Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rekomendacja zabezpieczenia emerytalnego bez Riestera.

Napisany przez froschi
Cześć, jestem tu nowy, pochodzę z Bawarii i szukam niezależnego doradcy finansowego, który nie będzie próbował mi wcisnąć Riester albo innych śmieci. Myślałem o czystych i wydajnych funduszach inwestycyjnych jako długoterminowym zabezpieczeniu. Jako laik, uważam, że samodzielne podejmowanie decyzji w sprawie mojego zabezpieczenia emerytalnego wiąże się z zbyt dużym ryzykiem. Choć mam już dwie ulubione fundusze, takie jak Ethna Aktiv i Carmignac Patrimoine, to nie mam doświadczenia w reakcji na ich spadek wartości. Już sprawdzałem w moim mieście, ale wszyscy są zawsze niezależnymi pośrednikami :-) Czy ktoś ma doświadczenie z dobrym pośrednikiem z obszaru Bambergu? froschi

Napisany przez ADMCI4
Cześć froschi, obie fundusze, o których mówisz, to bardzo dobrze działające Fundusze inwestycyjne, które osobiście aktywnie polecam moim klientom. Z sukcesem, jeśli spojrzy się na wyniki obu funduszy. Koszty zarządzania funduszami są dosyć wysokie, zwłaszcza że TER nie obejmuje kosztów transakcyjnych. Nie podzielam Państwa zdania na temat emerytury Riester. Możliwe jest oszczędzanie w czystych planach inwestycyjnych tanio, bez podatku, nawet z pomocą dodatków państwowych i gwarancji kapitałowej. Subsydia Riester dają planom inwestycyjnym odpowiednie wsparcie. Moim zdaniem połączenie oszczędzania w ramach programu Riester i indywidualnych innych funduszy, takich jak wspomniane powyżej, w zależności od wieku, są sensownymi składnikami planowania emerytalnego. Pozdrowienia, Alexander Irmscher

Napisany przez froschi
Cześć Panie Irmscher, problem polega na tym, że nie chcę czekać, aż skończę 65 lat, aby móc ponownie uzyskać dostęp do pieniędzy. Chciałbym wypłacić całą kwotę zamiast otrzymywać ją miesięcznie w trzydziestej części, kto wie, jak długo jeszcze będę żył. Dzięki temu mogę w razie potrzeby wypłacić kapitał z normalnego funduszu bez pytania nikogo o zgodę. Ponadto chciałbym oszczędzać dla siebie, a nie dla ubezpieczenia czy doradcy. Szukam czegoś niezależnego... tak, aby tylko specjalista wspierał mnie w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych i reagował w razie potrzeby. Chcę przenieść wszystkie fundusze na korzystne konto maklerskie, ponieważ tylko w ten sposób uważam, że zostanie na nich coś, a nie zostaną zmarnowane na prowizje i zarządzanie. froschi

Napisany przez ADMCI4
Cześć Froschi, dziękuję za Twoją odpowiedź. Czysty plan oszczędnościowy Riester na fundusze nie jest ubezpieczeniem. Możesz w dowolnym momencie wycofać się z planu oszczędnościowego Riester na fundusze, zmniejszyć go, zwiększyć lub całkowicie zrezygnować. Zawsze masz dostęp do swojego kapitału. Produkt dostosowuje się do Twojego życia tak, jak sobie tego życzysz. Jednak plan oszczędnościowy Riester na fundusze jest oferowany jako forma oszczędzania na emeryturę. Jeśli użyjesz kapitału w inny sposób, państwo oczekuje zwrotu udzielonej pomocy - co jest zrozumiałe. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez froschi
Cześć, Czy możesz odrzucić te rzeczy na stronie? Wypłacona emerytura Riester Pozdrowienia froschi

Napisany przez ADMCI4
Cześć froschi, mała wskazówka dla Ciebie, jeśli już próbujesz zdobywać wiedzę w internecie: Zawsze sprawdzaj źródła! W stopce strony powyższej strony widnieje następujący tekst: Uwaga dotycząca treści: Autor nie udziela żadnych gwarancji co do aktualności, poprawności, kompletności lub jakości udostępnionych informacji. Roszczenia odszkodowawcze wynikające z szkód materialnych lub niematerialnych, spowodowanych korzystaniem lub niewykorzystaniem udostępnionych informacji lub korzystaniem z błędnych i niekompletnych informacji, są z zasady wyłączone, o ile autor nie popełnił udokumentowanego umyślnego lub rażącego zaniedbania. Wszelkie oferty są niezobowiązujące. Takie wyłączenia odpowiedzialności można znaleźć na wszystkich stronach internetowych (również na mojej stronie); każdy już to widział, przyzwyczaił się i przyjmuje tamtejsze fachowe porady za dobrą monetę. Pytanie: Jaka jest wartość fachowej porady, jeśli doradca nie chce za nią ponosić odpowiedzialności? To powinno być pytanie ogólne! Na przykład ubezpieczyciele ponoszą odpowiedzialność za swoje indywidualne doradztwo wobec klienta. Co do treści na tej konkretnej stronie: Ponownie jest tu mowa o ubezpieczeniach w fazie oszczędzania oraz w fazie wypłaty. Jednakże od samego początku mówię o czystym planie oszczędnościowym w ramach Riestera, który nie jest ubezpieczeniem. Dopiero od wieku 85 lat ubezpieczenie zabezpiecza ryzyko długowieczności, które jest niezbędne w przypadku planowania emerytalnego. Froschi, najlepiej skonsultuj się osobiście z doradcą finansowym i ubezpieczeniowym na temat Riestera. Pozdrawiam serdecznie z Jeziora Bodeńskiego Alexander Irmscher

Napisany przez rafi911
Cześć Froschi, sprawdź mój post: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=37362 Tam wszystko jest opisane na temat Rieser, tak więc nie przejmuj się. Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedniego doradcę dla swojej sytuacji. Pozdrowienia Rainer

Napisany przez ADMCI4
Trochę wszystko jest teraz pomieszane. @rafi911: Twój przypadek dotyczy tylko ubezpieczeń emerytalnych wspieranych przez Riester. Nie ma nic wspólnego z Riester-obsługiwanych - Planów inwestycyjnych w fundusze - Umów oszczędnościowych na budowę mieszkań - Planów oszczędnościowych w bankach - kredytów hipotecznych Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez ADMCI4
Jeszcze jedna uwaga: Riester-Grant jest absolutnie w porządku; Produkty są częściowo bardzo złe. Więc to jest czysty problem po stronie dostawcy. Ale po co mamy konkurencję? Po prostu porównaj lub porównaj produkty poszczególnych spółek. Kto dobrowolnie rezygnuje z grantu Riester pomaga tym, którzy z niego korzystają dwukrotnie. 1. Akceptują obniżki emerytur w ustawowej emeryturze ze względu na wprowadzenie grantu Riester - to zapewni stabilne składki emerytalne dla wszystkich. 2. Państwo oszczędza dotacje, a zatem pieniądze podatkowe

Napisany przez froschi
Cześć Panie Irmscher, dzięki za informacje. Spróbuję wymienić zalety i wady Riester. Jesteś ekspertem, może więc będę mógł się czegoś nauczyć :-) Przejrzałem sobie ofertę DWS Top Rente. Zalety: Dotacja 154 EUR Możliwość odliczenia wpłaconych składek od podatku, co oznacza oszczędność podatkową w wysokości 800 EUR przy wpłacie 2100 EUR. ??? ??? Wady: tylko fundusze DWS brak kontynuacji w przypadku przeprowadzki za granicę wysokie opłaty początkowe wysokie koszty bieżące Wypłata nie jest możliwa w całości od 60 roku życia, lecz 30% natychmiastowo, a reszta tylko miesięcznie ??? ??? Czy potrafisz obliczyć np. korzyści finansowe zwykłego funduszu w portfelu w porównaniu z DWS? Dla przykładu, zakładając zarobek brutto 50 000, wiek 37 lat i miesięczne oszczędzanie w wysokości 160 EUR. Stopa zwrotu 5%. Ile zaoszczędziłbym przy Riester? Dzięki! Pozdrowienia Froschi

Napisany przez ADMCI4
froschi pisze: Cześć froschi, W poprzednich postach w tym wątku można zauważyć, że państwowa promocja Riester i produkty różnych dostawców to dwie różne pary butów - dlatego należy je rozważać oddzielnie. Tutaj zaczynasz pisać o promocji Riester. Cytat froschi Przejrzałem DWS Top Rente. Froschi Ale znowu zajmujesz się jednym produktem. Ponownie popełniasz ten sam błąd, na który zwróciłem uwagę już kilka razy. Ogólne zalety promocji Riester: + EUR 154,- roczna podstawowa premia na polisę Riester + EUR 185,- roczna premia na dziecko + EUR 300,- roczna premia na dziecko urodzone po 2008 roku + EUR 200,- jednorazowo dla oszczędzających poniżej 25 roku życia + 100% możliwość odliczenia podatkowego składek oszczędnościowych + BRAK podatku Belki + 100% gwarancja kapitału wpłaconych składek oraz premii + renta kapitałowa dożywotnia lub renta betonowa + 30% kapitału może być wypłacone przed emeryturą Ogólne wady promocji Riester: - promocja jest udzielana wyłącznie w celu zabezpieczenia wieku emerytalnego - renta podlega opodatkowaniu, tak jak renta ustawowa W dużym skrócie: Jeśli chcesz oszczędzać na emeryturę, czyli podnieść przyszłą emeryturę państwową o własną prywatną emeryturę, produkty z promocją Riester są bardzo interesujące. Dlaczego nie, w końcu państwo bierze udział w pokryciu Twoich kosztów związanych z zabezpieczeniem wieku emerytalnego poprzez promocję. Jeśli chcesz tylko oszczędzać, aby później kupić nowy samochód lub nowe meble, produkty z promocją Riester nie są odpowiednie. Na rynku finansowym są dostępne inne produkty do tego celu. Froschi, proszę zauważ, że nie będę dokonywał tutaj indywidualnych obliczeń dotyczących poszczególnych produktów wspieranych przez Riester. Jest to czasochłonne i stanowi część porady udzielanej przez osobistego doradcę. Więcej informacji znajdziesz > tutaj Pozdrowienia Alexander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata