Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Całkowite koszty roczne karty kredytowej

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Mam 26 lat i chciałbym złożyć wniosek o kartę kredytową w moim banku. Dlatego mam kilka pytań. Ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia w tej dziedzinie, nie wiem, czego mogę się spodziewać. Czy w ogóle mogę złożyć wniosek o kartę kredytową w moim banku? Na co powinienem zwrócić uwagę? Która karta kredytowa jest dobra? A dla mnie najważniejsze: jakie koszty całkowite mnie czekają rocznie? Czy poza jednorazową opłatą za kartę muszę płacić za każde pojedyncze użycie karty? Pozdrawiam, Rico06

Napisany przez Finanzmaus
Rico06 pisze: Cześć. Jestem 26-letni i chciałbym złożyć wniosek o kartę kredytową w swoim banku. Mam kilka pytań na ten temat. Ponieważ dotychczas nie miałem do czynienia z tym obszarem, nie wiem, co mnie czeka. Czy w ogóle mogę złożyć wniosek o kartę kredytową w moim banku?
Cześć, Jeśli Twój bank wydaje karty kredytowe, to jest to możliwe. Z reguły prawie każdy bank wydaje swoje własne karty kredytowe. Cytat od Rico06 Na co muszę zwrócić uwagę? Żeby karta odpowiadała Twoim własnym potrzebom. Jeśli chcesz używać karty tylko od czasu do czasu i trzymać ją na wypadek nagłej potrzeby, to nie powinieneś wybierać karty z opłatami. Obecnie istnieją również darmowe karty kredytowe. Może się jednak zdarzyć, że Twój bank wydaje tylko płatne karty kredytowe. Po prostu zapytaj. Cytat od Rico06 Która karta kredytowa jest dobra? Moim zdaniem zarówno Visa, jak i MasterCard są godne polecenia, ponieważ te organizacje kart kredytowych są najbardziej powszechne i najbardziej akceptowane. Od jakiego banku wystąpi się o kartę kredytową, zależy od Ciebie. Ale jak już wspomniałem: zwróć uwagę na własne potrzeby i ceny! Cytat od Rico06 A dla mnie najważniejsze: jakie koszty łączne mnie czekają w ciągu roku? Przy darmowych kartach kredytowych, które są używane tylko do płacenia w strefie euro, nie ma żadnych opłat. Wszelkie inne usługi i opłaty są zależne od banków. Jednak czy Twój bank pobiera opłatę za kartę kredytową i inne opłaty, możesz się dowiedzieć tylko tam. Cytat od Rico06 Poza jednorazowym opłaceniem za kartę, czy muszę płacić za każde pojedyncze użycie karty? To jest odpowiedź na powyższe. To zależy od banku wydającego kartę. Cytat od Rico06 pozdrowienia Rico06 Pozdrawiam. Nawiasem mówiąc: Nie musisz brać karty kredytowej od swojego banku. Można złożyć wniosek o kartę kredytową w dowolnym banku. Zazwyczaj można je również rozliczyć poprzez istniejące konto osobiste. Przykład: Karta kredytowa HeinGericke Santander Consumer Bank Visa (darmowa karta Visa), która pobiera opłaty z konta osobistego w Twoim banku (np. Sparkasse).

Napisany przez ProperSoul
Rico06 pisze: Cześć. Mam 26 lat i chciałbym złożyć wniosek o kartę kredytową w moim banku. Mam więc kilka pytań. Ponieważ dotychczas nie miałem do czynienia z tym tematem, nie wiem, czego mogę się spodziewać. Czy w ogóle mogę złożyć wniosek o kartę kredytową w moim banku? Na co powinienem zwrócić uwagę? Jaka karta kredytowa jest dobra? I najważniejsze dla mnie: jakie koszty całkowite czekają mnie rocznie? Czy oprócz jednorazowej opłaty za kartę muszę płacić za każde poszczególne użycie karty? Pozdrowienia, Rico06
Cześć, oczywiście możesz także złożyć wniosek o kartę kredytową w swoim banku. Czy i jakie są koszty związane z kartą, może powiedzieć Ci tylko Twój bank. Istnieją karty debetowe, takie jak te wydawane przez comdirect (Dzięki Escorpio) oraz właściwe karty kredytowe, takie jak np. karta VISA od DKB. Różnica polega na tym, że w przypadku kart debetowych pieniądze są pobierane tego samego dnia lub następnego dnia. W przypadku karty VISA DKB rozliczenie następuje raz w miesiącu. Jak już wspomniano powyżej, możliwe jest, że w twoim banku pojawią się pewne opłaty w postaci rocznej opłaty np. Karty comdirect i DKB nie pobierają opłaty podstawowej i nawet w przypadku płatności w euro w strefie euro nie ma żadnych opłat. W przypadku karty VISA DKB w przypadku płatności bezgotówkowych w obcych walutach (np. dolarach amerykańskich) naliczana jest opłata w wysokości 1,75% transakcji. Nie wiem jeszcze, jak to wygląda w przypadku comdirect. Przed nami pierwsza płatność w walucie innym niż euro za pomocą karty comdirect Jeśli masz więcej pytań, po prostu napisz je tutaj Pozdrowienia

Napisany przez Finanzmaus
ProperSoul pisze: W przypadku karty DKB VISA opłata za transakcje bezgotówkowe w obcych walutach (np. dolarach amerykańskich) wynosi 1,65% wartości transakcji.
Cześć, Tylko po to, aby sprostować. Dla DKB opłata za transakcje w obcych walutach (z wyjątkiem wypłat gotówki) wynosi 1,75 procent. Cytat ProperSoul Nie wiem jeszcze, jak jest w przypadku comdirect. Pierwsza transakcja nie w euro za kartę comdirect jeszcze nie nastąpiła W przypadku comdirect opłata wynosi 1,50 procent wartości transakcji w obcych walutach. Po prostu sprawdź w cennikach banków. Tam wszystko jest zawarte. Pozdrowienia

Napisany przez ProperSoul
Cześć Oczywiście miałem na myśli 1,75%. Pomyliłem wartości z bezgotówkowym korzystaniem z obcej waluty - czyli płatnościami w walucie innej niż euro - i oprocentowaniem salda. Mój błąd. Dzięki Finanzmaus za uzupełnienie. Pozdrawiam PS

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata