- czw sty 21, 2010 2:08 pm
Cześć, mam nadzieję, że trafiłem we właściwe miejsce. W tym miesiącu odziedziczyliśmy Dom moich rodziców (1930 r., zmodernizowany w 1990 r. + instalacja ogrzewania w 1996 r.). Rodzice mają dożywotnie prawo do mieszkania na parterze. Teraz chcemy (musimy) całkowicie przebudować/odnowić/renowować poddasze oraz pierwsze piętro. Dodatkowo mamy trzy kredyty (+ Leasing, który trwa do 2012 r.! co w sumie daje miesięczną ratę kredytową w wysokości 690 euro), które chcemy spłacić od razu. Rodzice mają zapisane prawo hipoteczne na Dom, którego wartość jest w połowie spłacona. Ponieważ obydwaj rodzice są na wcześniejszej emeryturze i chorzy, chcemy odciążyć ich z rat kredytowych i spłacić ich kredyt - oni z kolei przekazaliby nam połowę swojej obecnej raty kredytowej. Ogółem potrzebujemy 120 000 euro, co odpowiada wartości naszego domu. Złożyliśmy wniosek w banku, w którym rodzice mają konto, i gdzie zapisane jest prawo hipoteczne. Jednakże bank ten odrzucił nas, argumentując, że majątek jest mniejszy niż zobowiązania. Chcieliśmy jednak spłacić te zobowiązania, aby mieć tylko jedną ratę kredytową i jeszcze więcej pieniędzy do dyspozycji. Zakładaliśmy miesięczną ratę kredytową dla 120 000 euro na poziomie około 650 euro, gdzie rodzice dodaliby dodatkowo 300 euro, gdyby ich obecny kredyt został spłacony. Ale według doradcy bankowego przyczyną odmowy jest nasz Leasing samochodowy! Teraz czekamy na spotkanie w naszym banku, ale chciałem zapytać tutaj, czy istnieją banki, które udzielają kredytów na remont w rozsądnych warunkach i oprocentowaniu nawet w trudnych przypadkach (chociaż nie uważam nas za trudny przypadek i mamy dość dobre dochody). Myślałem, że posiadanie praktycznie bezdłużnego domu i dochodu ułatwia uzyskanie kredytu (na Dom). Być może podchodzę do tego zbyt naiwnie!?! Liczę na odpowiedź.