Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Transakcja prywatnej sprzedaży, podatek dochodowy, kryptowaluty.

Napisany przez powni
Cześć
moje pytanie dotyczy opodatkowania zysków ze sprzedaży prywatnych transakcji, jeśli są sprzedawane w ciągu okresu posiadania krótszego niż rok.
Teraz mam pytanie dotyczące dokładnego opodatkowania zysków. Czy zyski są opodatkowane stawką podatku dochodowego, którą aktualnie mam, czy zyski (w tym przypadku, zyski ze sprzedaży kryptowalut) zwiększają mój indywidualny podatek? Innymi słowy:
Roczne dochody + zysk z kryptowalut w tym roku = nowa stawka podatku dochodowego?
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
powni

Napisany przez StGe1973
Więc bez gwarancji, bo nie jestem doradcą podatkowym.

Ogólnie rzecz biorąc, zyski z kryptowalut zwiększają Twój dochód, jeśli posiadasz je krócej niż 1 rok.

Jednak musisz wziąć pod uwagę następujące kwestie:

Do kwoty 600 euro istnieje próg zwolnienia i nie musisz opodatkować sprzedaży. Dlatego warto sprzedać do granicy zwolnienia i trzymać wszystko inne dłużej niż 1 rok.

Ale jeśli potrzebujesz szybko gotówki i chcesz sprzedać więcej, to całkowity zysk (bez progu zwolnienia) zwiększa Twój dochód podlegający opodatkowaniu oraz Twój osobisty podatek dochodowy.

Napisany przez powni
Dziękuję za odpowiedź. Prawie podejrzewałem, że tak będzie.
Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
Warto również zadać inne pytanie, czy podatek od źródeł w wysokości 25% nie wchodzi w grę!

Z kwotą wolną w wysokości 801/1.602 €!

To byłoby obliczenie graniczne, ponieważ dochód podlega opłacom społecznym. Wyższe zasiłki chorobowe, Alu I, wyższa renta!

Wydobywanie zysków, które podlegają obowiązkowym składkom społecznym i opodatkowaniu w wysokości 25%, a następnie pobieranie podatku od źródeł w wysokości 25%?

Ale to należy do obszaru doradztwa podatkowego.

bruno68

Napisany przez Cici
bruno68 pisze:
Czy nie powinno się również rozważyć podatku źródłowego w wysokości 25%?

Z uwzględnieniem kwoty wolnej od podatku w wysokości 801/1,602 €!

Co ma do tego podatek źródłowy? Czy chodzi ci o podatek od zysków kapitałowych? I nie, ustawodawca uregulował to dość jasno. Zyski z kryptowalut podlegają opodatkowaniu stawką podatku personalnego.

Napisany przez Moizi
Dziękuję za dyskusję! Ostatnio jeden z moich przyjaciół zapytał mnie o to, a ja nie miałem pojęcia na ten temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata