Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie od niesprawności zawodowej

Napisany przez ADMCI4
Od lipca ukończyłem szkolenie i od tej pory pracuję na stałe. Pracuję w służbie publicznej jako technik geodezji, ale moja praca odbywa się głównie w biurze, więc ryzyko jest raczej niskie. Chciałbym teraz wykupić ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (BU) i oczywiście płacić jak najmniejsze składki, ale być jak najbardziej zabezpieczonym. Który dostawca jest najlepszy? Czy istnieją korzyści dla osób pracujących w służbie publicznej? Co się stanie, jeśli przejdę na emeryturę i nigdy nie będę musiał korzystać z ubezpieczenia BU? Czy mogę cieszyć się, że zawsze byłem zdrowy, a pieniądze przepadły, czy też można wykorzystać ubezpieczenie BU do zabezpieczenia emerytury? Czyli otrzymywać dodatkowe świadczenie miesięczne?

Napisany przez Reibold
Cześć Jannaldo! To dobry pomysł, żeby od razu zająć się zabezpieczeniem od utraty zdolności do pracy (BU)! Jeśli uda Ci się to zrobić jeszcze w 2011 roku, zaoszczędzisz nawet trochę składki, ponieważ ogólne obniżenie oprocentowania rezerw na ubezpieczenie o 0,5 % wejdzie w życie dopiero 1.01.12 dla nowych umów. Jednak ostrzegam przed samodzielnym podejściem do tego delikatnego tematu! Z pewnością znajdziesz w internecie korzystnego dostawcę dla swojego zawodu. Ale czy ma on dokładnie warunki ubezpieczenia, jakie chciałbyś mieć na resztę swojej kariery zawodowej? Aby to sprawdzić, musisz porównać co najmniej 5-10 dostawców ze sobą. To zajmie Ci dużo czasu, który specjalista mógłby Ci oszczędzić. Zazwyczaj nie kosztuje to więcej, ponieważ jako klient płacisz taką samą składkę, niezależnie od tego, czy sam się dowiadywałeś czy Twój doradca. Ponadto, w przypadku zabezpieczenia od utraty zdolności do pracy, ważniejsze jest od ostatniego euro miesięcznie pytanie, w jakich sytuacjach otrzymasz pieniądze od ubezpieczyciela. I do tego należy np. pytanie, kiedy renta zostanie ponownie wypłacona i czy będzie to dla Ciebie akceptowalne. Możesz np. rozważyć wypłatę renty dożywotnio w przypadku utraty zdolności do pracy i zastanowić się, jakie czynności będą Ci dozwolone w razie choroby, bez obaw o wstrzymanie renty. Ogólnie rzecz biorąc, z ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy nie dostaniesz pieniędzy z powrotem na koniec umowy! Są one potrzebne dla osób, które stały się niezdolne do pracy. Jeśli jednak zdecydujesz się płacić kilka euro więcej niż konieczne, te pieniądze mogą zostać dla Ciebie zainwestowane. I wtedy możesz na przykład zaoszczędzić je na fundusz inwestycyjny lub ubezpieczenie emerytalne. Niektórzy dostawcy reklamują swoje ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy jako odpowiednie do emerytury. Chodzi tutaj o takie umowy łączone. Najlepiej będzie jednak najpierw znaleźć odpowiednie, dobre ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy i dopiero potem zapytać, jakie dodatkowe opcje oferuje. W przeciwnym razie podejdziesz do tematu od niewłaściwej strony. Pozdrawiam Alexander Reibold Makler ubezpieczeń i funduszy inwestycyjnych Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez sabine75
więc ryzyko jest raczej niskie. Fizycznie może to być prawda, ale psychika niestety jest czynnikiem trudnym do przewidzenia, nawet dla urzędowych frajerów. Chciałbym teraz wykupić ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy i oczywiście płacić jak najmniej składki, ale jednocześnie być jak najlepiej zabezpieczonym. To oczywiście ma sens. Powinieneś jednak zdawać sobie sprawę, że możesz być związany z firmą i jej warunkami przez całe swoje zawodowe życie. Późniejsza zmiana może być ciężko osiągalna z powodu problemów zdrowotnych i nawet niemożliwa. Dlatego moim zdaniem najważniejsze jest dobre warunki umowy, cena byłaby wtedy mniej istotna. Który dostawca jest najlepszy? Ogólnie trudno na to odpowiedzieć. Zależy to również od tego, co chcesz ubezpieczyć i na które czynniki lub fragmenty warunków kładziesz największy nacisk, a które wydają ci się mniej istotne. Czy są jakieś korzyści dla osób pracujących w służbie publicznej? Inny użytkownik tutaj pracuje, o ile dobrze pamiętam, dla firmy ubezpieczeniowej pracującej z urzędnikami. Na pewno jeszcze się odezwie i powie, w jakim stopniu ramowe umowy mogłyby być dla Ciebie interesujące. Ale tutaj również zniżki nie powinny być decydującym czynnikiem, jak wyżej... Co jeśli przejdę na emeryturę i nigdy nie będę musiał skorzystać z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy? To zależy. Zazwyczaj ubezpieczyciel generuje nadwyżki, które są zapisywane na Twojej umowie. Czasami więcej, czasami mniej, czasami w ogóle nie... Masz kilka możliwości: - Ograniczenie składek do zapłacenia o nadwyżki; - Kapitalizacja nadwyżek; - Zainwestowanie nadwyżek w fundusze; Która alternatywa jest najbardziej sensowna, ostatecznie musisz sam zdecydować. Osobiście ze względu na elastyczność inwestycji zdecydowałem się na możliwość 1. Wolę sam inwestować moje pieniądze...

Napisany przez Naseweis
jannaldo pisze: Od lipca skończyłem moje wykształcenie i od tego czasu pracuję na stałe. Pracuję w służbie publicznej jako technik geodeta, ale moja praca ogranicza się głównie do biura, więc ryzyko jest raczej niskie. Może teraz ryzyko w Państwa pracy jest niskie, jednak nikt nie może przewidzieć przyszłości i dzisiaj nie można wiedzieć, co zawodowo jeszcze się może zmienić. Ponadto większość wypadków nie zdarza się w miejscu pracy, ale w domu. I z wypadków w każdej chwili może wyniknąć niezdolność do pracy. Chciałbym teraz zawrzeć ubezpieczenie od niezdolności do pracy i oczywiście płacić jak najmniej składki, ale być jak najbardziej zabezpieczonym. Ponieważ sam pracowałem wiele lat w służbie publicznej, poznałem wielu techników geodetów, którzy w późniejszych latach przeszli na drogę urzędniczą. Dlatego zdecydowanie poleciłbym Państwu ubezpieczenie od niezdolności do pracy, które obejmuje również uzupełnienie o ubezpieczenie od niezdolności służbowej. Różnicę między rentą z tytułu niezdolności do pracy a rentą z tytułu niezdolności służbowej można przeczytać tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=7981 Który dostawca jest najlepszy? Zazwyczaj mówi się - z krytycyzmem własną chwałę - dlatego odsyłam do następującego testu Stiftung-Warentest https://www.test.de/themen/versicher...77639-4277641/ Czy są korzyści dla osób pracujących w służbie publicznej? Takie korzyści również istnieją: jeśli są Państwo członkiem związku zawodowego, takiego jak Komba czy Ver.di, otrzymują Państwo zniżki w DBV. Można to sprawdzić tutaj: Ochrona przed niezdolnością do pracy i służbowa ochrona przed niezdolnością do pracy| dbb vorsorgewerk GmbH - Zabezpieczenie, ubezpieczenie, finanse www.verdi-mitgliederservice.de: Oferty dla grup zawodowych lub można zostać członkiem Beamtenselbsthilfewerk (BSW) również tutaj są specjalne warunki https://www.bsw.de/bsw/ Co, jeśli przejdę na emeryturę i nigdy nie musiałem korzystać z ubezpieczenia od niezdolności do pracy? Czy mogę cieszyć się, że zawsze byłem zdrowy i pieniądze są stracone, czy można wykorzystać ubezpieczenie od niezdolności do pracy również jako zabezpieczenie emerytury? Że otrzyma się dodatkową rentę miesięczną?
Cześć Jannaldo, Teraz zadam pytanie w odpowiedzi. Co jest ważniejsze: 1. Zrezygnować z kilku euro (ok. 55 dla 25-latka) z renty z tytułu niezdolności do pracy w wysokości 1000 € aż do 65. roku życia. 2. Oszczędzać 55 € miesięcznie i być może za kilka lat być zależnym od pomocy społecznej. Oczywiście można również połączyć rentę z tytułu niezdolności do pracy z zabezpieczeniem emerytalnym (rentą). Pozdrowienia, N. (Reprezentant okręgu DBV - Deutsche Beamten Versicherung)

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym się wypowiedzieć na ten temat bardziej szczegółowo, ale ścieżka urzędnicza nie wchodzi w grę dla mnie.

Napisany przez sabine75
Może to trochę pomóc zrozumieć, jakie są m.in. ważne kryteria dobrego zestawu warunków.

Napisany przez HansiK
Cześć, uważam, że temat niezdolności do pracy jest bardzo ważny! Ta strona została mi polecana i naprawdę mi się podobała! Najpierw dostajesz przegląd, który obszar zawodowy w ogóle wchodzi w grę, bez konieczności zakupu czegokolwiek!

Napisany przez Naseweis
HansiK pisze: Hej, uważam, że temat niezdolności do pracy jest bardzo ważny! Ta strona została mi polecana i faktycznie uważam, że jest całkiem dobra! Na początku dostarcza ogólny zarys, jakie zawody w ogóle wchodzą w grę, bez konieczności natychmiastowego zakupu czegokolwiek!
Cześć Hansik, Przejrzałem trochę tę zalecaną przez ciebie stronę internetową i natknąłem się na kilka błędnych tekstów. Samo utworzenie takiej strony internetowej wcale nie świadczy o fachowej wiedzy. Odradzałbym korzystanie z tej strony internetowej. Ważne dla ubezpieczenia od niezdolności zawodowej lub służbowej są warunki umowy, które oczywiście w całości brakują na tej stronie internetowej. Bez skontaktowania się z operatorem tej strony nie otrzymasz odpowiednich materiałów informacyjnych. Jednakże na niektóre wskazówki zamieszczone tam można jedynie potrząsnąć głową. 1.) pod hasłem Zalety u nas: brak uciążliwych niechcianych listów, telefonów, wizyt domowych i agresywnej reklamy. 2. Oświadczenie o ochronie danych Do przygotowania oferty potrzebujemy od Ciebie danych osobowych. Przekazujemy je naszym zewnętrznym partnerom (maklerom ubezpieczeniowym lub agentom oraz usługodawcom finansowym). Innymi słowy - zbierane są adresy, które potem są sprzedawane różnym maklerom. Uważam za znacznie ważniejsze wskazówki Sabine75 wraz z załączonym plikiem. Pozdrawiam N.

Napisany przez HansiK
Cześć, na pewno nie było to z mojej strony celowe działanie! W uczelni przedstawiono nam różne platformy i szczerze mówiąc, uważałem je za dobre! Nie miałem zamiaru nikomu coś odebrać!

Napisany przez Naseweis
Cześć Hansik, też tego nie sugerowałem. Moja odpowiedź odnosiła się do operatora tej strony internetowej. Pozdrowienia! N.

Napisany przez Danni
@jannaldo
Mam pracę biurową i mimo to wykupiłem ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Nie chcę być w przyszłości zmuszony do korzystania z pomocy socjalnej. Zawsze może się zdarzyć coś niespodziewanego, znam już trzech znajomych, którzy z powodu wypalenia zawodowego byli lub są teraz miesiącami, a nawet latami na dnie. Dla mnie ważne było skorzystanie z niezależnej porady od kogoś, kto pomoże w razie konieczności skorzystania z tego ubezpieczenia.

Pozdrowienia
Danni

Napisany przez Mike Spezi
Widzę to analogicznie do Sabine i Naseweisa.

Nie rodzaj zawodu jest tutaj najważniejszy, ale fakt wcześniejszego odejścia z życia zawodowego z powodu choroby.

To nie ma znaczenia, czy jest się stolarzem czy asystentem ds. podatkowych!

Jak już wspomniała Sabine, liczba chorób psychicznych wzrasta. Wynika to z coraz większego obciążenia jednostek, które często teraz wykonują pracę, która wcześniej była wykonywana przez 3 lub więcej osób. Ogólna redukcja świadczeń socjalnych i poczucie utraconego bezpieczeństwa w miejscu pracy także znacznie przyczyniają się do tego. Dlatego moim zdaniem ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest obecnie niezbędne. Im wcześniej je zawrę, tym mniej muszę płacić składki, nie wspominając już o tym, że stan zdrowia, który będzie musiano sprawdzić przy składaniu wniosku, zwykle prezentuje się lepiej u młodych ludzi niż u osób starszych.

Uwaga: Poza dawną DBV istnieje wiele innych doskonałych dostawców usług dla urzędników!

Pozdrawiam

Mike

Napisany przez fitnessfan

znam już trzy przypadki znajomych, którzy przez wypalenie zawodowe byli przez miesiące - czasami lata na dnie lub jeszcze są.

Znam tylko jeden przypadek: wypalenie zawodowe przez 3 miesiące, a ubezpieczenie zdrowotne pokryło wszystko.

Napisany przez Lari.St.
Pracuję również biurowo i kilka lat temu ubezpieczyłem się od chorób. Dla mnie ważne jest mieć pewne zabezpieczenie!!! W mojej pracy również zdarzyły się różne przypadki wypalenia zawodowego i nigdy nie wiadomo, co jeszcze może nam się przydarzyć w przyszłości!!!

Napisany przez Juleees
Uważam również, że zawarcie ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków jest dobrym pomysłem. Nawet przy tych niewielkich ryzykach obrażeń fizycznych, jak już wspomniano, znaczenie mają tym bardziej te psychologiczne!
Szczególnie teraz, gdy wypalenie zawodowe staje się coraz bardziej popularne...
Dlatego, też postanowiłem się ubezpieczyć. Wybrałem Cosmos. Przekażę Ci recenzję bezpośredniego ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków w Cosmos, żebyś mógł się z nią zapoznać.

Napisany przez Holger

Uważam, że również jest dobrym pomysłem zawarcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Nawet przy tych niewielkich ryzykach urazów fizycznych, jak już wspomniano, role odgrywają te psychiczne.
W szczególności w obecnych czasach, gdy wypalenie zawodowe staje się coraz popularniejsze...
Osobiście zabezpieczyłem się właśnie z tego powodu. Trafiłem do Cosmos. Przesyłam Ci recenzję bezpośredniego ubezpieczenia od niezdolności do pracy w Cosmos, żebyś mógł to sobie sam przeczytać

Czy warto zawrzeć ubezpieczenie od niezdolności do pracy to zawsze kwestia indywidualna. Oczywiście, wypalenie zawodowe to delikatny temat, a problemy psychiczne prowadzą coraz częściej do niezdolności do pracy. Zwłaszcza w przypadku pielęgniarek i pielęgniarzy obciążenia psychiczne są coraz bardziej widoczne. Nic dziwnego, przy tym wyczerpującym i często bardzo smutnym zawodzie. Jeśli ktoś nie jest w tej kwestii pewny, może pomóc to dalej. W każdym razie jestem zadowolony, że mam ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Mimo to mam nadzieję, że pozostanę zdrowy w przyszłości.

Pozdrawiam

Napisany przez AV-Planer

Uważam, że zawarcie ubezpieczenia na życie to dobry pomysł. Nawet przy tak niewielkim ryzyku obrażeń fizycznych, jak już wspomniano, znaczenie mają te psychiczne!
Zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy coraz popularniejszy staje się zespół wypalenia zawodowego.
Ja na wszelki wypadek zapewniłam sobie takie ubezpieczenie. Wybrałam Cosmos. Przesyłam ci recenzję bezpośredniego ubezpieczenia na życie w Cosmos, żebyś mógł to sobie poczytać

Cóż, cóż, ta Cxsmxs!
Sprawy związane z ubezpieczeniami na życie często trafiają do sądów. Chodzi przecież o duże sumy. To bardzo skomplikowany temat dla sędziów. Sąd w Saarbrücken jest często zawiadamiany w tych sprawach, a tamtejszy sędzia jest uznawanym ekspertem. Zgadnijcie, który ubezpieczyciel ma siedzibę w tym okręgu sądowym! Ktoś tu śmiał się przyszykować coś złego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata