- śr kwie 26, 2006 10:57 am
Swissquote trochę niedoceniany, chociaż sam jestem klientem. Raport kwartalny wskazuje podwojenie zysków, a na dodatek jeszcze grubsza rzecz! Wypłaca rzeczywiście dywidendę w wysokości 1 CHF. Jednak obroty są codziennie bardzo niewielkie, zaledwie kilkanaście tysięcy sztuk. Wskaźnik cena/zysk wynosi około 24 według notowań UBS, muszę to jeszcze sprawdzić, być może jest nawet poniżej 20? W każdym razie lepiej było po prostu zostawić to i nie nerwowo grać, jak ja to robiłem. Obliczenia wskaźnika cena/zysk oparte na zysku netto w 2005 roku w wysokości 14,7 mln CHF, prognoza dokładnie trafiła, 1,4 mln akcji, co daje 10,5 CHF na akcję, więc nowy wskaźnik cena/zysk wynosi około 28. To dość wysoki wskaźnik, dla mnie nie jest to zakup, pomimo dywidendy w wysokości 0,33%. Oto komunikat: Broker internetowy Swissquote z rekordowymi zyskami w 2005 roku (Zus) 24.02.2006 16:03:19, AWP Basic German Zurych (AWP/sda) - Boom na giełdzie przyniósł brokerowi internetowemu Swissquote rekordowe zyski w minionym roku. Klienci zasypywali go gotówką inwestującą w coraz większej liczbie. W bieżącym roku dynamika wzrostu ma się utrzymać. Przychody wzrosły o 36% do 46,6 mln CHF, poinformowała firma w piątek. Dobrą atmosferą na giełdach w drugiej połowie roku oraz wzrostem liczby klientów przyczyniono się do tego wzrostu. Swissquote zyskał w minionym roku 9500 nowych klientów - powiedział dyrektor zarządzający Marc Bürki podczas konferencji prasowej w Zurychu. Łącznie broker internetowy ma teraz 49000 klientów, jest to o 24% więcej niż rok temu. Pod wpływem przypływu klientów i dobrej sytuacji na giełdzie wartości depozytów wzrosły o 969 mln do 2,99 mld CHF. Klienci także inwestowali więcej środków w handlu giełdowym. Podczas gdy w 2004 roku średnia wartość transakcji zakupu lub sprzedaży papierów wartościowych wynosiła 8000 CHF, w zeszłym roku wynosiła już 10000 CHF - powiedział Bürki. Większość wpływów pochodziła z prowizji. Chociaż koszty wzrosły znacznie (+17,5%), nadal były trzy razy niższe od przychodów. Mamy blok kosztów, który jest praktycznie stały - powiedział Bürki. Im większe są przychody, tym wyższa jest rentowność. Zysk operacyjny wzrósł z 6,1 mln do 13 mln CHF. Dzięki uldze podatkowej w wysokości 1,7 mln CHF zysk netto wzrósł jeszcze bardziej, z 6,1 mln do 14,7 mln CHF. A na tym mają zyskać także akcjonariusze: Swissquote po raz pierwszy będzie wypłacać dywidendę w wysokości 1 CHF na akcję - powiedział przewodniczący rady nadzorczej Mario Fontana. Dodatkowo przeprowadzona zostanie redukcja kapitału w wysokości 2 CHF na akcję. W bieżącym roku Swissquote utrzymuje swoje dotychczasowe cele wzrostu. Liczba klientów i kapitał klientów mają wzrosnąć o około 25%, powiedział dyrektor koncernu Bürki: Naszym celem jest zdobycie co najmniej 11000 nowych klientów w 2006 roku. Dzięki temu Swissquote chce do końca grudnia osiągnąć ponad 60000 klientów i kapitał klientów w wysokości ponad 3,7 mld CHF. Rozpoczęliśmy ten rok bardzo dobrze - powiedział Bürki, nie podając liczb. Na giełdzie szwajcarskiej akcje spadły o ponad 1% po stromym wzroście z poprzednich dni. cf