Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny z istniejącym kredytem ratalnym

Napisany przez Schweinchen
Cześć drodzy użytkownicy forum,

skorzystałem już z opcji wyszukiwania i googlowania, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Nie mam pojęcia o tego rodzaju tematyce, dlatego moje pytania mogą wydawać się głupie.

Więc chodzi o to:

Moja żona i ja planujemy kupić Dom o wartości około 150 000€. Oboje mamy stałe umowy i razem zarabiamy 3200€ netto miesięcznie. Nie mamy dzieci, samochodu ani własnego kapitału. Spłacamy kredyt ratalny w wysokości 22 000€ z miesięczną ratą w wysokości 380€. Płacimy 520€ czynszu miesięcznie; nie byłoby to jednak problemem, gdybyśmy mogli zamieszkać lub mogliśmy zamieszkać w przyszłym domu.

Pytanie 1: Czy w takiej sytuacji jest w ogóle możliwe uzyskanie kredytu na Dom?
Pytanie 2: Czy można spłacić obecny kredyt ratalny poprzez kredyt hipoteczny lub przejąć kredyt hipoteczny w wysokości 172 000€ na zakup domu za 150 000€?
Pytanie 3: Jeśli nie, jakie warunki musimy spełnić oprócz posiadania wkładu własnego?

Cieszę się na szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisany przez obelix

Pytanie 1: Czy w ogóle jest możliwe uzyskanie kredytu hipotecznego w tej sytuacji?

Cześć Schweinchen,

Te pytania pojawiają się ciągle i zostały już wielokrotnie odpowiedziane i ocenione. Nie zawsze jest łatwo znaleźć odpowiedzi od razu w postach, dodatkowo każda sytuacja jest indywidualna.

Generalnie tak, ale... brakuje zbyt wielu szczegółów. Na przykład, zrównoważenie dochodów, oszacowanie wartości domu.

Cytat od Schweinchen

Pytanie 2: Czy poprzez kredyt hipoteczny można spłacić istniejący kredyt ratowy, albo przejąć kredyt hipoteczny w wysokości 172 000 € na Dom kosztujący 150 000 €?

Nie jest to proste, raczej nie.

Cytat od Schweinchen

Pytanie 3: Jeśli nie, jakie warunki musimy spełnić oprócz kapitału własnego?

Zbudowanie kapitału własnego i ewentualna spłata starych długów byłaby bardzo dobrym początkiem.

Możliwe, że podczas rozmowy doradczej zostanie Pana/Pani zapytany/a, dlaczego dotychczas nie udało się zgromadzić kapitału własnego?

Cześć Obeliksie,

chciałem najpierw podziękować Ci za bardzo szybką odpowiedź. Chciałbym podać dodatkowe informacje o sobie.

Jeśli chodzi o stabilność dochodów, mogę udokumentować mój zawód i działalność. Pracuję jako weterynarz w praktyce, a moja pensja stale się zwiększa. Moja żona pracuje w handlu detalicznym w dużej firmie i jednocześnie uczęszcza na kurs na specjalistę handlu, co pozwoli jej awansować na wyższe stanowisko.

Jeśli chodzi o kapitał własny, muszę powiedzieć, że jeszcze nie mieliśmy na to czasu. Mam 28 lat, a moja żona 27. kredyt ratalny wzięliśmy na meble i samochód, którym moja żona jeździ do pracy. Mieszkamy na wsi, a nie w mieście, ale mimo to płacimy czynsz. Nie otrzymaliśmy dotacji ani wsparcia finansowego od rodzin.

Jako że planujemy tutaj pozostać przez wiele lat i wszystko układa się świetnie, chcielibyśmy kupić piękny Dom, aby nie tracić pieniędzy na zbędny czynsz. Obecnie płacimy 520€ na czynsz i 380€ rat za kredyt, co daje razem 900€ miesięcznie.

Zadanie pytania 2 wynikało z tego, że chcielibyśmy nasz miesięczny bilans finansowy wyglądał bardzo dobrze, a płatności kredytu hipotecznego nie byłyby zagrożone w oczach banku.

Przez ostatnie 2 lata zapłaciliśmy 12.480€ czynszu, co uważam za stracone pieniądze.

Napisany przez obelix

W kwestii stabilności dochodów mogę przedstawić swój zawód i aktywność zawodową. Pracuję jako weterynarz w przychodni i moja pensja stale się poprawia. Moja żona pracuje w handlu detalicznym w dużej firmie i równocześnie odbywa szkolenie na specjalistę handlowego, dzięki czemu będzie miała wyższą pozycję w pracy.

Cześć Schweinchen, (śmieszny pseudonim, ale pasujący do zawodu weterynarza),

brzmi dobrze. Na pewno jest to pozytywny aspekt. Niektóre banki dodatkowo oceniają, jak długo trwa już stosunek pracy i czy ewentualny okres próbny został zakończony. Ma to jednak raczej wpływ na warunki oprocentowania niż na decyzję o pożyczce.

Cytat od Schweinchen

Co do kapitału własnego, powiedziałbym, że dotychczas nie mieliśmy na to możliwości.

choć niekoniecznie jest to pozytywne, ale należy to zaakceptować i dokładnie tak samo powiedziałbym to bankowi.

Cytat od Schweinchen

Zadaję to pytanie, ponieważ w ten sposób na koniec miesiąca wyglądałoby to bardzo dobrze, a płatności kredytu hipotecznego nie byłyby zagrożone w oczach banku.

jestem tego świadom, może bank ulegnie przekonaniu i zaproponuje przynajmniej mieszane finansowanie. Nie jest to proste!

Cytat od Schweinchen

W ciągu 2 lat zapłaciliśmy 12 480 € czynszu, co uważam za szkodę.

zgadzam się z tym. Jednocześnie dowodzi to, że udaje im się pokrywać obecnie wymaganą ratę kredytową oraz płatności czynszu. Pozytywne.

Cześć Świnko, (zabawny nick, ale pasujący do weta)

Dzięki.

Cytat od obelix

słucha się dobrze. Zdecydowanie pozytywny aspekt. Niektóre banki oceniają dodatkowo, jak długo trwa zatrudnienie i czy ewentualny okres próbny już minął. Ma to jednak bardziej wpływ na warunki odsetkowe niż na decyzję tak lub nie.

Trzymiesięczny okres próbny minął, potem dostałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Moja żona pracuje od 2 lat na czas nieokreślony. Mam nadzieję, że to dobrze wygląda.

Cytat od obelix

Wiedziałem, może bank zgodzi się na dyskusję i zaproponuje przynajmniej mieszaną finansowanie. Niełatwo!

Na pewno porozmawiam z bankami i zaproponuję to. Mam nadzieję, że się uda.

Napisany przez 2Bolitho

W ciągu 2 lat zapłaciliśmy 12 480€ za wynajem, uważam to za szkodę.

a teraz wolałbyś płacić odsetki? Proszę nie zapominać o kosztach remontów i innych wydatkach. Sprawdź w internecie informacje na temat wynajmu kontra zakupu. To powinno ułatwić podjęcie decyzji. Wynajem nie jest taki zły. Z dzisiejszej perspektywy z pewnością nie kupiłbym więcej domu.

i teraz lepiej płacić odsetki? Proszę nie zapominać o kosztach remontów i podobnych rzeczach. Sprawdźcie w internecie temat wynajmu versus zakup. To powinno ułatwić podjęcie decyzji. Wynajem nie jest taki zły. Z dzisiejszej perspektywy z pewnością nie kupiłbym już domu.

Masz rację, ale kiedyś trzeba zacząć.

Jeśli oszczędzamy pieniądze i odkładamy je na bok, czynsz i tak zostanie zapłacony i te pieniądze pójdą w zapomnienie. Te same pieniądze możemy nadal oszczędzać i można je wykorzystać w takich sytuacjach, gdy konieczna jest naprawa.

Naprawy nie zawsze się pojawiają, to zależy oczywiście od stanu domu. Dom, który wynajmujemy, nie sprawiał od 2 lat prawie żadnych problemów, ewentualne kłopoty to były drobnostki. Gdyby właściciel tego domu, w którym mieszkamy, postanowił go sprzedać, kupiłbym go od razu, albo poszedł do banku.

Wszyscy moi koledzy mają domy i mówią mi, zaczekaj! Moi rodzice też zawsze czekali i nic się nie stało. Ci, którzy zdecydowali się na zakup, mają teraz 2-3 mieszkania lub przynajmniej spłacony duży Dom.

Nie wiem, co jest bardziej właściwe...

Napisany przez 2Bolitho

Masz rację, ale trzeba zacząć w końcu.

Czy naprawdę trzeba?

Tutaj jest wideo na ten temat. Odwołuje się do Ameryki, ale oferuje nowe perspektywy myślowe: Wynajem vs. Zakup domu | Finanse | Khan Academy

I tutaj jeszcze jedno ostatnie wideo na temat z Niemiec: Na wynajem czy do własności? Peter Zwegat i Dirk Müller u Markusa Lanza! Bananowa Republika - YouTube
a tutaj link do godnej uwagi książki Dirka Müllera: viewtopic.php?t=7832

Nie chcę potępiać budowy/kupna domów. Na pewno jest to dobra rzecz dla niektórych ludzi. Osobiście znalazłem, że mieszkanie wynajmowane bardziej mi odpowiada.

Co do tematu napraw: Chcesz być w swoim domu tylko 2 lata? Wtedy możesz mieć szczęście. Po 20 latach na ciebie spadną koszty. Pomyśl o tym, jak się budowało 20 lat temu i porównaj to z dzisiaj. W szczególności jeśli chodzi o bilans energetyczny.

Co do kolegów: Patrzenie w przeszłość nie prowadzi do celu. Nie wszystko zostanie takie samo, jak jest dzisiaj. Niemcy tracą dużo mieszkańców. Kiedy twój Dom będzie spłacony za 20-30 lat, kto będzie chciał w nim mieszkać? Może wtedy będą domy na każdym rogu, bo wszędzie będą pustostany. To tylko spekulacja, za nic. Ale myślenie, że nieruchomość zyska wartość w przyszłości, to także spekulacja.

Aha, i można zacząć także jako najemca. Może nawet lepiej.

Napisany przez obelix
Cześć,

z pewnością ten temat (posiadanie własnej nieruchomości) jest indywidualnie różnie oceniany, szczególnie zależnie od regionu.

Generalnie jestem zwolennikiem posiadania własnej nieruchomości. Z mojego punktu widzenia przeważają zalety. Ponadto - nawet jeśli ceny nieruchomości spadają, a oferta wynajmowanych nieruchomości wzrasta - własny Dom, moim zdaniem, w większości przypadków pozostaje bardzo dobrą formą zabezpieczenia na starość.

Dodatkowymi udogodnieniami są brak konieczności męczenia się z wynajmującym, większa swoboda w działaniu, możliwość kształtowania i zmieniania swojego domu według własnych życzeń (remonty, modernizacje), czego nie chcę zrezygnować.

Innym punktem, który zauważyłem w praktyce, jest to, że wynajmujący często mniej oszczędzają na przyszłość niż właściciele nieruchomości. Oznacza to, że cały dostępny dochód jest wydawany na życie. Oszczędzanie i planowanie przyszłości nie są/nie są głównym celem. Oczywiście dla niektórych jest to przyjemne, ale w końcu zostaną postawieni przed faktem. Posiadanie własnej nieruchomości zobowiązuje do oszczędzania i planowania przyszłości. Rozumiem, że niektórzy nie chcą się tak zobowiązywać.

W tym kontekście popieram (ogólny) pomysł posiadania własnej nieruchomości. Jednak zaznaczam, gdy widzę (jestem zdania), że finansowanie w obecnej chwili nie jest możliwe lub jest trudne.

Napisany przez Naseweis
Cześć świnko,Gdy czytam Twoje teksty, pojawia się kolejne pytanie:Jak długo zamierzasz pracować jako zatrudniony weterynarz?Czy może chciałbyś w przyszłości otworzyć swoją własną praktykę i będziesz potrzebować większego domku z gabinetem?Wtedy nie będzie łatwo sprzedać Twój domek za dobrą cenę. W wielu miejscowościach jest zbyt wiele opuszczonych budynków wystawionych na sprzedaż.Domek powinno się kupować dopiero wtedy, gdy jest pewność, że lokalizacja może służyć jako miejsce wypoczynku na emeryturze.Pozdrowienia, N.PS: Miesięczny koszt posiadania własnego domu jest zazwyczaj wyższy niż miesięczna opłata za wynajem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata