Rico06 pisze:
Cześć.
Jestem 26-letni i chciałbym złożyć wniosek o kartę kredytową w swoim banku. Mam kilka pytań na ten temat. Ponieważ dotychczas nie miałem do czynienia z tym obszarem, nie wiem, co mnie czeka.
Czy w ogóle mogę złożyć wniosek o kartę kredytową w moim banku?
Cześć,
Jeśli Twój bank wydaje karty kredytowe, to jest to możliwe. Z reguły prawie każdy bank wydaje swoje własne karty kredytowe.
Cytat od Rico06
Na co muszę zwrócić uwagę?
Żeby karta odpowiadała Twoim własnym potrzebom. Jeśli chcesz używać karty tylko od czasu do czasu i trzymać ją na wypadek nagłej potrzeby, to nie powinieneś wybierać karty z opłatami. Obecnie istnieją również darmowe karty kredytowe. Może się jednak zdarzyć, że Twój bank wydaje tylko płatne karty kredytowe. Po prostu zapytaj.
Cytat od Rico06
Która karta kredytowa jest dobra?
Moim zdaniem zarówno Visa, jak i MasterCard są godne polecenia, ponieważ te organizacje kart kredytowych są najbardziej powszechne i najbardziej akceptowane. Od jakiego banku wystąpi się o kartę kredytową, zależy od Ciebie. Ale jak już wspomniałem: zwróć uwagę na własne potrzeby i ceny!
Cytat od Rico06
A dla mnie najważniejsze: jakie koszty łączne mnie czekają w ciągu roku?
Przy darmowych kartach kredytowych, które są używane tylko do płacenia w strefie
euro, nie ma żadnych opłat. Wszelkie inne usługi i opłaty są zależne od banków. Jednak czy Twój bank pobiera opłatę za kartę kredytową i inne opłaty, możesz się dowiedzieć tylko tam.
Cytat od Rico06
Poza jednorazowym opłaceniem za kartę, czy muszę płacić za każde pojedyncze użycie karty?
To jest odpowiedź na powyższe. To zależy od banku wydającego kartę.
Cytat od Rico06
pozdrowienia Rico06
Pozdrawiam.
Nawiasem mówiąc: Nie musisz brać karty kredytowej od swojego banku. Można złożyć wniosek o kartę kredytową w dowolnym banku. Zazwyczaj można je również rozliczyć poprzez istniejące
konto osobiste.
Przykład:
Karta kredytowa HeinGericke Santander Consumer Bank Visa (darmowa karta Visa), która pobiera opłaty z konta osobistego w Twoim banku (np. Sparkasse).