Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusz emerytalny wartość wzrostu

Napisany przez marcelkirsammer
Cześć wszystkim, zainwestowałem w fundusz emerytalny i jestem trochę zaniepokojony jego wynikiem, gdy spojrzałem na wykres z ostatnich 10 lat (ujemna stopa zwrotu). Rozumiem, że w obligacjach może dojść do straty z powodu niewypłacalności emitenta, ale fundusz głównie inwestuje w obligacje rządowe. Rozumiem również, że istnieje ryzyko walutowe, czy to może wyjaśnić wynik? ISIN DE0008474560https://web.s-investor.de/app/detail...47456&batemp=1 Może ktoś podać mi sensowne wyjaśnienie. Z góry dziękuję. Pozdrowienia Marcel

Napisany przez 2Bolitho
Wypłaty muszą być uwzględnione... Na Finanzen.net podano pozytywny wynik z ostatnich 10 lat na poziomie około 32%.

Napisany przez EuroPaule
marcelkirsammer pisze: Jest mi jasne, że w przypadku obligacji może dojść do straty z powodu niewypłacalności emitenta, jednak fundusz inwestuje głównie w obligacje rządowe. Rozumiem też, że istnieje ryzyko walutowe - czy to może wyjaśniać wyniki inwestycji?
Cześć, Ogólnie rzecz biorąc, inwestowanie w obligacje jest znacznie bardziej skomplikowane, niż się może wydawać na pierwszy rzut oka. Oto wykres tego funduszu: Zatem nie ma mowy o żadnej stracie. Widziałem jednak u tego samego dostawcy wykres, który przez 10 lat pokazywał stratę. Być może jest to faktycznie tylko kurs bez uwzględnienia wypłat. W przeciwnym razie to dokładnie te czynniki, które wymieniłeś, mogą czasem długo prowadzić do strat w takim funduszu. Między 05 a 08 rokiem musiał być silny euro, który zjadł wyniki. Osobiście nie chciałbym teraz posiadać takiego funduszu. Dochody z odsetek są raczej niskie ze względu na niskie stopy procentowe na rynku, ale ryzyko strat z powodu rosnącej inflacji i stóp procentowych jest raczej wysokie. Jeśli chodzi o obligacje, to lepiej krótkoterminowe (2 do 3-letni okres do wygaśnięcia lub Duration). Tam ryzyko jest niższe. Twój fundusz ma średnio 70 miesięcy. Ponadto uważam, że Deka i ich fundusze są zbędne. Ale to tylko jedno zdanie..... Pozdrowienia Paule

Cześć Paule, dziękuję za odpowiedź. Czy masz konkretny przykład krótkoterminowego funduszu emerytalnego? Wydaje mi się, że nie opłaca mi się teraz zmieniać, ponieważ zainwestowałem dopiero w listopadzie... ale jestem zainteresowany. Pozdrawiam

Napisany przez EuroPaule
marcelkirsammer pisze: dziękuję za odpowiedź, czy masz konkretny przykład krótkoterminowego funduszu emerytalnego?
Cześć, Przykład bez oceny: Allianz PIMCO Mobil-Fonds A EUR|ISINE0008471913|Andreas Berndt|Allianz Global Investors KAG mbH|Obligacje EUR krótkoterminowe (Nie jestem odpowiedzialny za uśmiech w linku. Ale miły, co nie?) Widzisz, że ten fundusz traci znacznie mniej w złym okresie dla funduszy emerytalnych. Porównanie jest jednak niepełne, ponieważ inwestuje tylko w euro. Ale zawsze pozostaje pytanie, czy chcesz spekulować na wzrost wartości waluty. Ja bym tego nie robił. Zbyt wiele razy się to nie udało i moim zdaniem nie pasuje do defensywnej inwestycji w obligacje. To jednak tylko moje osobiste zdanie. Cytat od marcelkirsammer Więc myślę, że teraz nie opłaca się dla mnie zmieniać, bo zainwestowałem dopiero w listopadzie... ale byłbym zainteresowany. Jeśli perspektywy dla inwestycji ogólnie są złe, to niezależnie od daty zakupu. Jeśli sądzisz, że inflacja i stopy procentowe pozostaną niskie, to byłby argument za pozostaniem przy obligacjach długoterminowych. Kiedy kupiłeś nie ma znaczenia. Przyszłość zaczyna się dzisiaj... Jeśli chodzi o koszty: Poszukaj informacji o zniżkach na fundusze i zmień dostawcę, u którego nie musisz płacić opłaty przy zakupie. Wtedy zmiana będzie neutralna kosztowo. I nie korzystaj więcej z banku Sparkasse. To naprawdę nie ma sensu jeśli chodzi o fundusze. Pozdrowienia, Paule

tak, z deka, trochę już tego żałuję, ale nie wszystko jest złe, na przykład fundusz obligacji konwertowalnych. A co Ty / Wy o tym sądziszcie? ISIN LU0158528447 https://web.s-investor.de/app/detail...93798&batemp=1 Pozdrowienia Marcel

Napisany przez EuroPaule
marcelkirsammer pisze: tak, z deką, trochę żałuję, ale wszystko w porządku, na przykład fundusz obligacji konwertowalnych albo co ty / wy na to?
Cześć, dla funduszu dekowego rzeczywiście radzi sobie nieźle w porównaniu z innymi w swojej grupie. Ślepy kurczak? Ziarno? Ale poważnie: Czy masz naprawdę pojęcie, czym naprawdę jest obligacja konwertowalna? Niewiele inwestorów indywidualnych jest w stanie właściwie obracać nawet zwykłą obligacją przedsiębiorstwa i jej podwójnym ryzykiem (rynek obligacji + sytuacja przedsiębiorstwa). Możliwość wymiany na akcje nie ułatwia sytuacji. Kiedy idę zjeść, kucharz powinien opanować potrawy, które nasycą i nadają się do spożycia na co dzień. Jeśli jest tylko na poziomie budki z jedzeniem, ale potrafi niezwykle dobrze przyrządzić trującą ośmiornicę, to w codziennym życiu to nie pomaga. Problemem jest też to, że, moim doświadczeniem, sprzedawcy w Sparkassen są trzymani w niewiedzy, aby łatwiej im było sprzedawać. Ale to tylko moje wrażenie, którego oczywiście nie potrafię udowodnić... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Sonicx
Jestem trochę niecierpliwy. Mój fundusz Carmignac Patrimoine zawsze ma ujemne saldo. Obecnie mam stratę w wysokości 2,83%, a od kiedy ją mam, nie odnotował jeszcze ani razu zysku.

Napisany przez 2Bolitho
Jak długo już masz? Na jakich warunkach to kupiłeś? Chodzi mi o prowizję za transakcję.

Napisany przez Sonicx
Opłata początkowa wynosiła chyba 1,75%. Mam ją od około pół roku. Myślę, że nie opłaca się teraz jej pozbywać.

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, pół roku to naprawdę krótki okres inwestycji. Inwestycje funduszowe są zazwyczaj długoterminowe.

Napisany przez Sonicx
Oczywiście, są one również przeznaczone na dłuższą metę, ale miałam większe nadzieje na moje pierwsze próby. Dlatego waham się z kolejnymi funduszami. Mam również Ethna Aktiv E, który również stoi w miejscu. Należę do pokolenia ADHD, które nie potrafi czekać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata