Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Limit dochodu dla członkostwa w ubezpieczeniu zdrowotnym publicznym.

Napisany przez ADMCI4
Drodzy ludzie na forumPracuję w dużej firmie i zarabiam około 3600 euro miesięcznie. W tym roku oczekuję podwyżki oraz zbliżającego się wzrostu płac o około 1%. Dzięki temu moja pensja brutto na pewno przekroczy 3750 euro.Czy mogę przejść na prywatne ubezpieczenie zdrowotne przy takiej miesięcznej pensji brutto, czy nawet muszę to zrobić? Jakie są limity dochodowe dla członkostwa w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym?Pozdrawiam serdecznie, Hanjo

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Hanjo, niestety nie możesz! Czytaj proszę również mój post na temat: sprawdź tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=4310 Pozdrawiam mike

Napisany przez Text1
Hanjo pisze: Drogi ludzie tutaj na forum Pracuję w dużej firmie i zarabiam miesięcznie około 3600 euro. W lecie spodziewam się awansu i do tego dochodzi kolejne podwyższenie płac o około 1%. Dzięki temu moja pensja brutto przekroczy 3750 euro. Czy mogę przejść na prywatne ubezpieczenie zdrowotne przy tej miesięcznej pensji brutto czy muszę to zrobić? Jakie są limity dochodowe dla członkostwa w publicznym systemie ubezpieczenia zdrowotnego? Pozdrowienia, Hanjo
Niestety nie, ponieważ nie przekraczasz górnej granicy podstawy naliczania składek! Dopiero gdy przekrocisz ją o 3 lata, będziesz mógł się prywatnie ubezpieczyć. Chyba że jesteś urzędnikiem, przedsiębiorcą... wtedy jest to niezależne od dochodu. Jestem ubezpieczony w publicznym systemie zdrowotnym i nie jestem zbyt zadowolony. Aby ulepszyć moje świadczenia, wykupiłem ubezpieczenia dodatkowe zdrowotne. Na zęby i okulary. Być może to również byłoby rozwiązanie dla Ciebie? Porównanie ubezpieczeń zdrowotnych tutaj wykupiłem te dwa kontrakty. Mogę je tylko polecić

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Text1, nie ma sensu przypominać już udzielonych odpowiedzi na pradawne zapytania. Czy chciałeś/aś tylko umieścić link reklamowy?

Napisany przez Gerd
No jasne!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata