Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy sprzedać Dom w tej europejskiej kryzysowej sytuacji?

Napisany przez rasslputz
Cześć, tytuł mówi wszystko.
Chcę sprzedać mój Dom i znalazłem już kupca.
Jednak ze względu na niedawne wydarzenia na Ukrainie, martwię się, że może to nas również dotknąć.
Czy może dojść do wzrostu inflacji lub nawet dewaluacji pieniądza?
Zastanawiam się więc, czy lepiej jest sprzedać teraz mój Dom, czy czekać.
Co jest lepsze w obecnych czasach? Nieruchomość czy pieniądze?
Pozdrawiam

Napisany przez Martin79HN
Cześć Rasslputz,

nikt nie jest w stanie przewidzieć, co przyniesie przyszłość.
Osobiście poleciłbym wynajem i trzymał obiekt w posiadaniu.
Długoterminowo prawdopodobnie nie będzie już oprocentowania od depozytów, a inwestowanie w akcje ETF
podlega wahaniom!

Obecnie istnieje znaczne zapotrzebowanie na wynajem.
Wojna prowadzi również do wzrostu inflacji, cen budowlanych i zapotrzebowania na mieszkania.

Pieniądz traci na wartości.

Napisany przez rasslputz
Martin79HN pisze:
Aktualnie istnieje coraz większe zapotrzebowanie ze strony najemców.
Wojna prowadzi także do inflacji, wzrostu cen budowlanych i zapotrzebowania na mieszkania.

Dziękuję za Twoją odpowiedź.
Jeśli zapotrzebowanie na mieszkania, ceny budowlane itp. rosną, czy wartość nieruchomości również wzrośnie?

Napisany przez 2utopus
Jeśli jednak gospodarcze restrykcje wobec Rosji spowodują dalszy wzrost cen energii i niemiecka gospodarka ucierpi, może dojść także do zwolnień i spadku siły nabywczej - wtedy może być mniej kupujących, a ceny mogą spaść - oczywiście zależy to też od lokalizacji nieruchomości.
(Jeśli chodzi o silne zbliżenie do wschodu (Polski itp.), to bym się raczej martwił ...)

-> Kryształowa kula

Napisany przez rasslputz
Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@rassputz, pytanie brzmi: gdzie więc będziesz mieszkać? Kupisz mniejsze mieszkanie czy nieruchomość?
Czy będziesz wynajmować?

Napisany przez rasslputz

@rassputz, pytanie brzmi również gdzie będziesz mieszkać? Kupisz mniejsze mieszkanie czy nieruchomość?
Czy będziesz wynajmować?

Mam dość tanie małe mieszkanie u przyjaciela. W moim wieku Dom jest dla mnie zbyt dużym obciążeniem. Nic już nie kupię.
Oczywiście, chcę ulokować swoje oszczędności stosunkowo bezpiecznie, biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku. Już od pewnego czasu czyta się, że odnośnie euro istnieje groźba jego upadku w niedalekiej przyszłości.

Napisany przez 2utopus
rasslputz pisze:
Mam dość tanie małe mieszkanie u przyjaciela. W wieku starszym nie chcę już niczego kupować. Oczywiście chciałbym zainwestować względnie bezpiecznie w obecnej sytuacji rynkowej. Od pewnego czasu czytam też wiele informacji na temat waluty euro, w których mówi się, że w przyszłości może ona być zagrożona.

Rubel i turecka lira są teraz dostępne w przystępnych cenach ...

Napisany przez rasslputz
Bardzo spekulacyjne :-)

Napisany przez Martin79HN
Aktualnie stawki finansowania budowy rosną, a także inflacja. Jeśli gospodarka cierpi i EBC podnosi stopy procentowe ze względu na inflację, niekoniecznie prowadzi to do wzrostu.

Myślę, że obecnie jesteśmy na bardzo wysokim poziomie sprzedaży, dlatego warto to przemyśleć. Obecnie nie stawiałbym na rosnące ceny nieruchomości. Długoterminowe zarabianie na wynajmie jest uczciwe, lub szybka sprzedaż.

Opcje inwestycyjne są raczej ograniczone.

Nie byłbym spekulacyjny w inwestowaniu w akcje ETF, wszystko podlega wielu wahaniom.

Napisany przez rasslputz
Dobrze, rozumiem.
Dziękuję za miłe odpowiedzi.

Napisany przez 2utopus
Pytanie brzmi, co zrobić z pieniędzmi po sprzedaży?
Wzrastająca inflacja i spowolnienie wzrostu gospodarczego mogą sprawić, że za kilka lat będą one warte tylko połowę?
I nie popełniaj błędu pytając doradcę w banku - oferuje on tylko produkty przynoszące wysokie prowizje sprzedawcy, na których bank zarabia. (zarządzane fundusze / drogie ubezpieczenia)

Czy te pieniądze mają być wydane (w jakim okresie czasu?) - czy mają być dziedziczone?

Sam Dom to (w większości regionów) nadal betonowe złoto - gdy się go wynajmuje, można mieć z tego stałe dochody ...

Napisany przez rasslputz
Wynajem raczej nie wchodzi w grę, ponieważ musiałbym o to zadbać, co zdrowotnie nie zawsze jest możliwe.
Jeden fragment ma być wynajęty, a drugi ma być zagospodarowany.
Celem zagospodarowania nie jest przede wszystkim zysk, lecz raczej zachowanie wartości.

Napisany przez 2titan1981
samozatrzymanie jest obecnie trudne.

dlaczego nie zastanowić się nad zarządzaniem nieruchomościami? Oni zajmują się wszystkim, a Ty otrzymujesz swoje czynsze po odjęciu opłaty.... Nie musisz martwić się o obiekt i o wszystko zadba kto inny. Otrzymujesz tylko mniejsze czynsze, które możesz zachować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata