Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Srebro

Napisany przez Karat
W dzisiejszym wydaniu FuW cytowana jest ocena rozwoju cen srebra GFMS (Niezależnej Londyńskiej Społeczności Badań Metali Bazowych i Szlachetnych). GFMS przewiduje, że trend cen srebra w najbliższych miesiącach będzie się poruszał w przedziale ostatnich tygodni między 12 a 15 $. W swoim raporcie World Silver Survey 2006 zauważa, że: - dotychczasowy wzrost cen wynikał z rosnącego zainteresowania inwestorów. W szczególności przed wprowadzeniem na rynek srebrnego ETF inwestorzy starali się skorzystać z oczekiwanych wzrostów cen. - Wysokie zapotrzebowanie przemysłu, przynajmniej na początku silne zapotrzebowanie ze strony jubilerów oraz ograniczona dostępność srebra z recyklingu stworzyły solidne podstawy dla hossy. Jak będzie wyglądał dalszy rozwój wydarzeń? - Według GFMS wiele zależy od [color=red]działania ETF[/color]. Jeśli do rynku wejdą kolejni inwestorzy, cena srebra będzie rosła lub pozostanie na poziomie wyższym niż równowaga cenowa, którą można by oczekiwać na podstawie podaży i popytu. - Rynek nie jest już determinowany przez dane fundamentalne, dlatego trudno jest prognozować cenę. - Dzięki tendencji inwestorów do inwestowania w surowce i złoto, inwestowana jest również w srebro. - Jednakże przewiduje się, że produkcja w kopalniach powinna znacząco wzrosnąć od 2007 roku. - Zakłada się jednak, że przy cenie srebra powyżej 10 $, przemysł będzie szukał [color=red]alternatyw[/color]. - Spadek zapotrzebowania przemysłowego może być spowodowany także słabszą gospodarką światową. - Ważne będzie zobaczyć, czy popyt inwestorów będzie w stanie zrekompensować ten spadek. Widzimy więc, że opinie na temat dalszego rozwoju cen srebra się rozmijają. W każdym razie zaangażowanie w [color=red]SREBRO[/color] nie jest gwarancją łatwego uzyskania wysokiego zysku. Wysoka zmienność będzie nas towarzyszyć w nadchodzących tygodniach i miesiącach. Karat.

Napisany przez ADMCI4
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez ADMCI4
Również warty przeczytania: https://www.wallstreet-online.de/nachrichten/nachricht/1876523.html

Napisany przez Adrian
@mfabian: Czy naprawdę wierzysz, że srebro będzie warte około 100 dolarów za uncję w ciągu następnych kilku lat? Jestem także bykowaty co do złota i srebra w ciągu najbliższych 1-2 lat, ale zachowajmy umiar. Przynajmniej pierwszy tekst wydaje mi się podejrzany ze względu na styl pisania i argumentację. Takie jest moje zdanie. Adrian

Napisany przez ADMCI4
Adrian pisze: @mfabian: Czy naprawdę wierzysz, że cena srebra w ciągu najbliższych kilku lat przekroczy 100 dolarów za uncję? Jestem byczy wobec złota i srebra na najbliższe 1-2 lata, ale zachowajmy umiar. Przynajmniej pierwszy tekst wydaje mi się podejrzany ze względu na sposób jego napisania i argumenty przedstawione. To moja opinia. Adrian
Mogę się z Tobą tylko zgodzić. Pomimo podobnej pozytywnej oceny, nigdy nie czytałem takich bzdur, przepraszam mfabiana. Przy każdym rajdzie są ci fanaticy, którzy muszą przesadzać, chociaż nie jest to konieczne, ponieważ istnieje wystarczająco ważnych argumentów! Naprawdę nie mam zamiaru być oszukiwany i uważany za głupca...

Napisany przez ADMCI4
Adrian pisze: @mfabian: Czy naprawdę wierzysz, że w najbliższych kilku latach srebro będzie warte około 100 dolarów za uncję?
Nie, nie sądzę, że minie kilka lat. Pytanie brzmi: Jaką wartość będzie mieć srebro w dolarach. I to zakłada jednocześnie dwie kwestie: Po pierwsze wartość srebra, a po drugie wartość dolara. Obecnie istnieją zdecydowanie silne argumenty za srebrem. Nie tylko ze względu na nadmiar popytu (= popyt większy niż podaż) ale również dlatego, że praktycznie nie ma już rezerw srebra, które można by było aktywować. Przejdźmy więc do punktów: 1. Stosunek złota do srebra Aktualnie złoto kosztuje około 50 razy więcej niż srebro. Historyczna średnia wynosiła około 17. Oznacza to, że srebro - mierzone tylko ceną złota - musiałoby wzrosnąć do 36 dolarów, aby ten stosunek się zrównał. W naturze srebro występuje około 14 razy częściej niż złoto. Złoto ma przewagę ze względu na łatwiejszy transport na jednostkę wartości, więc realny stosunek 1:17 jest realistyczny. Jednak problem polega na tym, że całe złoto, które kiedykolwiek wydobyto, jest nadal dostępne w około 95% (złoto jest zbyt drogie, by zostać zmarnowanym), podczas gdy srebro zostało zużyte w niezliczonych zdjęciach, płytach CD, gniazdkach i przełącznikach elektrycznych. Jeśli weźmiemy całe dostępne srebro na świecie i podzielimy je przez dostępne złoto, otrzymamy stosunek 6,13:1 (zobacz https://www.safehaven.com/showarticle.cfm?id=4688 ) Oceniając więc srebro tylko na podstawie jego dostępności w odniesieniu do ceny złota, dochodzimy do wartości srebra powyżej 106 dolarów przy cenie złota 650 dolarów i stosunku 6,13. Wszystko to przy założeniu, że a) obecna cena złota 650 dolarów jest realna, oraz b) uczestnicy rynku uznają dostępność srebra w stosunku do złota. dolar Drugą stroną medalu jest dolar, w którym oceniamy srebro. Jak wiemy, dolar to waluta, która stale traci na wartości. Jeśli sądzimy, że decyzje konferencji G8 lub G7 dotyczące stopniowego obniżania wartości dolara o 25% zostaną wdrożone, to wynika z tego samoczynnie wzrost ceny srebra w dolarach o 25%. Łącząc oba czynniki, otrzymujemy cenę srebra w wysokości 106 dolarów + 25% = 132,5 dolarów. Psychologia Skutki utraty zaufania, którą będzie miało stopniowe obniżanie wartości dolara o 25%, są nieprzewidywalne. Dlatego tego nie podejmuję. Srebro z pewnością nie będzie w takim samym stopniu ucieczką kapitału jak złoto (ze względu na transport), ale jak wszystkie surowce, będzie miało przewidywalny zysk, gdy zaufanie do dolara zacznie maleć. Popyt na srebro wynosi około 40 milionów uncji rocznie więcej niż podaż. Roczna produkcja wynosi około 850 milionów uncji, a sprzedaż zalegająca do końca 2007 roku wynosiła 400 milionów uncji. Możemy więc stwierdzić, że teraz, pod koniec maja, około połowa srebra wyprodukowanego w 2007 roku została już sprzedana. Podsumowanie: Nawet bez dewaluacji dolara, obecnie już uzasadniona jest cena srebra powyżej 100 dolarów. Pytanie brzmi tylko, kiedy inwestorzy zaczną zdawać sobie sprawę z sytuacji związanej z podażą, popytem, rezerwami i dostępnością srebra. Ceny powyżej 100 dolarów pod koniec 2007 roku, najpóźniej w 2009 roku, są więc niemal pewne!

Napisany przez Karat
Cześć Marcus Ten artykuł bez źródła wydaje mi się trochę naciągany. Z kolei raport w FuW (patrz mój wpis): Egzaminowanie rozwoju cen srebra przez GFMS (niezależne londyńskie towarzystwo badawcze zajmujące się bazowymi i szlachetnymi metalami wydaje się być bardziej realistyczny i zrozumiały. To drugie jest raczej mało precyzyjne. Aby doszło do tego, co tam opisano, musiałyby być zaangażowane przestępcze siły. Co w branży finansowej jest całkiem możliwe. Pozostaje jeszcze pytanie, kim dokładnie jest GFMS? Karat

Napisany przez 2cybercrash
Wykres długoterminowy srebra w CHF

Napisany przez KSL Investments
Cześć wszystkim Szukam źródeł informacji dotyczących metali szlachetnych, takich jak złoto i srebro, zawierających istotne informacje fundamentalne, takie jak zapasy, itp. Pozdrowienia KSL

Napisany przez ADMCI4
www.goldseiten.de -----> www.google.com :twisted:

Napisany przez beat
https://silverinstitute.org/supply/ https://www.kitco.com/ https://www.silveraxis.com/index.html Aktualnie pytanie dotyczy nie tego, jak duże są zapasy magazynowe - to jest w zasadzie interpretowalna czarna skrzynka - ale ile znajduje się w ETF-ach i ile z nich wychodzi.

Napisany przez ADMCI4
Produkcja srebra w Meksyku spadła o 41,5% w październiku. Jest to bardzo pozytywne dla inwestorów srebra! Szczególnie jeśli Meksyk jest drugim największym producentem. https://www.finanztreff.de/ftreff/new...lungen&u=0&k=0

Napisany przez KSL Investments
Jaką walutą zaleca się kupować uncje srebra? W USD czy EUR? Traktuję to jako inwestycję długoterminową, a dolar amerykański wydaje się być zagrożony spadkiem w nadchodzących latach. ( Analiza KOF: USD/CHF 2008: 1,08 )

Napisany przez beat
Skoro mówisz o uncjach, zakładam, że chcesz je kupić fizycznie. W takim razie kupujesz w walucie, którą właśnie posiadasz. W zasadzie to mało istotne. W dłuższej perspektywie pojawia się oczywiście pytanie: srebro/złoto? Odpowiedzi na pytania dotyczące waluty, formy (fizycznej/papierowej) znajdziesz również w innych wątkach dotyczących złota/srebra/metałów szlachetnych, ponieważ srebro i złoto mają podobne właściwości. Czy USD faktycznie będzie dalej słabł to też istotny czynnik. Do tego dochodzą jeszcze: światowa gospodarka, ceny ropy, inflacja, oprocentowanie, produkcja, stan eksploracji, koszty produkcji, popyt jubilerski, popyt przemysłowy, popyt na fotony, popyt inwestycyjny...

Napisany przez ADMCI4
Byłeś szybszy niż ja w odpowiadaniu Beat! Akurat pisałem. :P Ale zgadzam się z Tobą w pełni. To bardzo zależy od rynku. Jeśli Chińczycy i Hindusi utrzymają wzrost gospodarczy na poziomie około 10%, będziemy mogli się cieszyć, ponieważ produkcja nie będzie mogła być zwiększana w takim samym tempie. Marketing związany z metalem szlachetnym dopiero się zaczyna! Ostatnio można to zauważyć w różnych gazetach. Jednakże szersze grono ludzi jeszcze tego nie zauważyło, ale wkrótce dołączą do tej tendencji. Kolejnym atutem jest zaufanie do dolara amerykańskiego i malejąca ilość sprzedaży EM przez zachodnie banki centralne. Powoli zauważają one, że popełniły błąd, lub od dawna próbują obniżyć cenę złota, aby wzmocnić zaufanie do walut. Jednakże, jak można przeczytać w tym interesującym artykule: https://www.goldseiten.de/content/div...p?storyid=3709 Wierzę również, że kraje wschodnie, posiadające duże rezerwy walutowe (Rosja, Chiny, Japonia...), nie chcą posiadać jedynie bezwartościowego papieru od zadłużonych krajów, które ciągle tracą na wartości! Dlaczego nigdy nie ujawnia się zakupów złota? Wierzę, że wówczas cena byłaby już na astronomicznych szczytach! Dla EM przewiduje się więc kilka atutów w nadchodzących latach. Pozdrowienia Leo

Napisany przez Adrian
Myślę, że obecnie jest dobry moment na zakup/odświeżenie złota/srebra. Wiele metali w ciągu ostatnich 10 dni doświadczyło względnie silnej konsolidacji i teraz ponownie mają potencjał. Odpoczynek był z pewnością korzystny. Wielu spekulantów się wycofało i zostało złapanych na złej stopie. Wynika to wyraźnie z wolumenu sprzedaży z ostatnich dni. (Nagły spadek z dużym wolumenem) Stan techniczny tego sektora uległ tym samym znacznej poprawie. Kruszec szlachetny przeszedł z drżących rąk spekulantów w ręce bogatych ludzi. Ponadto należy zauważyć, że mimo że dolar wzrósł w ostatnich kilka dniach i ropa otrzymała silny cios, srebro wciąż trzymało się stosunkowo dobrze. To oszustwo i manipulacje związane z dolarem i ropą nie mogą trwać wiecznie. Czy mogą pojawić się nawet wpływy geopolityczne?? Nawiasem mówiąc, ropa znajduje się obecnie na silnym wsparciu, które najpierw musi zostać złamane, zanim grozi dalszy spadek. Dla złota istnieje wsparcie przy 600, które jest ważne zarówno z punktu widzenia analizy technicznej, jak i psychologicznego. Srebro znajduje się na dolnym końcu średnioterminowego kanału trendu. Niewielka część portfela powinna być zainwestowana w metale szlachetne. Jeśli chodzi o horyzont inwestycyjny, tenduję do średnio- i długoterminowego. Srebro jest bardziej preferowane od złota, ponieważ jego zachowanie w dół lub w górę przez dłuższy czas jest preferowane dla każdego kierunku rynku. Adrian

Napisany przez Adrian
Srebro mogło dziś wzrosnąć aż do 12.82. Moje opcje kupna będą z tego zadowolone, ale uważam, że to dopiero początek dłuższego wzrostu, o czym pisałem w moim wczorajszym poście.

Cieszę się, że materiał luksusowy regeneruje się u Rothäuten. Mam nadzieję, że trend przetrwa weekend. Hough.

Napisany przez beat
Noble mogą pozostać nieco faliste. Dopóki trend będzie generalnie wzrostowy, to nie takie straszne. Być może coś wpadnie i potem znowu coś wypadnie.

Napisany przez Adrian
Sprawdź wykres i zobacz, jak srebro wzrosło z 12,60 do 12,82 przy bardzo niskim wolumenie. Można to interpretować jako bardzo dobry znak. Jestem całkiem pewien, że trend będzie trwał przynajmniej do początku lub środka przyszłego tygodnia, i zobaczymy ceny powyżej 13 USD/uncja. Ważne jest, aby złoto przebiło się przez 645, co doprowadzi z kolei do krótkoterminowego powrotu świateł na zielone..

Napisany przez ADMCI4
Jeśli nic się nie zmieni, powinno iść do góry przez najbliższe kilka miesięcy, podobnie jak w zeszłym roku, przewiduję do kwietnia, a następnie nastąpi większa korekta.

Napisany przez beat
predator pisze: Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, powinno iść w górę przez następne kilka miesięcy tak jak w zeszłym roku, przypuszczam, że do kwietnia, a następnie większa korekta.
Czy odnosisz się tu do statystyk - takich jak dołączony wykres - czy masz inne uzasadnienia?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Beat, Tylko odnoszę się do ubiegłego roku, ale gdzieś w głowie już kiedyś widziałem wykres, prawdopodobnie na goldseiten. Przejrzenie ostatnich 30 lat niekoniecznie może być niezawodnym wskaźnikiem, bo wtedy został zniesiony standard złota i wpłynęły jeszcze inne czynniki. Możliwe jest, że na początku roku prowadzi się tzw. Window Dressing, podnosząc w nim udział surowców ze względu na fazę surowcową, rosnące zapotrzebowanie ze strony Azji i konieczność ulokowania świeżego kapitału PK. W tym roku widzę pozytywne trendy na rynku złota, a jak wiadomo, srebro zawsze idzie w parze, co mogłem obserwować zawsze w ubiegłym roku. Wahania zawsze pozostają, ale trend wzrostowy jest zauważalny. Prawdziwy deficyt srebra może pojawić się dopiero wtedy, gdy cena złota znacząco wzrośnie i zmotywuje inwestorów do zwiększenia pozycji srebra. Wydaje się, że światowa gospodarka radzi sobie coraz lepiej, a deficyt surowców jest dodatkowo nasilany przez radykalnych lewicowców (Chavez!!!, Morales...). Jestem teraz mocno zaangażowany w surowce (FR, ADA, EXN, GLN)! Zerwę połowę, gdy już osiągnę wystarczające zyski, po czym wrócę do gry. Jedynym zmartwieniem jest Gleneagle, ale czekam na wyniki końca stycznia. Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez Adrian
Napisałem dzisiaj analizę dotyczącą srebra. Artykuł jest dostępny pod następującym adresem URL. https://www.awebo.ch/?sectio...ction2=auswahl Z poważaniem Adrian

Napisany przez Karat
Cześć Adrianie!Dobra analiza srebra.Byłoby miło, gdybyś przedstawił się trochę bardziej. Jak wygląda twój plecak giełdowy? Co sprawia, że jesteś zdolny do wydawania biuletynu giełdowego?PozdrawiamKarat

Dzisiaj, 23 stycznia, po dłuższej fazie hakowania, po raz pierwszy znowu jest nieco dodatnie, zwłaszcza spółki górnicze zajmujące się srebrem, takie jak Silver Wheaton itp., mają spadającą wartość dolara, ale rozwój jest nadal mizerny, nawet na najniższą transakcję to nie wystarczy!

Napisany przez Adrian
@cybercrash: Niemniej jednak muszę powiedzieć, że srebro może dobrze sobie radzić na tym poziomie, pomimo wzrostu wartości dolara i gwałtownych zmian cen ropy. Nadal mogę odnieść się do mojej analizy, którą umieściłem tutaj tylko kilka dni temu. Kiedy złoto przekroczy 650 dolarów za uncję, niektórzy dołączą do tego trendu. Ponieważ wtedy, z punktu widzenia analizy technicznej, zostanie otwarta droga do krótkoterminowego impulsu. Moje opcje na pewno nie zostały dzisiaj zaniedbane ;-)

Napisany przez Adrian
Właśnie napisałem aktualizację mojej analizy srebra. https://www.awebo.ch/?sectio...l§ion3=ang Miłej lektury Pozdrowienia Adrian

Napisany przez ADMCI4
Adrian: Wygląda na to, że masz nosa do interesów. Aktualnie złoto kosztuje 665, a srebro 13,92 A propos, interesująca i pouczająca strona internetowa.

Witaj w Silver-Valley, Klausie. Wiemy, że srebro jest specjalną ******. Jednak podoba mi się, jak Adrian ryzykuje swoje prognozy i chętnie potwierdzam, że uważnie śledzi sytuację z dobrą trafnością. Nie zapominaj, że cena srebra jest dość kapryśna.

14$/uncja ledwo się utrzymała po raz x i teraz co?

Napisany przez Adrian
Aktualizacja dotycząca srebra i złota: https://www.awebo.ch/?section=silber3§ion2=auswahl§ion3=ang Z poważaniem Adrian

Napisany przez Adrian
Moja rekomendacja sprzedaży zeszłego tygodnia wcale nie była taka zła, chociaż wtedy najchętniej wyrwałbym sobie włosy z głowy. Srebro w krótkim czasie spadło o prawie 15%. Oczywiście wkrótce znów będę zachęcał do kupna, gdy nadejdzie odpowiedni moment. Z poważaniem Adrian

Napisany przez Adrian
Srebro przed następnym ożywieniem: https://www.awebo.ch/?section=silber4§ion2=auswahl§ion 3=ang Z poważaniem Adrian

Marka 14$ po raz x-ty nie doprowadziła do przełomu, a wręcz spowodowała masowy spadek. ****** pozostaje z nami. Trzymam tylko drogą pozostałość SilverWheaton, nie przeszkadza mi, jeśli pęknąłby od tłuszczu.

Napisany przez Adrian
Cybercrash dobrze rzecz powoli. Plotkowane jest, że hedge fundy chciały stworzyć płynność po spadku na giełdzie i że to spowodowało spadek cen metali szlachetnych. Należy również zauważyć, że ten sektor po szybkim wzroście był przekupiony i była potrzebna mała korekta. Ważna jest cena 15,25 dolarów za uncję. To nie tylko najwyższy poziom z zeszłego maja, ale także opór, który od dawna odgrywał ważną rolę. Z poważaniem Adrian

Napisany przez Springer
Tutaj nadal dobrze widoczne są ostatnie 9 miesięcy., piękny kanał trendu przeciwko obsi. Z tej perspektywy wyglądasz zachęcająco. Przy 15$ mogłoby znowu się skorygować, to byłoby przecież 15% zgodnie z kanałem w ciągu około 2-3 miesięcy? Kwiecień - czerwiec może więc być momentem kulminacyjnym. Nie mam pojęcia o produktach z dźwignią i dlatego próbuję z akcjami w kopalniach, to się po prostu oscyluje

Napisany przez Karat
Cześć Springer Też mam podobnie. Produkty dźwigniowe, takie jak opcje Call i Put lub cokolwiek innego, są dla mnie zbyt ryzykowne. Ponieważ czynnik czasu jest bardzo ważny przy tych produktach, można być długoterminowo w miarę trafnym, ale produkt wygasa zanim osiągniemy cel. Jako alternatywę, Mini Longi i Mini Shorts Banku ABN AMRO wydają mi się nadal bardzo interesujące. Mają one mniejszą dźwignię, ale za to mają zaletę, że nie wygasają w określonym czasie. Mają również stop loss, który chroni inwestora przed zbyt dużymi stratami. Te poziomy SL są jednak stosunkowo niskie lub wysokie (Call / Put). Obecnie obserwuję zachowanie tych produktów na mojej liście obserwowanych w ABN. Oto wybór Mini Longów na srebro! "https://www.abnamrozertifikate.de/DE/Showpage.aspx?pageID=4" Oto krótki opis: "https://www.abnamrozertifikate.de/DE/Showpage.aspx?pageID=5" Pozdrowienia Karat

Napisany przez beta
Cześć.... U mnie jest bardziej odwrotnie. Mało rozumiem o minentitelnach. Dlatego zakupiłem Mini Long od ABN: AA0D0J. Dane dotyczące tego produktu znajdziesz na stronie www.abnamrozertifikate.de -> Wpisz AA0D0J. Ten produkt zasługuje przynajmniej na miejsce na watchliście. Kilka razy już nim handlowałem. Codziennie oscyluje w granicach 10 do 15%. No, teraz idę do kościoła....czy może jednak lepiej Formuła 1?! :mrgreen: Pozdrowienia

Napisany przez Karat
Cześć Beta Dźwignia byłaby dobra, ale stop loss jest obecnie trochę blisko. Nie powinno się już wiele dziać. Myślałem raczej o Mini Long AA0A4F. Ma mniejszą dźwignię, ale też niższy stop loss. Pozdrowienia

Napisany przez Springer
Dzięki Karat & Beta, sprawdziłem te linki. Mogą być dobrym uzupełnieniem w PF. Niestety, jestem także zielony w kwestii certyfikatów :mrgreen: Mini-Lon na srebro brzmi obecnie dosyć interesująco. Ale czy lepiej posiadać trochę większą wiedzę niż ja, zanim się tam wejdzie?

Napisany przez Karat
Hej Springer Dodaj jedną lub kilka Minis do swojej listy obserwowanych i śledź, jak reagują na zmiany w cenie bazowej (akcje, złoto, srebro, indeksy, itp.). Na stronie ABN znajdziesz również prospekt zawierający dokładny opis działania Minis. Ważne jest, abyś znał kilka ważnych parametrów oraz ich wpływ. Choć Minis są produktami bez końca, są zatrzymywane, gdy osiągną podaną wartość stop loss. Ta wartość jest ustanowiona przez bank, aby inwestor nie ponosił zbyt dużych strat w najgorszym przypadku. Bardzo cieszy mnie fakt, że Minis są w nieskończoność. Nie ma presji związanej z konkretną datą wygaśnięcia tak jak w przypadku warantów. Chociaż zajmuję się nimi od kilku dni, to z chęcią odpowiem na Twoje pytania. Karat

Napisany przez Karat
Tutaj natrafiłem na stronę informacyjną dotyczącą srebra. Wydaje mi się, że jest nadal interesująca. Można ją śledzić przez jakiś czas, aby zobaczyć, co tam się dzieje. https://www.silberinfo.com/cms/front_content.php?idcat=162 Być może nadszedł czas na mini long na srebro lub złoto? Z drugiej strony, w tej chwili bardziej wierzę, że akcje jeszcze trochę wzrosną, aby potem przejść w boczną tendencję Pozdrowienia

