Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jaką interwał oszczędzania wybrać dla ETF-ów?

Napisany przez christophn
Cześć wszystkim,

mam zamiar utworzyć plan oszczędnościowy, wybrałem odpowiednie ETF-y.

W moim Neobrokerze dostępne są różne warianty oszczędzania (tygodniowo, miesięcznie, co 2 miesiące itp.).

Czy istnieją uogólnialne różnice w zyskach w zależności od wyboru interwału lub od tego, kiedy w miesiącu
plan oszczędnościowy jest realizowany? Czy ktoś ma jakieś zalecenie? A może ostatecznie to po prostu szczęście w grze
lub istnieją tam tylko marginalne różnice?

I drugie pytanie:

Czy zalecalibyście mi zainwestować na początku już jednorazowo pewną kwotę w ETF-y i następnie założyć plan oszczędnościowy?
Pewna kwota byłaby bowiem od razu dostępna.

Dziękuję za wasze opinie i miłego czwartku!

Christoph

Napisany przez ZehWeh
Widziałem statystyki, zgodnie z którymi ceny są bardziej korzystne w okolicach 25. każdego miesiąca, ponieważ wiele firm/inwestorów w tym czasie pozyskuje płynność finansową. Na początku miesiąca są one nieco wyższe, ponieważ wtedy realizowane są większość planów oszczędnościowych, co generuje wysokie zapotrzebowanie.

Wykonuję moje plany oszczędnościowe 7. dnia miesiąca i myślę, że nie robi to zbyt wielkiej różnicy. Tylko unikam 1. dnia miesiąca.

Dla jednorazowych wpłat istnieją również różne statystyki. Historycznie patrząc, jednorazowa wpłata zawsze była bardziej korzystna niż regularne płatności rozłożone w czasie, z wyjątkiem sytuacji tuż przed kryzysem! Jeśli nie potrzebujesz pieniędzy od razu, zrób jednorazową wpłatę; jeśli masz wątpliwości, czy teraz jest odpowiedni moment, rozważ zakup w ratach rozłożonych na 6-12 miesięcy.

Dzięki za szybką odpowiedź!

Czy więc zgodzisz się, że nie ma (przewidywalnej) różnicy, czy dokonuję wpłat w ramach planu oszczędnościowego raz w miesiącu (czy to 7., czy 15. dniem itp.) czy też na przykład co tydzień (średnio 3 - 4 razy w miesiącu)?

Ok, myślę, że rozłożę jednorazową wpłatę na kilka części.

Czy ma sens inwestować obok portfela podstawowego, który regularnie jest regularnie uzupełniany, również od czasu do czasu w różnorodne mniej zdywersyfikowane ETF (kraje, branże, surowce, nieruchomości) za mniejsze sumy jednorazowe? Może nawet w kryptowaluty itp.? Czy to nie wnosi dodatkowej wartości z punktu widzenia statystycznego, ponieważ prawdopodobnie nie znajdę się wśród niewielu osób, które na dłuższą metę pokonają rynek lub będą narażone na ryzyko związane z tworzeniem klastrów ETF w ramach planu oszczędnościowego, ponieważ większość wartości znajduje się już w MSCI World itp.?

Napisany przez ZehWeh
Porównując różne portfele wzorcowe, istnieją tylko marginalne różnice w porównaniu z ETF-em na cały świat. Nie zdecydowałbym się inwestować w konkretne branże lub sektory, ponieważ byłoby to bardzo spekulacyjne, podobnie jak inwestowanie w kryptowaluty. Ja osobiście inwestuję w FTSE All World oraz S&P500. USA mają w ten sposób znaczną przewagę, ale są również największą potęgą gospodarczą na świecie i nie widzę powodu, aby to się w przyszłości zmieniło.

Dziękuję Ci!

Napisany przez 2tneub
Musisz uważać na opłaty stałe za każdą transakcję. W takim przypadku ma sens gromadzenie pieniędzy i inwestowanie co 2 miesiące lub kwartał.

Ale podejrzewam, że ten nowoczesny broker nie pobiera bezpośrednich opłat.

Cześć,

jestem w Trade Republic, o ile wiem, nie pobierają (jeszcze) opłat za oszczędności.
Ale dzięki za informację.

Ponieważ nie ma prawdopodobnie żadnych dużych ani przewidywalnych różnic, prawdopodobnie będę po prostu oszczędzać raz w miesiącu.

Napisany przez ZehWeh
Jeśli robisz zakupy jednorazowe, pamiętaj, że najlepiej jest to robić między 15:00 a 17:00, ponieważ wtedy największe giełdy są otwarte, a płynność jest wysoka.
Jeśli złożysz zlecenie w Neobrokerze na przykład o 21:30, najprawdopodobniej przejdzie ono przez kreatora rynku, co może skutkować niższymi cenami transakcyjnymi!

Planowane oszczędności zwykle są realizowane przez brokera w regularnych godzinach handlu. W takich przypadkach nie ma się czego obawiać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata