Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Swissquote i inni?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Odwołuję się do tej wiadomości: https://www.cash.ch/news/449/80479 Ostatecznie traderzy, tak jak Swissquote, powinni również skorzystać na tym boomie. Co myślicie, jakie akcje w tym sektorze mogą wzrosnąć w średnim okresie? PS: To jest mój pierwszy post tutaj. giełda to moje hobby. Staram się wyrobić sobie opinię na temat średnioterminowej przyszłości, opierając się głównie na newsach.

Napisany przez 2cybercrash
Swissquote to nie tylko doskonała platforma handlowa online, ale także akcje radziły sobie bardzo dobrze przy bardzo niskich obrotach, dzięki przekonującym wynikom zyskowności. Wycena jest nawet stosunkowo uczciwa, choć po wzrostach cen trzeba to jeszcze raz sprawdzić. Wykres osiągnął nowe szczyty, obecnie nie jest to dla mnie zakup, ciągle znajduje się na liście do przejrzenia. Obecnie nie posiadam żadnych akcji Swissquote.

Napisany przez beta
Inne przykłady: Comdirect, kod WKN 542800 ---------------------------------------------- Comdirect korzysta z boomu na giełdzie ........Trwające rajdy cenowe wyraźnie przysporzyły klientów brokera internetowego w styczniu. Szczególnie w przypadku Comdirect, zamówienia według relacji prasowej zdecydowanie wzrosły........ ------------------------------------------------ Nie śledzę SQB, ale wygląda na to, że wszystkie brokery internetowe mają podobnie. Bardzo gorąco. Oj, gdyby nastroje się odwróciły. Wtedy na stracie będą zwłaszcza wartości takie jak Deutsche Börse, SQB, Comdirect, itp. 1 rok Comdirect Na razie jest jeszcze słonecznie... ale dla mnie już za gorąco. Pozdrowienia

Swissquote trochę niedoceniany, chociaż sam jestem klientem. Raport kwartalny wskazuje podwojenie zysków, a na dodatek jeszcze grubsza rzecz! Wypłaca rzeczywiście dywidendę w wysokości 1 CHF. Jednak obroty są codziennie bardzo niewielkie, zaledwie kilkanaście tysięcy sztuk. Wskaźnik cena/zysk wynosi około 24 według notowań UBS, muszę to jeszcze sprawdzić, być może jest nawet poniżej 20? W każdym razie lepiej było po prostu zostawić to i nie nerwowo grać, jak ja to robiłem. Obliczenia wskaźnika cena/zysk oparte na zysku netto w 2005 roku w wysokości 14,7 mln CHF, prognoza dokładnie trafiła, 1,4 mln akcji, co daje 10,5 CHF na akcję, więc nowy wskaźnik cena/zysk wynosi około 28. To dość wysoki wskaźnik, dla mnie nie jest to zakup, pomimo dywidendy w wysokości 0,33%. Oto komunikat: Broker internetowy Swissquote z rekordowymi zyskami w 2005 roku (Zus) 24.02.2006 16:03:19, AWP Basic German Zurych (AWP/sda) - Boom na giełdzie przyniósł brokerowi internetowemu Swissquote rekordowe zyski w minionym roku. Klienci zasypywali go gotówką inwestującą w coraz większej liczbie. W bieżącym roku dynamika wzrostu ma się utrzymać. Przychody wzrosły o 36% do 46,6 mln CHF, poinformowała firma w piątek. Dobrą atmosferą na giełdach w drugiej połowie roku oraz wzrostem liczby klientów przyczyniono się do tego wzrostu. Swissquote zyskał w minionym roku 9500 nowych klientów - powiedział dyrektor zarządzający Marc Bürki podczas konferencji prasowej w Zurychu. Łącznie broker internetowy ma teraz 49000 klientów, jest to o 24% więcej niż rok temu. Pod wpływem przypływu klientów i dobrej sytuacji na giełdzie wartości depozytów wzrosły o 969 mln do 2,99 mld CHF. Klienci także inwestowali więcej środków w handlu giełdowym. Podczas gdy w 2004 roku średnia wartość transakcji zakupu lub sprzedaży papierów wartościowych wynosiła 8000 CHF, w zeszłym roku wynosiła już 10000 CHF - powiedział Bürki. Większość wpływów pochodziła z prowizji. Chociaż koszty wzrosły znacznie (+17,5%), nadal były trzy razy niższe od przychodów. Mamy blok kosztów, który jest praktycznie stały - powiedział Bürki. Im większe są przychody, tym wyższa jest rentowność. Zysk operacyjny wzrósł z 6,1 mln do 13 mln CHF. Dzięki uldze podatkowej w wysokości 1,7 mln CHF zysk netto wzrósł jeszcze bardziej, z 6,1 mln do 14,7 mln CHF. A na tym mają zyskać także akcjonariusze: Swissquote po raz pierwszy będzie wypłacać dywidendę w wysokości 1 CHF na akcję - powiedział przewodniczący rady nadzorczej Mario Fontana. Dodatkowo przeprowadzona zostanie redukcja kapitału w wysokości 2 CHF na akcję. W bieżącym roku Swissquote utrzymuje swoje dotychczasowe cele wzrostu. Liczba klientów i kapitał klientów mają wzrosnąć o około 25%, powiedział dyrektor koncernu Bürki: Naszym celem jest zdobycie co najmniej 11000 nowych klientów w 2006 roku. Dzięki temu Swissquote chce do końca grudnia osiągnąć ponad 60000 klientów i kapitał klientów w wysokości ponad 3,7 mld CHF. Rozpoczęliśmy ten rok bardzo dobrze - powiedział Bürki, nie podając liczb. Na giełdzie szwajcarskiej akcje spadły o ponad 1% po stromym wzroście z poprzednich dni. cf

Napisany przez ADMCI4
Komu to mówisz, Cyber. Kupiłem je po 100, a teraz oddałem po 130, mogę sobie dać w twarz. Ale już nie gonię za tym, nawet jeśli jestem zadłużony w Swissquote, a w miarę możliwości może teraz nawet warto rozważyć ponowne wejście.

Swissquote przedstawił dzisiaj zaskakująco solidne wyniki za pierwsze półrocze, zwiększając środki klientów o 30%, a zysk netto potroił się w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając 18 mln. W obliczu burzy na giełdzie spowodowanej amerykańsko-żydowskimi operacjami wojennymi, perspektywy firmy pozostają obiecujące. Na nadchodzącym zgromadzeniu akcjonariuszy ma być przeprowadzone głosowanie w sprawie podziału akcji. Postanowiłem skorzystać z okazji, ponieważ kurs praktycznie nie zareagował, a nowo obliczone wskaźniki P/E wynoszą około 12-14, i złożyłem małe zamówienie kupna.

Napisany przez Simona
Uważam, że osiągnięcie jest całkiem godne uwagi. Chciałbym jednak najpierw wiedzieć, czy będzie dokonywany split. Obecna stagnacja cen akcji, która została osiągnięta w ostatnim czasie dzięki rozdrabnianiu, obecnie czasami przypomina mi podnoszenie kapitału pływającego. Ale być może w przypadku Swissquote jest inaczej. - :?: Pozdrowienia, Simona

Chyba chodzi o rozdrobnienie akcji w przypadku spółek solarnych, gdzie takie rozdrobnienie miałoby prowadzić? Niezależnie od rozdrobnienia, trzeba również mieć na uwadze oceny, Conergy był na czerwono, już dość godne uwagi, że kurs tak solidnie się utrzymuje. (Zakupiono po 41€ za małą ilość akcji) Rozdrobnienie akcji sprawia, że akcje wyglądają taniej wizualnie, jak np. Logitech, który zatrzymuje się, ale często ożywa pod koniec roku. W większości przypadków rozdrobnienie jest korzystne dla ceny akcji, chociaż nie zaraz po ogłoszeniu. Decyzja zakupu opiera się na analizie technicznej i wartościowania, a nie z powodu zapowiedzi rozdrobnienia.

SQN, Swissquote było handlowalne, prezentując solidne wyniki z imponującym wzrostem liczby klientów. Dzisiaj podczas późnej sesji, przy spadającej tendencji na poziomie 307, wprowadziłem drobne zmiany.

Niewielkie zainteresowanie tym fundamentalnie solidnie wycenionym wartościowym zyskiem na forum! Dzisiaj handelowy przy kursach 325 z marżą 3,5%, lekko płynny.

Napisany przez Simona
Oczywiście, jestem zainteresowany. Kiedy spodziewane są wyniki za Q3? Próbuję od jakiegoś czasu znaleźć informacje dotyczące inwestorów i nie mogę nic znaleźć. :/ Oczywiście znam normalną stronę, z którą jesteśmy dobrze zaznajomieni. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: Jednak zainteresowanie istnieje. Kiedy zostaną opublikowane wyniki za III kwartał?
26.10. Cytat od Simony Szukam informacji dotyczących relacji inwestorskich od jakiegoś czasu i nie mogę ich znaleźć. ops: Zamiast wybierać zakładkę Rynki i Kursy, po prostu kliknij O nas. Wtedy powinno działać. :wink:

Napisany przez Simona
Oczywiście, dzięki! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
I tu życzę udanych zysków. Jestem zainwestowana. Pozdrowienia, Simona

Na pewno, Swissquote obecnie nie rozczarowuje. Półroczny zysk wyniósł 18 mln. Zrealizowałem małą transakcję, ale nie inwestowałem więcej. Nowa relacja cena/zysk wynosi około 13-14. Stabilniejsza niż niektóre duże banki. Może osiągnieć nowe rekordy, zobaczymy do następnego skoku.

Napisany przez Simona
Q3-Swissqoute: https://tagesschau.sf.tv/content/view/full/58338 Habe mal realisiert. Gruss, Simona

Muszę po prostu złożyć komplement. Ja sam spałem, czyli zakończyłem głębszą transakcję bez dalszego stresu. Jednak uważam, że Swissquote pozostaje na mojej liście do obserwacji. Stała się bardzo solidną wartością w bankowości internetowej. Konkuruje z dużymi (UBS/CS) oferując znacznie bardziej przyjazną dla klientów obsługę (np. wypłaty odsetek we wszystkich walutach)! Jedynie płatności elektroniczne i wypłaty gotówkowe nie są możliwe.

Napisany przez Simona
Dzisiaj szybko je odzyskałam. Nie chcę biegać za nimi; myślę, że niedługo przekroczą 400 złotych. Z wynikiem za III kwartał i prognozami na cały rok, jestem zadowolona. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Tylko płatności elektroniczne i wypłaty gotówkowe nie są możliwe.
... również kursy walut są ustawiane z bardzo wysokimi spreadami.

Napisany przez Simona
I dzisiaj zdobyłem drugą porcję Swissquote Bank. Te dane za trzeci kwartał były więcej niż zadowalające. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez Simona
Dziś została zrealizowana moja dolna transza Swissquote (kupno z 31.10.06 po cenie 358,50), kurs 377.- i kontynuujemy wzrost... Pozdrawiam, Simona

No proszę, wreszcie się udaje. Nie zawsze, ale coraz częściej! Komplement.

CHF 400 było dość dużą barierą, która została dziś przełamana, skacząc od razu do 435. Tytuł byłby interesujący, oczekiwałem jednak silniejszej konsolidacji, biorąc pod uwagę PE, aż prawie 30 i w 2007 roku także dobrze powyżej 20. Nie gonię za kursami, co przegapione, to przegapione. Może czasami gwałtownie spaść w okresach słabości, z powodu bardzo cienkiej płynności handlu. Prawdopodobnie ma również miejsce handel opcjami.

Napisany przez Simona
Jeden z naszych znajomych jest tu dosyć zaangażowany. 9.2. to data Zahlenzeigen 2006. Na razie nie jestem w pośpiechu, jeśli w ogóle... Może lepiej mieć coś dodatkowego, na wszelki wypadek. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez fritz
Dziś na pewno jest ekstremalnie zmiennie, czy przegapiłem jakieś ważne wiadomości? Zamknięcie: 578.- Dzisiaj rozpoczęcie od 580.50, potem spadek do 533, teraz 547.50... Pozdrowienia fritz

Napisany przez Simona
Prawdopodobnie niczego nie przegapiłeś. Ostatnia cena zamknięcia z ostatniego piątku musiała być 580.- (nie wiem, jaka była w poniedziałek) i że jedno pismo giełdowe uznaje SQ za najlepszą wartość spekulacyjną na swojej liście rekomendacji. SL 560.- (w jego przypadku chodzi o zamknięcie się na koniec dnia). Obecnie znowu na poziomie: Ostatnia 566.-. 8) Powodzenia. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez beat
Złowiłem sobie paczkę na 56,50. Wykres wygląda jeszcze niezbyt zdrowo, ale ocena i perspektywy wyglądają obiecująco.

Dobrze złapane, komplement dla beat. Obecnie handel jest nieco zniekształcony i nikły. Wstrzymaj się z obrotem, brak wykonania. Pozostawię to na razie. Handel ruszył ponownie. Limit 58.5 został zrealizowany po cenie 57.55, w miarę uczciwie, pomimo wąskiego rynku. Czasami trzeba także trochę pokusić się o handel po wyższych cenach i po prostu cieszyć się, gdy wszystko idzie zyskownie.

Napisany przez beat
Przy 56. - chyba za wcześnie - znowu zebrano. Po gwałtownie wzrosłej aktywności na rynku instrumentów pochodnych i dalej aktywnym handlu, musi to przynieść zyski. Wykres nadal wygląda słabo.

To wskazówka dotycząca zbierania również została doskonale zauważona. Około miesiąc po netto 4,5% na 61+ transakcji, jeśli jest zainteresowanie. Dzięki wraca do beat. Nawiasem mówiąc, tytuł został podzielony 1:10 do porównania z kursami wyżej.

Napisany przez beat
Te zmienne warunki na rynku oczywiście wypełniają portfel SQ dość dobrze. Teraz doładowałem za 57.-. Może jeszcze bardziej spadnie, ale to nadal jeden z moich ulubionych kandydatów, do którego chciałem koniecznie coś dodać. Po prostu płaci się cenę. Gdy spojrzę na wycenę i przewidywane otoczenie rynkowe i giełdowe... Można położyć pod poduszkę i ponownie spojrzeć za rok, lub budować na Q2 (27.07.07). Tak czy inaczej, to zwycięzca.

Napisany przez Simona
I ja jestem tutaj od dziś, 62.-. Na dobre wyniki za pierwsze półrocze 27.07.2007. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez fritz
W najbliższych dniach będę rzadko mieć dostęp do internetu i chociaż raczej liczę na poprawkę, chciałem wcześniej jeszcze coś niewielkiego kupić na wypadek, gdybym się mylił. Ale powinien to być tytuł, który moim zdaniem zachowałby się stabilnie nawet w przypadku poprawki. Swissquote to jedno z niewielu banków, które praktycznie w 100% skupiają się na handlu giełdowym i zarabiają swoje opłaty także na rynku niedźwiedzia. Czy ten pomysł się sprawdzi, okaże się później, w każdym razie teraz mam trochę Swissquote w portfelu. Pozdrowienia fritz

Napisany przez beat
fritz pisze: Powinien to być jednak tytuł, w którym uważam, że nawet po korekcie pozostanie on dość stabilny. Swissquote to jedna z niewielu banków, które praktycznie w 100% skupiają się na handlu giełdowym i zarabiają swoje opłaty także w niedźwiedziej fazie rynku.
Prawdopodobnie popełniasz jakiś błąd myślowy. W bessie banki cierpią tym bardziej, im bardziej zależą od wyników handlowych. SQ jest więc bardzo silne. Kolejny cytat w tym temacie z FuW na temat ostatnich wyników kwartalnych SQ: Ryzyko zawsze towarzyszy papierom wartościowym czystych brokerów internetowych z dużym udziałem przychodów z transakcji. Gdy nadejdzie bessa, Swissquote niewątpliwie skoryguje się niewspółmiernie.

Napisany przez fritz
beat pisze: ...W niedźwiedziej fazie rynku banki zawsze cierpią tym bardziej, im bardziej są zależne od wyników handlowych. SQ jest więc bardzo silny. Jeszcze jedno cytowane z FuW odnośnie ostatnich wyników kwartalnych SQ: Jednak ryzyko zawsze towarzyszy papierom wartościowym czystych brokerów online z dużym udziałem przychodów z transakcji. Jeśli nadejdzie bessa, Swissquote niewątpliwie będą korygować nadmiernie.
Zobaczymy, być może się mylę. Przynajmniej na początku każdej bessy liczba transakcji jest bardzo duża ze względu na panikę sprzedaży, ale jeśli bessa potrwa długo, zainteresowanie giełdą i wolumen spadnie. Nie przewiduję jednak długiej bessy, co najwyżej korekty o podobnym zakresie jak pod koniec lutego lub trochę większej. Pozdrowienia fritz

Napisany przez Simona
Również w kontekście prezentacji półrocznej planowanej na 27 lipca, Swissquote wydaje się być niezłą opcją. Przecież dosyć liczni traderzy używają Swissquote do pracy. A Swissquote na tym całkiem nieźle zarabia, jak wynika z dotychczasowych raportów kwartalnych. A skoro również przyczyniam się do dobrych wyników, to przecież powinnam dostawać pewną prowizję - przynajmniej tak można by sądzić. Czyż nie? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dobre wiadomości zawsze się przydadzą! 27-07-2007 07:52 Swissquote/H1: Reingewinn gesteigert - Prognosen für 2007 erhöht (AF) Name Letzter Veränderung SWISSQUOTE N 68.75 - (-%) Gland (AWP) - Swissquote Group Holding SA kontynuuje wzrost, przedstawiając wyniki za pierwsze półrocze 2007 roku. Sieć bankomatów internetowych zwiększyła przychody o 47,5% do 54,5 (VJ 37,0) mln CHF w pierwszym półroczu 2007 roku. Zysk operacyjny wzrósł o 77,7% do 30,6 (17,2) mln CHF, a zysk netto wzrósł o 34,4% do 24,5 (18,2) mln CHF, jak wynika z komunikatu z piątku. Brak konsensusu AWP dla tych liczb, szacunki dostarczone są tylko przez Cheuvreux, która oczekiwała zysku netto w pierwszym półroczu w wysokości 21,6 mln CHF. W sprawozdaniu półrocznym Swissquote deklaruje aktywa klientów w wysokości 5,6 mld CHF. Wzrost w porównaniu z końcem 2006 roku wyniósł 58,8%. >, powiedział Marc Bürki, dyrektor generalny Swissquote, > Spójrzmy na wyniki drugiego kwartału, przychód w tym okresie wyniósł 27,5 mln CHF, co oznacza dalszy wzrost w porównaniu z dotychczasowym rekordowym wynikiem w pierwszym kwartale 2007 roku (27,0 mln CHF). Przyczynił się do tego przede wszystkim ponadprzeciętny wzrost liczby klientów - zwiększyła się ona w pierwszym oraz drugim kwartale 2007 roku o ponad 9% i była o około 70% wyższa niż przewidywane 5% do 6% na kwartał. Ogólna liczba nowych klientów netto wyniosła dotychczas 12313. Przepływ nowych środków wyniósł w pierwszym półroczu 617 mln CHF, co oznacza wzrost o 25,6% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. ps/ek ************************************************** ******************* Pozdrowienia, Simona

Niestety nie ma informacji o zysku na akcję, jest mi za głupio to liczyć samemu . W przewodniku po akcjach PE nadal wynosi około 20, forward prawdopodobnie teraz, przy cenie CHF 60, jest nieco poniżej 20. Nadal interesujące dla transakcji/inwestycji. Czy ten bank internetowy również będzie dotknięty kryzysem amerykańskiego rynku nieruchomościowego, czy teraz przez fazę spadków rynków zainspirowaną przez USA?

Napisany przez beat
Więc muszę postarać się. Grubo obliczone na rok EPS 3,42 KGV 07 (przy 63.-) 18,4 Q2 w ostatnich latach zawsze był słabszy, dlatego powinna istnieć jeszcze możliwość poprawy w górę.

Napisany przez fritz
Co dzisiaj się wydarzyło? Nagły zanurzajacy się kurs do 53,95, tylko przez kilka sekund, a teraz z powrotem na 59. Być może było to powodowane łowieniem z zastosowaniem zlecenia stop-loss. Niestety, moje zlecenie zostało złapane, chociaż miało ono odpowiednio dużą różnicę, aby zawrzeć zlecenie stop-loss. Niestety, ale nie zrezygnuję z mojej strategii stop-loss, zwłaszcza teraz, kiedy nie mogę spędzać przed monitorem każdego dnia. Pozdrowienia fritz

Napisany przez Simona
@fritz Wczoraj trochę zniknęło. Nawiasem mówiąc, ustawienie SL na pewno nie jest złe, tylko w czasach szaleństwa, jak obecnie w ostatnich dniach, jest to trochę delikatne. Obecnie też nie zawsze siedzę przed komputerem (czas wakacji). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Karat
Czasami na SQ w ogóle nic nie działa! Przydarzyło mi się to już kilka razy. Oczywiście nie zamierzam tego długo tolerować. Karat

Napisany przez fritz
Z funkcjami bankowymi rzadko mam problemy, nawet z moim powolnym łączem z dżungli. Wczoraj jednak sprawił mi kłopoty kurs akcji, dokładniej rzecz biorąc, gwałtowny spadek na kilka sekund, który był już prawie na granicy nielegalnej spekulacji. Pozdrowienia fritz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata