- pt lut 12, 2021 12:01 pm
Cześć, mam bardzo specyficzne pytanie i mam nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś, kto może mi pomóc. W tej chwili rozważam założenie planu oszczędnościowego na ETF. Ponieważ mieszkam w Niemczech (i jestem Niemcem), chciałbym otworzyć konto w niemieckim brokerze i wybrać jeden lub kilka ETF-ów, które mają swoją siedzibę funduszy w Unii Europejskiej. Jeśli chodzi o kwestie podatkowe w Niemczech, zdaje się, że mam ogólny zarys (podatek od kapitałowego przy wypłatach dywidend oraz przy sprzedaży udziałów). Teraz do trudniejszej części: planuję emigrację do Kanady w ciągu jednego do dwóch lat. Wtedy będę zarabiał w dolarach kanadyjskich zamiast euro, płacił podatki w Kanadzie, itp. Co wtedy zrobić z moim kontem i ETF-ami? Czy mogę bez większego nakładu / kosztów przejść na kanadyjskiego dostawcę usług depozytowych? Czy powinienem wtedy także inwestować w inne ETF-y, na przykład te, których siedziba funduszy znajduje się w Kanadzie? Co się stanie, jeśli nadal chcę inwestować w ETF-y z siedzibą funduszy w UE? Czy w ogóle mogę inwestować w dolary kanadyjskie w ETF-y z siedzibą funduszy w UE, czy wymogiem jest inwestycja w euro lub na giełdzie europejskiej? Słyszałem, że mogą pojawić się problemy podatkowe, jeśli chciałbym inwestować z Niemiec w ETF-y z siedzibą funduszy poza UE. Czy to dotyczy także sytuacji odwrotnej? Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc lub może macie źródła, gdzie poruszany jest ten temat. Ponieważ ma to być strategia inwestycyjna długoterminowa, chciałbym uniknąć jakichkolwiek błędów. Pozdrowienia