Napisany przez beta
Popyt czy wykres? Srebro w ciągu ostatnich tygodni kilkakrotnie uderzało głową w poziomie 13,40 $, po czym znowu spadało. Ten tydzień był dosyć gwałtowny, ale teraz notowania są wyraźnie powyżej tej ominnej wartości 13,40 $. Czy nadchodzące bariery są już widoczne, czy też analiza techniczna tu nie ma znaczenia, ponieważ popyt z Azji pozostaje wysoki? Pozdrowienia

Napisany przez beat
Złoto i srebro zasadniczo zachowują się grzecznie zgodnie z techniką analizy wykresów. Lub inaczej można powiedzieć, że handel jest silnie wpływany przez technikę. Ma to pewne tradycje. Ostatnio było trochę gwałtownie z powodu sytuacji w Iranie itp. Dzisiejszy raport GFMS (patrz wątek dotyczący złota) przyniósł wsparcie, ponieważ srebro podąża za złotem. Dużą przeszkodą dla srebra jest poziom 14.73.

Napisany przez Springer
Ag spada dzisiaj o prawie 4%, a przy kursach poniżej 13 dolarów za uncję, kanał trendów, który przez niemal rok określał trend wzrostowy, został przerwany z punktu widzenia analizy technicznej. Czy srebro może teraz rozpocząć odbicie? Wydaje mi się, że tak, proporcje popytu i podaży nie stają się lepsze wraz z upływem czasu, a siły pozostają niezrównoważone. W najbliższym czasie może nastąpić trochę burzliwości, ponieważ wskaźniki techniczne dla srebra są bardzo istotne w handlu. Warto również przeczytać: https://www.silberinfo.com/cms/front_...105&idart=3093

Napisany przez Adrian
07.05.2007 - Srebro kończy poprawkę pośrednią - Autor: A. Beutler Ze względu na bardzo niejednolite zmiany w akcjach kopalń złota i wielokrotne odbijanie się od oporu w wysokości 14,1 dolarów/uncja, w krótkim raporcie zasygnalizowaliśmy możliwą poprawkę pośrednią. Poprawka pośrednia srebra została zatrzymana na dolnej linii trendu średnioterminowego wzrostu. Aktualna cena srebra wynosi 13,47 dolarów/uncja. Zakładamy, że ta poprawka pośrednia została zakończona i srebro może zbudować potrzebny moment, aby trwale pokonać opór na poziomie 14,1 dolarów/uncja i osiągnąć ostatni szczyt cenowy w okolicy 15,3 dolarów/uncja z zeszłego roku. W obecnej sytuacji pojawia się okazja zakupu dla osób, które jeszcze nie zainwestowały w srebro. Zalecamy ustawienie stop lossu na zamknięcie dziennie, tuż poniżej trendu wzrostowego, w okolicach 12,8 dolara/uncja. Dzięki temu przy celu kursowym 15,3 dolarów/uncja uzyskasz rozsądny stosunek szansy do ryzyka. Źródło: www.awebo.ch

Napisany przez Karat
Czy ktoś zna ten indeks srebrnych akcji SIX? Zawiera on 16 akcji spółek górniczych zajmujących się srebrem. Chciałbym dowiedzieć się, czy indeks ten ma numer waloryzacyjny, czy istnieją produkty bazujące na tym indeksie (fundusze, ETF-y, certyfikaty lub inne strukturyzowane produkty). Pozdrawiam, Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat Czy widziałeś już ZKB Silber ETF? Od czwartku jest notowany na SWX (ZSIL).

Napisany przez Karat
Srebro przekracza 1. opór, podobnie jak 1. i 2. linia wsparcia! O zgrozo, właśnie otworzyłem krótką pozycję na srebro! Mam nadzieję, że wieczorem znów zmieni kierunek na północ, tak jak wczoraj. Tymczasem DAX nie może sięgnąć 12-miesięcznego szczytu i ciągle odbija się w dół. To samo zaobserwowano również wczoraj. Co chce nam powiedzieć giełda? Karat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata