Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycje z możliwie dużym zyskiem

Napisany przez mistral
Cześć, ponieważ dostałem teraz umowę o pracę bezterminową, chciałbym zainwestować pieniądze w moim banku oszczędnościowym (najchętniej!! ale niekoniecznie)! Myślałem o miesięcznej kwocie około 50-100€. (Powinno być automatycznie pobierane z konta) Co byście mi zalecali? A może macie inne doświadczenia / propozycje, gdzie mógłbym bezpiecznie ulokować swoje pieniądze, ale z największym możliwym zyskiem! Pozdrowienia mistral PS: Mam nadzieję, że jestem we właściwym dziale!

Napisany przez EuroPaule
Cześć, więc w zasadzie powinieneś teraz zainwestować trochę czasu. A mianowicie w zdobycie wiedzy na temat inwestowania pieniędzy. Możesz zacząć od zrozumienia, że największy zysk wiąże się również z największym ryzykiem. Bezpieczna droga do biedy... Dlaczego tak jest, możesz przeczytać tutaj. Oferta Sparkassen rzadko jest w czołówce najlepszych ofert. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez mistral
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź! Już poświęciłem trochę czasu, ale gubię się w tych wszystkich ofertach! Dlatego właśnie umieściłem największy zysk w cudzysłowiu! Czy macie może jakieś zestawienie lub prywatne doświadczenia, gdzie możecie bezpiecznie ulokować pieniądze (konto oszczędnościowe itp.)? Pozdrawiam mistral

Napisany przez 2Bolitho
Po co lub dla czego inwestujesz pieniądze? Oszczędzasz na samochód? Planujesz kupić Dom w wieku 30 lat? A może przejść na emeryturę w wieku 40 lat? lokaty terminowe w Niemczech są zabezpieczone przez fundusz gwarancyjny depozytów. Możesz po prostu wpisać "porównanie lokat terminowych" w Google i wybrać najlepszą ofertę. Uważam, że to również dobry pomysł, możesz jednocześnie zgłębiać temat. Temat akcji, funduszy inwestycyjnych i ETF-ów, a także ogólnie budowania majątku. Gdy na koncie lokaty terminowej zgromadzi się trochę pieniędzy, możesz je zainwestować inaczej i być może nawet lepiej. Ta książka może Ci również pomóc: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=7832 Znajdziesz tam wiele informacji na temat budowania majątku ogólnie i także to, że ważne jest najpierw uregulowanie swojego normalnego budżetu domowego, czyli gromadzenie oszczędności, zanim zaczniesz myśleć o budowaniu majątku. Może uda Ci się uniknąć błędu, który popełniłem kiedyś. Zawsze starałem się inwestować pieniądze, a potem musiałem do nich sięgnąć, bo trzeba było zapłacić za różne rzeczy. Daj znać, jeśli masz dalsze pytania.

Napisany przez Reibold
Dzień dobry! Oczywiście, konto oszczędnościowe na dziś szkodzi nikomu! Obecnie otrzymuje się tam około 2,7% (nie w Sparkasse) i zazwyczaj nie ma się żadnych opłat. Dlatego można powiedzieć, że równoważy to oficjalną stopę inflacji. Pieniądze byłyby więc zabezpieczone nie tylko pod względem sumy, ale również siły nabywczej. Średnio- lub długoterminowo, zwłaszcza na emeryturę, należy jednak preferować formy inwestycji z większymi szansami na zwrot. Nawet jeśli początkowo wiąże się to z większym ryzykiem. Poprzez odpowiednie zróżnicowanie ryzyko można dobrze ograniczyć. Istnieją na przykład Fundusze inwestycyjne, które przez wiele lat udaje się inwestować bez ponoszenia strat, ponieważ przesuwają one pieniądze między różnymi formami inwestycji. Czy powinno się to robić jako ubezpieczenie czy plan oszczędnościowy w funduszach, z dopłatą państwową lub bez, nie można wydać rekomendacji na podstawie tak niewielu informacji. Musiałbyś więc zdobyć sobie wiedzę w tej dziedzinie i podejmować decyzje samodzielnie, lub polegać na jednym lub kilku doradcach lub pośrednikach. Moim doświadczeniem jest, że większość moich kolegów to uczciwi, mili ludzie, którzy mają dobre intencje wobec swoich klientów. Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez petethefarmer
Uważam, że konto oszczędnościowe w połączeniu z zleceniem stałym (miesięczne przekazywanie pieniędzy z konta bieżącego na konto oszczędnościowe) jest obecnie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie. W ten sposób pieniądze zostaną odseparowane od Twojego codziennego widoku i nie będziesz kuszony, aby je szybko wydać ;-) ... Bank of Scotland zazwyczaj oferuje jedne z lepszych oprocentowań kont oszczędnościowych, więc trudno jest tam popełnić błąd. Gdy uzbierasz kilka tysięcy euro, będziemy mogli rozmawiać o innych formach inwestycji lub nawet rozpocząć budowę bardziej zróżnicowanego portfela inwestycyjnego.

Napisany przez mmeyer76
Cześć wszystkim,

po pierwsze, odnośnie tematu otwarcia, moim zdaniem Twoje pytanie jest bardzo dobre, ponieważ prawdopodobnie zadaje je sobie niemal każdy, kto chce zainwestować swoje ciężko zarobione pieniądze. Jednakże, aby odpowiedzieć na to pytanie możliwie optymalnie, konieczne jest odpowiedzenie na wiele pytań dotyczących Twojej indywidualnej sytuacji, strategii inwestycyjnej (jeśli już ją masz), przyszłości zawodowej, Twoich życzeń i celów życiowych. (Prawdopodobnie nie da się tego tak łatwo ustalić w forum)

Książkę Dirk Muellera także właśnie czytałem i uważam, że jeśli poważnie zainteresujesz się tym tematem (książką), będziesz w stanie bardzo obiektywnie odpowiedzieć na Twoje wejściowe pytanie w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Jeśli będziesz też regularnie ograniczać konsumpcję na rzecz Twojego pytania, będziesz miał też odrobinę pieniędzy do inwestowania. Podstawowym przesłaniem Dirka jest: najpierw zmniejsz wydatki, następnie zdobywaj informacje, a dopiero potem inwestuj pieniądze (staram się przekazać to moim klientom od lat). Jednakże nie podoba mi się, że my pośrednicy nie wyszli najlepiej w jego ocenie.

A teraz przejdźmy do mojego pytania do specjalistów:
Co jest lepsze w bezpośrednim porównaniu (świadczenie emerytalne renta, kapitał), plan oszczędnościowy w fundusze czy polisa inwestycyjna w fundusze???
Parametry:

-względem przeciętnego zarabiającego
-przy takiej samej inwestycji
-taka sama inwestycja (fundusz, zarządzane portfolio itp.)
-na cele emerytalne
-dostępność, przełączanie itp. nie jest tak istotne

W grę wchodzi tu traktowanie podatkowe oraz sytuacja kosztowa (koszty inicjalne).

Kto może pomóc dalej, albo zna kogoś?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata