marcelkirsammer pisze:
dziękuję za odpowiedź, czy masz konkretny przykład krótkoterminowego funduszu emerytalnego?
Cześć,
Przykład bez oceny:
Allianz PIMCO Mobil-Fonds A EUR|ISINE0008471913|Andreas Berndt|Allianz Global Investors KAG mbH|Obligacje EUR krótkoterminowe
(Nie jestem odpowiedzialny za uśmiech w linku. Ale miły, co nie?)
Widzisz, że ten fundusz traci znacznie mniej w złym okresie dla funduszy emerytalnych. Porównanie jest jednak niepełne, ponieważ inwestuje tylko w
euro. Ale zawsze pozostaje pytanie, czy chcesz spekulować na wzrost wartości
waluty. Ja bym tego nie robił. Zbyt wiele razy się to nie udało i moim zdaniem nie pasuje do defensywnej inwestycji w obligacje.
To jednak tylko moje osobiste zdanie.
Cytat od marcelkirsammer
Więc myślę, że teraz nie opłaca się dla mnie zmieniać, bo zainwestowałem dopiero w listopadzie... ale byłbym zainteresowany.
Jeśli perspektywy dla inwestycji ogólnie są złe, to niezależnie od daty zakupu. Jeśli sądzisz, że inflacja i stopy procentowe pozostaną niskie, to byłby argument za pozostaniem przy obligacjach długoterminowych. Kiedy kupiłeś nie ma znaczenia. Przyszłość zaczyna się dzisiaj...
Jeśli chodzi o koszty:
Poszukaj informacji o zniżkach na fundusze i zmień dostawcę, u którego nie musisz płacić opłaty przy zakupie. Wtedy zmiana będzie neutralna kosztowo.
I nie korzystaj więcej z banku Sparkasse. To naprawdę nie ma sensu jeśli chodzi o fundusze.
Pozdrowienia, Paule