Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Inwestycja w stary plan oszczędnościowy budowlany

Napisany przez SparerD4
W naszej rodzinie istnieje umowa BHW na kwotę 28000 €, zawarta w 1993 roku na taryfie D4, która od lat jest w dużej mierze nieużywana. Teraz środki, które zostałyby zwolnione, mogłyby zostać zainwestowane w obecnie atrakcyjne oprocentowanie 4%. Jednak BHW odmawia przyjęcia tych dodatkowych wpłat! Możliwe, że dodatkowe wpłaty mogą być akceptowane, ale nie muszą - argumentuje kasa oszczędności mieszkaniowej. Ta klauzula znajduje się w nowych umowach w drobnej czcionce. Czy zawsze było takie postanowienie? W 1993 roku zawarcie umowy oraz opłata za zawarcie były chętnie akceptowane. Rozumiemy, że kasie oszczędności mieszkaniowej nie zależy na wypłacie 4% oprocentowania, ale naszym zdaniem, posiadając niezrezygnowaną umowę oraz opłatę za jej zawarcie z tamtego czasu, nabyliśmy pewne prawo. Jaka jest tutaj sytuacja prawna?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Oszczędzający, miałem ten sam problem tutaj w forum znalazłem rozwiązanie: Bausparvertrag (BHW) - co mam zrobić? https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=4047>https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=4047 Krótka odpowiedź na Twoje pytanie: - Niestety, kasa oszczędnościowa może odmówić przyjęcia dodatkowej wpłaty (przynajmniej tak jest w moich warunkach oszczędzania. Na pewno podali paragraf jako uzasadnienie.) - Wpłaty poniżej 1.000€ są obecnie akceptowane. - Suma oszczędności nie może być przekroczona, w przeciwnym razie kasa oszczędnościowa może anulować umowę

Napisany przez Empfehler
DLACZEGO CHCESZ DALEJ POZOSTAWIAĆ SWOJE PIENIĄDZE W DŁUGOTERMINOWEJ INWESTYCJI W PIENIĄDZU PAPIEROWYM. SPRAWDŹ, JAK ZMIENIŁY SIĘ CENY OD MOMENTU TWOJEJ INWESTYCJI. NA PEWNO NIE ZANOTOWAŁEŚ RZECZYWISTEGO WZROSTU WARTOŚCI. Oczywiście, zyskałeś na kwocie pieniężnej. POWINIENEŚ ZAMIANOWAĆ PIENIĄDZE NA RZECZYWISTE WARTOŚCI MATERIALNE, MOŻESZ TO ZROBIĆ PRZEKAZUJĄC JE NA konto WSPÓLNOTOWE W CELU OSZCZĘDZANIA NA Dom MIESZKANIOWY LUB BUDYNEK. ZA 25 000€ MOŻESZ DOSTAĆ TAM DO 240 000€ NA ZAKUP MIESZKANIA LUB DOMU. I TO BEZ kredytu I PONOSZENIA MOCZNOSI DŁUGÓW. MOŻESZ WYNĆ TEN Dom BEZ RYZYKA KREDYTOWEGO (JEŚLI NIE CHCESZ GO SAM WYKORZYSTAĆ). NIE MA RYZYKA REMONTOWANIA I NAPRAWIANIA. MASZ W TEN SPOSÓB RZECZYWISTĄ INWESTYCJĘ W WARTOŚCI MATERIALNE Z STOPĄ ZWROTU W PONAD 8%.

Napisany przez Sergio
Załącznik do rekomendacji: Lub zainwestuj w inne aktywa rzeczowe, takie jak metale szlachetne lub private equity. Ale proszę nie inwestować w aktywa pieniężne.

Napisany przez Thorsten
Cześć Sergio, jak już wspomniał Nocheingast, obecnie jedyną możliwością jest regularne oszczędzanie w BSV i pozostanie poniżej kwoty 1000 €. W innym przypadku D4 w aktualnej sytuacji jest oczywiście dobrą (prawie można powiedzieć, że wysoko oprocentowaną) inwestycją bez żadnego ryzyka spekulacyjnego. @Empfehler To, że poleca Pan Genotec, to z grubsza dobry pomysł, mamy także połączenie ze spółdzielnią mieszkaniową z Schwäbisch Haller. Tylko jeśli już chce Pan pozostać anonimowy, to przynajmniej nie pomijaj kosztów w wysokości 1,6% od maksymalnej kwoty pożyczki, plus koszty inicjalne instrumentu spłaty. Same zakup akcji spółdzielczych to 3840 € przy kwocie 240.000 €. Do tego dochodzą jeszcze dodatkowe koszty za instrument spłaty. Ponadto warto zaznaczyć, że natychmiastowy zakup jest możliwy tylko za pośrednictwem finansowania bankowego. Po nabyciu udziałów Genotec, nowy członek spółdzielni musi poczekać od 12 do 39 miesięcy, zanim będzie mógł wybrać Dom. Więc inwestycja w wysokości 25.000 € przez 39 miesięcy (przy 10% zaliczce) bez żadnego oprocentowania, a dopiero potem można ruszyć...

Napisany przez Lilith1976
Cześć SparerD4, także ja mam stary pakiet w BHW i do tej pory nie odmówiono mi jednorazowych wpłat w wysokości (512,- euro dla singli i 1024,- euro dla osób żonatych) na wartość premii budowlanej. Moje argumenty: Chcę skorzystać z pełnej premii budowlanej, dlatego też podpisałem umowę, została zaakceptowana i obowiązuje dla każdego roku aż do momentu osiągnięcia mojego kapitału docelowego. Zgodnie warunkami umowy, po osiągnięciu sumy oszczędności na koncie nie otrzymuję już odsetek. Więc mam jeszcze trochę czasu do tego momentu Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata