Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestować w USD.

Napisany przez dxbcamper
Cześć wszystkim, mam odziedziczony średnią kwotę w wysokości 50 000 USD. Pierwotnie chciałem zainwestować ją w depozyt terminowy w PBB, oprocentowanie 5% na okres 10 lat. Czy ktoś ma lepszą alternatywę w zanadrzu? Z góry dziękuję....

Napisany przez 2titan1981
Czy światowy fundusz ETF wypłacający dywidendę replikuje fizycznie?

Napisany przez dxbcamper
To opcja...ale jak zainwestować bez konieczności konwersji na EUR? Taki byłby bonus w przypadku PBB.

Napisany przez 2titan1981
W temacie wprowadzenia nie było mowy o utrzymywaniu walut obcych..... zwróć uwagę na ryzyko związane z walutą obcą

Napisany przez dxbcamper
Tak, zapomniałem wspomnieć. [url]USD[/url] powinny zostać zachowane. Alternatywą jest PBB albo zmiana. Ale to byłoby zbyt nudne :-)

Napisany przez bruno68
Teraz należy uwzględnić wiele czynników, nie tylko ryzyko walut, ale także prawo podatkowe i prawo państwowe.

Dziedziczysz z USA? Czy jesteś obywatelem USA lub masz obywatelstwo? Jeśli tak, dla wielu banków z Luksemburga, Szwajcarii, Liechtensteinu jesteś po prostu osobą niemile widzianą.

Ponadto, dlaczego wybierasz Depozyt terminowy? Sprawdź oprocentowanie.

Sprawdź szeroki zakres kosztów! https://banking.pbbdirekt.com/formul...ic/7500100.pdf

Aby osiągnąć dochód netto, czyli po inflacji, podatku źródłowego, potrzeba więcej niż 5% rocznej stopień oprocentowania!

Poszukaj czegoś lepszego, w przeciwnym razie dziedzictwo nominalne rozpłynie się w ciągu najbliższych 5 do 10 lat.

bruno68

Napisany przez dxbcamper
Nie, nie odziedziczam niczego z USA. Mój ojciec miał konto w USD w UE. Pieniądze otrzymałem wiele lat temu jako darowiznę i obecnie znajdują się u mnie na koncie oszczędnościowym w USD. Nie widzę żadnych kosztów związanych z lokatami terminowymi. Jak to widzisz?

Dlatego moje pytanie, czy macie jakieś pomysły..... Poszukaj sobie czegoś właściwego nie jest alternatywą.

Pozdrowienia

Napisany przez Marc2512
Kup 1 Bitcoina za dolary, zostaw na własnym portfelu przez 1 rok (po halvingu), wypłać bez podatku w euro... każda giełda, np. Kraken, oferuje obie waluty do handlu... jest stosunkowo łatwe...

Teraz proszę, poprawcie mnie... oh ryzyko... oh brak właściwej inwestycji...

PS: Tak zrobiłem w 2017, tylko trzymałem dłużej niż rok...

Napisany przez dxbcamper
Marc2512 pisze:
1 Bitcoin w dolarach kupić, na 1 rok zostawić w WŁASNYM portfelu (po halvingu), wypłacić bez podatku w EUR....każda giełda, np. Kraken, ma obie waluty do handlu...to stosunkowo łatwe...

teraz popraw mnie...oh ryzyko....oh brak prawdziwego inwestowania.....

PS: Zrobiłem to w 2017, tylko trzymałem dłużej niż 1 rok...

Kupiłem kilka Bitcoinów przez Scalable Capital....to było w zeszłym roku i jestem sporo na plusie. Jednak to było raczej głupie pieniądze i bez własnego portfela.

Zakładam, że wspomniałeś o WŁASNYM portfelu ze względów bezpieczeństwa, czy tak?

Napisany przez Cici
dxbcamper pisze:
Pieniądze otrzymałem już wiele lat temu w formie darowizny i znajdują się na moim koncie oszczędnościowym w USD.

Dlaczego koniecznie szukasz inwestycji w USD i nie zamieniasz ich wcześniej na euro? Dzięki temu opcje inwestycyjne byłby znacznie większe. Z punktu widzenia podatkowego nie powinno to robić żadnej różnicy w obu przypadkach.

Napisany przez Marc2512
Dokładnie. Jeśli masz 1 BTC + x w portfelu, to być może warto zainwestować w ledger nano s (https://shop.ledger.com/de/products/ledger-nano-s-plus). Nie jest to przecież mała kwota, a 40 tysięcy. Teoretycznie zawsze może coś się wydarzyć na giełdzie - choć jest to dość mało prawdopodobne. Jak zawsze mówi się: Not your keys not your coins...

Napisany przez dxbcamper
Cici pisze:
Dlaczego szukasz koniecznie inwestycji w USD i nie wymieniasz USD na euro wcześniej? Wtedy opcje inwestycyjne byłyby znacznie większe. Z punktu widzenia podatkowego nie powinno to robić różnicy w obu przypadkach.

Początkowo chciałem zainwestować całą kwotę w 10-letni depozyt terminowy (bez wymiany waluty) w PBB na 5%. Z różnych powodów nie chcę teraz realizować tej opcji. Teraz naprawdę zastanawiam się nad wymianą części (50%) na EUR i rozbudową mojego portfela ETF, a resztę inwestowania w coś innego, ale w USD. Rozważałem również BTC, ponieważ wtedy nie musiałbym dokonywać wymiany walutowej. Mam już nieotwartą BitBox w domu i chcę zacząć od czegoś małego, ponieważ jestem naprawdę początkującym w kryptowalutach.

Dotychczas swoje BTC kupiłem poprzez Scalable i Kraken.

Napisany przez Marc2512
Według mnie Kraken jest bardzo wiarygodny i bezpieczny dzięki wszystkim funkcjom zabezpieczeń podczas logowania. Mam tam też trochę środków do handlu...Reszta w ledgerze...

Napisany przez Cici
dxbcamper pisze:
a resztę wydaję w innej walucie, ale w USD. Dlatego rozważałem też BTC, ponieważ nie musiałbym dokonywać wymiany walut.

Ale jeszcze raz pytanie, dlaczego nie chcesz dokonywać wymiany walut. Czy chodzi o opłaty, podatki, ...?

Napisany przez dxbcamper
Cici pisze:
Ale jeszcze raz pytanie, z jakiego powodu nie chcesz dokonywać wymiany walut. Chodzi o opłaty, podatki, ...?

Mam przeszłość w USA i być może kiedyś wrócę. Zobaczymy, co takiego wydarzy się w moim życiu....to jest główny powód. Nie płacę podatków, ponieważ pieniądze leżą już od dłuższego czasu i nie przekraczają kwoty wolnej od podatku (podatek od spadków, darowizn).

Do tego dochodzi obecny kurs. Być może czekam na kurs 1 do 1, nie mam pojęcia. Ale tak, może masz rację....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata