Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Opłaty w funduszach - gdzie kupować i sprzedawać?

Napisany przez urhs
Cześć wszystkim! Kiedy kupuję fundusz w DiBa, zawsze mam niejasności co do tego, co mnie czeka (brak kosztów dodatkowych w formularzu zakupu, a następnie prowizja na rozliczeniu). Muszę to chyba jednak wyjaśnić bezpośrednio. Co jest jednak interesujące, to że istnieją znaczące różnice między handlem bezpośrednim, towarzystwem funduszowym a różnymi giełdami. I może to dotyczyć także innych... 1) dlaczego DiBa nie kupuje automatycznie dla mnie najlepszej oferty dla danego instrumentu, ale pozwala mi wybrać giełdę/miejsce zakupu? 2) czy giełda/miejsce zakupu musi być koniecznie również miejscem sprzedaży, jeśli chcę się pozbyć instrumentu? 3) co jeszcze warto wiedzieć w tym kontekście? Dzięki i przepraszam, że zawsze z pytaniami początkujących...! urhs

Napisany przez EuroPaule
Cześć, niedawno wątek ten został szeroko omówiony. https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=5437 Może to już ci pomoże? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez urhs
Dziękuję... a co z miejscem wydarzenia? Czy na przykład mogę kupić ZZ2 w firmie i od razu sprzedać w Monachium? Chyba raczej nie, bo w przeciwnym razie nikt by już nie pracował... Czyli można sprzedać tylko tam, gdzie się kupiło?

Napisany przez musti
Tutaj ciekawy raport (źródło: Süddeutsche.de): W międzyczasie duże firmy zarządzające funduszami, takie jak DWS, Deka, Union i Allianz Global Investors (AGI), żądają opłat zależnych od sukcesu dla wielu funduszy. Na przykład DWS mogła wypłacić ze swojego funduszu Global Value około 6,7 miliona euro udziału w zyskach za rok obrotowy 2008/09 - co zmniejszyło stopę zwrotu funduszu o 1,36 punktu procentowego. I to kosztem klientów: W tym samym roku fundusz stracił jedną trzecią swojej wartości. Po odliczeniu kosztów był tylko o 0,03 punktu procentowego lepszy od samodzielnie wybranej bariery, światowego indeksu akcji MSCI World Value. Firmy usprawiedliwiają swoją opłatę za sukces regularnie argumentując, że zarówno inwestorzy, jak i dostawcy odnoszą z tego korzyści; w końcu menedżerowie funduszy są motywowani do osiągania wyższych wyników. To brzmi dobrze, ale Fundacja Warentest przeanalizowała 72 globalne fundusze akcji. Ich wynik jest miażdżący: Nie mogliśmy wykazać systematycznego przewagi zwrotu dla funduszy z opłatą za sukces. Argumentacja zwolenników jest bezpodstawna. Większość dostawców manipuluje wynikiem inwestycji za pomocą sztuczek, aby mogli pieniądze zgarnąć. Modele opłat firm są zawsze tak skonstruowane, że firmy same prawie nie mogą ponieść strat. Jeśli wynik funduszu przewyższa wzrost wartości indeksu porównawczego, firmy otrzymują premię do 25 procent. Jeśli fundusz radzi sobie gorzej niż prog porównawczy, nic się nie dzieje. Nawet renomowane firmy nie są nawet skłonne uwzględnić strat z przeszłości, zanim zaczną czerpać zyski, stwierdzają w ocenie Warentest.

Napisany przez urhs
Pieps pieps: moje prawdziwe pytanie dotyczy istotności giełd/kupna/sprzedaży...?

Napisany przez EuroPaule
Hej Uhrs, teoretycznie jest to możliwe. Spółka funduszy inwestycyjnych musi zawsze wykupić udziały, niezależnie od tego, gdzie i jak zostały one zakupione. A przez giełdę zawsze można je sprzedać, jeśli znajdzie się kupujący (zazwyczaj nie jest to spółka funduszy). W praktyce dla inwestorów indywidualnych ma to jednak niewiele sensu. Nie przyjrzałem się ZZ2, bo i tak wydaje mi się podejrzany, ale zazwyczaj różnice cen są raczej marginalne. Istnieje również ryzyko, że sytuacja potoczy się niezgodnie z przewidywaniami. O ile mi wiadomo, fundusze są zazwyczaj -jeśli są notowane na giełdzie- na giełdzie w Hamburgu. Jeśli zależy Ci na szybkich transakcjach i działaniach, to z funduszami prawdopodobnie nie będziesz miał zbyt dużo radości. Inne instrumenty są bardziej odpowiednie. Pozdrowienia Paule

Napisany przez habari
Najtańszym rozwiązaniem jest zakup funduszy w wolnym sklepie funduszy lub pośredniku funduszy online. Tutaj możesz uzyskać ponad 6000 funduszy z 100% rabatem na zakup, czyli bez opłaty manipulacyjnej. Prawdziwym wskazaniem jest firma pośrednicząca w funduszach profinance-direkt, która dodatkowo nagradza inwestora coroczną wypłatą premii lojalnościowej z prowizji zysków. Osobiście założyłem tam konto funduszy i jestem bardzo zadowolony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata