Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Surowce

Napisany przez Karat
Surowce mogą stać się tematem najbliższych lat. 2.2.2005 roku zakupiłem RICIX (Roger-Index-Commodity). Od tego czasu zyskałem 7,10%! Valor: 2052692. Myślę, że byłaby to prawdziwa alternatywa lub uzupełnienie (inwestycja na długą metę) dla akcji. Karat PS: Być może należy otworzyć tutaj forum Surowce, metale szlachetne, metale. Co sądzisz, Salamanderze?

Napisany przez ADMCI4
Tutaj jeden z moich ulubionych wykresów: W ciągu najbliższych 10 lat można na nim zarobić jeszcze dodatkowe 400%

Napisany przez Karat
Cześć Marcus! Twój ulubiony wykres nie jest widoczny! Czy to problem z moim komputerem? Karat

Napisany przez ADMCI4
Nie wiem. Widzę to :x

Napisany przez webmaster
mfabian pisze: Nie wiem. Widzę to :x
cześć marcu, nie mogę również zobaczyć grafiki. gdy wpisuję link bezpośrednio, muszę najpierw zalogować się na www.stock-channel.net. salamander

Napisany przez ADMCI4
Salamander pisze: grafiki również nie mogę zobaczyć. kiedy wpisuję link bezpośrednio, muszę się najpierw zalogować na www.stock-channel.net.
Hmm, aha :roll: W takim razie wszystko jasne. Teraz byłoby fajnie, gdyby można było dołączyć tutaj grafikę. Czy to możliwe? A może zdobędę dostęp do serwera internetowego i wgrzę tam obrazy, a następnie utworzę linki do nich. Zobaczymy ....

Napisany przez ADMCI4
Więc teraz powinien pojawić się wykres na górze. Tutaj ponownie:

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim Marcus, wykresy są bardzo interesujące. Chciałbym także zanurzyć się w świat surowców. Jednak mam pytanie - w moim oprogramowaniu mam tylko wykresy akcji, a firma nie planuje dodania surowców w najbliższej przyszłości. Więc moje pytanie brzmi, skąd czerpiesz wykresy do analizy? Czy używasz jakiegoś specjalnego oprogramowania? Gdybym mógł uzyskać te wykresy, to w zasadzie mi wystarczy. Dziękuję i pozdrowienia stauli

Napisany przez ADMCI4
Jeśli chodzi o wykresy surowców, istnieją dwie dobre źródła: https://tfc-charts.w2d.com/menu.html https://quotes.ino.com/ Marcus

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat Masz jeszcze swój certyfikat surowcowy? Zastanawiam się, czy tam wejść, co o tym myślisz?

Napisany przez Karat
Cześć Pascal Sprzedałem certyfikat surowcowy RICIQ Valor: 2052692 za 111,60 zł, zanim cena ropy spadła. Obecnie wynosi ona 105,10 zł. Jak widzisz, ten certyfikat jest także nieco obciążony cenami ropy. Sprawdź w prospekcie skład indeksu Rogersa. Zdecydowanie ponownie wejdę w grę w okolicach 95,00 do 100,00 zł, chyba że istnieją zasadnicze powody, by tego nie robić. W chwili obecnej nie ma jednak argumentów przeciwko inwestowaniu w surowce. Niemniej jednak ta inwestycja musi być rozpatrywana w długoterminowej perspektywie, a nie jako tytuł do spekulacji. Jeśli popyt na surowce i energię w Chinach i Indiach zmniejszy się, albo Chiny będą mogły wkrótce same eksportować surowce, takie jak stal, może nastąpić tymczasowy spadek. Indeks Rogersa jest jednak szeroko ugruntowany, a wiele surowców jest nieodnawialnych. Wyjątkiem są produkty rolne, o ile istnieje wystarczająca ilość zdrowej ziemi rolnej. Pozdrawiam Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim Dobrym zamiennikiem dla certyfikatów RICI ABN jest Easy ETF na GSCI (ISIN: LU0203243414). Oprocentowanie wynosi tylko 0,45% rocznie i jest dostępny w euro i dolarach amerykańskich. Od dzisiaj będę regularnie kupował małe partie tego ETF-a. Jestem pesymistycznie nastawiony do dolara, ale praktycznie wszystkie surowce są notowane w tej walucie. Jaki jest zysk dla mnie z funduszu w euro? Czy ostatecznie nie wychodzi na to samo? Dzięki i pozdrawiam Pedro

Napisany przez Karat
Ale istnieje już różnica między tymi dwoma indeksami. GSCI skupia się głównie na energii/ropie, w przeciwieństwie do RICI. Karat

Napisany przez Hans
Karat pisze: Jednak istnieje już różnica między tymi dwoma indeksami. GSCI jest wyraźnie energetyczny / olejowy w przeciwieństwie do RICI. Karat
...a co z Twoim certyfikatem na pszenicę? zatopił się?

Napisany przez Karat
Cześć Hans! Moje certyfikaty pszeniczne mają się dobrze. Po spadku kursu, w ostatnich dniach kurs znów wzrósł. Perspektywy nadal są dobre. Zobacz także informacje w odpowiednich czasopismach branżowych. Myślę, że ten certyfikat nadal mi sprawi radość. - Rosnące zapotrzebowanie - Uprawy pszenicy A jak już mówiłem, w najgorszym wypadku zawsze mogę kupić pszenicę i samemu piec chleb. Oczywiście dla Ciebie także wyciągnąłbym taki chrupiący chleb prosto z pieca. Karat

Napisany przez ADMCI4
Jakie jest wasze zdanie na temat indeksu CRB? Zawiera on 17 składników, z których każdy ma taką samą wagę (5,875%): Ropa naftowa, olej opałowy, gaz ziemny, Kukurydza, soja, pszenica, bawełna, Złoto, srebro, miedź, platyna, Bydło, świnie, Kakao, kawa, sok pomarańczowy i cukier. Ale ten wykres jakoś mnie odrzuca, kurs jest dość wysoki w porównaniu, co o tym sądzicie? https://www.godmode-trader.de/news.php?ida=410673&idc=7 (przewiń w dół)

Napisany przez beat
the Godfather pisze: Co myślicie o indeksie CRB? Zawiera 17 składników, które wszystkie mają jednakową wagę (5,875%):
Produkt złożone z 17 części! Wyraźne skupienie na 5,875%! Moje zdanie? Mam pewien pomysł, czy chcę mieć w moim koszyku żywnościowym jeżyny, orzeszki ziemne czy mango, a także ile czego. A może bardziej zainteresowanie ze strony zbieraczy? Tego rodzaju produkt odciąga mnie od myślenia. Muszę kupić sobie wtedy krzyżówkę. Cytat od the Godfather Ale wykres jakoś mnie zniechęca, cena jest dość wysoka w porównaniu, co sądzicie? W porównaniu do czego jest wysoka? Jesteśmy obecnie także w erze wysokich cen. Ale to się pewnie zmieni. Nie jestem specjalistą od analiz technicznych, ale wykres ładnie podąża za trendem i znajduje się na dolnej granicy. Jeśli trend jest zachowany, to teraz powinno iść w górę, prawda? Istnieją też produkty, gdzie można częściowo samemu wybrać skład. Jeśli już... https://gs-newsletter-ch.aps-web.de/r...2006-02-24.php

Napisany przez ADMCI4
beat pisze: Cytat z Padrino Co sądzicie o indeksie CRB? Składa się z 17 składników, z których każdy ma taką samą wagę (5,875%): Jasny i zrozumiały produkt składający się z 17 części! Wyraźne skoncentrowanie 5,875%! Moje zdanie? Mam wyobrażenie, czy chcę mieć w mojej koszykowej przynętce jeżyny, orzeszki ziemne czy mango, i ile czego. A może raczej zamiast tego zbieraczy? Taki produkt odciąga mnie od myślenia. Wtedy muszę jeszcze kupić sobie krzyżówkę. Cytat z Padrino Ale chyba ta wykres mnie zniechęca, kurs jest jednak dość wysoki w porównaniu, co o tym myślicie? W porównaniu do czego jest wysoki? Aktualnie znajdujemy się też w epoce wysokich kursów. Ale to się kiedyś zmieni. Nie jestem specjalistą od analizy wykresów, ale wykres fajnie wygląda w trendzie i znajduje się na dolnym ograniczeniu. Jeśli trend nadal jest intakt, to teraz powinien iść w górę, prawda? Istnieją też produkty, gdzie można częściowo samodzielnie wybierać skład. Jeśli już... https://gs-newsletter-ch.aps-web.de/r...2006-02-24.php
-W porównaniu do hossy z 1989 roku; kurs jest prawie taki sam. -Wybór w GSCI? To byłoby dla mnie nowością. Indeks to indeks jak CRB, czy RICI. Po prostu różni się wagami. To z tym zbieraniem ma w sobie coś. Mogę też kupować poszczególne certyfikaty, jednak w przypadku CRB te konieczne znajdują się już w nim, a można dorysować dodatkowe certyfikaty, aby zwiększyć wagę.

Napisany przez beat
Jeśli przewiniesz link GS do góry, znajdziesz subindeksy. Tam możesz wybrać przynajmniej udział energii. Nie chcę powiedzieć, że ten produkt jest dobry, to tylko przykład. SMI jest teraz znowu mniej więcej na tym samym poziomie, co w 2001 roku. Czy to oznacza dużo? Dlaczego jeszcze nie poszliśmy dalej? Trzeba by dokładnie przeanalizować wszystkie składniki. Prawdopodobnie zupełnie inne rzeczy były drogie w tamtych czasach niż obecnie. Obecnie uważam, że cena ropy jest nieco wysoka, krótkoterminowo trochę spadnie, średnioterminowo wzrośnie, długoterminowo nie mam pojęcia. Co do pszenicy... Kiedy patrzę na pszenicę, zastanawiam się, czy naprawdę tego chcę, czy może lepiej traktory. Jeśli operujesz na Zerti jako podstawie, a następnie kolejnymi Zerti jako wagami, to suma się zwiększa, jeśli wybierzesz optymalny rozmiar również pod względem opłat. To, co mnie po prostu denerwuje w takim Zerti, to brak elastyczności. Jeśli teraz spada cena ropy, a metale rosną, mam grę w równowartości zerowej. W takim przypadku wolałbym kupić Zerti na metal i w przypadku obniżki cen ropy kupić Zerti na olej i zrezygnować z podstawy, tracąc tym samym na rynku wieprzowiny.

Napisany przez ADMCI4
beat pisze: Jeśli operujesz z certyfikatem jako podstawą, a następnie dodatkowymi certyfikatami jako wagami, to suma ta się skumuluje, o ile wybierzesz również optymalny rozmiar kosztów. To, co mnie po prostu irytuje w takim certyfikacie, to brak elastyczności. Jeśli teraz ropa spada, a metale rosną, mam grę o sumie zerowej. Więc wolę kupić certyfikat na metal, a w przypadku spadku cen ropy - certyfikat na ropę, zrezygnować z podstawy i po prostu ominąć byka na świńskiej skórze.
Tak, oczywiście, zwłaszcza teraz, gdy generalnie wszystkie surowce zyskały na wartości (wtedy chyba trzeba byłoby wcześniej kupić taki certyfikat), poszczególne surowce na pewno się zdywersyfikują.

Napisany przez ADMCI4
To dla mnie w porządku, jeśli to potrwa przez dłuższy czas. Moje akcje już wzrosły z tego powodu. https://www.vwd.de/vwd/news.htm?id=24475575&navi=home&sektion=branchen

Napisany przez beat
Ostatnio rok temu zakupiłeś RICIX. Czy uważasz, że wkrótce znów będzie to opłacalne, czy może uważasz jakieś konkretne segmenty za bardziej intratne?

Napisany przez ADMCI4
odebrałem maila od Swissquote To pewnie jakiś błąd, myślałem, że RICIQ działa w nieskończoność? Data wymagalności REF: OT/2406520 Wypisaliśmy dla Państwa następujące tytuły: LICZBA OZNAKOWANIE NR waluty RICIQ ABN C0-60419 CH0020526924 2052692 Data waluty: 19.04.2006

Napisany przez Karat
Z jakim produktem najlepiej zabezpieczyć obszar surowcowy? Produkt powinien być łatwo zrozumiały. Czy istnieje coś mądrzejszego od znanych indeksów surowcowych? Może wielofunkcyjne akcje? BHP Billiton itp. Czy to by wystarczyło? Pozdrawiam Karat

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj sprzedałem mój Riciq (netto około 11%) Trzymam się z dala od takich certyfikatów, gdyż w przypadku spadków cen będą one i tak zawieszone w handlu (tak jak w przypadku srebra)

Napisany przez Karat
Pszczoły zaczynają się powoli pojawiać. Dzisiaj cena mojego certyfikatu pszczelego wynosi ponad 30 euro. Karat

Napisany przez ADMCI4
jak mogę znaleźć i handlować kawa, sok pomarańczowy albo na przykład certyfikaty trufli? Jakie firmy oferujące (szwajcarskie) istnieją i jakie są ich skróty? Dziękuję za pomoc.

Napisany przez ADMCI4
Wejdź na stronę www.ariva.de Tam znajdziesz praktycznie wszystkie informacje dotyczące świadectw inwestycyjnych! Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję ojcu chrzestnemu za link - internet jest nieskończony, moja lista linków rośnie.... Szczęśliwych transakcji!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata