Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Ochrona depozytów: konto jest prowadzone na nazwę banku, czy jest mimo to zabezpieczone?

Napisany przez muckelein
Cześć, załóżmy
że osoba ma powiązane konto rozliczeniowe w niemieckim banku do spraw finansowych powołanym przez giełdę.
giełda przenosi czyste zadania kontowe.
Jednakże to konto jest prowadzone na nazwisko tego banku, a nie na nazwisko właściciela konta.
(Takie postępowanie zauważyłam przynajmniej w 2 giełdach/bankach).

Pojawia się pytanie dotyczące zabezpieczenia w ramach gwarancji depozytów na saldach euro.
Ogólnie rzecz biorąc, bank podlega gwarancjom depozytowym i zwraca na to uwagę w sposób właściwy.

W umowach brak jest wyraźnej wzmianki o tej specyfice odbiorcy konta.

Czy mimo to jest się w pełni chronionym zgodnie z przepisami dotyczącymi gwarancji depozytów?
Co o tym myślicie?

Re: Ochrona depozytów: konto jest prowadzone na nazwę banku, czy jest mimo to zabezpieczone?

Napisany przez Cici
pisze:
Cześć, załóżmy, że
posiadasz powiązane konto rozliczeniowe w niemieckim banku finansowym powołanym przez giełdę, która zarządza czynnościami związanymi z Twoim kontem.
Innymi słowy, giełda zleca wykonanie czystych zadań konta.
Jednakże konto to jest prowadzone na nazwisko tego banku, a nie na nazwisko właściciela konta.

Nie do końca rozumiem sytuację wyjściową. Jesteś osobą prywatną czy przedsiębiorcą? Czy to jest prywatne konto rozliczeniowe czy firmowe? Jak dokładnie łączą się tutaj giełda i bank, oraz jaka jest Twoja rola w tym wszystkim?

Napisany przez muckelein
Chodzi o giełdy kryptowalut. Włączone jest tam konto rozliczeniowe banku, ponieważ giełda sama nie ma licencji bankowej. Przy otwieraniu konta na giełdzie równocześnie otwiera się konto rozliczeniowe w banku. Proces otwarcia jest w zasadzie taki sam jak przy otwieraniu konta w banku. Wszystko dobrze działa w normalnym życiu codziennym podczas kupna/sprzedaży kryptowalut lub wpłacania/wypłacania euro na konto rozliczeniowe. Jednak gdy wpłacisz na konto rozliczeniowe, odbiorcą nie jesteś ty sam, lecz nazwa banku jako odbiorca lub ewentualnie nazwa giełdy. IBAN konta rozliczeniowego jest tworzony tylko dla właściciela konta na giełdzie. W procesie otwarcia informuje się o ochronie depozytów. Taka jest sytuacja.

Napisany przez Cici
Nigdy nie słyszałem o takim rachunku rozliczeniowym. Jeśli jednak wyraźnie zaznaczono o gwarancji depozytów i jest to niemiecki bank pod nadzorem Bafin, to gwarancja depozytów powinna być odpowiednia. Skonsultowanie tego z bankiem powinno szybko rozwiać wszelkie wątpliwości.

Napisany przez muckelein
Cześć, rozwiązanie jest naprawdę perfidne i ponownie wrogie dla ochrony klientów. W ramach tego podejścia istnieją prawdopodobnie różnice prawne. Polegają one na tym, czy nadana IBAN jest przypisana osobistej i tylko do nazwy klienta, czy nie. To jednak nie oznacza konieczności pojawienia się nazwy klienta jako odbiorcy przelewu. Nazwa giełdy kryptowalut może również zostać podana. Niemniej jednak nadana IBAN należy wyłącznie do klienta (mnie). W takim przypadku przeznaczenie środków jest bez znaczenia. Istnieje pełne zabezpieczenie depozytów!! Z drugiej strony może się zdarzyć, że nadana IBAN jest kontem giełdy kryptowalut, czyli giełda jest klientem banku, nie klient kryptowalut giełdy (ja). W celu zapewnienia przypisania kwoty przelewu na konto klienta kryptowalut giełdy (mnie) w polu przeznaczenia podano unikalny wewnętrzny kod klucza giełdowego. Po wpłacie na ten IBAN, tylko ta kwota jest przypisana z całkowitego salda konta do wewnętrznego konta klienta kryptowalut. W tej metodzie osoba dokonująca przelewu (klient giełdy, ja) nie ma żadnego konta w banku rozliczeniowym. Co za perfidia. I to z niemieckim bankiem. Niech żyje ochrona konsumentów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata