Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pełny program!

Napisany przez KekschenPaddy
Cześć, jestem nowy tutaj i znalazłem forum za pośrednictwem Google. Mam kilka problemów, wszystko jest dla mnie zbyt przytłaczające i potrzebuję pomocy od bardziej doświadczonych osób. O mnie: Mam 20 lat (w styczniu 21) i obecnie jestem w trzecim roku nauki zawodu. Rozważam zakończenie następujących kwestii: ubezpieczenie od niezdolności do pracy (tylko u kogo) Odpowiedzialność cywilna (tylko u kogo) Poza tym chciałbym jakoś oszczędzać pieniądze miesięcznie, ale niestety nie wiem jak. Renta Riester może być interesująca, ponieważ teraz można otrzymać 2,25%. Dodatkowo może jeszcze jakiś kontrakt oszczędnościowy? Macie może jakieś wskazówki dla mnie? Pozdrowienia Keks Ps1: Jeśli chodzi o kontrakt oszczędnościowy, chciałbym mieć własny Dom, ale jestem bardzo niepewny, ponieważ wynajmując mieszkanie nigdy nie ma się problemów, jest się bardzo elastycznym podczas przeprowadzek itp. Ps2: Nie otrzymuję dodatkowej premii na kapitał od pracodawcy

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, Masz cały czas świata. Nie spieszyć się. Najważniejszą inwestycją dla Ciebie jest wiedza. Tutaj możesz znaleźć pierwszy dobry przegląd: viewtopic.php?t=7832

Możesz zgłębić interesujące tematy. Książka przekaże Ci niezbędną wiedzę, abyś mógł znaleźć solidny plan finansowy dla siebie. Ważne jest, aby pasował do Ciebie. Dlatego konieczne jest budowanie wiedzy. W przeciwnym razie będziesz bezbronny wobec sprzedawców podszywających się pod doradców.

Napisany przez Graufell
Bolitho ma rację. Nie spiesz się i nie podejmuj pochopnych decyzji. Jako młoda osoba bez dużej wprawy jesteś idealną ofiarą sprzedawców produktów finansowych. Natomiast powinieneś sobie pozwolić na ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. W tym przypadku pomagają duże portale porównawcze.

Wszystko jasne, dzięki =)
Chciałem przede wszystkim ustalić kwestię Riester, ponieważ od nowego roku stawki spadną

Napisany przez Naseweis
Cześć,
to proste do odpowiedzi!

Cześć,
jestem nowy tutaj i znalazłem forum przez Google.
Mam kilka problemów, wszystko staje się dla mnie zbyt skomplikowane i potrzebuję pomocy od doświadczonych osób.

O sobie:
Mam 20 lat (w styczniu będę mieć 21) i obecnie uczę się zawodu (3 rok nauki).

Pomyślałem o zawarciu następujących umów:
ubezpieczenie od niezdolności do pracy (tylko gdzie)

W agencji ubezpieczeniowej lub u brokera!

Odpowiedzcie mi może na kilka pytań?

Na pewno najpierw trzeba porozmawiać z pracodawcą, ponieważ to on decyduje, z którą firmą ubezpieczeniową jest to możliwe.

Dodatkowo być może warto założyć konto oszczędnościowe?

Tak - Polecane mogą być środki na cele majątkowe poprzez konta oszczędnościowe

Czy macie może dla mnie jakieś wskazówki?

Pozdrowienia

Keks

Pozdrowienia N.

Cześć,
moje aktualne miejsce pracy oferuje, o ile się orientuję, program emerytalny. Jeśli kiedyś zmienię pracodawcę, czy będę mógł przenieść swoje środki? Co jednak zrobić, jeśli nowa firma nie wspiera takiego programu?

Książka zostaje zakupiona

Napisany przez Gerd
Cześć

Każda firma musi oferować BAV. Jest to prawnie ustalone. Nie musi przejmować starego dostawcy, to prawda. Jednak przy przekształceniu nie powinno mu to sprawić żadnych szkód.
2,25% w przypadku Riester? Mały żarcik. Po pierwsze, to tylko oprocentowanie gwarantowane, a nie rzeczywista wydajność, która w dobrych firmach też nie zmieni się w nowym roku. Jednak osoby, które stawiają na produkty o stałym oprocentowaniu, będą miały w przyszłości trudności, ponieważ nawet oprocentowanie gwarantowane w wysokości 2,25% nikogo nie przyciągnie. Więc zachowaj spokój i dobrze przemyśl, co robisz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata