żeby ktoś inny tutaj mógł Ci pomóc w kwestii rozliczeń podatkowych.

Możesz spróbować poszukać informacji na forum o papierach wartościowych lub zadać pytanie tam. Mają tam specjalny dział poświęcony podatkom.
https://www.wertpapier-forum.de/foru...gr%C3%BCndung/

Napisany przez 2utopus
Tutaj prawdopodobnie najpierw należy zapytać niemieckiego doradcę podatkowego, a następnie kanadyjskiego.

W przypadku ETF-ów (i innych funduszy) obecnie trzeba płacić podatek od zysków kapitałowych nie tylko od dywidend i przychodów, ale również proporcjonalnie od odpowiednich zysków z kursów (nawet jeśli nie sprzedajesz udziałów) - kolejne osiągnięcie niemieckiego prawa podatkowego (niech to będzie proste ...)

Aby ETF-y / fundusze były zbywalne w Niemczech / UE, muszą, o ile mi wiadomo, spełniać określone kryteria (UCITS w nazwie) - tutaj trzeba sprawdzić, jak to wygląda w Kanadzie.

Czy planujesz kompletnie wyemigrować bez powrotu - czy wrócić kiedyś?
Jak wyglądają umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania?
Ogólnie rzecz biorąc, oczywiście możesz po prostu sprzedać swoje ETF-y podczas przeprowadzki i kupić ponownie ETF-y w Kanadzie za uzyskane pieniądze - koszty w większości banków/brokerów powinny być akceptowalne.

Napisany przez FlorianT
Dziękuję za odpowiedzi.
Faktycznie nowe dla mnie jest to, że muszę opodatkować zyski kursowe proporcjonalnie. Dziękuję za wskazówkę. Muszę jeszcze trochę poszukać informacji na ten temat.

Na pewno powrót pewnego dnia jest opcją. Oczywiście nie mogę wykluczyć, że po kilku latach będę mieć dość i zechcę wrócić. Jednak obecnie zakładam, że pozostanę tam co najmniej 5 lat, a być może znacznie dłużej.
Musiałem właśnie sprawdzić pojęcie Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Nie mogłem jednak szybko zrozumieć, co to oznacza dla mnie, że istnieje taka umowa między Niemcami a Kanadą. Dziękuję również za tę uwagę. Co najmniej mam już jakiś punkt wyjścia.

Po prostu sprzedać ETF byłoby oczywiście najprostszym rozwiązaniem. Ale chyba nie chce się tego robić już po roku czy dwóch, gdy musiałbym ponieść takie wysokie straty (kursowe). To moje wyobrażenie, jeśli mam błąd myślowy, chętnie mnie poprawcie.

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Generalnie możesz po prostu sprzedać swoje ETF-y podczas przeprowadzki i zakupić z uzyskanych pieniędzy ETF-y w Kanadzie - w wielu bankach/brokerach koszty tego powinny być akceptowalne.

Prawdopodobnie,
Zanim zatrudnisz dwóch doradców podatkowych, to najprawdopodobniej ta opcja będzie tańsza, chyba że mówimy o depozytach o wartości 6-7 cyfr.

Napisany przez 2tneub
FlorianT pisze:
Musiałem właśnie sprawdzić pojęcie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Nie mogłem od razu zrozumieć, co oznacza dla mnie istnienie takiej umowy między Niemcami i Kanadą. Ale dzięki za wskazówkę. Mam przynajmniej punkt zaczepienia.

https://www.bundesfinanzministerium....ommen-DBA.html

Napisany przez florianmeier
Gratulacje z mojej strony za możliwość imigracji do Kanady.

Gdy zagraniczne miejsce zamieszkania jest zgłoszone w niemieckich bankach, to nie ma potrącenia podatku. Wtedy Niemcy stają się rajem podatkowym. :-)

Napisany przez FlorianT
Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi. Myślę, że teraz postąpię w następujący sposób.
Gdy już będę w Kanadzie, zakończę plan oszczędnościowy u niemieckiego brokera i założę nowy plan oszczędnościowy u kanadyjskiego brokera na tamtejszy akceptowany ETF.
Jednak stare ETF-y nie sprzedam od razu, tylko wtedy, gdy kurs będzie korzystny.

Teraz zastanawiam się, czy dobrze rozumiem uwagę @floianmeier (i prawo, które zacytował @tneub)...
Jeśli będę mieszkał w Kanadzie i sprzedam stare ETF-y u niemieckiego brokera, to nie zapłacę niemieckiego podatku od zysków kapitałowych, lecz odpowiedni podatek w Kanadzie?!

Napisany przez StGe1973
Florian,

jesteś zasadniczo zobowiązany do opodatkowania w kraju, w którym znajduje się Twoje miejsce zamieszkania i gdzie mieszkasz. Istnieje obowiązek podatkowy w Niemczech dla określonych dochodów w przypadku posiadania miejsca zamieszkania za granicą, ale dotyczy to nie Twoich inwestycji.

Obecnie deklarujesz swoje dochody kapitałowe w deklaracji podatkowej dochodowej i z reguły bank od razu potrąca podatek od dochodów kapitałowych (do kwoty wolnej od podatku). W deklaracji podatkowej dochodowej sprawdzane jest jeszcze, czy Twój indywidualny podatek dochodowy jest ewentualnie niższy od podatku od dochodów kapitałowych.

Przy przeprowadzce do Kanady obowiązuje podobnie jak w Niemczech porozumienie o unikaniu podwójnego opodatkowania między Kanadą a Niemczechami. Musisz w swojej kanadyjskiej deklaracji podatkowej podać dochody kapitałowe z funduszy europejskich i w deklaracji podatkowej dochodowej w Kanadzie będzie sprawdzane, czy podatek dochodowy w Kanadzie od tych dochodów jest wyższy, niższy lub równy niemieckiemu podatkowi od dochodów kapitałowych. Zapłacony podatek w Niemczech zostanie Ci potrącony w Kanadzie.

Przeniesienie ETF-ów z zagranicznego brokera powinno być zasadniczo możliwe, ale musisz zasięgnąć informacji na temat kosztów, które prawdopodobnie każdy ustala sam. Jeśli kiedykolwiek będziesz w Kanadzie, Twoim problemem będzie czy jesteś gotów podjąć ryzyko kursowe czy nie. Jeśli nie, powinieneś oczywiście kupować w swojej walucie. Z całą pewnością w Kanadzie są również fundusze z naciskiem na Europę/Niemcy lub także EuroStoxx lub Dax.

Inną kwestią jest dowiedzenie się, gdzie są handlowane Twoje specjalne fundusze. Jest to identyczne jak w przypadku akcji, gdzie każde przedsiębiorstwo samo decyduje, na jakich giełdach może być notowane. Zaletą dla przedsiębiorstwa jest zawsze zyskanie zagranicznych inwestorów (ponieważ zazwyczaj unikają oni ryzyka walutowego, woląc wtedy inwestować bezpośrednio w walutę, jeśli chcą spekulować na walutach), a wadą są oczywiście związane z tym koszty i obowiązki raportowania.

Uważam, że mało prawdopodobne jest to, że Kanada jest teraz szczególnie atrakcyjnym miejscem dla europejskich funduszy, ale byłoby teoretycznie możliwe, że poszczególne fundusze złożyły wniosek o notowanie na kanadyjskiej giełdzie. Wtedy byłyby one również notowane w dolarach kanadyjskich i mogłbyś normalnie kontynuować ich dalsze oszczędzanie.

Jeśli chcesz ponieść ryzyko kursowe (co oczywiście może być dla Ciebie korzystne), możesz także kontynuować inwestowanie w fundusze denominowane w euro. Jest to porównywalne do ceny złota. Jest ono notowane w dolarach amerykańskich, a my kupujemy je za euro. Nic nam więc nie pomoże, jeśli cena złota wzrośnie o x dolarów, ale jednocześnie euro spadnie w stosunku do dolara amerykańskiego.

Pod względem podatkowym nie ma to znaczenia. Jeśli kiedykolwiek będziesz w Kanadzie, będziesz musiał zadeklarować tam wszystkie dochody w deklaracji podatkowej dochodowej i je opodatkować. Wszystkie w Niemczech zapłacone podatki zostaną Ci tam zaliczone. Czy to jest opłacalne dla niewielkich kwot, wątpię, ale zasadniczo masz możliwość zaliczenia wszystkiego.

Napisany przez 2utopus
Wniosek o ryzyko walutowe w akcjach/funduszach/ETF-ach nie jest moim zdaniem uzasadniony - akcja (również jako część funduszu/ETF) reprezentuje wartość majątkową w postaci odpowiedniej kwoty pieniędzy - jeśli euro lub dolar kanadyjski zmieniają wartość, to samo dotyczy odpowiedniego kursu w euro lub Kan$.

Jeśli chcę np. kupić akcje Amazon, muszę zapłacić odpowiednią kwotę pieniędzy w euro lub Kan$ praktycznie w każdej chwili - i przy wahaniach kursów walutowych nie będę mógł osiągnąć dużych strat/zysków.

Napisany przez StGe1973
utopus,

oczywiście zawsze musisz zapłacić równowartość w euro lub dolarach kanadyjskich, ale ta równowartość się zmienia.

Inny przykład:
Cena ropy jest ustalana w dolarach amerykańskich i kształtowana przez globalne popyt i podaż. Jeśli chcesz teraz kupić ropę, istnieje możliwość, że cena ropy wzrośnie o x dolarów, ale (jeśli euro wzrośnie w stosunku do dolara amerykańskiego) nadal będziesz mógł kupić tę samą ilość ropy.

Może się również zdarzyć, że cena ropy pozostaje taka sama, ale (jeśli euro spada w stosunku do dolara amerykańskiego), będziesz mógł kupić mniej ropy.

To samo dotyczy akcji w obcych walutach: cena akcji może pozostać niezmieniona, ale jeśli waluty się zmieniają, będziesz mógł kupić mniej akcji niż dzień wcześniej.

Oznacza to jako ekstremalny przykład:

Dzisiaj dostajesz np. (wartości fikcyjne) za 2500 dolarów kanadyjskich np. 250 akcji sprzedawanych w dolarach amerykańskich. Jeśli teraz (absolutnie ekstremalny przykład) wystąpi deprecjacja o 50%, te akcje będą warte tylko 1250 dolarów kanadyjskich, jeśli cena na giełdzie pozostanie taka sama.

Nie poleciłbym nikomu handlowania w obcych walutach. waluty między sobą nie są niestety absolutnymi proporcjami, a względnymi proporcjami między jedną gospodarką a drugą. Ostatecznie chodzi o to, jak rozwija się gospodarka w kontekście różnych czynników, takich jak wzrost gospodarczy, stopy procentowe, bilans handlowy, wskaźnik zadłużenia, międzynarodowy popyt na daną walutę itp. To jest skrajnie skomplikowane, ponieważ trzeba być bardzo dobrze zorientowanym w dwóch przestrzeniach gospodarczych, np. dolar amerykański i strefa euro, i umieć ocenić względne przyszłe tendencje.

To jest już trudne dla jednej przestrzeni gospodarczej, a jeszcze trudniejsze dla dwóch przestrzeni gospodarczych, a skrajnie skomplikowane są względne tendencje dwóch różnych przestrzeni gospodarczych między sobą.

Kto sądzi, że potrafi to zrobić, niech spróbuje swojego szczęścia inwestując w obce waluty. Każda inwestycja powinna zawsze polegać na zrozumieniu produktu przez inwestora, a następnie na własnej ocenie szans i ryzyka. W przypadku inwestycji w obce waluty stwierdziłbym, że to bardzo wielu ludzi nie potrafi zrobić. Więc przynajmniej ja zdecydowanie nie jestem w stanie ich choć trochę rzetelnie ocenić, jeśli chodzi o dolara kanadyjskiego w stosunku do euro lub dolara kanadyjskiego i dolara amerykańskiego.

Napisany przez 2utopus
StGe1973 pisze:
Oznacza to jako ekstremalny przykład:

Dziś otrzymujesz na przykład (fikcyjne wartości) 2500 dolarów kanadyjskich, na przykład 250 akcji spółki obrotowej w zamian 250 dolarów USA. Jeśli teraz (absolutny skrajny przykład) nastąpi deprecjacja o 50%, wówczas te akcje będą warte tylko 1250 dolarów kanadyjskich, jeśli cena na giełdzie pozostanie taka sama.

W twoim przykładzie, w momencie zakupu (dzisiaj) 10 dolarów kanadyjskich = 1 dolar amerykański (który odpowiada na przykład 2 euro) i następnego dnia dolar kanadyjski spada, a potrzebne jest już 20 dolarów kanadyjskich za 1 dolar amerykański (czyli 2 euro).
Na początku kupuje się więc za 2500 dolarów kanadyjskich 250 akcji po 10 dolarów USA (2500 dolarów USA lub 1250 euro) - następnego dnia miałoby się akcje warte 5000 dolarów kanadyjskich - ale ich wartość nie zmieniła się (jeśli dochód jest w dolarach kanadyjskich, oczywiście problemem jest inflacja) - ale akcje są nadal warte tyle samo w dolarach amerykańskich i euro.
(To może wyglądać inaczej na wyciągu z rachunku maklerskiego, ponieważ tam mogą pojawić się wyższe wartości w dolarach kanadyjskich.)

Ale akcja Siemensa pozostaje akcją Siemensa - 1 kg złota pozostaje 1 kg złota, a akcja Amazona pozostaje akcją Amazona ... inaczej jest w przypadku obligacji/papierów wartościowych/danych obligacji terminowych. (Również procentowe wzrosty/zmiany mogą różnić się w zależności od wpływu walutowego.

A gdy chce się sprzedać akcję w czasie załamania walutowego, może to oczywiście spowodować problemy z handlem w walucie, która znalazła się w kryzysie.

Napisany przez Dante
I gdy chcesz sprzedać akcje podczas załamania waluty, możesz mieć problemy z handlem w walucie, która się załamała.

Czy pomocne byłoby przeniesienie akcji lub portfela inwestycyjnego do kraju z stabilną walutą i dokonanie sprzedaży?

Napisany przez StGe1973
utopus, można przyjąć takie argumenty, ale dla mnie to nonsens, a w przypadku zakupów miłośników... Normalni ludzie chcą lokować pieniądze na giełdzie i mam nadzieję sprzedać je z zyskiem. Ten zysk zostanie następnie zainwestowany w nieruchomości, na zabezpieczenie emerytalne itp. Dlatego dla tych osób istotne jest uwzględnienie efektów kursowych, ponieważ mogą one zmniejszać zysk lub oczywiście go zwiększać. W przypadku czysto miłośnikowskich zakupów, czy to złota, czy określonej akcji, które ktoś chce trzymać przez całe życie i potem przekazać, takie efekty są oczywiście nieistotne. Jest to analogiczne do nieruchomości: Oczywiście można powiedzieć, że nieruchomość pozostaje nieruchomością, reszta mnie nie obchodzi, i jest to charakterystyczne dla zakupów miłośników. Jednakże 99% ludzi zwraca uwagę na cenę i chce kupować możliwie jak najtaniej. Bo gdy sytuacja tego wymaga i chce się sprzedać, to chce się już mieć zysk... Ten problem występuje zawsze, gdy ktoś zarabia np. w dolarach kanadyjskich i kupuje akcje w innej walucie.

Napisany przez tomy778
Nie do końca pasuje, ale mam inne pytanie.\r\n\r\nZałóżmy, że osoba prywatna A wynajmuje w Niemczech kilka nieruchomości jako inwestycję kapitałową i wyemigruje, przenosząc swoje miejsce zamieszkania do USA.\r\n\r\nCzy musi opodatkować dochody z najmu w Niemczech?\r\nCo się stanie, jeśli sprzeda nieruchomość przed upływem 10-letniego okresu, który uprawnia do zwolnienia podatkowego przy sprzedaży?

Napisany przez StGe1973
Tak,

gdy istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, takie pytania właściwie nie odgrywają dużego znaczenia, oznacza to, że ta osoba musi zapłacić podatki od swoich dochodów, albo w kraju A, albo w kraju B. Wszystko, co jest opłacane w kraju B, zostanie zaliczone przez kraj A.

Ale bez gwarancji, ponieważ nie jestem doradcą podatkowym:
Jeśli ktoś posiada kilka nieruchomości, prawdopodobnie zarejestruje tutaj działalność gospodarczą, ponieważ oczywiście chce odliczać wydatki na rzemiosło, podatek VAT itp. pod względem podatkowym. W ten sposób te dochody będą także opodatkowane w Niemczech.

Sprzedaż w ciągu 10 lat musiałaby w mojej opinii być zawsze opodatkowana w Niemczech.

Dochody z nieruchomości bez rejestracji działalności gospodarczej według mnie powinny być opodatkowane tylko w jego własnym kraju.

Ale jak już wspomniałem, w przypadku umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania to wszystko właściwie nie ma znaczenia, ponieważ każde opodatkowanie dochodów w Niemczech zostanie zaliczone w jego kraju. Takie pytania są naprawdę interesujące jedynie w przypadku krajów bez umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania....

Napisany przez tomy778
Tak więc chodzi o mnie.
Mam wiele nieruchomości i rozważamy emigrację.
Nieruchomości są w normalnym posiadaniu prywatnym, nie związane z żadnym przedsiębiorstwem ani inną instytucją.

Napisany przez 2tneub
StGe1973 pisze:
Ale jak już wspomniałem, przy umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania wszystko to tak naprawdę nie odgrywa dużą rolę, ponieważ opodatkowanie dochodów w Niemczech zawsze zostaje zaliczone w jego kraju. Takie pytania są naprawdę interesujące tylko w przypadku krajów bez umów o unikaniu podwójnego opodatkowania...

Ktoś jednak może potajemnie zacierać ręce i myśleć, że dzięki temu może obniżyć swój osobisty podatek - muszę go jednak rozczarować. Przynajmniej w Niemczech te dochody zagraniczne ponownie są uwzględniane przy obliczaniu progresji podatkowej i zwiększają w ten sposób stawkę podatkową. Nie mogę powiedzieć, czy podobne zasady obowiązują w obcym prawie podatkowym.

Gdzie masz zamiar się udać? @tomy778

Napisany przez StGe1973
tomy, nie wiem, jak sobie wyobrażasz założenie działalności gospodarczej bez rejestracji... ostatecznie będziesz potrzebował ludzi tutaj, którzy zajmą się nieruchomościami i z reguły będą chcieli być wynagrodzeni. Jakie masz na to plany? Zmiana najemców, szkody w mieszkaniu (część własnościowa) nie są obsługiwane przez zarządcę itp. Jak chcesz to wszystko zorganizować z zagranicy? A jak chcesz np. postąpić w przypadku procesu eksmisyjnego, skoro postępowanie będzie znowu miało miejsce tutaj? Teoretycznie brzmi to zachęcająco, ale praktycznie uważam to za ekstremalnie trudne do zorganizowania. Najbardziej sensownym rozwiązaniem jest założenie firmy i zatrudnienie zarządcy, dyrektora (zaufanego) lub jakkolwiek to nazwać, który zajmie się wszystkim na miejscu. W przeciwnym razie praktycznie jedynym rozwiązaniem jest sprzedaż nieruchomości w Niemczech, a następnie ponowne inwestowanie w nieruchomości i wynajmowanie ich na miejscu (za granicą). Wtedy ty lub wy będziecie na miejscu i będziecie mogli sami zadbać o nieruchomości.

Napisany przez 2tneub
StGe1973 pisze:
Najbardziej sensownym rozwiązaniem jest zarejestrowanie firmy i zatrudnienie administratora, dyrektora (zaufanego) lub jakkolwiek nazwać kogoś, kto będzie zajmować się wszystkim na miejscu.

Czy sugerujesz przeniesienie nieruchomości do firmy?
Ale to znowu wywołałoby podatek od nabycia nieruchomości i koszty notarialne.

W mojej wiedzy zarządcy nieruchomości również dokonują zmiany lokatorów. Zarządcy nieruchomości często mają także usługi dozorcy do napraw. Myślę, że wiele można załatwić zdalnie.
Czy w przypadku procesów eksmisyjnych należy osobiście stawić się na miejscu, czy wystarczy pełnomocnik prawnika?

W przeciwnym razie może być ktoś z rodziny na miejscu.

Napisany przez StGe1973
niezmiernie,

więc po prostu założyliśmy działalność gospodarczą w zakresie wynajmu i dzierżawy, po prostu po to, aby móc zaliczyć pracowników. Nie obowiązuje podatek handlowy itp., po prostu koszty związane z założeniem działalności gospodarczej.

Przepraszam, ale uważam to za zbyt wiele teorii:

Nie znam żadnej firmy zarządzającej nieruchomościami, naprawdę nie znam ani jednej, którą można by nazwać naprawdę dobrą. Mogłbym opowiedzieć historie o rozliczaniu usług specjalnych, gdzie naprawdę zastanawia się, czy to całkowita niekompetencja czy też celowe fałszywe rozliczenia. Podstawowym problemem zawsze jest to, że najemcy są kontrolerami, którzy w ogóle nie mają o tym pojęcia i zatwierdzają wszystko bardziej lub mniej obojętnie... Nigdy nie powierzyłbym zarządzania wynajmem firmie zarządzającej, nigdy....

Usługi opiekuna domu są dobre i pomocne w przypadku zatkanej syfonu lub innych drobnych spraw. Wszystko, co jest trochę trudniejsze, u nas się nie dzieje, ponieważ usługi opiekuna domu nie ponoszą odpowiedzialności. Gdy potrzebne są firmy budowlane, zarządzanie nieruchomościami już nie jest właściwe z powodu specjalnej własności.

W przypadku postępowań sądowych w sprawach cywilnych, nie potrzeba w ogóle adwokata lub robimy to bez adwokata. W przypadku zaległości w płatnościach sytuacja prawna jest jasna i jednoznaczna, gdy przekroczone są 2 czynsze miesięczne. Kto chce zapłacić za adwokata, może to oczywiście zrobić. Naprawdę potrzebne jest to w przypadku najemców komercyjnych, ponieważ są nimi sąd rejonowy i obowiązkowa jest reprezentacja przez adwokata. Przy eksmisji przez komornika jednak trzeba znów być obecnym.

Więc możliwe oczywiście, bardzo kosztowne i naprawdę arcydzieło organizacyjne. Ale nie polecałbym tego nikomu....

Napisany przez tomy778
Przemyśleniem jest wyjazd do USA. Proszę, nie prowadźmy dyskusji na ten temat.

Nie chciałbym sprzedawać nieruchomości, ponieważ działają dobrze i zbyt wiele podatków zapłaciłbym z tytułu zysków ze sprzedaży.

Nie mam własnej firmy, ponieważ zawsze mówiono mi, że musiałbym ponownie zapłacić podatek od nabycia nieruchomości oraz opłatę dla notariusza, co jest nonsensem...

Jak to wygląda, gdy zakłada się firmę do wynajmu i dzierżawy nieruchomości? Czy można na to zatrudniać pracowników czy korzystać z firmowych samochodów itp.?

Napisany przez StGe1973
"

zarówno Ja, jak i Ty jesteśmy po obu stronach, przy czym nakłady zawsze muszą być podzielone proporcjonalnie na nieruchomości. Na przykład w przypadku księgowości i doradcy podatkowego, nie otrzymasz jednego ogólnego rachunku, lecz są one podzielone na poszczególne nieruchomości i muszą być odpowiednio przyporządkowane i zaksięgowane... Co prawda, jeśli wynajmujesz tylko nieruchomości prywatne, to jest to prawdopodobnie nieistotne. Co najmniej z udziałami komercyjnymi jest ważne, ponieważ można dokonywać różnych odliczeń VAT..."

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata