- pt gru 09, 2011 9:46 am
Hej wszystkim,
jestem 23-letnim absolwentem, który po ukończeniu studiów rozpoczął pracę i powoli musi zacząć myśleć o swoim zabezpieczeniu emerytalnym. W tym celu doradca finansowy przedstawił mi ofertę, którą chciałbym również przedyskutować pod innym kątem. I tutaj właśnie wchodzi w grę to forum.
1. Alte Leipziger Alfonds Basis z ochroną przed niezdolnością do pracy
- Ochrona na poziomie 1500 € miesięcznie
- Miesięczna renta w wysokości 289 € przy składce 87 € przed opodatkowaniem
2. Allianz Alpha Balance Riester Rente
- Składka 162,17 € przed opodatkowaniem, po opodatkowaniu pozostaje zaledwie 95 € miesięcznie
3. Opcja zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne
- Składka w wysokości 3,07 € miesięcznie w firmie Barmenia
Czy dla Was ta kombinacja wydaje się sensownym pakietem? Może warto się zastanowić, czy w obecnej chwili powinienem już podjąć te inwestycje. A może istnieje opcja skupienia się początkowo jedynie na ubezpieczeniu od niezdolności do pracy i Riester.
Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi. Z góry dziękuję.
jestem 23-letnim absolwentem, który po ukończeniu studiów rozpoczął pracę i powoli musi zacząć myśleć o swoim zabezpieczeniu emerytalnym. W tym celu doradca finansowy przedstawił mi ofertę, którą chciałbym również przedyskutować pod innym kątem. I tutaj właśnie wchodzi w grę to forum.
1. Alte Leipziger Alfonds Basis z ochroną przed niezdolnością do pracy
- Ochrona na poziomie 1500 € miesięcznie
- Miesięczna renta w wysokości 289 € przy składce 87 € przed opodatkowaniem
2. Allianz Alpha Balance Riester Rente
- Składka 162,17 € przed opodatkowaniem, po opodatkowaniu pozostaje zaledwie 95 € miesięcznie
3. Opcja zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne
- Składka w wysokości 3,07 € miesięcznie w firmie Barmenia
Czy dla Was ta kombinacja wydaje się sensownym pakietem? Może warto się zastanowić, czy w obecnej chwili powinienem już podjąć te inwestycje. A może istnieje opcja skupienia się początkowo jedynie na ubezpieczeniu od niezdolności do pracy i Riester.
Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi. Z góry dziękuję.