Erdmännchen pisze:
W ciągu najbliższych tygodni będzie dostępny kontrakt oszczędnościowy o wartości 4000 euro. Chciałbym ponownie zainwestować te pieniądze, ale jednocześnie mieć je dostępne, jeśli naprawdę będą mi pilnie potrzebne. Nie chciałbym jednak trzymać ich na koncie oszczędnościowym, bo wtedy łatwiej je wydaje się niż zamierzało. Dlatego właściwie już zdecydowałem się na złoto. To także oferuje bezpieczną i dochodową inwestycję. Tylko nie jestem do końca pewny, gdzie mogę je właściwie zdobyć. Czy muszę udać się do banku i czy będę je tam mógł od razu otrzymać, czy też zostanie zakupione poprzez bank na giełdzie? Kto mógłby mi udzielić bliższych informacji na ten temat?
Złoto jest tak samo pewne lub niepewne oraz dochodowe i deficytowe, jak wszelkie inne inwestycje. To wszystko są kategorie, którymi sami się posługujemy. Dla mnie pewne może być zupełnie coś innego niż dla Ciebie. W każdym razie złoto nie jest automatycznie gwarantem wzrostu wartości. Cena jest określana przez podaż i popyt. W tej chwili popyt jest wysoki. Przynajmniej według znanych standardów. Nikt nie wie, czy wzrośnie czy spadnie. Również podaż złota nie jest przewidywalna.
Możesz kupić złoto w swoim banku. Jednak podejrzewam, że będzie to dość drogie. Najtańszą opcją są platformy internetowe typu Ebay lub różne fora internetowe. Warto jednak znać się na tym temacie. Cena, jakość i bezpieczeństwo są prawdopodobnie najlepsze u sprzedawców online. Wyszukiwarka Google dostarcza wiele wyników. Osobiście mam doświadczenie tylko z ProAurum i mogę ich gorąco polecić.
Może srebro również będzie dla Ciebie interesujące.
W zależności od struktury Twojego majątku nie powinieneś stawiać wszystkiego na jedną kartę. Jeśli masz inne inwestycje (akcje, obligacje, nieruchomości i/lub płynności), spokojnie możesz zainwestować 4000
euro w metale szlachetne. Jeśli nie masz żadnych innych aktywów, powinieneś podzielić tę kwotę. Na przykład: 1000
euro na koncie oszczędnościowym, po 750
euro w obligacjach i funduszu akcyjnym oraz 1500
euro w złocie i srebrze. W ten sposób chronisz się przed ryzykiem. Jeśli postawisz wszystko na jedną kartę, potencjalne straty mogą być ogromne, jeśli wybierzesz złą inwestycję.
Tu znajdziesz więcej wskazówek: Börse & Aktien Themen - Rohstoffe - Edelmetalle - Metalle im Finanzforum