Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny z istniejącym kredytem ratalnym

Napisany przez Schweinchen
Cześć drodzy użytkownicy forum, skorzystałem już z opcji wyszukiwania i googlowania, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Nie mam pojęcia o tego rodzaju tematyce, dlatego moje pytania mogą wydawać się głupie. Więc chodzi o to: Moja żona i ja planujemy kupić Dom o wartości około 150 000€. Oboje mamy stałe umowy i razem zarabiamy 3200€ netto miesięcznie. Nie mamy dzieci, samochodu ani własnego kapitału. Spłacamy kredyt ratalny w wysokości 22 000€ z miesięczną ratą w wysokości 380€. Płacimy 520€ czynszu miesięcznie; nie byłoby to jednak problemem, gdybyśmy mogli zamieszkać lub mogliśmy zamieszkać w przyszłym domu. Pytanie 1: Czy w takiej sytuacji jest w ogóle możliwe uzyskanie kredytu na Dom? Pytanie 2: Czy można spłacić obecny kredyt ratalny poprzez kredyt hipoteczny lub przejąć kredyt hipoteczny w wysokości 172 000€ na zakup domu za 150 000€? Pytanie 3: Jeśli nie, jakie warunki musimy spełnić oprócz posiadania wkładu własnego? Cieszę się na szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Napisany przez obelix
Schweinchen pisze: Pytanie 1: Czy w ogóle jest możliwe uzyskanie kredytu hipotecznego w tej sytuacji?
Cześć Schweinchen, Te pytania pojawiają się ciągle i zostały już wielokrotnie odpowiedziane i ocenione. Nie zawsze jest łatwo znaleźć odpowiedzi od razu w postach, dodatkowo każda sytuacja jest indywidualna. Generalnie tak, ale... brakuje zbyt wielu szczegółów. Na przykład, zrównoważenie dochodów, oszacowanie wartości domu. Cytat od Schweinchen Pytanie 2: Czy poprzez kredyt hipoteczny można spłacić istniejący kredyt ratowy, albo przejąć kredyt hipoteczny w wysokości 172 000 € na Dom kosztujący 150 000 €? Nie jest to proste, raczej nie. Cytat od Schweinchen Pytanie 3: Jeśli nie, jakie warunki musimy spełnić oprócz kapitału własnego? Zbudowanie kapitału własnego i ewentualna spłata starych długów byłaby bardzo dobrym początkiem. Możliwe, że podczas rozmowy doradczej zostanie Pana/Pani zapytany/a, dlaczego dotychczas nie udało się zgromadzić kapitału własnego?

Cześć Obeliksie, chciałem najpierw podziękować Ci za bardzo szybką odpowiedź. Chciałbym podać dodatkowe informacje o sobie. Jeśli chodzi o stabilność dochodów, mogę udokumentować mój zawód i działalność. Pracuję jako weterynarz w praktyce, a moja pensja stale się zwiększa. Moja żona pracuje w handlu detalicznym w dużej firmie i jednocześnie uczęszcza na kurs na specjalistę handlu, co pozwoli jej awansować na wyższe stanowisko. Jeśli chodzi o kapitał własny, muszę powiedzieć, że jeszcze nie mieliśmy na to czasu. Mam 28 lat, a moja żona 27. kredyt ratalny wzięliśmy na meble i samochód, którym moja żona jeździ do pracy. Mieszkamy na wsi, a nie w mieście, ale mimo to płacimy czynsz. Nie otrzymaliśmy dotacji ani wsparcia finansowego od rodzin. Jako że planujemy tutaj pozostać przez wiele lat i wszystko układa się świetnie, chcielibyśmy kupić piękny Dom, aby nie tracić pieniędzy na zbędny czynsz. Obecnie płacimy 520€ na czynsz i 380€ rat za kredyt, co daje razem 900€ miesięcznie. Zadanie pytania 2 wynikało z tego, że chcielibyśmy nasz miesięczny bilans finansowy wyglądał bardzo dobrze, a płatności kredytu hipotecznego nie byłyby zagrożone w oczach banku. Przez ostatnie 2 lata zapłaciliśmy 12.480€ czynszu, co uważam za stracone pieniądze.

Napisany przez obelix
Schweinchen pisze: W kwestii stabilności dochodów mogę przedstawić swój zawód i aktywność zawodową. Pracuję jako weterynarz w przychodni i moja pensja stale się poprawia. Moja żona pracuje w handlu detalicznym w dużej firmie i równocześnie odbywa szkolenie na specjalistę handlowego, dzięki czemu będzie miała wyższą pozycję w pracy.
Cześć Schweinchen, (śmieszny pseudonim, ale pasujący do zawodu weterynarza), brzmi dobrze. Na pewno jest to pozytywny aspekt. Niektóre banki dodatkowo oceniają, jak długo trwa już stosunek pracy i czy ewentualny okres próbny został zakończony. Ma to jednak raczej wpływ na warunki oprocentowania niż na decyzję o pożyczce. Cytat od Schweinchen Co do kapitału własnego, powiedziałbym, że dotychczas nie mieliśmy na to możliwości. choć niekoniecznie jest to pozytywne, ale należy to zaakceptować i dokładnie tak samo powiedziałbym to bankowi. Cytat od Schweinchen Zadaję to pytanie, ponieważ w ten sposób na koniec miesiąca wyglądałoby to bardzo dobrze, a płatności kredytu hipotecznego nie byłyby zagrożone w oczach banku. jestem tego świadom, może bank ulegnie przekonaniu i zaproponuje przynajmniej mieszane finansowanie. Nie jest to proste! Cytat od Schweinchen W ciągu 2 lat zapłaciliśmy 12 480 € czynszu, co uważam za szkodę. zgadzam się z tym. Jednocześnie dowodzi to, że udaje im się pokrywać obecnie wymaganą ratę kredytową oraz płatności czynszu. Pozytywne.

obelix pisze: Cześć Świnko, (zabawny nick, ale pasujący do weta)
Dzięki. Cytat od obelix słucha się dobrze. Zdecydowanie pozytywny aspekt. Niektóre banki oceniają dodatkowo, jak długo trwa zatrudnienie i czy ewentualny okres próbny już minął. Ma to jednak bardziej wpływ na warunki odsetkowe niż na decyzję tak lub nie. Trzymiesięczny okres próbny minął, potem dostałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Moja żona pracuje od 2 lat na czas nieokreślony. Mam nadzieję, że to dobrze wygląda. Cytat od obelix Wiedziałem, może bank zgodzi się na dyskusję i zaproponuje przynajmniej mieszaną finansowanie. Niełatwo! Na pewno porozmawiam z bankami i zaproponuję to. Mam nadzieję, że się uda.

Napisany przez 2Bolitho
Schweinchen pisze: W ciągu 2 lat zapłaciliśmy 12 480€ za wynajem, uważam to za szkodę.
a teraz wolałbyś płacić odsetki? Proszę nie zapominać o kosztach remontów i innych wydatkach. Sprawdź w internecie informacje na temat wynajmu kontra zakupu. To powinno ułatwić podjęcie decyzji. Wynajem nie jest taki zły. Z dzisiejszej perspektywy z pewnością nie kupiłbym więcej domu.

Bolitho pisze: i teraz lepiej płacić odsetki? Proszę nie zapominać o kosztach remontów i podobnych rzeczach. Sprawdźcie w internecie temat wynajmu versus zakup. To powinno ułatwić podjęcie decyzji. Wynajem nie jest taki zły. Z dzisiejszej perspektywy z pewnością nie kupiłbym już domu.
Masz rację, ale kiedyś trzeba zacząć. Jeśli oszczędzamy pieniądze i odkładamy je na bok, czynsz i tak zostanie zapłacony i te pieniądze pójdą w zapomnienie. Te same pieniądze możemy nadal oszczędzać i można je wykorzystać w takich sytuacjach, gdy konieczna jest naprawa. Naprawy nie zawsze się pojawiają, to zależy oczywiście od stanu domu. Dom, który wynajmujemy, nie sprawiał od 2 lat prawie żadnych problemów, ewentualne kłopoty to były drobnostki. Gdyby właściciel tego domu, w którym mieszkamy, postanowił go sprzedać, kupiłbym go od razu, albo poszedł do banku. Wszyscy moi koledzy mają domy i mówią mi, zaczekaj! Moi rodzice też zawsze czekali i nic się nie stało. Ci, którzy zdecydowali się na zakup, mają teraz 2-3 mieszkania lub przynajmniej spłacony duży Dom. Nie wiem, co jest bardziej właściwe...

Napisany przez 2Bolitho
Schweinchen pisze: Masz rację, ale trzeba zacząć w końcu.
Czy naprawdę trzeba? Tutaj jest wideo na ten temat. Odwołuje się do Ameryki, ale oferuje nowe perspektywy myślowe: Wynajem vs. Zakup domu | Finanse | Khan Academy I tutaj jeszcze jedno ostatnie wideo na temat z Niemiec: Na wynajem czy do własności? Peter Zwegat i Dirk Müller u Markusa Lanza! Bananowa Republika - YouTube a tutaj link do godnej uwagi książki Dirka Müllera: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=7832 Nie chcę potępiać budowy/kupna domów. Na pewno jest to dobra rzecz dla niektórych ludzi. Osobiście znalazłem, że mieszkanie wynajmowane bardziej mi odpowiada. Co do tematu napraw: Chcesz być w swoim domu tylko 2 lata? Wtedy możesz mieć szczęście. Po 20 latach na ciebie spadną koszty. Pomyśl o tym, jak się budowało 20 lat temu i porównaj to z dzisiaj. W szczególności jeśli chodzi o bilans energetyczny. Co do kolegów: Patrzenie w przeszłość nie prowadzi do celu. Nie wszystko zostanie takie samo, jak jest dzisiaj. Niemcy tracą dużo mieszkańców. Kiedy twój Dom będzie spłacony za 20-30 lat, kto będzie chciał w nim mieszkać? Może wtedy będą domy na każdym rogu, bo wszędzie będą pustostany. To tylko spekulacja, za nic. Ale myślenie, że nieruchomość zyska wartość w przyszłości, to także spekulacja. Aha, i można zacząć także jako najemca. Może nawet lepiej.

Napisany przez obelix
Cześć, z pewnością ten temat (posiadanie własnej nieruchomości) jest indywidualnie różnie oceniany, szczególnie zależnie od regionu. Generalnie jestem zwolennikiem posiadania własnej nieruchomości. Z mojego punktu widzenia przeważają zalety. Ponadto - nawet jeśli ceny nieruchomości spadają, a oferta wynajmowanych nieruchomości wzrasta - własny Dom, moim zdaniem, w większości przypadków pozostaje bardzo dobrą formą zabezpieczenia na starość. Dodatkowymi udogodnieniami są brak konieczności męczenia się z wynajmującym, większa swoboda w działaniu, możliwość kształtowania i zmieniania swojego domu według własnych życzeń (remonty, modernizacje), czego nie chcę zrezygnować. Innym punktem, który zauważyłem w praktyce, jest to, że wynajmujący często mniej oszczędzają na przyszłość niż właściciele nieruchomości. Oznacza to, że cały dostępny dochód jest wydawany na życie. Oszczędzanie i planowanie przyszłości nie są/nie są głównym celem. Oczywiście dla niektórych jest to przyjemne, ale w końcu zostaną postawieni przed faktem. Posiadanie własnej nieruchomości zobowiązuje do oszczędzania i planowania przyszłości. Rozumiem, że niektórzy nie chcą się tak zobowiązywać. W tym kontekście popieram (ogólny) pomysł posiadania własnej nieruchomości. Jednak zaznaczam, gdy widzę (jestem zdania), że finansowanie w obecnej chwili nie jest możliwe lub jest trudne.

Napisany przez Naseweis
Cześć świnko,Gdy czytam Twoje teksty, pojawia się kolejne pytanie:Jak długo zamierzasz pracować jako zatrudniony weterynarz?Czy może chciałbyś w przyszłości otworzyć swoją własną praktykę i będziesz potrzebować większego domku z gabinetem?Wtedy nie będzie łatwo sprzedać Twój domek za dobrą cenę. W wielu miejscowościach jest zbyt wiele opuszczonych budynków wystawionych na sprzedaż.Domek powinno się kupować dopiero wtedy, gdy jest pewność, że lokalizacja może służyć jako miejsce wypoczynku na emeryturze.Pozdrowienia, N.PS: Miesięczny koszt posiadania własnego domu jest zazwyczaj wyższy niż miesięczna opłata za wynajem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata