Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy ubezpieczenia na życie są nadal sensowne jako forma oszczędzania na emeryturę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Nasze dzieci mają teraz 20 i 23 lata i są właśnie na etapie edukacji lub studiów. Chcielibyśmy im zapewnić podstawy na przyszłą emeryturę. Mieliśmy ubezpieczenia na życie, ponieważ nie mieliśmy wtedy zbyt wielu innych opcji. Ale czy ubezpieczenie na życie ma dzisiaj naprawdę sens? O ile mi wiadomo, teraz trzeba za to płacić podatki, a wypłaty nie są już tak wysokie jak za naszych czasów. Czy nadal powinniśmy wybrać ten model, czy są jakieś inne alternatywy dla młodych ludzi? Pozdrawiam, Hasenfuß

Re: Czy ubezpieczenia na życie są nadal sensowne jako forma oszczędzania na emeryturę?

Napisany przez Graufell
Cześć, strach na wróble! Jeśli chodzi o pierwsze informacje, co jest możliwe i co nie, możesz sprawdzić tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=4333 Po prostu kliknij link. Lub zajrzyj do działu Altersvorsorge po pierwsze informacje. Na pewno pojawią się również inne wypowiedzi.

Napisany przez PI112
Cześć strachliwiec, jest jeszcze wiele różnorodnych sposobów oszczędzania. Nie zgadzam się z typowym czarno-białym podejściem tutaj. ubezpieczenie emerytalne może mieć sens, podobnie jak inne opcje. Powinieneś sobie jasno uświadomić, czego oczekujesz od umowy oszczędnościowej (elastyczność, opodatkowanie, co się stanie w przypadku niezdolności do pracy). Ważniejsze niż oszczędzanie na emeryturę jest ubezpieczenie od niezdolności do pracy dla twoich dzieci, bo co mi z najpiękniejszej wypłaty emerytury, jeśli wcześniej nie mam co jeść! Pozdrowienia, Chris

Napisany przez EuroPaule
Cześć, ubezpieczenie na życie ma dwa składniki: 1. Zabezpieczenie innych ludzi w przypadku śmierci Ta ochrona ubezpieczenia nie jest oczywiście darmowa. dlatego należy sprawdzić, czy jest ona potrzebna. W przeciwnym razie może to być bardziej produkt dla innej osoby. 2. Inwestycja kapitałowa Tutaj mamy do czynienia z konserwatywnymi inwestycjami, głównie w zakresie papierów wartościowych o stałym oprocentowaniu oraz nieruchomości. Stopy zwrotu w porównaniu do innych form inwestycji są takie same jak kiedyś. Ogólnie poziom oprocentowania spadł znacząco w ciągu ostatnich 20 lat. Jeśli chcesz inwestować w ten sposób, to ubezpieczyciele nie są takim złym narzędziem. Oczywiście należy uwzględnić koszty związane z zawarciem umowy (jeśli nie potrzebujesz porady, warto rozważyć wybór bezpośredniego ubezpieczyciela, takiego jak Cosmos Direkt lub Hannoversche Leben. Koszty w ubezpieczeniach niestety zawsze pozostają dość niejasne. Alternatywą w konserwatywnym obszarze mogą być połączenia funduszy emerytalnych i nieruchomościowych. Ale w takim przypadku trzeba się nimi zająć i zainteresować. W przeciwnym razie nic z tego nie będzie. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez emilia91
Czy ubezpieczenie na życie lub emerytalne opłaca się jako forma zabezpieczenia na starość, budzi wiele wątpliwości, również u mnie.

Podczas przeszukiwania internetu natknąłem się na ten artykuł. Być może także ci pomoże!?

Wyszukaj frazę klasyczne ubezpieczenia na życie i emerytalne są przestarzałe trust

Napisany przez crs

[..] klasyczne ubezpieczenie na życie i emerytalne wyszło z mody

Eben. Jak dobrze, że istnieje niezliczone inne sposoby oszczędzania na starość.

Ale niezależnie od tego PI112 uderzył w odpowiedni ton: co mi po najpiękniejszej wypłacie emerytury, jeśli wcześniej nie mam co jeść!.

Napisany przez Lisa2013
Moim zdaniem jest ona tylko częściowo odpowiednia na starość.
istnieją znacznie lepsze modele zabezpieczenia emerytalnego o znacznie lepszych szansach na zwrot inwestycji. Jestem przekonany, że ubezpieczenia na życie służą tylko ubezpieczycielom.

Napisany przez AV-Planer
Hej,

pytanie o sensowność ubezpieczenia na życie jako elementu zabezpieczenia emerytalnego nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Dla jasności - ubezpieczenie na życie z kapitałem do emerytury nie jest już adekwatnym produktem zabezpieczenia emerytalnego. Dawna potencjalnie sensowna kombinacja między ochroną na wypadek śmierci a oszczędzaniem jest teraz lepiej rozdzielana. Jeśli chodzi o oszczędzanie na emeryturę poprzez ubezpieczenie, najlepiej skorzystać z czystego ubezpieczenia rentowego i dodatkowo zabezpieczyć się w razie potrzeby ubezpieczeniem ryzyka na wypadek śmierci.

Rozważanie sensu czystych ubezpieczeń rentowych w fazie akumulacyjnej zależy również od wielu warunków i życzeń. Warto mieć świadomość, jakie zalety i wady mają różne rodzaje produktów.
Czytając niektóre odpowiedzi, zwykle mówi się tutaj o klasycznej formie ubezpieczeń na życie/rentowych. Istnieją jednak także inne formy. Patrz także tutaj.

Ogólnie problemem tego rodzaju produktów jest niestety obciążenie kosztami, które jest dodatkowo asymetryczne (na początku znacznie wyższe niż w późniejszym okresie). Powoduje to znaczne zmniejszenie korzystnego efektu składania zysków kapitałowych. Szczególnie przy niskich stopach procentowych koszty te wpływają silniej i czasem prowadzą do negatywnych realnych zwrotów z inwestycji.
W przypadku wariantów funduszowych niestety obciążenie kosztami jest dodatkowo zwiększone przez koszty ponoszone na poziomie funduszy inwestycyjnych.

W fazie akumulacji ubezpieczenia rentowego istnieją z pewnością zalety. Niestety często nie są one uwzględniane lub zjedzone przez wiele wad.

W każdym przypadku należy zadecydować, czy ubezpieczenie rentowe (na fazę akumulacyjną) ma sens, a następnie dokładnie sprawdzić, które rozwiązanie wybrać. Trzeba pamiętać, że niewielu ludzi (wyjątek to urzędnicy) może dzisiaj zapewnić na długi okres czasu przestrzeganie umowy ubezpieczenia rentowego. Jeśli jednak w ciągu czasu konieczne będzie czasowe zawieszenie opłacania składek na ubezpieczenie rentowe lub ich tymczasowe obniżenie, zazwyczaj wychodzi to na przestrzał.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata